Deca 1-3 godine (toddlers)

Pogledajte prilog 319057Pogledajte prilog 319058

Ova igracka je u pitanju.
Dobio za NG, i do juce nije znao/hteo da je sastavi kako treba.
Danas sam uzeo, stavio na sto izvadio i prica meni:
"Mama p'avo dugme, p'ava boja" i nadje i spoji
i tako sve i jednu.

PS. A za jaje, ja curka mislila da je ogledalo, i stalno mu govorila ogledalo...
A neko mu rekao da je jaje i on meni danas:"Mama ovo je Jaje, beJo jaje." :rumenko:

I smesan je sto zna sva slova da izgovori pravilno.
Cak i R, sto kazu da je tesko.
Ali sve zavisi od njegove volje, nekad L izgovara kao J, nekad kao L...
Ne forsiram ga... rano je... ali mi smesno...
mislim meni slatko kad tepaju i mesaju ali znam.da ne valja
pa mu sve govorim pravilno.

Inace, ljudi on nema sekunde mira ali sekunde.
Mi jos nismo doziveli dan da se on sam zaigra, nikad!
I ajde to... tu smo i treba da se igramo sa njim...
ali je poceo da se dernja/histerise cim nesto naumi. :roll:
Mene to sludjuje... istrosi me nacisto...
po sto puta ponovi:"Daj mi daj mi daj mi..." dok mu ne donesem nesto, bilo sta.
I tako te gluposti, uopste ne razumem zasto?
Objasnim mu lepo da cu mu doneti npr.igracku/mleko/supu... ma jok...
On kaze:"Dob'o mama." i pocinje sa Daj mi daj mi daj mi daj mi... dok ne stignem.

Zna da izduva nos odavno ali i to isto radi samo kad hoce.
Tri puta izduva ljudski i onda nece i nece.
Sad je npr.u fazi da nece da vadimo sline usisivacem(pumpicom),
Nece i histerija.
Iznervira me jer prihvati da mu sunem fizioloski i sve
i sam ukljuci usisivac i stavi pumpicu i cim pocnem
pocne bacanje i Necu necu necu

Jos malo da se izjadam i necu vise :mrgreen:
Juce idemo u vrtic(posle sto godina) i on prvi put u zivotu pocne meni da se otima i vraca prema kolima.
Kao nece u vrtic. Ja ga capim, neka baba pocne nesto da mi drobi, oteram je u ocin, spustim ga, uhvatim za ruku i idemo
prema vrticu, ispred neki stariji ljudi a on mrtav ladan se dere:"Gde je mama?! Gde je moja mama?! Hocu mame?!"
Kad ga nisam sopnula preko usta... zamislite molim vas...
oni ljudi me gledaju... ja se samo nasmejala, sta cu...

..ja ni jedno dete nisam uchila slova dok nisu sami pocheli da pitaju za njih,
neko pre a neko kasnije, cerka i jaksha oko treceg rodjendana, veliki sin oko chetvrtog..
a i tada samo tachno ono shta pitaju - koje je neko slovo, da li se pishe ovako ili onako, koje slovo ide pre kog u nekoj rechi,
ali smo se igrali "na slovo na slovo" jako rano,
chim im se fond rechi popeo na cifru da se moglo igrati.. :lol:

..i "brojanja zivotinja" tj nabrajanja zivotinja svih mogucih, jednu ja jednu oni..

.."ludih navijacha" :rotf: kad skandiramo kao navijachi bilo koju rech na slogove.. :per:

..ne poznajem ni jednu uchiteljicu, davno sam htela vandu da pitam oko metodike pochetnog pisanja i chitanja
ali sam odustala brzo - niti cu uchiti decu tome, niti mi treba dodatna potvrda da ovo "radi".. :)

ni ja ne forsiram sa slovima i brojevima dok sami ne traze, veliki oko pune tri,, malog cekam :D
mali obozava pesmice i bajke, stalno kao nesto cita, lista, prepricava sam crvenkapu (to moram da snimim, ja se pravim kao da ne slusam, a suze mi idu od smeha :lol:)

moje dete uopste ne prica, samo pisti i skici i to je vrhunac komunikacije.
kada nesto hoce muce na nekom svom jeziku, pa se iznervira ako ne pogodimo sta oce i tako u krug :rida:

..koliko ima sad?
..bash ni jednu razumljivu rech..? mama? daj? necu?

..a jel koristi neku svoju rech kontinuirano za istu stvar, bez obzira kako zvuchala..?
(..jaksha je medju prvim rechima imao i GLJKLJ :eek: shto je bila njegova cucla.. :roll: )

..koliko ima sad?
..bash ni jednu razumljivu rech..? mama? daj? necu?

