Deca 1-3 godine (toddlers)

Bili na kontroli, super odreagovao na Berodual, pogledala krvnu sliku, sve u granicama normale, izgleda da je pazario neki viruschic, pa ga je to ponovo s'ebalo ... ostaje nam Pulmicort, 2x na dan, od ponedeljka vrtic , sve ok ... I ima sve petice, Bogu hvala vishe :worth: ...

Sara danas povratila, valjda od slajma, ne ume da ispljune..inace smo je ipak odveli do dz da je preslusa, kaze dr nema nista na plucima, to je samo virus, bla bla...temp nema vec par dana, ali kaslje i curi joj nosic..nikako da se iscisti. Dala sam joj i onaj uzasni caj od luka s medom, na spric jer nije htela da ga pije ovako..
Slabije i jede...

Jexy, pusti druge nek pricaju, sta te briga, uostalom nemoj ni deliti to sa svakim sta on zna, tipicna reakcija ako tvoje dete nesto zna a tudje ne - jeste taj izraz forsiranje. Ako ga zanima, odlicno..oni imaju upijajuci um i neverovatno koliko umeju..pustis dete da se igra i uci kroz igru i gotovo. Ja sam spomenula vec za onu govornu azbuku da se Sara igrala sa njom i povezala skoro sve pojmove i slova, ali skontala sam da nema sta to da pricam nekom da mi jos prevrce ocima, to treba cuvati za sebe i ljude kojima to znaci..

dobih danas grdnju u dz od nepoznate zene zato sto mi dete zna sva slova
kaze "forsiram ga"

ne znam sta je sa ljudima i tim "forsiranjem da bude pametno"
ja mislim da bi i majmun naucio slova ako slozi slagalicu sa slovima 150 hiljada puta kao sto je Ivan to uradio....

i sta treba, sad kad me pita nesto da mu objasnim ili da mu citam i sl. da kazem "ne mogu sine, ne smem da te forsiram"
jel preterujem, a?

Isto i Dunja, a broji do 5:D

Sali,, isto i Dunja:D kad ju puna slajma povrati i tako. Namaje Prospan odlican za to.

...dobro drugari, zezajte me pa da idemo kuci... :(

stvarno cu da ispadnem ona mama sto forsira najstrasnije, a nije tako
sto kaze Kvinsi i potpuno se slazem, jedno je kad roditelj misli pa maltretira dete a drugo kad dete hoce samo..
salu na stranu, i ovaj moj seronja sto zna slova, naravno da nema pojma sta on to u stvari zna
bar ja mislim da je tako, i tako i treba da bude sad
on je naucio da je nesto sto izgleda ovako A - slovo a, i to je to
i deklemuje kao pesmicu, naucio napamet hiljadu puta ponovljenu stvar
to je neka moja teorija

zalim se mami danas, kaze ona 'sta se potresas, pa ti si bila takva'
bice na majku, ljubila ga ona, talenat za nauku a duduk za sport
mama mu potrci samo kad kasni na autobus

inace mu je novi hit 'obecavam'
"obecavam da nikada vise necu da padnem" zato sto pada namerno pa se valja po podu
"obecavam da necu nikad vise da stavim prst u usta"
"obecavam da necu vise mamu da cupam za kosu"

a kad ga pitam 'znas li ti sta znaci obecavam' dobijem "pa tako se kaze"

ovaj moj stariji je znao napamet da recituje Jezevu kucicu od Copica sa 2.5 god a do 5-6 razreda nije mogao da zapamti datum rodjenja :))))....toliko o tome.....

Sara danas povratila, valjda od slajma, ne ume da ispljune..inace smo je ipak odveli do dz da je preslusa, kaze dr nema nista na plucima, to je samo virus, bla bla...temp nema vec par dana, ali kaslje i curi joj nosic..nikako da se iscisti. Dala sam joj i onaj uzasni caj od luka s medom, na spric jer nije htela da ga pije ovako..
Slabije i jede...

Jexy, pusti druge nek pricaju, sta te briga, uostalom nemoj ni deliti to sa svakim sta on zna, tipicna reakcija ako tvoje dete nesto zna a tudje ne - jeste taj izraz forsiranje. Ako ga zanima, odlicno..oni imaju upijajuci um i neverovatno koliko umeju..pustis dete da se igra i uci kroz igru i gotovo. Ja sam spomenula vec za onu govornu azbuku da se Sara igrala sa njom i povezala skoro sve pojmove i slova, ali skontala sam da nema sta to da pricam nekom da mi jos prevrce ocima, to treba cuvati za sebe i ljude kojima to znaci..

dobro je da povrati jer taj slajm posle ode u creva i samo ih muci dodatno....i moj zapatio virus ona dva dana sto je pokusao jaslice i pun je kao brod, takodje je povracao i sebe i mene, bilo je zabavno....bilo je to posle sisanja, mleko dodatno pospesuje povracanje....

