Deca 1-3 godine (toddlers)

...ne znam sta bi ti rekla, u moje vreme kad su moja deca bila mala bio je DZ i to je to....mada ako je tako i ako vi mislite da znate bolje od lekara sto
onda uopste vucete decu po klinikama, domovima zdavlja da skupljaju kojekakve viruse i bakterije...onda ga lecis sama i to je to....a ne odvedes ga
medju bolesnu decu tek da sta umiris savest da ste bili kod lekara pa kad dobijete recepte bacite, ona pojam nema, ja znam bolje i opet se vratite
cajevima i ne znam cemu.
...izvini ali to tako zvuci, mada sam sigurna da nije bas tako...

gde sam to rekla?

pricas napamet, ja pricam iz debelog izkustva sadasnjeg i sa te strane razumem cicak

ne znam da li nisi videla ili nisi razumela deo - potrazis jos neko misljenje lekara-
to znaci da ga nikako ne lecim sama ali ni ne poslusam svakog dr koji nas isprati iz ordinacije sa hrpom recepata, sto antibiotika, sto magicnih sirupa,sprejeva, kortikosteridai slicno (poslusas ga mozda par puta dok ne shvatis da svi ti lekovi ne deluju)

mi imamo sjanu pedijatricu koja nam je za 3 godine 1 prepisala lek i bilo je potrebno i nju apsolutno slusam
ali da sam tako nastavila da slusam orl u dz j bi imunitet do sada bio unisten pogresnim lekovima (mozda ti mislis da je trebalo da je slepo slusam i dajem mu POGRESNE lekove, ja sam hvala bogu poslusala svoje instinkt i trazila upute za drugo misljenje)

Poslednja izmena:
zato ja moje ni ne vodim kod dr :mrgreen:
bas reeeetkoako skontam da im nikako ja ne mogu pomoci, pa ono, posledmnja su mi opcija lekari... pu pu za sada sve super
nego jednom bili bas zaglibili bolesni i aj znam sta sledi, odosmo u taj dz, kad ona kao sva bitna meni "bravo mama, pa njima je karton prazan"
mislim se, prazan zeno, jer ih nisam dovodila
kod nas na dobar dan dobijes odmah antibiotik
jezim se
aj kad mora, jasno mi je, al ovde to samo piskaraju za sve... bez krvne slike, briseva, ma nista.... i kad treba i kad ne treba...
hvala bogu sem obivnih prehlada nismo bili bolesni, sve ja to saniram cajevima, karamel mlekom, supicama kokosijim...
neke vajde i od toga sto sam medicinska sestra :mrgreen:

- - - - - - - - - -

e to, bili smo poslednji put jer se vladeta zalio da ga boli uvo, a nikad ga nije bolelo, ni nu ni njega
i ja odem naravno da budemo mirni
na kraju obicna gripa, pa on mali, boli ga glavica a on ne zna to da definise, pa onako kenjkav misli uvo, a sve u redu...

Lecis ih gledanjem u sunce priznaj :))) nama je beli luk zakon za te gripove i viruse,domace supice itd al jbg kad su ga kacile proklete upale usiju... inace tu ga je stvarno spasao prevenar, bar od klasicnih upala i bas mi je krivo sto mu nisam dala cim je krenuo u vrtic...

gde sam to rekla?

pricas napamet, ja pricam iz debelog izkustva sadasnjeg i sa te strane razumem cicak

ne znam da li nisi videla ili nisi razumela deo - potrazis jos neko misljenje lekara-
to znaci da ga nikako ne lecim sama ali ni ne poslusam svakog dr koji nas isprati iz ordinacije sa hrpom recepata, sto antibiotika, sto magicnih sirupa,sprejeva, kortikosteridai slicno (poslusas ga mozda par puta dok ne shvatis da svi ti lekovi ne deluju)

mi imamo sjanu pedijatricu koja nam je za 3 godine 1 prepisala lek i bilo je potrebno i nju apsolutno slusam
ali da sam tako nastavila da slusam orl u dz j bi imunitet do sada bio unisten pogresnim lekovima (mozda ti mislis da je trebalo da je slepo slusam i dajem mu POGRESNE lekove, ja sam hvala bogu poslusala svoje instinkt i trazila upute za drugo misljenje)

