Deca 1-3 godine (toddlers)

Mangupcina,sa Lelom sam situaciju oko hranjena resila na taj nacin da je pustim da jede koliko hoce cim krene da se vrpolji pustim je,onda kao ja jedem i onda se ona vrati sedne i nastavi da jede mirno.
Jurcanje po stanu je faza koja ce trajati,nzm,Lela sad ima 17meseci i jos uvek traje,cak mi se cini i da pocinje da se zagreva,za sad je ne interesuju serpe,lonci i slicne specije,svaka otvorena vrata za nju su avantura i gledam da vrata od kupatila i spajiza uvek drzim zatvorena,ali dovoljno je da mi nesto treba iz spajiza eto i nje iza mene i vec krece da grabi prvo sto vidi.Mamin mali avanturista trenutno najvise uziva da se penje,za nju nista nije dovoljno visoko,iz bezbednosnih razloga smo sklonili ogradicu jer je tu prepreku savladala,za cas je bila u ogradici samo da uzme loptu izbaci je i odma napolje.Stranicu na krevetu jos nismo spustili jer ne spava mirno,a jos uvek nije pocela da ga preskace,trenutni cilj joj je da se popne na stolicu i sedne,a vec vidim da sa svoje male stolice ima zelju da se popne na sanduk za posteljinu,s njom je shou svaki dan:hahaha:

ma probala sam to sa hranjenjem, da ga spustim cim krene da se vrpolji, on odjuri, vrati se za minut i trazi da nastavi ja ga vratim u stolicu i cim uzme zalogaj opet krene da se vrpolji, pentra, glupira i ja ga skinem sa stolice
uopste ne znam kako da reagujem, kontam da ocigledno nije dovoljno gladan,tj da se zasiti brzo, jer on dok ga drzi glad sedi kao bubica, cim se malo zasiti -krece vrpoljenje
al ne odbija klopu nego jos i trazi...

a necu da ga hranim dok stoji na stolici i divlja ili pokusava da dohvati prekidac za svetlo itd, sa druge strane mi glupo da mu ne dajem da jede, al opet kontam da ce ova faza proci, pa bolje da jede samo dok je miran nego da ga navikavam da jede u svim pozama, to sam uvek mrzela kada vidim kod dece...

Pozdrav! :grudvanje3:
Vakcine protiv pneumokoke su dobre vakcine. Primaju se tri puta (moja cerka ih je primala u isto vreme kad i koktel vakcina) + revakcinacija godinu dana nakon zadnje vakcine. Inace, ove vakcine su obavezne u nekim zemljama EU, dok kod nas se jako tesko nalaze cak kad hoces i da ih kupis. Glavna uloga im je da stite dete od meningitisa, kao i jos mnogih drugih pneumokoka, a vrlo je pozeljna da se primi ako ce dete boraviti u vrticu/jaslicama. Mi smo cinimi se placali po 5000 din prosle godine, kod dr Nikolica u NS (on je jedini koji ima, koliko ja znam, te vakcine u NS). Pokazao nam covek neki racun da je on toliko placa.... Pitao i drzavnu lekarku, rekla da je to super vakcina i ako uspemo da je nabavimo (u apoteci nam rekli da je u Srbiji nema u slobodnoj prodaji) rado ce joj dati.

moja starija je primila sa dve godine pneumo 23... ona kosta 1100 dinara samo
al i pored te vakcine stalno dovlaci pneumokoke u nosu

- - - - - - - - - -

A sa koliko godina se prima ta vakcina?

pneumo 23 ide sa 2 godine
a prevenar i synflorix sa 2 meseca....odnosno od punih 6 nedelja vec moze

moja starija je primila sa dve godine pneumo 23... ona kosta 1100 dinara samo
al i pored te vakcine stalno dovlaci pneumokoke u nosu