Dobro jutro!
Jel ima neki virus trenutno, da li su vam deca bolesna?
Moja Kristina (14 meseci) od juce visoku temperaturu oko 38.5C. Po saveta lekara dajemo joj Brufen i Paracetamol naizmenicno na svaka tri saveta da spustamo ispod 38C. Analizirali urin i cist je, tj nema bakterija. Osim temperature nema nekih drugih smetnji. Dobro je raspolozena bila juce i jutros i jede ok. Mukica mala jos joj i cetrta cetvorka izbija. Ne verujem da je od zuba , posto da sada nije reagovala na izbijanje zuba, cak ni kada su joj u isto vreme izbijale tri cetvorke. Uglavnom, rekao nam je dr da ako temperatura krene da divlja danas (ne znam na koliku temp misli) da cemo da vadimo kompletnu krvnu sliku i crp. Ona je do sada bila jednom malo bolesna, kada je imala povisenu e.coli pa smo pili ab pa bas i nemamo iskustva (prvo dete).
Mene jos grize savest, posto sam je vodio kod kumica na rodjendan u subotu (3 dana pre pocetka temperature). Nisam video da je neko dete bilo bolesno, mada ko ce ga znati... Treba uskoro da krene u jaslice, pa taman da navikavamo da bude bolesna :(

Irina nesto fantazira i ja joj nesto objasnjavam
ubacuje se mm i kaze " Irina, moras da slusas mamu, ona je svetinja" :lol:
Irina: "Nije ona svetinja, ona je stara i zardjala"
Без бриге, биће тога још.
Нисам то доживео, али од две моје млађе сестре старија је од своје млађе кћери обавештена о следећем: Ништа ти не разумеш тако матора!!!
Сестра је имала 25 година, а сестричина 4 године.

Dobro jutro!
Moja Kristina (14 meseci) od juce visoku temperaturu oko 38.5C. Po saveta lekara dajemo joj Brufen i Paracetamol naizmenicno na svaka tri saveta da spustamo ispod 38C. Analizirali urin i cist je, tj nema bakterija. Osim temperature nema nekih drugih smetnji. Dobro je raspolozena bila juce i jutros i jede ok. Mukica mala jos joj i cetrta cetvorka izbija. Ne verujem da je od zuba , posto da sada nije reagovala na izbijanje zuba, cak ni kada su joj u isto vreme izbijale tri cetvorke. Uglavnom, rekao nam je dr da ako temperatura krene da divlja danas (ne znam na koliku temp misli) da cemo da vadimo kompletnu krvnu sliku i crp. Ona je do sada bila jednom malo bolesna, kada je imala povisenu e.coli pa smo pili ab pa bas i nemamo iskustva (prvo dete).
Mene jos grize savest, posto sam je vodio kod kumica na rodjendan u subotu (3 dana pre pocetka temperature). Nisam video da je neko dete bilo bolesno, mada ko ce ga znati... Treba uskoro da krene u jaslice, pa taman da navikavamo da bude bolesna
Ovde u NS,zesce haraju virusi,nista zabrinjavajuce.Vi imate srecu,Lela kod svakog izbijanja zubica potkaci virus.Sto se tice divljanja temp,samo ako je preko 39 treba na cetri sata naizmenicno davati brufen i paracetamol,i tusirati mlakom vodom sto cesce i ne treba je utopljavati,moguce da je urin u pitanju,mi smo kroz to prosli bas kod izbijanja cetvorki.

sale, nema sta da te grize savest, pa ne mozes je drzati pod staklenim zvonom i izlovanu za svaki slucaj, to bi bila greska, a ni bacati pasulj da vidis hoce li biti bolesnog detata u blizini
sve je to normalno u ovom uzrastu, vladaju virusi, drzim fige da sto pre prodje i da se bebac sto pre oporavi pa u nove pobede sa svim cetvorkama :D

nama izbile sve trojke i 3 cetvorke, ostala jos jedna cetvrka i mirnsi smo valjda do druge godine :D

a secate se da sam pisala da je stidljiv itd, bas se tiuacija menja,sve vise se oslobadja sa decom mada sada ulazi u fazu ljubomore izgleda i pocinje da se bori za svoje, ali malo na onaj sebican nacin, npr ako uhavti nesto i dodje neko drugi i hvata to isto on ga odguruje jer je to "njegovo", pa sad pokusavam da ga naucim da se to deli i da nije samo njegovo, odjednom je usao u tu fazu pa sam se pogubila, heh, ali ok odreaguje kada mu skrenem paznju, poslusa

a juce uzela kumicu u ruke, bebac 7 meseci i on u pocetku sve ok, posle 3 minuta je krenuo da mi se kaci o nogu a posle 4 minuta tako ocajno da place da nisam mogla da verujem, uzela sam ga odmah, a do sada uopste nije reagovao na takve stvari...