..prvo ne znam kog si se ti djavola nasla prozvana kad te nisam nigde ni spomenula, a kad vec jesi sve si procitala sem zadnje recenice...i izvukla sto ti pase ne bi li se istresala,
samo napred, ako ti je merak izbaci sve iz sebe ne dajem ja pet para.....a svakako imam vece iskustvo u lecenju dece od tebe, pa ne moze reci da pricam napamet....
..bas ne vidim sta ti je ovo trebalo i cime sam ja to izazvala tebe da se ti tako meni obracas?

..imam ja svoje misljenje o mnogo cemu pa cutim ne mesam se, samo me zanimalo zasto Čičak vodi dete kod lekara ako mu samo malo curi nos ili kaslucne 2x u toku dana
da mu prepise recepte koje ce ona baciti...to me je zanimalo...u cemu je tu tvoj problem ja zaista ne znam...

Ou izvini sto sam se javila bez pitanja i spominjanja :I i mojne afro te fore uvijanja u oblande, ono malo te prozovem pa se pravim luda, msm nema potrebe za tim.. iznela si svoje misljenje ja se nisam slozila i samo se nadovezala, na sta dobih etiketu da sama lecim dete, da se tripujem da znam bolje od lekara i slicno... poprilicno nepotrebno

Ou izvini sto sam se javila bez pitanja i spominjanja :I i mojne afro te fore uvijanja u oblande, ono malo te prozovem pa se pravim luda, msm nema potrebe za tim.. iznela si svoje misljenje ja se nisam slozila i samo se nadovezala, na sta dobih etiketu da sama lecim dete, da se tripujem da znam bolje od lekara i slicno... poprilicno nepotrebno

..jesam ali sam se i ogradila, nisam nikog napala, a ti skaces kao da sam te ubola necim...nemam sta da uvijam niti imam potrebe za tim, pitam i lepo kazem da mi nije jasno
zasto ako vec neces da mu das lek koji dobijes od lekara.....ajde ako znas da ce dati gomilu lekova cemu onda uopste odlazak kod istog....
..nebitno sto si se nadovezala, vec sto si se ti nicim izazvano osetila prozvanom....bas bzvz...

Upravo to.
Jednom sam odvela Elenu, imala je 8 meseci, stalno je kenjkala, i dr.je pogleda kaze:"Ne vidim nista ali danas je petak evo vama antibiotik, dodjite u ponedeljak na kontrolu." :eek:
Pedju kad sam odvela, zdravo dete, koje kasljucne 2 puta dnevno, ona ga pregleda, sve cisto i prepise mu: pulmikort, aerius, berodual i hemomicin. Zdravom detetu! Ja pitam A zasto ovo treba da pije? Kaze ona:"Pa preventivno." A Ab? Odgovor:"Nek i to popije, da vidim, evo nije ga pijo odavno, od novembra, znaci moze."

- - - - - - - - - -

Dete vodimo kod lekara, da mu poslusa pluca i vidi da nema upalu pluca, da pogledaju usi i grlo.
Da znam da slusam pluca, gledam usi i grlo, naravno da ne bi vodila.

promeni tog idiota od dr
ta spodoba koja tako daje lekove ne zna ni da slusa pluca,veruj mi
pokriva sebe jer nije sigurna dal cuje nesto ili ne
menjaj

- - - - - - - - - -

jao fala bogu na ovoj nasoj dr
ja ne znam sta bih bez nje
od jedne ludaje pobegla i da mi nije ove sto smo sad kod nje,ne znam sta bih
mada ima jos jedna koja je ok
ovo ostalo sve ludo
ili preterano sujetno i ludo ili ne zna ili tera inat i ne zna u isto vreme
kad nasa dr ne radi,meni mrak pada na oci ako ne radi ta druga
kod njih dve najgora guzva uvek
da popizdi covek

