Deca 1-3 godine (toddlers)

Jexy bravo za Ivana!!
A koliko on ima sad?

Ja bih mog forsirala... jedva cekam fazu slova i brojeva... ja cu biti od tih koje forsiraju garant

medo zna samo do deset da broji. ne zna brojeve inace.
slova isto slabo... ja kupila azbuku jos pre pola godine i skontala da nema sanse

dobih danas grdnju u dz od nepoznate zene zato sto mi dete zna sva slova
kaze "forsiram ga"

ne znam sta je sa ljudima i tim "forsiranjem da bude pametno"
ja mislim da bi i majmun naucio slova ako slozi slagalicu sa slovima 150 hiljada puta kao sto je Ivan to uradio....

i sta treba, sad kad me pita nesto da mu objasnim ili da mu citam i sl. da kazem "ne mogu sine, ne smem da te forsiram"
jel preterujem, a?

Armin zna brojeve ... ne sve, ali prepoznaje 6, 11, 12 - to su autobusi kojima putuje ... i 3, jer svuda u okolini pishe cirilichno CZ (crvena zvezda ) pa mu baka ono"Z" prochitala kao tri ... :lol: ... I zna par slova, najbitnije mu je "O" , zbog crtanog "Oliver i brojevi "... pusti babe, nemo' se nervirash :zag:

Armin 30tog marta puni 30 meseci, tojest tachno 2 ipo godine ... JU! :eek: ... pokushavam ja da kanalishem njega na neshto drushtveno-korisno :D( tipa- bojimo, mesimo, slazhemo ) ali on je u nekoj svojoj fazi trchanja,shutiranja,jurenja, skakanja ( bez trunke straha :sad2:) pa mi neshto ne ide ... ili sam ja nesposobna, to mi pada na pamet danima vec ... :dash: ... hvala :zag:

..aleksej je (pupupu, kuc-kuc, pupupu :pop2:) sad (2god 8 meseci) 200% bolji nego pre tri meseca.. :worth:
..tako da :tajna: ..bice to :ok: ..izdrzi, evo dala sam ti dogledni cilj, odbrojavaj sto dana od sutra.. :lol: :heart:

Jexy bravo za Ivana!!
A koliko on ima sad?

Ja bih mog forsirala... jedva cekam fazu slova i brojeva... ja cu biti od tih koje forsiraju garant

medo zna samo do deset da broji. ne zna brojeve inace.
slova isto slabo... ja kupila azbuku jos pre pola godine i skontala da nema sanse

2,5g ima Ivan
zna i brojeve, broji...
broji npr svako jutro postanske sanducice 36 ih ima
od 10 zna da broji unazad

azbuku zna da isprica celu
ok, to je nesto sto je naucio napamet, kao pesmicu sto nauci

a slova je naucio pomocu ovoga
ni sama ne znam koliko je puta to spakovao
http://www.pino-toys.rs/srp/proizvodi/?conid=179

jeste Novka, zensko cu da pustim da se snalazi samo, ionako je sposobnije :mrgreen:

a ova sto me napenalila prof.matematike
kaze neki njen rodjak tako sve znao "forsirali ga roditelji, takmicili se sa rodbinom da bude najpametniji" pa kaze "pukao u sedmom osnovne od kolicine informacija"

..jakshu papir i olovka apsolutno nisu zanimali do treceg rodjendana..
..kad je bio u gipsu :sad2: i prinudjen na statichne aktivnosti
prvi put je uzeo olovku na nachin koji nije lichio na to da ima nameru da kopa njom po zemlji..
..a sad crta savrsheno i pishe skoro sva slova..ne znam da li zna sve, poshto ga nikad nismo uchili bash slova,
vec je trazio da mu pokazemo kako da napishe neku rech koja mu je bila potrebna..tj slova koja mu fale..
..zna verovatno 2/3 slova..

..ja deci drzim olovke i papir na dohvat ruke, odgovaram na pitanja kad pitaju i hvalim svaki proizvod koji nastane..to je sve..
..u kuci u kojoj svi svako malo ili chitaju ili pishu, teshko moze da ih ne zanima..

a ova sto me napenalila prof.matematike
kaze neki njen rodjak tako sve znao "forsirali ga roditelji, takmicili se sa rodbinom da bude najpametniji" pa kaze "pukao u sedmom osnovne od kolicine informacija"

Da ja upadnem na temu, iako sama moja deca mogu biti roditelji. :zkez:

Na ovakve reakcije mi nailazimo kada neko čuje da mlađi sin hoće da završi treći i četvrti razred srednje škole za jednu godinu. Ne znam koliko njih nam je do sada reklo da su imali školskog druga/drugaricu, brata, sestru, poznanika, koji je tako sagoreo, pa kasnije "ništa na fakultetu nije uradio".

Kao prvo, uopšte ga ne forsiramo, niti bi nam to ubrzano završavanje škole ikada palo na pamet, a drugo, kao da je u kamenu zapisano da MORA da završi fakultet.