- - - - - - - - - -

pneumo 23 ide sa 2 godine
a prevenar i synflorix sa 2 meseca....odnosno od punih 6 nedelja vec moze

pneumo 23 je manje efikasan od vakcina koje se primaju ranije. Moja je primila synflorix. Postoji jako puno vrsta pneumokoka, vakcina pokriva dobar deo ali ne sve. Osnovni zadatak joj je preventiva meningitisa.

joj. mirno jedenje... mi doručak nekad jedemo uz jutarnji crtać, isto i večeru. Ručak se jede u stolici :zroll:
sad već sama jede, pa joj je to zanimljivo, naročito kad smo svi za stolom. malo još brlja sa supom, ali sve u svemu spretna je i sa kašikom i sa viljuškom. čim krene da izvodi ja je pitam da li si završila sa ručkom, na šta je odgovor naravno uvek DA, puštam je da se igra. ja joj ne dam da jede do sledećeg obroka, užine, ali svekar svekrva joj daju zalogaje sa nogu dok trči i igra se. mene to nervira, ali nekad popustim....ebiga

govor...ona je jako rano progovorila, još pre punih godinu je izgovarala oko 15-ak reči pravilno i jezički i simbolički ahahhahah
sad koristi rečenice, uglavnom gramatički ispravne, padeže, vremena. počeli smo da učimo i srpski, pošto idemo na sportić.
Od boja zna one osnovne da nabroji, ali još lupeta. Jedino žutu zna uvek da pogodi. Ali razlikuje ih, recimo, kocke raznih boja podeli u celine sa istim bojama :)
Zna da naniže one drvene kuglice na konopče, sad želim da joj kupim neke sitnije. Juče se igrala sa pirinčem, pa kad je prosula, zrno po zrno je vraćala u lonče ahahhahaha pa se iznervira nakon 56-og zrna, kako sporo ide :))))

Zna sama da se zaigra, ne moram uvek da joj asistiram. I dalje voli fizički aktivnije igre, tipe jurnjava po stanu, skakanje po krevetu, veranje na sve živo po kući.

Ono što mi najviše smeta, sa čim nisam "zadovoljna" je njena reakcija da nepoznate odrasle osobe. To je skoro uvek neko odbijanje, negativan stav prema njima. i to tek od nedavno je postalo baš izraženo. Teško prihvata odrasle, kad joj neko priđe viče ne diraj me teto, ispušta neke krike bože sačuvaj, ili se lupa po glavi. užas. baš mi bude neprijatno, ne znam kako da odreagujem.
jel neko imao sličan problem? kako je prošlo? ja se iskreno nadam da je faza, da nije zbog neizgrađenog bazičnog poverenja....z:cry:

- - - - - - - - - -

tsuy....ebem mu miša. pa primite vakcinu ako je dobra, Irina je stvarno nešto puno bolesna...

Ma bila je ok neko vreme al sad zbog boginja ima slabiji imunitet izgleda
jbg kolektiv je kolektiv :lol: mada je ovo zaradila kod komsinice koja nas je pozvala a nije rekla da je mala slinava :roll:
primice beba prevenar 13
samo cu u petak da vidim sa dr kada...ne bih bas da prima i to i pentaksim isti dan :think: mnogo je to bolesti odjednom

- - - - - - - - - -

a to za Lucu, to je faza, proci ce

Taro, a ne hranis ga u hranilici?
Ja joj nekad dam da sama jede, u hranilici, nekad je hranim u hranilici ako je bas nesto tecno, a nekad je upravo tako - vijam sa hranom. Ona dodje po zalogaj, pa otrci, pa se vrati, ili ne, onda ja za njom..moram pod hitno prestati sa tim, da ne predje u praksu..to kad me mrzelo da rasklapam hranilicu, i kad jedemo isti dorucak nas dve, pa stavim na jedan tanjir..

