Deca 1-3 godine (toddlers)

Nije ni meni strogo fiksno radno vreme, mogu ja da pocnem i malo ranije ili malo kasnije, i td..ali ovo oko 2 mi najvise odgovara, sve druge opcije ne mogu da izvedem nikako..mm dolazi sad malo ranije sa posla, najkasnije u pola 5 je tu..evo sad ona spava recimo, sve je kako treba..jos da odrapi do 4, i super..
A u vrtic je necu davati ja, evo oko mene apsolutno sve mame koje su dale decu njenog uzrasta u vrtic non stop se zale da su bolesni, ali konstantno..jedna je ispisala dete sad, a druga je na bolovanju..
Mislim, dala bih da bas moram, ali ovako ne..i baba uleti ponekad da mi pomogne, pa izdrzim..
Mozda je bolje resenje neka bebisiterka dok su tako mali? Jel si razmisljala o tome?

Mog mladjeg cuva jedna teta, ja sam relativno zadovoljna, moram reci da je dosta kasnije prohodao nego stariji koji je isao u obdaniste, slabije prica, tuta mu je mislena imenica (znaci sjedi jedno 5 min, i jako retko nesto obavi) dok je stariji u tom uzrastu obavljao nuzdu svako jutro u tutu, naravno imamo 14 mjeseci jos je rano za neko uporedjivanje, naravno vidim da se lepo brine o njemu jer malo djete nezna da laze a on joj se obradije svako jutro i bez problema ostaje sa njom, mada planiram posle drugog rodjendana da ipak pokusamo sa obdanistem ako bude islo super ako ne onda cemo jos godinu sa tetom.

jesam, ali mi je bebi siterka preskupa, tj mislim da nema sanse da bih mogla da izdvojim 200 evra samo za bebi siterku,a ne bih da ga cuva bilo koja... bilo bi lakse da mm ima radovno vreme fiksno ,isl ali kako nema ni jedan dan nedeljno slobodno, hocu reci radi i svaki vikend, oba dana, cesto ne dodje kuci pre osam uvece ili je na putu po dva -tri dana, ni jedna baka nam nije u zemlji, ne da nije u beogradu nego ni blizu i stvarno je napeto sve vise

i meni su jasle nuzno zlo, odlazem ih koliko mogu, kazem sada smo odlozili sa 1,5 da krene, ako se do tada stvore uslovi da ne krene - nece krenuti, ali ako ostane ovako nemam izbora
moj plan i neko idealno vreme je bio sa 2 , 2,5 godine, ali tako je kako je

razmisljala sam i o nekom privatnom vrticu, 4 sata je 90 evra, bez hrane, male su grupe pa mislim da je bolje, itd, ne znam, jos razmisljam

...Tara izvini sto se mesam, ali moj predlog je drzavni vrtic ispred privatnog........Cupka je prosle jeseni krenula u privatni vrtic, sve naravno/navodno po HACCP-u,
te ne znam male grupe, te tamo se kuva hrana, te moze da bude koliko kome odgovara placa se po satu...i tako divota jedna, ali je ona za to vreme koliko je
tamo isla imala 2x upalu usiju i 2x primila po 7 inekcija....onda su odustali....od septembra je krenula u drzavni vrtic, malo je u pocetku plakala dok se nije
uklopila, sad budi majku da ne zakasni, jos malo pa dva meseca ide bez prestanka, bez i jedne prehlade, bilo cega...cerka je prezadovoljna, svasta nesto novo
zna....i kad dodje uvek je nadje raspolozenu i cistu...

..e sad ona jeste puno veca, ali bas zbog toga mislim da je drzavni bolji, to sto je neko otvorio privatni vrtic i nalickao ga ne mora nista da znaci...ovo je samo moje
misljenje i iskustvo (moje su jako male kretale u jasle, starija sa 9 m, mladja sa 18 kao sto ce Jakov, i nikakvih vecih problema nije bilo....srecno :heart:

afro, koliko je imala kadaje krenula?
meni je privatni pao na pamet jer su male grupe, po njih cetvoro, samo zbog toga, ne verujem da tu ima drugih prednosti...

kada ste kod bebi siterke, imala sam ja ideju da sa kumom, koja ima bebicu od 4 meseca, podelimo bebi siterku, stoji i ta opcija, ne znam koliko je izvodljiva
najvise bih volela da je moja mama tu, da ga cuva ta 4 sata, da ga vodi do parka, igraonice itd, to bi bilo idelano do 2- 2,5 godine

afro, koliko je imala kadaje krenula?
meni je privatni pao na pamet jer su male grupe, po njih cetvoro, samo zbog toga, ne verujem da tu ima drugih prednosti...

