Deca 1-3 godine (toddlers)

Ni Stefajlo ne sluša ništa Ali dobro zna da se svadja :roll: I mm i ja vičemo - ne to, Stefane, ne diraj! A on dodje ispred nas, stavi ruke na bokove, malo se nagne unapred celim telom, oči izbeči i viče - mnjmnjmnj ajgrh mnjmnjmnj!!!!! :zcepanje:

Inače, jutros me je iznenadio baš lepo. Probudio se, ustao i došao kod mene u dnevnu sobu i drži se za medjunožje. Pitam - šta je bilo bebane? A on će - piiiiii. Ja brzo po nošu, al se zeznem pa ga skinem. Seo je i ustao, valjda mu je neudobna, žulja ga, ne znam ni ja. Ništa, obučem ga i tako obučen je seo na nošu i piškio. Veliko moje mače... :heart:

jao, kod nas nikakvog napretka sto se tice nose! nema sanse, ne priznaje njeno postojanje :lol:
uopste ne prijavljuje stetu, ni veliku, ni malu. odlucila sam da batalim malo, i pokusam posle mora.
inace, sa ponasanjem je bilo najgore do negde 18 meseci. ispitivanje granica do krajnjih granica strpljenja :lol:
puno price i pretnji, a bogami i muvalice po peleni. sad je situacija potpuno drugacije, razuman je, hoce da poslusa, nema histericnih ispada, a ako slucajno krene, pretnja pruticem koji stoji na vrhu komode je sasvim dovoljna :D

Ni kod nas nosa nije ni blizu.
Iako stalno gleda tatu dok piski... mi smo generalno svi manje vise u kupatilu i dok se kupamo i vrsimo nuzde... uzasni smo...

A za histeriju, mm i ja pricamo i pricamo i pricamo ali kad predje sve granice dobije po peleni.
Ne podnosim razmazenu i bahatu decu... koja se koce i isteruju svoje... to kod nas ne prolazi
ako su potrebne batine, bice batina..

e kada ste kod tog histerisanja, kod nas pocinje da se javlja povremeno, mislim daleko je to od neke histerije, ali dovoljno je da pocne da place na sav glas kada nesto ne sme da uzme... obicno ga zabavim drugom igrackom, odvucem paznju, ali sve cesce postaje svestan da druga igracka nije ono sto je hteo i pocinje da place (mislim da je tacno provalio da na plac skacem kao oparena, jbg)
nije uvek takav, u vecini slucajeva bude ok, ali ne znam kako da reagujem u tim situacijama, posebno kada smo napolju (kao danas, bili smo u posti, on nervizan, kenjakv, ja placam racune on pocnje da kenjka, i vidim moje naocare, okacene i krece rukama ka njima, ja mu dajem 300 drugih cuda, on tacno pocnje sve glasnije da place dok mu nisam dala naocere : I, smorih se, kod kuce nadjem nacina da ga zabavim uglavnom ali kako reagovati napolju?>
a kontam da je mali da mu pricam i objasnjavam? jel uopste prerano za takvo ponasanje s obzirmom da je tek usao u deveti mese
totalno sam zbunjena jer je stvarno super bebac

- - - - - - - - - -

e kada ste kod tog histerisanja, kod nas pocinje da se javlja povremeno, mislim daleko je to od neke histerije, ali dovoljno je da pocne da place na sav glas kada nesto ne sme da uzme... obicno ga zabavim drugom igrackom, odvucem paznju, ali sve cesce postaje svestan da druga igracka nije ono sto je hteo i pocinje da place (mislim da je tacno provalio da na plac skacem kao oparena, jbg)
nije uvek takav, u vecini slucajeva bude ok, ali ne znam kako da reagujem u tim situacijama, posebno kada smo napolju (kao danas, bili smo u posti, on nervizan, kenjakv, ja placam racune on pocnje da kenjka, i vidim moje naocare, okacene i krece rukama ka njima, ja mu dajem 300 drugih cuda, on tacno pocnje sve glasnije da place dok mu nisam dala naocere : I, smorih se, kod kuce nadjem nacina da ga zabavim uglavnom ali kako reagovati napolju?>
a kontam da je mali da mu pricam i objasnjavam? jel uopste prerano za takvo ponasanje s obzirmom da je tek usao u deveti mese
totalno sam zbunjena jer je stvarno super bebac

- - - - - - - - - -

e da, i sto godina mu nisam kupila igracku pa se sada premisljam izmedju knjige sveznalice i onih chico kolutova, pa htedoh da vas pitam , ako imate iskustva sa tim igrackama, sta je bolje?