Zsuki, ne znam, verovatno je faza, moje dete je inace bez blama ili straha od nepoznatih, ona samo trci i spopada cak ljude, decu, zaviruje ljudima u kese, decu hvata za jaknu, pokazuje sta imaju od likova na odeci, onako je opustena, kao da je ceo svet njen :D Cak je ostavim dole kod pandura dok odem do prodavnice (imamo ih u ulazu, cuvaju nekog) i ona nista, ne buni se..vrlo je drustvena.

E, sad ja ne znam koliko ce to trajati, mozda kako raste postane stidljivija, ovo nista ne mora da znaci, ali ja se nadam da ce ostati ovakva :)

Danas konacno izbila cetvrta dvojkica, sad ima 8 zubica :) Eh, tek nas cekaju trojke i cetvorke ko zna kad..

sali, samo ga u hranilici hranim i nikada ne jede van hranilice i nikada ga ne jurim po kuci da jede (osim vca koje jede dok se igra)
to sam rekla da necu nikada da radim i nema potrebe jer on generalno lepo jede
nego bas u hranilici ustaje, okrece se, podize noge itd
cim pocne u hranilici da se vrpolji - ja ga sklonim iz hranilice, spustim na pod, on se vrati za dva minuta da sedne opet jer se tu jede i cim dobije zalogaj trazi da ide dole dalje da jurca
i zato mu kada jednom sidje necu ni vracati u hraniluc ni davati da jede od uzine pa ce ukapirati valjda sta je poenta

ne pustam mu ni tv ni cratce dok jede, ma nista, i nemam problem sa tim da nece da jede, hoce al da se ludira za stolom u hranilici a to mu ne dozvoljavam
jedino sto sam skinula onaj sto sa hranilice pa jede za nasim stolom, mozda da vratim taj stocic, tako nece moci da se vrpolji

- - - - - - - - - -

a zubi, trojka nam porasla, tj izbila skroz, cekamo cetvrke i ostale trojke, pojma nemam sta je sledece, cetvrke su idalje otecene, plave itd

Pozdrav! :grudvanje3:
Vakcine protiv pneumokoke su dobre vakcine. Primaju se tri puta (moja cerka ih je primala u isto vreme kad i koktel vakcina) + revakcinacija godinu dana nakon zadnje vakcine. Inace, ove vakcine su obavezne u nekim zemljama EU, dok kod nas se jako tesko nalaze cak kad hoces i da ih kupis. Glavna uloga im je da stite dete od meningitisa, kao i jos mnogih drugih pneumokoka, a vrlo je pozeljna da se primi ako ce dete boraviti u vrticu/jaslicama. Mi smo cinimi se placali po 5000 din prosle godine, kod dr Nikolica u NS (on je jedini koji ima, koliko ja znam, te vakcine u NS). Pokazao nam covek neki racun da je on toliko placa.... Pitao i drzavnu lekarku, rekla da je to super vakcina i ako uspemo da je nabavimo (u apoteci nam rekli da je u Srbiji nema u slobodnoj prodaji) rado ce joj dati.

I Junior je isao kod dr Nikolica i mi smo bili prezadovoljni. Primio je Synflorex u tri doze, ne secam se kada i kako ali znam da smo "zakasnili" sa prvom jer nismo tada ni znali za tu vakcinu, pa je prvu dozu primio sa oko 7-8 meseci. Jedna od stvari koje mi nedostaje tu je i pomenuti dr. Zaista strpljiv i pazljiv. I sve sto nam je rekao bili je tako. Bili smo kod njega na kontroli prosle godine kada smo bili u Novom Sadu. Mozda odemo i ovog leta, pa da odradimo godisnji sistematski kod njega. Videcemo koliko cemo imati vremena i para.