Neka deca su prosto takva. Radoznala, ambiciozna, zainteresovana za sve i svašta, i treba ih puštati da istražuju svoje granice.

moje dete je glupo :(
dve i po godine i skoro nista od gore navedenog ne zna. zapravo, zna sporadicno. i nije mi tragedija sto zna da broji SAMO do 10 sa dve i po godine. slova ga ne zanimaju, da ga vodim kod psihologa? :sad2:
zanimaju ga bajke i citanje.(ne, ne ucim ga da cita iako ima vec dve i po godine-cicak, ovo neka ti bude lekcija, kreni na vreme, mada mislim da si vec sad zakasnila). zanima ga lopta i ima fantasticnu koordinaciju pokreta, sut, okret, golmanske parade izvodi (odavno sam zakljucila da od skole leba nema, pa ga pripremam u sportiste ko i starijeg :mrgreen:)

da vam kazem i da ima dece koja puknu pod pritiskom. jedno je ako dete zanima, ako je zainteresovano, radoznalo, itd. ali, ako roditelj MISLI da mu je dete zainteresovano i da zeli da uci sto vise, odnosno ako je roditelj ambiciozan, tu onda moze da nastane problem.
stariji sin mojih kumova nije jos pukao, ali je na dobrom putu i to se vidi sad kako ga hvata pubertet. znao je celu grcku mitologiju sa nepune 4 godine, o citanju i pisanju da ne pricam. onda je krenula skola i visoke roditeljske ambicije. i dalje je skroz odlikas, ali ne pustaju ga da dise. mali je stalno u nekom strahu, kad trazi casu vode od mene, ko da ima tremu, ne mogu to ni da opisem kako dete izgleda ko da je stalno u nekom strahu.
sad je poceo polako pubertetski bunt, roditelji ne znaju sta ih je snaslo. njihovo dete da im dgovori nesto, da se pobuni?!

Poslednja izmena:
moje dete je glupo :(
dve i po godine i skoro nista od gore navedenog ne zna. zapravo, zna sporadicno. i nije mi tragedija sto zna da broji SAMO do 10 sa dve i po godine. slova ga ne zanimaju, da ga vodim kod psihologa? :sad2:
zanimaju ga bajke i citanje.(ne, ne ucim ga da cita iako ima vec dve i po godine-cicak, ovo neka ti bude lekcija, kreni na vreme, mada mislim da si vec sad zakasnila). zanima ga lopta i ima fantasticnu koordinaciju pokreta, sut, okret, golmanske parade izvodi (odavno sam zakljucila da od skole leba nema, pa ga pripremam u sportiste ko i starijeg :mrgreen:)

:super::cepanje:... a ovaj moj ce valjda u sportske komentatore :zcepanje:

Kvinsi, vodja mog cicak fan kluba :mrgreen:
gde god mrdnem proziva me :) ;)

Zaebi ti to, Cicak jutros u 7 izvadila azbuku(onu kao sto jexy ima), i udri.
Prvo smo doduse sklapali medu, tj.oblacili, neka igracka.
Pa malo domine, i njih ne konta, ja napravim red on sve pobaca ahahhaahha...
I setim se onda azbuke...
Svidelo mu se, jer sam se odusevljavala sa tim sta je ispod slova.
Ume da vrati na mesto, zna vecinu pojmova ispod slova i to je to.
Stisnuce to Cicak ima da mi peva bukvicu do 2,5 ko bela lala :mrgreen: ahahahhahah SALIM SE!!!

Uzela sam mu i knjigice mekanice za rodjus pa smo danas i oblike listali... i knjigice sa zivotinjama...
A od dede je dobio komplet bajki... siroto dete samo knjige dobija ahahahaha...

Ne forsiram ga ja... zezam se... ;)

Ono sto ja mislim da medi lezi su pesmice... Govor...
Jako puno prica, i jasno skroz... bas je pricalica...
S njim se moze kao sa odraslim razgovarati...

A pesmice uci napamet iz cuga...
Ja sam mu vece pred rodjus otpevala Danas nam je divan dan i
on sam ponovi celu odmah...

Jutros nam je otpevao Paciju skolu,
pravilno jasno i glasno
od pocetka do kraja
a mm i ja ponosni... srce da pukne...
Najzanimljivije je sto nas dvoje ne znamo napamet tu pesmicu
vec su mu verovatno babe i dede pevali, mi nismo.

Mozda je sve to uobicajno kod dece njegovog uzrasta, ne znam, nemam iskustvo,
ali to je ono sto mu ocigledno lezi

Kvinsi, vodja mog cicak fan kluba :mrgreen:
gde god mrdnem proziva me :) ;)

Zaebi ti to, Cicak jutros u 7 izvadila azbuku(onu kao sto jexy ima), i udri.
Prvo smo doduse sklapali medu, tj.oblacili, neka igracka.
Pa malo domine, i njih ne konta, ja napravim red on sve pobaca ahahhaahha...
I setim se onda azbuke...
Svidelo mu se, jer sam se odusevljavala sa tim sta je ispod slova.
Ume da vrati na mesto, zna vecinu pojmova ispod slova i to je to.
Stisnuce to Cicak ima da mi peva bukvicu do 2,5 ko bela lala :mrgreen: ahahahhahah SALIM SE!!!