kada ste kod bebi siterke, imala sam ja ideju da sa kumom, koja ima bebicu od 4 meseca, podelimo bebi siterku, stoji i ta opcija, ne znam koliko je izvodljiva
najvise bih volela da je moja mama tu, da ga cuva ta 4 sata, da ga vodi do parka, igraonice itd, to bi bilo idelano do 2- 2,5 godine

....imala je nepune dve godine....pa odustadose....sad ide do septembra, a 1.12. puni 3 :)
....e sad ona je imala cuclu kao i vecina dece, koju oni fakticki spoje jer nece ni jedna vaspitacica da sedi sama sa 4-5-ro dece sama u sobi, pa se oni igraju,
pogube cucle pa ko koju nadje tu uzme....tako su i prenosili razne bakterije:(

....u medjuvremenu je ona prestala da nosi pelene ovog leta, cuclu je pre toga jos bacila sama, nesto je samo prelomila, i sad je prava " velika" devojcica:)

Tara, medo je krenuo u septembru sa 18.meseci. Po meni idealno vreme.
Prva dva meseca isao slabo, stalno prehladjen...
Evo smo krenuli ove nedelje redovno, svih 5 dana.
I ok je. Doduse nosic jutros procureo ali jbg.
Isto je tako i kad krenu sa 3 godine.

Ja sam prezadovoljna vrticem.
Drzavni je.
Nisam ni razmisljala o opciji bebisiterke ili babe/dede.
Doduse rade pa i ne bi mogli

- - - - - - - - - -

Medo ni dudu ne koristi.
Pa je kupio viruse.
Ali ko zna, mozda bi ih imao i da je bio kuci,
jer ga ja vodim i na igralista, u igraonoce, sa decom je cesto...

Medo mi dobio temp.
A kod mojih je jer ja lezim, oni ne rade.
Ceo dan sam bila tamo, dobio temp oko 15, u 16h dala sirup,
temp pala odmah, jurcao do 20h, opet temp, dala sirup.
Uspavala sam ga... i otisla.
:(
Pile moje...

A kod mojih greju, to je pakao! Bukvalno!
Jedva sam im objasnila da ga ne pokrivaju.
Ja danas dosla, on spava, gori, u trenerci komplet obucen, sa zepama
i mama ga jos pokrila malo cebetom, a u sobi 26 stepeni.
Kuku!!!

- - - - - - - - - -

Njega obuku a njih dvoje u sorcu i potkosuljama

Znachi idem da se samoubijem ... Mali ishao chetvrtak I petak u vrtic, u subotu sam mu vec ispirala nos, nocas pocheo da kashlje, pre podne smo zavrshili kod dezhurnog, jer je pocheo da se gushi ... dobio injekciju za disanje I inhalacije Berodualom na 6 sati ... isto je ovako bilo I za 1.maj ... iskreno, ja se vec bojim bilo kojeg praznika :dash:

Mi smo bili kod imunologa na alergotest, jer je bio zakazan još pre dva meseca, inače ne bi. Izbockaše je i krajnji rezultat je da je alergična na kikiriki, polene trava i drveća i kućnu prašinu. Jedino mogu da joj izbegavam smoki, eurokrem i sl, a o ostalom nemam rešenje.
U međuvremenu smo mi išli u Soko banju i dete mi zdravo, ne kašlje, ne guši se, nema nikakavih problema. A poštovana lekarka nam ispisala gomilu lekova da pije tri-četiri meseca, neke kortikosteroide, neke kortikosteroidne kapi za nos, i pumpicu za asmatičare. I da posle te terapije dođemo na kontrolu u martu.
Ne pada mi na pamet da je trujem, osim toga, iako je mogla da ih ispiše na recept, nije to uradila nego skuplja poene kod farmaceutskih kuća tako što ćemo plaćati kutiju leka po 2300.
Mislim da ću ipak taj novac iskoristiti u Soko banji za koji mesec...
Zanima me...šta preporučujete za podizanje imuniteta kod dece a da nisu farmaceutski proizvodi nego nešto iz domaće radinosti. Jedino nam je problem med...pošto ga baš jako ne voli.

