Deca 1-3 godine (toddlers)

Endi je kao jako mali imao eserihiju zbog toga sto mu je jedna pantljika bila malo sira. Bili smo na institut 4 dana, ab intracenozno,mesec dana kasnije uradili snimak sa agensom nije imao povrat mokrace, do snimanja i dve nedelje nakon profilqksa, ultra zvuk na 6 meseci i to je to.

Jedan ureter mu je bio malo prosiren- to se obicno sredi do druge godine. Pise da je urografski pregled. Kroz kateter se pusti agens i onda ti kazu kad da ga polijes po pisi da se ispiski da vide/snime da li se mokraca vraca. Nesto slicno onome sto se radi kod kontrole prohodnosti jajovoda.

Poslednja izmena:
Na na cemu.
Ko treba da ide Meda ili Medena? Andrej je imao samo tri meseca tako da smo mogli samo redovne lekove da mu damo nikakvi cajevi, narodni lekovi. Nije mu se vracala eserihija.
Juce mi kuma rece ona i cerka su opet dobile eserihiju i dr je izmedju ostalog pitala jel kuva mleko. Ne kuva. E pa moze biti da je do ambalaze iako je mleko dugotrajno/ pasterizovano. Kad se nije srusila.

Crp manji od 5.
Sinoc smo zavrsili terapiju sa pancefom, danas radili crp.
Urin je ok. Sad idem i po nalaze urinokulture.

Ono sto meni nije jasno je sledece, rekli su nam da jos 15 dana pije po 2 ml cefaleksina, do UZ, kao preventivno da se e.koli ne vrati.
Ali ako je nema u urinokulturi ne razumem cemu jos 15 dana AB?
Jesam za UZ, i vodicu je ali mi ovo preventivno davanje AB nije jasno?! ...ali nikako...

- - - - - - - - - -

Skinula sam joj i pelenu

To je ono sto oni zovu profilaksa. Tvoj izbor ali mi smo davali prifilaksu jer smo hteli da zavrsimo sa infekcijom. Takodje nakon tog konteolnog uz uradjena urografija a za to ne sme da ima bakterije jer bi ih poterali do bubrega.

Nisu nam pominjali urografiju. To je ono sto si objasnjavala? Slicno scintigrafiji?
Dajem profilaksu.
Radili smo crp, manji je od 5.
Urinokultura je negativna.
Pelena skinuta.
Sad jos na UZ

Da, nadjoh u nalazu pise urografija. Nama su rekli da ce mu to raditi da bi videli da li se mokraca vraca.
Mozda njoj nece ali vazno je da se sto pre resi eserihije jer moze da upropasti bubrege. Ako odluce da rade bolje da nalaz budu negativan na eserihiju nego da tada pije ab pa da cekate.

Žene, aj dajte mi neke ideje za večeru za šesnaestomesečnu bebu.
Prestala da jede što je nekad jela, ideja sve manje.
Koliko sam ja razumela dr na poslednjoj kontroli i dalje je samo jedan obrok dnevno mesni, ili žumance naravno. Ali ona treba, kaže dr, da pojede oko pedesetak grama mesa u tom obroku, što se ne dešava tako lako, a što bi morala jer je na granici malokrvnosti. Pa sam prestala da vodim računa i o tome, da bude jedan mesni obrok, ostalo voće, žitarice, mlečni proizvodi, otprilike mi je bitno da bilo šta jede, po mogućstvu da nije baš nešto što je krš hrana. Sad nisam sigurna koliko je to pametno.
Uz to joj i guram seme koprive da nadomestimo taj manjak hemoglobina, i opasno zabušavanje sa slanom hranom što isto nisam sigurna da smem.

Žene, aj dajte mi neke ideje za večeru za šesnaestomesečnu bebu.
Prestala da jede što je nekad jela, ideja sve manje.
Koliko sam ja razumela dr na poslednjoj kontroli i dalje je samo jedan obrok dnevno mesni, ili žumance naravno. Ali ona treba, kaže dr, da pojede oko pedesetak grama mesa u tom obroku, što se ne dešava tako lako, a što bi morala jer je na granici malokrvnosti. Pa sam prestala da vodim računa i o tome, da bude jedan mesni obrok, ostalo voće, žitarice, mlečni proizvodi, otprilike mi je bitno da bilo šta jede, po mogućstvu da nije baš nešto što je krš hrana. Sad nisam sigurna koliko je to pametno.
Uz to joj i guram seme koprive da nadomestimo taj manjak hemoglobina, i opasno zabušavanje sa slanom hranom što isto nisam sigurna da smem.