Muz juče vodio malu kod druge dr.na kontrolu, poslušala je, pregledala, kaže sve je čisto, virus, ništa joj nije prepisala.
Ja im dajem "Carobni napitak", morala sam ga tako krstiti, na njihovo oduševljenje, domaći sirup sam im napravila, med+žalfija+limun.
I čini mi se, ali samo čini, pljuckam da ne izmalerišem, da od jutros drugačije kašlje, onako kao da prolazi, običan kašalj, kao kad mi odrasli ponekad se zakašljemo, ne znam kako da objasnim.
Sinoć je zaspala posle Pedje, on je oko 20h još u kolima u povratku i samo ga preneli, a ona je posle 21h, oko 21:30h. I lepo spavala do nekih 00:45h, nijednom se nije nakašljala, onda je počela, tad je i muž došao da legne, onda sam joj davala sirup, vodila na prozor, i na kraju stavim joj ogroman jastuk, da bi se nekako što više uspravila, zaspala je posle svih tih procedura i do jutros ništa, nijednom.
Kad su se probudili oboje su po malo kašljali, ali manje nego inače a ona onako baš suvo "normalno".
Videćemo...

- - - - - - - - - -

I mm je rekao da je menjamo.
Dva pedijatra su Pedji rekla, dok je bio mali, da ima šum na srcu, ona jedina to nikad nije čula, a ona nam je izabrani lekar i slušala ga sto puta, kod ove dvojice smo išli privatno.
E sad, ja se uvek kao roditelj nadam da je on prerastao taj šum, jer su rekli da se to kod male dece često dešava. Nemam pojma

- - - - - - - - - -

Peđa mi doboi dijetu, ništa mlečno, ništa slano, ništa slatko. Ne bukvalno ali imamo dva meseca da regulišemo pesak u bubregu. Šta da mu kuvam i dajem za doručak i večeru pojma nemam, aj doručkuje u vrtiću ali večera

Peđa mi doboi dijetu, ništa mlečno, ništa slano, ništa slatko. Ne bukvalno ali imamo dva meseca da regulišemo pesak u bubregu. Šta da mu kuvam i dajem za doručak i večeru pojma nemam, aj doručkuje u vrtiću ali večera
Pa ne savetujem ti da skupljaš savete na internetu, ali eto ako ćeš poslušati nekoga ko se 20 godina muči sa ovim - ne može se tek tako prepisivati dijeta za urolitijazu, pre nego što se zna je li kamen oksalatni, uratni, ili kakav drugi... a to se najbolje vidi kad se jedan izbačen odnese na analizu. Većina su zaista oksalatni (kalcijum oksalat), a u toj varijanti treba izbegavati hranu (pre)bogatu kalcijumom i samo piti što više vode. To je sve, a ovo da treba da izbegava "i slano i slatko" je savet očigledno dat "iz doopeta" i na tvom mestu bih ga potpuno ignorisao. Preslatko i preslano dete svakako ne treba da jede nevezano za pesak u bubregu.

Dakle samo što više vode, i analiza kamena ako je neki izbačen, to je najbitnije.

Pa ne savetujem ti da skupljaš savete na internetu, ali eto ako ćeš poslušati nekoga ko se 20 godina muči sa ovim - ne može se tek tako prepisivati dijeta za urolitijazu, pre nego što se zna je li kamen oksalatni, uratni, ili kakav drugi... a to se najbolje vidi kad se jedan izbačen odnese na analizu. Većina su zaista oksalatni (kalcijum oksalat), a u toj varijanti treba izbegavati hranu (pre)bogatu kalcijumom i samo piti što više vode. To je sve, a ovo da treba da izbegava "i slano i slatko" je savet očigledno dat "iz doopeta" i na tvom mestu bih ga potpuno ignorisao. Preslatko i preslano dete svakako ne treba da jede nevezano za pesak u bubregu.

