Deca 1-3 godine (toddlers)

Imate super sistem. :)

Ne znam kako je kod vas u skoli
Da li morate duze da ostajete
ali meni je zao sto ne mogu da radim tako.
Nije lako, nimalo, znam.po mojima
ali imas vise vremena za svoju decu. ;)

Nisam nikad cula za te vrtice ponedeljak-petak,
joj Boze... pa to kao internat.
Jel to stvarno zazivelo?
Jel ljudi stvarno ostavljaju decu tako?

Strasno mi je to u tom uzrastu.
Ili preterujem?

Imate super sistem. :)

Ne znam kako je kod vas u skoli
Da li morate duze da ostajete
ali meni je zao sto ne mogu da radim tako.
Nije lako, nimalo, znam.po mojima
ali imas vise vremena za svoju decu. ;)

Nisam nikad cula za te vrtice ponedeljak-petak,
joj Boze... pa to kao internat.
Jel to stvarno zazivelo?
Jel ljudi stvarno ostavljaju decu tako?

Strasno mi je to u tom uzrastu.
Ili preterujem?

..prosveta je super shto se ukupne duzine radnog vremena tiche, kako god da okrenesh,
ali je malo nezgodno to shto nikad ne znash da li cesh zaista krenuti kuci kad treba da krenesh.. :)
..ja na primer sutra imam jedan jedini chas, drugi pre podne, ali imam dezurstvo tokom prvog,
aktiv u vreme chetvrtog i sednicu posle shestog, u medjusmeni.. :neutral:
..necu biti kuci pre pola tri..
..sledece nedelje verovatno nece biti tako, ali opet - sve ovo sam saznala danas - za sutra.. :)

..a vrtici pon-pet postoje odavno, ja znam vrshnjakinju koja je tako ishla do shkole,
morala, ebiga.. :(

..i ne preterujesh, meni su i jaslice nuzno zlo, a o ovome ne zelim ni da razmishljam.. :neutral:

..nash vrtic radi do 18h, ali ima jako malo dece koja ostaju i do 17h, a kamoli do 18h, zguraju ih sve zajedno u jednu sobu i chuvaju ih po rasporedu dezurstva,
ne postoji grupa koja bi menjala smene, to bi im verovatno bilo manje stresno, poznata lica, regularan rezim svakog dana..

Izvini ali moram da pitam,
kako je vrsnjakinja morala tako da ide?

Nekako ja mislim da se uvek nadje neko resenje.

..ako se dobro secam, majka joj je radila naizmenichno drugu i trecu smenu u nekoj fabrici,
(secam se nekog shivenja, imala je mnogo lepe haljine, posteljinu, chak i krpene lutke za svoje lutke :heart: )
zakon je valjda shtitio samo do treceg rodjendana detetovog,
a otac je bio kamiondzija , na putu po 8- 10-16 dana, kako mu se namesti..
.nema baba, deda, tetki, mama ima samo brata u inostranstvu, tata nikog,
jedna baka umrla, druga zivi sa njima, polupokretna (mislim da je i ona zavrshila u starachkom domu, negde kad smo krenule u shkolu)..

Da imam zahtevniji posao, ja bih morala da ga napustim ili da ne radjam...mada je na svakom poslu isti tretman kad imas decu...ja sam sef jednog odseka i od mene se ocekuje da ostajem duze, radim od kuce...a kako cu, majka mu stara?Muz je nekada na poslu i do 11 uvece, hvala Bogu da postoje vrtici i produzeni boravak i da mogu da ih placam... Evo ja sad kao mirujem, a kuvam svakog dana...zena ce doci da spremi, to je ono sto mozes da platis, ja cu da peglam sedeci ono sto se mora, ali rucak nema ko da skuva. Ovde nisam odrsla da bih imala nekog tako bliskog ko bi mi pomogao...ali sta ces, iz ovakvih se situacija izlazi jaci :)

E imam pitanje
Ivan je imao temperaturu od petka i preko vikenda, isla do 38 sa nesto, 38,5 tako
ne vise
davala mu eferalgan
juce kad smo bili kod dr, rekao nam da mu uzmemo neki sirup koji ce mu razbiti sekret koji mu se nakupio u nosu i grlu da on to izbaci
inace sve je mirno, nema potrebe za lekovima
danas, mali nervozan kao ker, obicno nije takav, samo kenjka, stenje, galami
kad sam ga skinula za kupanje, primetim sitan osip, po stomaku ledjima...
e sad

da li je mozda reagovao na sirup, dala sam mu Prospan, 2,5 ml 2xdnevno
ili je to mozda ona rozeola, al ne uklapa mi se sve, nije imao bas visoku temperaturu, jeste proliv juce

jel ima neko ideju, ha?