Марџ, за децу са таквим проблемима,мислим да је добра и промена климе
знам мали милион деце која су се спасла пумпице само променом тј пресељењем на море или неку другу ваздушну бању
знам да је то лако рећи
ал ето пратите је како реагује, верујем да ће код твоје ћере повремене посете Соко бањи бити довољне

Mi smo bili kod imunologa na alergotest, jer je bio zakazan još pre dva meseca, inače ne bi. Izbockaše je i krajnji rezultat je da je alergična na kikiriki, polene trava i drveća i kućnu prašinu. Jedino mogu da joj izbegavam smoki, eurokrem i sl, a o ostalom nemam rešenje.
U međuvremenu smo mi išli u Soko banju i dete mi zdravo, ne kašlje, ne guši se, nema nikakavih problema. A poštovana lekarka nam ispisala gomilu lekova da pije tri-četiri meseca, neke kortikosteroide, neke kortikosteroidne kapi za nos, i pumpicu za asmatičare. I da posle te terapije dođemo na kontrolu u martu.
Ne pada mi na pamet da je trujem, osim toga, iako je mogla da ih ispiše na recept, nije to uradila nego skuplja poene kod farmaceutskih kuća tako što ćemo plaćati kutiju leka po 2300.
Mislim da ću ipak taj novac iskoristiti u Soko banji za koji mesec...
Zanima me...šta preporučujete za podizanje imuniteta kod dece a da nisu farmaceutski proizvodi nego nešto iz domaće radinosti. Jedino nam je problem med...pošto ga baš jako ne voli.
Ко пије чај од жалфије никад није болестан.
И никад нема затвор.:mrgreen:
Бтв није квака само у оном што се једе, а здраво је, већ и да се избаци храна која је лоша као индустријска клопа, храна оптерећена адитивима и конзервансима, много шећера(свеједно бели, жути, мрки, разлике су минорне)било као директан унос или кроз колаче, торте, чоколаде...
Лоше је и када дете одраста у стерилној средини где је све претерано чисто(знам, споменула си прашину, али уклониш је усисивачем, међутим после не рибаш водом, крпом и неким течним детерџентима и дезинфицијенсима), избегаваш синтетику, поготово ону која иде директно на кожу, добро је ако има неког кућног љубимца, а да није у старту алергична на њега.
Да буде што више напољу и то активна.
Воће и цеђени сокови од воћа, зрневље као ораси, бадем, лешник, пресан љуштен сунцокрет...
Ако неће нешто сама да једе седи с њом када је гладна па једите заједно, можда неће увек успети, али некада хоће.
Набави млеко ,,из комшилука", мсм кад видим млеко из продавнице које одстоји у фрижидеру и не квари се ни после више од недељу дана могу мислити чиме га све допингују.

Poznavaoche, sve shto si pisao stoji (znam da si odgovorio Mardzh, ali I nas ce izgleda da strefi isto) ... mi se pridrzhavamo bash dosta od ovoga shto si napisao, okej, padne po neki kolach ili bananica, ali svaki dan se jede svezhe I kuvano povrce, voce je uglavnom iz nashe bashte, neprskano, ili od neke baba tetke(ima veliku bashtu) , imamo I par gajbi jabuka od kuma(isto neprskano) + moje dete jede sve, voli da mi krade povrce dok seckam za jelo, ali avaj ... eto ... ja koristim samo moje zachine iz bashte, nishta od polugotovih stvari se ne kupuje, u poslednje vreme pechem I hleb ... I opet ... da se samoubijem ... ali letos cemo da idemo u Soko banjo, pa ne zvala se ja .. pa birica

jedino taj chaj od zhalfije nisam znala, sutra je berem ( imam u bashti :D ) pa cu da kuvam

hvala na informacijama ... :zag:

Ко пије чај од жалфије никад није болестан.
И никад нема затвор.:mrgreen:
Бтв није квака само у оном што се једе, а здраво је, већ и да се избаци храна која је лоша као индустријска клопа, храна оптерећена адитивима и конзервансима, много шећера(свеједно бели, жути, мрки, разлике су минорне)било као директан унос или кроз колаче, торте, чоколаде...
Лоше је и када дете одраста у стерилној средини где је све претерано чисто(знам, споменула си прашину, али уклониш је усисивачем, међутим после не рибаш водом, крпом и неким течним детерџентима и дезинфицијенсима), избегаваш синтетику, поготово ону која иде директно на кожу, добро је ако има неког кућног љубимца, а да није у старту алергична на њега.
Да буде што више напољу и то активна.
Воће и цеђени сокови од воћа, зрневље као ораси, бадем, лешник, пресан љуштен сунцокрет...
Ако неће нешто сама да једе седи с њом када је гладна па једите заједно, можда неће увек успети, али некада хоће.
Набави млеко ,,из комшилука", мсм кад видим млеко из продавнице које одстоји у фрижидеру и не квари се ни после више од недељу дана могу мислити чиме га све допингују.
Boldovano je odavno u upotrebi... a za ostalo će ići malo teže, voće ne voli ni u kom obliku pa ni sokove ne pije, takođe ni povrće ni meso. Uglavnom živi na testu u raznim oblicima, krompiru, a osnovni i najčešći obrok joj je supa sa griz knedlama, pa je zato uvek domaća.