Dakle samo što više vode, i analiza kamena ako je neki izbačen, to je najbitnije.
Nema kame, već pesak.
Sve što si napisao mi je i dr.rekla. Idemo kod nefrologa tako da konmentari nisu iz dupeta. Već sam ih ja obradila i napisala. Slano mu ne treba, a slatko u vidu ml.čokolada itd.,, nije ona zabranila sve... napisala sam ne bukvalno... ali da vodimo računa i opreza moramo. Doduše nit je on izjelica nit se loše hranimo, ali eto ...

Onda bi to trebalo da je ok, mada je meni nefrolog svojevremeno prepisivao Rowatinex, za koji je naučno dokazano da uopšte ne deluje na kamen u bubregu. Svačega ima kod nas.

Samo naravno treba pratiti, pesak je znak da je dete tome sklono, redovni pregledi i biće to super.
NAdam se. MI idemo zbog nečeg drugog, ali je na zadnjem uz videla i pesak.
Ova naša dr.je dečiji nefrolog, nadam se da nas neće tj.da neće njega kljukati nepotrebno. Jer istina je da su kod nas lekari dosta needukovani

Muz juče vodio malu kod druge dr.na kontrolu, poslušala je, pregledala, kaže sve je čisto, virus, ništa joj nije prepisala.
Ja im dajem "Carobni napitak", morala sam ga tako krstiti, na njihovo oduševljenje, domaći sirup sam im napravila, med+žalfija+limun.
I čini mi se, ali samo čini, pljuckam da ne izmalerišem, da od jutros drugačije kašlje, onako kao da prolazi, običan kašalj, kao kad mi odrasli ponekad se zakašljemo, ne znam kako da objasnim.
Sinoć je zaspala posle Pedje, on je oko 20h još u kolima u povratku i samo ga preneli, a ona je posle 21h, oko 21:30h. I lepo spavala do nekih 00:45h, nijednom se nije nakašljala, onda je počela, tad je i muž došao da legne, onda sam joj davala sirup, vodila na prozor, i na kraju stavim joj ogroman jastuk, da bi se nekako što više uspravila, zaspala je posle svih tih procedura i do jutros ništa, nijednom.
Kad su se probudili oboje su po malo kašljali, ali manje nego inače a ona onako baš suvo "normalno".
Videćemo...

- - - - - - - - - -

I mm je rekao da je menjamo.
Dva pedijatra su Pedji rekla, dok je bio mali, da ima šum na srcu, ona jedina to nikad nije čula, a ona nam je izabrani lekar i slušala ga sto puta, kod ove dvojice smo išli privatno.
E sad, ja se uvek kao roditelj nadam da je on prerastao taj šum, jer su rekli da se to kod male dece često dešava. Nemam pojma

- - - - - - - - - -

Mi smo krevet iskosili plus ima jastuk - on voli da se zagnjuri :)
Jeste radili neki UZ za taj sum. Obicno se to sredi do druge godine, mada evo tetkinu cerku koja ima 11, sad slali jer joj je dr u skolskom dispanzeru nesto cula a tetka ko za baksuz ne moze da nadje te stare nalaze i sad se ufrkestila :)