I uopste mi nije palo na pamet, niti sam obratila paznju
da nije Ivan sam prekjuce trazio moju ruku i onda mi lepo uzeo prst "da vidi mama nesto"
i stavio ga u svoja usta da pocese desni...

frajeru su grunule gornje petice, zajedno
bice da je sva ova zajebancija bila zbog toga

elem, stigli smo do faze kad trazi nosu,
al nece da sedne na nju:roll:

:dash: :zblesav:

I josh necu da kazhem nishta, samo gledam, kako se Arminova grupa u jaslicama topi, sve manje dece, a on jede, spava, uzhiva, juche nije hteo da se vrati kuci :lol:... jao, reko' treca nedelja, mozhda mi budemo izuzeti od pravila da se dete razboli zhestoko :sad2:... khmmm :dash:.. juche popodne 38,6, dala Efferalgan sirup, nishta se ne menja, nekako mu je malo spala ,na oko 38, uveche mu je sve gore, pola sta posle datog Brufena, njemu sve gore, 39,9, kupanje, charape sa sircetom ... jedva smo spustili na 39 ... I nece nizhe, makar dubila na trepavicama ... danas kod dr, dala nam AB, kazhe jbg ide vikend, ne bi da nas ostavi bez terapije, plus je u ordinaciji proslinavio zeleno :roll: ... kontrola tek u sredu .. a on celo vreme pricha i place "Armin ide u vrtic" ... :dash: ... ne znam shta je ovo, ali nikad nije bilo,da treba oko sat vremena da bi mu krenula T dole posle sirupa ili chepica ... :neutral:

cuj sta je bilo....pa krenuo u vrtic....tamo su ti neki sojevi bakterija budibogsnama ....salim se malo alu ta sala nije uopste daleko od istine...evo Irina mesec dana slini i kaslje..tri dana stane i opet...al nema T i ide u vrtic...dr rekla ako nema t da ide jer tako jaca imunitet....jedina terapija kapi ab u nos i nesto za kasalj....trenutno pije caj od m. dusice i hajducke trave svaki dan po 300 ml i pomaze nevidjeno
nadam se da ce vama brzo proci i da se nece ponavljati :cmok:
al tako ti je to u vrticima.....

cuj sta je bilo....pa krenuo u vrtic....tamo su ti neki sojevi bakterija budibogsnama ....salim se malo alu ta sala nije uopste daleko od istine...evo Irina mesec dana slini i kaslje..tri dana stane i opet...al nema T i ide u vrtic...dr rekla ako nema t da ide jer tako jaca imunitet....jedina terapija kapi ab u nos i nesto za kasalj....trenutno pije caj od m. dusice i hajducke trave svaki dan po 300 ml i pomaze nevidjenonadam se da ce vama brzo proci i da se nece ponavljati :cmok:
al tako ti je to u vrticima.....

ovo sutra kuvam, da odmogne nemozhe, a ja josh imam u bashti svezhu m.dushicu :cmok2:... ma znam da je vrtic, samo eto, reko' letos bili na moru, pa malo na planini, mozhda sam ga ochelichila dovoljno :lol:... nisam ni mislila da ce da ga preskochi, ali sam se potajno nadala da ce mozhda da prodje malo lakshe ... i za njega i za nas ... sutra ceo bogovetni dan radim, 'ebemti kako se potrefilo ... valjda ce mu biti bolje :sad2:

ne znaci da ce se ponavljati,mozda je sad uhvatio nesto slucajno :)
ima onaj sirup imuno se zove meda neki je na kutiji....odlican je,prirodan ...probaj ako hoces nama je pomagao dok je pila,sad cu opet da ga uzmem....sadrzi sok od jabuke,cink i ne secam se sta jos....jako je dobar

e da se pohvalim: moje dete danas prvi put kakilo u nonu :D

jutros se mi motamo po kuci i on odjednom kaze "kaki, nona" i gleda u nonu, ali sam mislila da me lozi kao i nebrojeno puta do sada (ja ga skinem i bodrim i nista). A i nona nam je nova pa mu je bilo zabavno da ga skidam i stavljam na nju i pakujem posle ponovo :)

elem, skinem ga ja opet, kad on obavi posao majstor...ondaK sam tapsala i vikala bravo celo jutro, sve dok nismo izasli u setnju
sad cemo videti kako ce napredovati dalje ova rabota

Ljudi da li neko zna neki narodni ljek za bronditis, mali mi ima godinu dana cim mu malo procuri nosic znam da ce sledeceg dana da "zaskripi", vec mi je dosta ventolina i inhalacija, mali mi je a vec se poteze prica o koristenju pumpice cim bude mogao da je koristi, malo sa trazila po internetu probali smo onaj sirup od borovih iglica ( kad u zatvoru nisam zavrsila, jer je kod nas zakonom zabranjemo brati mlade borove iglice) ali mu nista nije pomoglo, nemam ideje da li bi mogla jos necim da mu bar malo pomognem.