Bas su cetvorke, ima razmaka izmedju dvojki I njih I nije jedan spic samo :-)
Vodicu ga kod stomatologa ovih dana jer ima jedan spic, nevezano za cetvorke, blizu poslednje dvojke, to me budi I cudno mi je, bukvalno je na ma ni milimetar od dvojke:-/ sta znam, bojim se da mu nije nesto ukrivo izraslo il sta znam.... Nek vidi neko strucan....
Saly, ne brini I njemu je tek pre mesec izbila poslednja dvojka, I evo sada ove cetvorke ko kokice....
Jos ga dojim I hocu da prestanemo polako, dva dana mu vec ujutru dajem mleko, on nesto popije, traje to, bude sto I kusur mk, al ajde, hocu polako zbog sebe, trudna sam I iscrpljuje me budjenje zbog sikenja, plus zbog same trudnoce bih trebala, tj sklona sam kontrakcijama itd, znate pricu.... I tako.... Pa polako....

Ko je dr Nikolic iz NS, gde mu je ordinacija i jel cemu?

Dr Marko Nikolic je odlican privatni pedijatar iz NS. Ordinacija mu je na Grbavici u ulici Mise Dimitrijevica. Nadji ga na netu. Covek je odlican pedijatar, koji je 15 godina radio u decijoj bolnici na urgentnom.Da ga ne bih ja sada reklamirao previse necu vise o njemu....

Vezano za zube, mojoj cerki su izasle jedinice i dvojke sve ralativno lako.Prve zubice su sa 4 meseca dobila... Cetvorke joj izlaze vec jedno 2 meseca povremeno. Uhvati je nervoza velika, grize sve zivo, najvise voli mamu za rame (mami oci ispadnu z:)) i tako par dana, pa onda nista nedelju dana i tako u krug. Bar puta su se osetili pod prstom, samo sto nisu i onda opet nista. Rastu joj sve cetiri cetvorke, mada mislim da ce gornje prvo...

mi idemo kod Nikolića, na Ijinu preporuku,
Sviđa mi se kod njega što je "običan narodski čovek", sve ti lepo objasni kad pitaš, nije od onih nadobudnih lekara koji smatraju da su roditelji debili i da ne bi ništa razumeli ako im se nešto objasni malo dublje.
Jaaako je oprezan sa terapijama i AB, što mi se isto dopada. Možeš ga cimati na mobilni, zvati, slati sms. Meni se samo jednom nije javio, a zvala sam ga zilijon puta. Kada odeš jednom sa bolesnim detetom, posle ti traži da ga obaveštavaš putem telefona, šta je, kako se bolest razvija i sl. znači ne moraš stalno da trčkaraš kod njega. Zakazane termine poštuje, čeka se max 10ak minuta, ali samo ponekad.
Naravno sve ovo ima svoju vrlo paprenu cenu (po meni, ebiga možda nekom i nije skupo) 2000 dindži za svaki pregled, kontrola je 1500.

Ne sviđa mi se: jaaaaaaaaaaaako teško se postaje njegov klijent, jer ima užasno mnogo pacijenata. ja sam ga molila i molila, dok me nije primio. Zbog broja pacijenata često neće da primi dete na pregled, nego leči telefonski. naravno ako dete ima neku baš visoku T, ili kašlje onda primi ali ako posumnja na neki virus, samo ti izdeklamuje šta da radiš i da se javljaš dva puta dnevno telefonom. Možda sam ja paničar, ali ako sme ovako da leči, onda ima vrlo veliko samopouzdanje i mnogo veruje roditeljima. Ja recimo više volim da on PREGLEDA dete, a ne da ja tu nagađam dijagnoze i simptome. Znam da roditelj najbolje vidi promene na svom detetu, ali opet ja ne bih imala toliko poverenje u sud roditelja. Možda on prvo proceni roditelja, pa ako vidi da imamo imalo mozga, veruje nam ahahahhah
elem. ja se trudim da ga ubedim da je pogleda, nekak sam tako smirenija, ebo 2000 din.
Do sad je uvek potrefio šta joj je, uvek je bilo neki virus, i nije bilo potrebe da je 100 puta vodim.

ovo nije reklama, nego eto da znate moje viđenje slavnog dr :)

Back