Poznavaoche, sve shto si pisao stoji (znam da si odgovorio Mardzh, ali I nas ce izgleda da strefi isto) ... mi se pridrzhavamo bash dosta od ovoga shto si napisao, okej, padne po neki kolach ili bananica, ali svaki dan se jede svezhe I kuvano povrce, voce je uglavnom iz nashe bashte, neprskano, ili od neke baba tetke(ima veliku bashtu) , imamo I par gajbi jabuka od kuma(isto neprskano) + moje dete jede sve, voli da mi krade povrce dok seckam za jelo, ali avaj ... eto ... ja koristim samo moje zachine iz bashte, nishta od polugotovih stvari se ne kupuje, u poslednje vreme pechem I hleb ... I opet ... da se samoubijem ... ali letos cemo da idemo u Soko banjo, pa ne zvala se ja .. pa birica

jedino taj chaj od zhalfije nisam znala, sutra je berem ( imam u bashti :D ) pa cu da kuvam

Избациш нафталин(лаванда је добра замена, има је на Футошкој пијаци), рајдове на струју, освеживаче ваздуха, антибактеријске и ко зна још чиме осољене сапуне, неке миришљаве и мега, гига шампоне, миришљаве купке... буквално све чега се сетиш, а да нпр није постојало у време твог, или још боље одрастања твојих родитеља, баба и деда.
Од хране, преко одеће до ма каквог окружења, ако ти се већ чини да ,,клизи" у алергију.
Има превише еволуције иза нас да би деца тек тако оболевала, напросто мора постојати неки рационални разлог.
И идите свакако у Сокобању.

A mozete i malo do nas, na morski vazduh ;)

Boldovano je odavno u upotrebi... a za ostalo će ići malo teže, voće ne voli ni u kom obliku pa ni sokove ne pije, takođe ni povrće ni meso. Uglavnom živi na testu u raznim oblicima, krompiru, a osnovni i najčešći obrok joj je supa sa griz knedlama, pa je zato uvek domaća.

Uh marge, mora da jede voce, povrce i meso.
Ne znam koliko ima dete godina, ali postoje razni nacini.
Zbog njenog zdravlja u buducnosti moras je vratiti na zdravu ishranu.
Ovo ti pisem jer ni sama nisam jela povrce, nikako.
I placala, a i placam cenu toga.

U supu ubaci i povrce, pored knedli.
Iseckas sitno meso pa i to ubacis.
Nekako se dovijaj... to je preduslov za podizanje imuniteta.

Slazem se sa tobom sto se tice kortikosteroida.
Nasi dr.su uzas, samo ih prepisuju kako im se cefne

Uh marge, mora da jede voce, povrce i meso.
Ne znam koliko ima dete godina, ali postoje razni nacini.
Zbog njenog zdravlja u buducnosti moras je vratiti na zdravu ishranu.
Ovo ti pisem jer ni sama nisam jela povrce, nikako.
I placala, a i placam cenu toga.

U supu ubaci i povrce, pored knedli.
Iseckas sitno meso pa i to ubacis.
Nekako se dovijaj... to je preduslov za podizanje imuniteta.

Slazem se sa tobom sto se tice kortikosteroida.
Nasi dr.su uzas, samo ih prepisuju kako im se cefne
Ima 3 godine, veruj da je neizvodivo, neće ni kolače sa voćem, na primer , na decijem sajmu je bila prezentacija suhomesnatih za decu. Mnogo stolova napunjenih nasjmastovitije ukrašenih zalogajcica. Na sve to, samo je rekla bljak i nije nista hotela da proba.

није рано ни за мандарину (чак и сваки дан) ни за нар
сагодину дана би требало да једу све,зар не?
уосталом,видећеш,пратићеш како реагује

Back