Uzela sam mu i knjigice mekanice za rodjus pa smo danas i oblike listali... i knjigice sa zivotinjama...
A od dede je dobio komplet bajki... siroto dete samo knjige dobija ahahahaha...
Домине су идеалне, лако се науче, број на број и до очина.
Додуше они с три године(нпр моји су постали добри ,,доминаши" :hahaha: с три пуне, нека деца ће то бити раније, нека касније...) често не разумеју број као такав чак и кад знају да броје, али слажу домине према распореду тачкица.

..kvinsi, carice :lol:

..ni aleksej ne zna slova (svako mu je B :think:) a uchi ga jaksha :lol:
ne crta ali zvrlja, najveci domet mu je "krug" tj linija ukrug, spojen pochetak i kraj
ali je u stanju da sat i po crta vodenim bojama, sve dok se papir ne pretvori u blatnjavu kashu :lol:
zna boje ali mesha imena plavoj i zelenoj (vidim da je to ovde chesta pojava :) )..

..zna milion pesmica i pricha, slaze puzzle od 25 delova, ume da nanize ogrlicu od rezanaca ili plastichnih nizalica,
seche makazama papir do konfeta-delica, a prsti su mu josh chitavi,
zna da spari sve charape iz pune korpe suvog vesha iz sushilice,
da postavi sto, da podeli chokoladicu tachno na pola i kad ima kockice i kad nema,
obozava postere znanja (vec mi je muka od glasa one tetke) i rekao je poshtaru juche "ima li za nas neko pismo, paket ili druga poshiljka?" :lol:
penje se na drvo i sve penjalice, ubacuje loptu u kosh sa dva metra (dechji, naravno)
donosi punu korpu autica iz druge sobe ili bratov teg od 5kg

i sve u svemu isti je kao jaksha kad je imao dve i po - tri.. :lol:

Jbg, I moja deca glupa :)
Starija je htela da pise slova pre skole, pa sam je ucila latinicu da joj ne bi bilo dosadno kad krene u skolu(ovde se krece sa sest). Ali nije znala da cita, leto pred skolu smo probali odvajanje na slogove, ali jok, nista. Evo sad je skoro kraj prvog razreda I zna I da cita I da pise oba pisma, I cirilicu I latinicu. A da bi valjalo vezbati, valjalo bi...trebalo bi da joj dam da povremeno nesto procita sama polako, ali ja stvarno verujem da nesto treba ostaviti I deci...tako uce da se sama zainteresuju, da im nekad bude dosadno, pa iz te dosade izroni kreacija...
A mala...tu sam tek nemajka...Velika je znala sve pesmice a malu sa 4,5 ne mosh naterati jednu da nauci. Sinoc smo ucili za vecerom "materinu mazu". To je velika znala sa 3 godine, ali velika je bila prvo dete :)
Porasce deca, I sve ce znati, sad nek nauci da se sama popne na drvo, da za sobom pospremi, da se obuce,umije, opere zube, vodi racuna o svojim stvarima, ume da je javi u prodavnici, I sama kupi nesto sto zeli, I ja sam zadovoljna.

- - - - - - - - - -

Da, I mi igramo domine.

Jbg, I moja deca glupa :)
Starija je htela da pise slova pre skole, pa sam je ucila latinicu da joj ne bi bilo dosadno kad krene u skolu(ovde se krece sa sest). Ali nije znala da cita, leto pred skolu smo probali odvajanje na slogove, ali jok, nista. Evo sad je skoro kraj prvog razreda I zna I da cita I da pise oba pisma, I cirilicu I latinicu. A da bi valjalo vezbati, valjalo bi...trebalo bi da joj dam da povremeno nesto procita sama polako, ali ja stvarno verujem da nesto treba ostaviti I deci...tako uce da se sama zainteresuju, da im nekad bude dosadno, pa iz te dosade izroni kreacija...
A mala...tu sam tek nemajka...Velika je znala sve pesmice a malu sa 4,5 ne mosh naterati jednu da nauci. Sinoc smo ucili za vecerom "materinu mazu". To je velika znala sa 3 godine, ali velika je bila prvo dete :)
Porasce deca, I sve ce znati, sad nek nauci da se sama popne na drvo, da za sobom pospremi, da se obuce,umije, opere zube, vodi racuna o svojim stvarima, ume da je javi u prodavnici, I sama kupi nesto sto zeli, I ja sam zadovoljna.

- - - - - - - - - -

Da, I mi igramo domine.

zgrozena sam. da si malo blize, poslala bih ti socijalnu sluzbu na vrata zbog ociglednom zanemarivanja dece!

Back