..a jel koristi neku svoju rech kontinuirano za istu stvar, bez obzira kako zvuchala..?
(..jaksha je medju prvim rechima imao i GLJKLJ :eek: shto je bila njegova cucla.. :roll: )

ima 19 meseci. jedino sto ona sama kaze je nesto sto lici na ne. zna jos da kaze daj (ponovi je ko papagaj) ali nema pojam sta znaci i kada treba to da koristi. isto jos zna da kaze tata, ali samoinicijativno ne, obicon krene da je ponavlja kada je pitam gde je tata.
ima to gljklj ali to koristi svake prestupne godine kada se kao rasprica. uglavnom je mukanje i mahanje rukama.

nio ki ne pricamo
kaze daj daj, ta ta, al to su neke tako rafalne, ono bez smisla :D
i trtrljanje obicno na nekom njegovo jeziku, gljglj, trtrt, i tako te tog tipa
uopste nema reci za neke stvari, znam mali komsija, kad nam je bio u gostima, tako ko vladeta, mali vice alo alo za fon, zna tako jos neke, ovaj moj jok :D a razume me sve :D
i prica on meni tako na tom svom nekom jeziku al nismo primetili neko ponavljanje i smisao :/

Bokice, divno za devojcicu..imace starijeg batu da je cuva i pazi <3 To je odlicna kombinacija..ja razmisljam ako nam drugo dete bude decak, Sara ce da ga ugnjetava, obicno starije seke muce bate :D
No, dobro, kako bude..

Umni rad?
Pa radim umno non-stop, sigurno ne fizikalisem na poslu :mrgreen: Ali da ucim neku teoriju, neka hvala, to sam uvek gledala da zaobidjem kako god mogu :D
Mada i ja moram da napredujem, kako se nesto novo pojavi, da budem u toku..pa citam koliko moram..ne izgaram bas nesto na poslu..

sta da vam kazem kada se meni onomad, mozda se i secate, pisala sam da je rekao mama
kad ispade corak, ucinilo mi se, il je bila totalna slucajnost, samo neko mumlanje sto podseca na mamu :D
nije mi jos svesno rekao mama, a zna da me grli i ljubi i da je ceo dan ko krpeljcic na meni :)

Uh kad me zagrli i poljubi ne treba mi nista vise.. I to mama je precenjeno :mrgreen:
Salim se, ona namerno kad je Z vodi negde vice mama mama mama onako tugaljivo...a kad on ode negde a ona sama sa mnom, onda vice tata tata..bezobrazna je, vec zna da manipulise :)
Kad smo odlazili iz Ns kolima, moja keva nas prati i mase joj, Sara nista, i posle minut pocela da vice baba baba baba baba a nju inace nikad ne oslovi sa baba. Tacno kao namerno da radi to. Nemam pojma.

jakovu izbila gornja trojka, a na mestu cetvrke idalje naduveno, puno vode, plvao ljubicasto, uopste mi nije jasno sta se desava

sto se govora tice on iygovara recimo -ba- za bananu, dakle prve slogove raznih reci, ali i to kada ga je pitam npr da li hoce bananu on ode, donese bananu i kaze ba, dakle ponavlja, ne seti se sam

bam je kada nesto baci, mama, ta ta, i najtecnije izgovara gasa, ime macora i sve macke su mu gasa, gde god da vidi, i da, kuca je vau vau i tako, ima par reci koje vrti i to je to, nije mu bogat recnik ic, al brblja na svom jeziku non stop : )

inace juce je opet piskio u nosu i kakio cak dva puta, sto je ono milina, nema umrljane pele, umrljane guzice, divota : ))

i da, sa dnevnim spavanjem je postao jeziv, kako je lepo imao rutinu, dva puta dnevno oko 10h i oko 15-16h, pa je pomerio na 11h pa sada na 12 h, ali zato popodnevno izbacuje, tj zaspao bi oko 18h ali to je prekasno i onda nam je taj deo dana od pola sest do osam uzasan
a ne bih da mu izbacujem to prepodnevno spavanje zbog vrtica

i da, od kada je prohodao on ne staje, ja ne znam, i mnogo, mnogo teze zaspi u toku dana jer kada vidi da ide na spavanje to je uzas, samo bi hodao i trcao, u krevtcu bi skakao, jaoo, samo da prodje ova faza, plus zubi na sve to

Svakim danom sve vise reci izgovara ispravno,jos uvek ne izgovara cele recenice,alo ono mama daj,mama gura,vode,to govori,svako vece slusamo neku njenu bebecu pricu i to ona tako slatko prica i objasnjava i osmehuje se,klima glavom kad je nesto pitamo,da se muz i ja prosto topimo pred njenim ocima.
Imam jedno pitanje,pocela je da pije cefaleksin zbog bakterija u urinu,posle toga je poceo da joj curi nosic i da kaslje,pedijatar mi je rekao da je to neka viroza,a jos i pored svega i petice krenule,ova dva dana temp nije imala,a sad je pocela da raste,pije dosta tecnosti,tusirala sam je,a temp, ne pada,da li mogu da joj dam panadol,cefaleksin treba da popije tek u 21h