Nema kame, već pesak.
Sve što si napisao mi je i dr.rekla. Idemo kod nefrologa tako da konmentari nisu iz dupeta. Već sam ih ja obradila i napisala. Slano mu ne treba, a slatko u vidu ml.čokolada itd.,, nije ona zabranila sve... napisala sam ne bukvalno... ali da vodimo računa i opreza moramo. Doduše nit je on izjelica nit se loše hranimo, ali eto ...
Можеш да му даш пресно млеко, али заиста пресно, мсм не оно што је пастеризовано и има га по продавницама па га после још кући докувавају(???) ко да треба месецима да стоји неупотребљено.
Рекла си да имаш родбину(чини ми се ујаке)која држи краве, узми сваки дан по литру свежег пресног млека, пропусти га кроз густу газу и може слободно да га пије јер се протеини који омогућују потпуну ресорпцију и уградњу калцијума у организам(и тиме не оптерећују бубреге) распадају тек на око 55Ц.
Неће утицати на песак, али хоће на зубе-не кваре се уопште... што наравно није разлог да се преједа чоколадом и сличним.
Можеш да оставиш млеко у металној полираној посуди од око 2Л увијеној у рецимо два дебела пешкира као они за плажу на топло(око 40Ц) два дана и добићеш диван сир самокис(или другим именом швапски, или сремски), тако око 600Г за та два литра пуномасног млека и сурутку која је добра за бубреге.
Ако му се не свиђа укус сурутке заслади је медом.
А и сир ће му бити благотворан јер је пресан и лак, неслан и са мало масти и протеина.
И наравно пролом вода!

Mi smo krevet iskosili plus ima jastuk - on voli da se zagnjuri :)
Jeste radili neki UZ za taj sum. Obicno se to sredi do druge godine, mada evo tetkinu cerku koja ima 11, sad slali jer joj je dr u skolskom dispanzeru nesto cula a tetka ko za baksuz ne moze da nadje te stare nalaze i sad se ufrkestila :)
Nismo. Dr.kaže ništa za sada.
Можеш да му даш пресно млеко, али заиста пресно, мсм не оно што је пастеризовано и има га по продавницама па га после још кући докувавају(???) ко да треба месецима да стоји неупотребљено.
Рекла си да имаш родбину(чини ми се ујаке)која држи краве, узми сваки дан по литру свежег пресног млека, пропусти га кроз густу газу и може слободно да га пије јер се протеини који омогућују потпуну ресорпцију и уградњу калцијума у организам(и тиме не оптерећују бубреге) распадају тек на око 55Ц.
Неће утицати на песак, али хоће на зубе-не кваре се уопште... што наравно није разлог да се преједа чоколадом и сличним.
Можеш да оставиш млеко у металној полираној посуди од око 2Л увијеној у рецимо два дебела пешкира као они за плажу на топло(око 40Ц) два дана и добићеш диван сир самокис(или другим именом швапски, или сремски), тако око 600Г за та два литра пуномасног млека и сурутку која је добра за бубреге.
Ако му се не свиђа укус сурутке заслади је медом.
А и сир ће му бити благотворан јер је пресан и лак, неслан и са мало масти и протеина.
И наравно пролом вода!
Rekla nam je dr.do 500ml svega mlečnog u toku dana(sve to već znam).
Sad ću pokušati da mu izbacim skoro sve. Mleko inače ne pije ovako, samo u nečemu.
Šalju nam sveže mleko, probaćemo

Nismo. Dr.kaže ništa za sada.

Rekla nam je dr.do 500ml svega mlečnog u toku dana(sve to već znam).
Sad ću pokušati da mu izbacim skoro sve. Mleko inače ne pije ovako, samo u nečemu.
Šalju nam sveže mleko, probaćemo
Napravi i od mleka, ili surutke ,,čarobni napitak", smlačiš mleko(surutka je ukusnija hladna) na najmanjoj vatri na ringli uz neprekidno mešanje, dodaj meda, malo kafe/kakaa/cimeta i to popijte svi po npr čašu od dva deci, tek da mu ga daš po elanu!

Napravi i od mleka, ili surutke ,,čarobni napitak", smlačiš mleko(surutka je ukusnija hladna) na najmanjoj vatri na ringli uz neprekidno mešanje, dodaj meda, malo kafe/kakaa/cimeta i to popijte svi po npr čašu od dva deci, tek da mu ga daš po elanu!
Kakao ne sme, to mi je rekla, da on sadrži najviše kalcijuma. Ali ću im praviti surutku i to mleko sa medom. ;)

Back