Ljudi da li neko zna neki narodni ljek za bronditis, mali mi ima godinu dana cim mu malo procuri nosic znam da ce sledeceg dana da "zaskripi", vec mi je dosta ventolina i inhalacija, mali mi je a vec se poteze prica o koristenju pumpice cim bude mogao da je koristi, malo sa trazila po internetu probali smo onaj sirup od borovih iglica ( kad u zatvoru nisam zavrsila, jer je kod nas zakonom zabranjemo brati mlade borove iglice) ali mu nista nije pomoglo, nemam ideje da li bi mogla jos necim da mu bar malo pomognem.

negde sam chitala o majchinoj dushici, kao da se kupa u njoj ili tako neshto .. probaj da proguglash ... I inhaliraj ga bosiljkom :bye:

negde sam chitala o majchinoj dushici, kao da se kupa u njoj ili tako neshto .. probaj da proguglash ... I inhaliraj ga bosiljkom :bye:

Hvala, guglam ja vec godinu dana, mucimo se mi sa tim od drugog mjeseca, pa sam zeljela da cujem ako ima neko iskustava iz prve ruke, probala sam ja mnogo toga sad cu pokusati da nadjem i za majcinu dusicu. Cilj mi je samo mu olaksam a da ga ne kljukam ljekovima, pomognu oni njemu ali mi je cilj da produzim sto mogu vise period izmadju napada tj, period bez ljekova.

Hvala, guglam ja vec godinu dana, mucimo se mi sa tim od drugog mjeseca, pa sam zeljela da cujem ako ima neko iskustava iz prve ruke, probala sam ja mnogo toga sad cu pokusati da nadjem i za majcinu dusicu. Cilj mi je samo mu olaksam a da ga ne kljukam ljekovima, pomognu oni njemu ali mi je cilj da produzim sto mogu vise period izmadju napada tj, period bez ljekova.
Пошто има годину дана вероватно може жалфију, мада ту важи : Ко пије жалфију никад није боестан и никад нема затвор!
Мед је исто добар ако може да га конзумира.
Такође важно је да нема неки подстрекач болести као влажни зидови, неки трулекс тепих, под, таписерија...
Мора имати пресну храну у исхрани, јабуке, банане, поморанџе/мандарине, поврће као лукови, купус(салатица од пресног, доцније киселог купуса), краставци, мрква...
Уклонити из исхране шећере, кексове, чоколаде и наравно пуно шетње по свежем ваздуху.

Пошто има годину дана вероватно може жалфију, мада ту важи : Ко пије жалфију никад није боестан и никад нема затвор!
Мед је исто добар ако може да га конзумира.
Такође важно је да нема неки подстрекач болести као влажни зидови, неки трулекс тепих, под, таписерија...
Мора имати пресну храну у исхрани, јабуке, банане, поморанџе/мандарине, поврће као лукови, купус(салатица од пресног, доцније киселог купуса), краставци, мрква...
Уклонити из исхране шећере, кексове, чоколаде и наравно пуно шетње по свежем ваздуху.

nama je okodac prehlada tj bilo koji viruscic koji pokupi,cim mu procuri nosic odma ga i uhvatio da nemoze da dise, uklonila sam ja sve tepihe, redovno perem sve po kuci ali ga nemogu sacuvati bas od svakog kontakta sa virusima, doktor sumnja i na alergiju na nesto ali posto je mali tek sa 3 godine se moze raditi alergo test.

nama je okodac prehlada tj bilo koji viruscic koji pokupi,cim mu procuri nosic odma ga i uhvatio da nemoze da dise, uklonila sam ja sve tepihe, redovno perem sve po kuci ali ga nemogu sacuvati bas od svakog kontakta sa virusima, doktor sumnja i na alergiju na nesto ali posto je mali tek sa 3 godine se moze raditi alergo test.
Није то до вируса, већина онога што сам рекао односи се на исхрану и боравак напољу да ојача имунитет, а не да живи под стакленим звоном чувајући се од вируса, бактерија и осталих гамадина..
Неки хронични бронхитис није с неба па у ребра, он се развија па зато има времена да имунитет ојача.

E ovako
ja u petak moram da se javim u Visegradsku

i sad experiment u najavi
ja se sutra uvece vracam u Bg, a Ivan ostaje na selu kod mojih sam
ostajao je on ranije bez mene ovde, ali je tata bio sa njim
sad ce prvi put ostati sam
kako ce to proci, ko zna
bojim se samo kad dodje vreme za spavanje, ovako preko dana ide, jurca po dvoristu, igra se sa bratom i sestrom i ne spominje majku
a ne mogu ga vratiti u Bg nikako, imamo neke radove kod kuce
videcemo

e da nosha, nismo stigli dalje od pocetka
sad hoce da sedne, al nece da uradi nista
a zatim redovno prijavi kad piski/kaki na pod, stepenice, laminat, plocice, terasu...

Back