Zene sta je dobro za kasalj?
Medo od jutros ne prestaje. :( samo kaslje

Da li kaslje produktivno ili ne? Kada moj malac kaslje ja ga inhaliram fizioloskim, doktor mi uvek preporucuje, a apotwkarka mi rekla da fizioloski sprecava/usporava razvoj bakterija I virusa, a I razmeksa slajm ako je produktivan kasalj, pa ga jos i malo lupkam po ledjima da to lakse iskaslje (lupkanje ne ako ima temp!) Ja mu kada kaslje suvo ili nadrazeno stavljam I tantum sprej na 4h, dan-dva. Rtanjski caj je mama za sve respiratorne zezancije, a jos je I lep.

jakov jutros umalo nije zapalio kucu
sedimo i doruckujemo i ja osetim miris paljevine, odletim u kuhinju da tamo gori vatra na sporetu, zapalila se krpa i hleb, ladno je ukljucio ringlu, cackao je sporet izgleda, dugmice na sporetu, kaze mi mm da ga je juce video da to radi prvi put, samo ih dodiruje,to do sada nije radio, ja nisam videla i zamalo da ispadne uzas

odseklasam se , sto od vatre sto da ga sklonim od dima
jos se tresem jbt

sada moram bas da povedem racuna o tome kao i o uticnima, uzas

Individualno, kao i sve ostalo
Ivan je znao pet boja sa dindolina kojim se igrao negde sa godinu i malo jace.
Sad zna sve boje
Zna i sva slova, prvo ih je imenovao A-avion, B-bubamara, a sad lepo A, B, i zna da isprica azbuku
zna sve brojeve, broji do 20 i unazad od 10 zna
zna sve karte i sahovske figure...

i onda se mama pravi vazna a sve to i jos stosta ga je deda naucio, moj svekar
on provodi nekako najvise vremena sa njim, i sjajan je animator
i stalno ga uci nesto novo, ponavlja sto puta, mali za njim kao papagaj i naravno da ce upamtiti
sad ga uci da peva "Pod Javorom selo sto je" naucio je dve strofe...

Isto tako i Junior. Sa 1.5godina je znao "vazne boje" tipa crvena, zuta, plava i zelena. Sada vec zna i boje tipa ljubicasta, narandzasta i crna. Suprug mi je zabranio da ga naucim podgupama tipa ciklama, marine itd da je ne bi svadjao posle sa svojom zenom koje je koja boja :cepanje:

Junior zna A (Apa-tat), M (Mama-Baka), T (Tata-deda) i I (pocetno slovo njegovog imena) slovo. I sa veoma velikom radoscu ih pronalazi svuda. Ako mi treba 5 minuta vremena da nesto obavim, a on je raspolozen, ja mu dam fiskalni racun pa ga zamolim da pronadje sva slova A, posle toga sledi M, pa dok mu ne dosadi. I sav je ponosan sto je pronasao :zaljubljena: a ja imam 5 minuta da obavim to sto imam. I to sve zahvajujuci onim podnim puzzle-ma Jednom sam mu pokazala slovo A, pa je trezio opet, pa trazio da pokazem gde su baba i deda i tako je sve krenulo.

Ja imam muku sto trebam prvo prepoznati kojim jezikom govori, pa tek posle sta mi kaze.

Uvek peva pesmice iz skolice i one sto ga mi ucimo. Tako da zna "ija-ija-o" "all day long" itd. Jednom dodje kuci i kaze "hauauauaua" i vrti rukice. Pitam je vaspitacicu sta to oni pevaju sa "hauaauau" kaze ona "twinkle twinkle litter star". Ne lici mi na to al ajde. Sledeci da on opet "hauauau" da bi skontali da peva pesmicu "Hello Jack how are you?" :cepanje: Oni pevaju to svako jutro u krugu i pitaju svakog po na osob kako je :heart: Eto, to je "hauauau=how are you"

Poslednja izmena:
Uh, Taro, mogu misliti kako si se odsekla :( Nadam se da nije bilo dima puno..

Ja Saru uopste ne pustam u kuhinju, oni sad cackaju sve dugmice, pale, stiskaju, odvrcu, zavrcu to im je sad najzanimljivije...ona je isto palila ringlu ali ja budem tu pored pa joj ne dam, odmah ugasim..a moj sestric je kevi ukljucio ringlu, dok je ona kuvala na drugoj, i ona stavi praznu serpu na tu ringlu, ne primetivsi da je ukljucio, posle nekog vremena je uhvati golim rukama i baci u momentu, ispekla se skroz..posto je serpa bila toliko zagrejana..mora se jako paziti, meni je sad bas zato naporan period, samo pazim sta radi, ne dam joj u kupatilo da udje, uvek ima prasak neki, domestos, hemija, ona ce bas za to da se uhvati...ili za dasku od wc solje i slicno..u kuhinji otvara sve i nadje flase prazne, ma haos, vreba opasnost na svakom koraku covece

Back