Iskra vise voli "slano" nego "slatko"
tj radije pojede jos jednu porciju od rucka nego recimo cokolino za veceru
trebali su mi mjeseci da skontam sta ona zapravo preferira
eto ;)

- - - - - - - - - -

pa nije normalno tj podrazumijevano
ja za nju jos slabije zacinim sve
nema potrebe da unosi toliko soli i kojecega
takodjer, mnoga djeca mrljave meso ili povrce pa moras miksat jedan dio
i dodat ga u regularnu porciju da bi se to opce pojelo
nisu sva djeca ista, niti su su isti u svim fazama

Jagnjetina, konjetina mlevena jer njih mahom mrzi da zvacu ja sam dinstala pa dodam suve sljive luz njih brokoli, zelje

Ovo sa šljivama ti je super ideja, može i kao sladak obrok da se ponudi, a može i slan kao gulaš.
Mall glupo pitanje, gde se kupuje konjetina?

- - - - - - - - - -

Шеснаест месеци није беба него дете. Једе све што и ти, и за вечеру и уопште.

Ako veruješ redovno joj po tri ručka nudim, da bi jedan bar izmrljavila na prevaru uz kiselo mleko ili tako nešto što voli. Koža me zaboli od nervoze koliko me nervira tim mrljavljenjem i koliko teško prihvata ono što mi jedemo.

- - - - - - - - - -

eto ;)

- - - - - - - - - -

Blago tebi. Ja sam uvek verovala da će moje dete isto tako, da ću mu uvesti od početka zdrave navike, a sve više popuštam u očaju i da sebi malo olakšam. Ona kad poraste nek sama uvodi zdrave navike. :lol:

eto ;)

- - - - - - - - - -

....naravno da neces soliti detetu kao sebi, to se valjda podrazumeva, ali meso ne moras da mixas, mozes ga fino sitno iseckati nozem,
deca imaju instinkt urodjen za zvakanje i nece se nijedno daleko bilo udaviti sa tom mrvicom mesa...

....normalno sam napisala zato sto to dete vec moze da jede bukvalno sve, pa pre nego sto se neki rucak ili vecera zavrse za odrasle
moze se odvojiti za dete da i ono jede isto, deca vole da kopiraju, pa ako vide to to jedu roditelji jesce i oni, bar malo, pa malo po malo
naucice da jedu...

...postoje faze ali postoje i roditelji koji su prepopustljivi i lakse im je da odustanu jer njima stvara problem da se bore sa decijim jelom i stvaranjem
navika nego im daju ono sto vole....sto je lose jako...

Ovo sa šljivama ti je super ideja, može i kao sladak obrok da se ponudi, a može i slan kao gulaš.

- - - - - - - - - -

Ako veruješ redovno joj po tri ručka nudim, da bi jedan bar izmrljavila na prevaru uz kiselo mleko ili tako nešto što voli. Koža me zaboli od nervoze koliko me nervira tim mrljavljenjem i koliko teško prihvata ono što mi jedemo.

- - - - - - - - - -

Blago tebi. Ja sam uvek verovala da će moje dete isto tako, da ću mu uvesti od početka zdrave navike, a sve više popuštam u očaju i da sebi malo olakšam. Ona kad poraste nek sama uvodi zdrave navike. :lol:
Konjetina u konjskom butiku :):):) na bajloniju, na banjici. Mleveno sam uzimala ili sniclu pa je potopim u mleko prethodnu noc da omekne pa sameljem.
Endi je brzo poceo da jede zacinjeno u smislu sto je insistirao da mu dam moje ljude rezance i kad je probao pojeo pola tanjira pa sam ja njemu dodavala, prvo malo ljute papricice, pa soja sos, senf...

....naravno da neces soliti detetu kao sebi, to se valjda podrazumeva, ali meso ne moras da mixas, mozes ga fino sitno iseckati nozem,
deca imaju instinkt urodjen za zvakanje i nece se nijedno daleko bilo udaviti sa tom mrvicom mesa...

....normalno sam napisala zato sto to dete vec moze da jede bukvalno sve, pa pre nego sto se neki rucak ili vecera zavrse za odrasle
moze se odvojiti za dete da i ono jede isto, deca vole da kopiraju, pa ako vide to to jedu roditelji jesce i oni, bar malo, pa malo po malo
naucice da jedu...