Urin je cist, juce smo dali na analizu. Kao,uradice i urinokulturu za svak slucaj (cisto da nam uzmu pare). Ne drzimo je pod staklenim zvonom, nego je polovinom meseca dobila MMR vakcinu pa smo malo bili smanjili druzenje sa drugom decom, upravo zbog virusa, dok ne prodju 21 dan i moguce reakcije. Inace, supruga je od kad je Kristina napunila 6 meseci praktikovala da se manje vise svaki dan druzi sa nekom vrsnjakinjom (ostala je dobra sa par mama iz skole za trudnice i porodilista, pa su se druzila deca) pa je cerka dosta drustvena i bas joj je falilo drustvo dece - zato sam je i vodio na taj rodjendan.
Sad su mi javile da je malo manja temperatura jutros, tj oko 37.5C (uz pomoc lekova) tako da videcemo sta dalje. U svakom slucaju smo u kontaktu sa lekarom, u kog imam veliko poverenje i prema njegovom uputstvu dajemo na 3 sata kombinovano lekove, ako je preko 38C.
Na MMR, hvala Bogu nije bilo nikakvih reakcija, iako smo bili malo uprapani zbog pisanja raznih antivakcinacijskih lobija. Jedino sto su joj nakon nekoliko dana od vakcine krenuli zubi da izbijaju ko kokice, iako 5 meseci pre toga nije izbio ni jedan, mada to verovatno i nema veze sa vakcinom.

e,da Tara procitao sam na nekom plakatu u domu zdravlja dok smo cekali vakcinu da petice izbijaju od 20 meseca, tako da mozda dobijete jos koji pre kraja druge godine.

Poslednja izmena:
Без бриге, биће тога још.
Нисам то доживео, али од две моје млађе сестре старија је од своје млађе кћери обавештена о следећем: Ништа ти не разумеш тако матора!!!
Сестра је имала 25 година, а сестричина 4 године.

ahahahah

Sad su mi javile da je malo manja temperatura jutros, tj oko 37.5C (uz pomoc lekova) tako da videcemo sta dalje. U svakom slucaju smo u kontaktu sa lekarom, u kog imam veliko poverenje i prema njegovom uputstvu dajemo na 3 sata kombinovano lekove, ako je preko 38C.
.

Neobican savet vam je dao taj lekar.
Obicno ne savetuju da se t do 38.5 uopste obara. A sirupi se po pravilu daju na 6 h, odnosno na 4 h kad idu naizmenicno ali to za mnogo vise t od 38. Prvi put cujem ovako nesto.

Obicno ne savetuju da se t do 38.5 uopste obara. A sirupi se po pravilu daju na 6 h, odnosno na 4 h kad idu naizmenicno ali to za mnogo vise t od 38. Prvi put cujem ovako nesto.

slazem se

- - - - - - - - - -

Dobro jutro!
Mene jos grize savest, posto sam je vodio kod kumica na rodjendan u subotu (3 dana pre pocetka temperature). Nisam video da je neko dete bilo bolesno, mada ko ce ga znati... Treba uskoro da krene u jaslice, pa taman da navikavamo da bude bolesna :(
ako hoces da vidis jel virus ili bakterija, uradite joj krvnu sliku sa leukocitarnom formulom
tu se vidi sta je

E, to je sad novi trend u dečijem zdravstvu. I nama je lekarka rekla da se temperatura skida čim je preko 37,5 , skoro smo se posvađali. Onda odem kod prijateljice čija je mama pedijatar u penziji, ali još uvek ide na te neke seminare i predavanja kako bi zadržala sertifikat i mogla svoje članove porodice da leči, ispisuje lekove i upute...i kaže ona da jeste, to je od nedavno tako. Temperatura mora da se skida i kad je mala...ma bzvz...

Leli su pocele petice,nekih nedelju dana posle zadnje cetvorke,stalno bali,sisa prste,a jos se nista ne desava,ustvari opipala sam joj da joj je na mestu donje petice sve mekano,tako da ce verovatno uskoro da krene izbijanje.Lela ima 19meseci.

neee, ne zelim da verujem da ce pre druge godine i slus :D
salim se, nego su ga bas urnisale, on sada ima 16 meseci i 15-16 zuba, pa bar malo da odmori i on i mi

E, to je sad novi trend u dečijem zdravstvu. I nama je lekarka rekla da se temperatura skida čim je preko 37,5 , skoro smo se posvađali. Onda odem kod prijateljice čija je mama pedijatar u penziji, ali još uvek ide na te neke seminare i predavanja kako bi zadržala sertifikat i mogla svoje članove porodice da leči, ispisuje lekove i upute...i kaže ona da jeste, to je od nedavno tako. Temperatura mora da se skida i kad je mala...ma bzvz...

Dobro, neka je I tako, da treba da se skida I ta temperatura, ali znas kolika je doza antipiretika data detetu ako mu daju na 3h naizmenicno brufen I eferalgan na t od 38???

- - - - - - - - - -

U to na kojoj t ko reaguje- ne ulazim u diskusiju, jer nekad dete ume da se skljoka I na niskim t, a neka podnose I visoku bez problema pa umeju roditelji da razlicito reaguju, ali davati na 3h sirupe na t od 38 meni nikako ne zvuci dobro.

ja kada kombinujem paracetamol I brufen, dajem na 4 sata. ako slabo skida I ta kombinacija, u ta 4 sata stavljam hladne obloge I tusiram (izbegavam tusiranje, jako tesko ga podnosi kad ima temperatru, vristi ko lud, pa onda stavljam vlazne obloge, to bolej podnosi)

Back