...postoje faze ali postoje i roditelji koji su prepopustljivi i lakse im je da odustanu jer njima stvara problem da se bore sa decijim jelom i stvaranjem
navika nego im daju ono sto vole....sto je lose jako...

nece se udaviti jer nece ama bas nista pojesti u 99 posto slucajeva
ima i kad oce, al to je 1 u 10 obroka
i nije jedino ona takva
i to prodje

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

mi smo danas imali citav rat oko rucka
nece...ja je posaljem od stola na kraju
oce da se vrati...opet nece ni probat
i 10 puta tako...kad je vec krenula s teskim prenemaganjem
dobije po dupetu cak
kukanje, urlikanje....uvrijedila se silno
na kraju smo mi kao otisli spavat
jer ona nece
pa je dosla s nama
pa je trazila da ruca
pojela tri zalogaja i 4 cvarka
pa kao ode da spava...pa cirkus oko toga...
eno je spava s cacom
ja odo popit apaurin ili rakiju...ne mogu odlucit...kazu faza, kazu ignoriraj...ako potraje...
dacu otkaz, nek trazi novu mamu :lol:

Konjetina u konjskom butiku :):):) na bajloniju, na banjici. Mleveno sam uzimala ili sniclu pa je potopim u mleko prethodnu noc da omekne pa sameljem.
Endi je brzo poceo da jede zacinjeno u smislu sto je insistirao da mu dam moje ljude rezance i kad je probao pojeo pola tanjira pa sam ja njemu dodavala, prvo malo ljute papricice, pa soja sos, senf...

Žmu ide tamo baš sledeće nedelje, baš da probamo taj recept, još sa šljivama.

A nisam verovala da tako malo dete ljuto voli. Dali joj, posle kmečanja kad nešto vidi u tuđem tanjiru naročito tamnije boje iz nekog razloga, da proba kulen i neku ljutu kobasicu, kad ono traži još. Kao i kiselo, obožava da liže limun, ali čim treba da pojede mandarinu i pomorandžu, pa onu pulpu oseti u ustima, faca zgrožena, kao da si joj otrov dao. Odmah izbacuje.

Žmu ide tamo baš sledeće nedelje, baš da probamo taj recept, još sa šljivama.

A nisam verovala da tako malo dete ljuto voli. Dali joj, posle kmečanja kad nešto vidi u tuđem tanjiru naročito tamnije boje iz nekog razloga, da proba kulen i neku ljutu kobasicu, kad ono traži još. Kao i kiselo, obožava da liže limun, ali čim treba da pojede mandarinu i pomorandžu, pa onu pulpu oseti u ustima, faca zgrožena, kao da si joj otrov dao. Odmah izbacuje.
Моји(син 12 година на јесен, близнакиње 9 година такође на јесен) исто једу љуто и то све врсте љутине: паприку, бибер, слачицу, рен, роткву, бели и црни/љубичасти лук, још тамо кад су имали по око две године.
Поготово љуте рибље чорбе и паприкаше, с чела им капље зној, али не одустају!:hahaha:

nece se udaviti jer nece ama bas nista pojesti u 99 posto slucajeva
ima i kad oce, al to je 1 u 10 obroka
i nije jedino ona takva
i to prodje

- - - - - - - - - -

mi smo danas imali citav rat oko rucka
nece...ja je posaljem od stola na kraju
oce da se vrati...opet nece ni probat
i 10 puta tako...kad je vec krenula s teskim prenemaganjem
dobije po dupetu cak
kukanje, urlikanje....uvrijedila se silno
na kraju smo mi kao otisli spavat
jer ona nece
pa je dosla s nama
pa je trazila da ruca
pojela tri zalogaja i 4 cvarka
pa kao ode da spava...pa cirkus oko toga...
eno je spava s cacom
ja odo popit apaurin ili rakiju...ne mogu odlucit...kazu faza, kazu ignoriraj...ako potraje...
dacu otkaz, nek trazi novu mamu :lol:

Pa da, kao te faze su normalne, te neće da jede neke namirnice koje je do juče jela, te neće ništa. To kažu treba, baš tako, ignorisati, uz malu napomenu da tokom dana ipak pojede i nadoknadi nešto iz te grupe namirnica koju nije htela, jelte. Ne kažu šta kad neće da nadoknadi.

Mali problem kod nas što neće uopšte da jede, u retkim fazama hoće uz animaciju naravno, pa tad malo odmorim. Radžu sam više puta uvodila kao antistres terapiju.
A danas sam greškom mislila da je dovoljno velika za zoološki vrt sa prijateljem i njegovom većom decom. Značiiiiii, tri sata nosanja po vrućini, boli me svaki mišić. Sad ću i ja da sipam radžu, sve dobre ideje kupim danas ovde.

- - - - - - - - - -

Моји(син 12 година на јесен, близнакиње 9 година такође на јесен) исто једу љуто и то све врсте љутине: паприку, бибер, слачицу, рен, роткву, бели и црни/љубичасти лук, још тамо кад су имали по око две године.
Поготово љуте рибље чорбе и паприкаше, с чела им капље зној, али не одустају!:hahaha:

E moja je kod ljute paprike u pavlaci ipak odustala. :lol:

Poslednja izmena:

Back