Taro, nasa tema zamrla potpuno :D Kad i nas dve ovde pisemo..
A to nije histerija, sve bebe krenu u plac kad im uzmes iz ruke nesto.. :D

Sara se pravi luda kad kazem - Ne! A tacno znam da me razume sta znaci..posto dobijem neki mangupski polu-smesak i namerno ode tamo gde ne treba :D

Nosu smo kupili ali mi smesno, ja je stavim ona sedi lupka o nju, gleda mene, ja gledam nju..i uzmem dete i vratim joj pelenu..ne znam ni kako bih pocela da je navikavam..a mama me gnjavi da moram..kaze mi smo skinule pelene sa malo jace od godinu dana, sestra i ja..pocela da nas stavlja sa 6-7 meseci..
Sestrin mali vise ne kaki u pelene uopste..ali piski jos uvek, nije mu skinula..no kad mu se kaki vice ka-ka, ima 17 meseci, pocela sa 7 da ga stavlja..
A ja sam mislila rano mi Saru da stavljam, al eto kupili pre neki dan nosu, no meni smesno, jer kapiram da ona ne shvata sta tu treba da radi..

zamrla sali, zamrla, sve imaju ili veliku decu ili su na kutku : )

ali uskoror cemo legitmno pisati na ovoj temi : )

ja mislim da joj je rano za nosu, po onome sto sam citala, ali i moja mama mene smara da njega, cim sedne samostalno, stavimo na nosu jer sam i ja jako rano pocela da idem na nosu... ali mislim da je neko ovde objasnjavao zbog cega nije dobro poraniti ...
sto se plakanja tice to je tacno ono plakanje da dobije sta hoce, da nisam bila u sred placanja racuna izasla bih iz poste al jbg, dobio je sta je hteo : )

Ma ne maltretiram, cicak, ja je stavila jednom-dva puta da vidim sta ce biti :D
Nisam uopste u fazonu da je stavljam svaki dan i cekam..

Ja isto kapiram da je rano, i bas pitam sve zive kad su poceli i kad su im deca skinula pelene, pa da vidim kakva je statistika..i sto je zanimljivo ipak ispada da one mame koje su pocele ranije da stavljaju, deca su skinula pelene do godinu i po-dve, a mame koje nisu ni stavljale uopste, tek sa 15 meseci pocele (tako pisu i doktori, jasno mi je) njima jos nose pelene i deca od 2 i po i 3 godine.
Nemam pojma.
Ja sam prvo bila za tu opciju da necu uopste da je stavljam dok ne napuni bar godinu dana a i jace, a sad ne znam vise..

moj mali od 2,5 godine jednostavno ne prihvata nosu! razgovarala sam sa profesorkom koji je ne samo nas vec I svetski strucnjak neurology I psihijatar I odgovorila mi je da je za decake normalna granica 5 I slovima PET godina! pokusavala sam I proslog leta ali stvarno nije bio spreman jer je piskio na svakih pet minuta. sada vidim da se ne upiski I par sati tako da ponovo pokusavamo. nista na silu!
mojoj prijateljici su dadilja I babe do te mere forsirale dete da je imao zatvor po mesec dana I tek sa pet godina su to resili I to tako sto vrsi nuzdu na plocicama jer nosu I dasku nece da vidi!!!

kao I u svemu ostalom, svako dete ima svoj tempo, posmatrati, probati, pa kad bude

takodje, po meni, ako neko krene da stavlja dete od npr.7 meseci I kaze naucilo je sa godinu I po, dakle trebalo je puno vremena (cast izuzecima), te proizilazi da je prerano

Poslednja izmena:
I jutros smo imali seansu na noši. Dotrčao je krmeljav i još ne razbudjen kod mene i drži se za pelenu. Ja brzo dodam nošu na koju je brzinom munje sam seo, opet obučen ali šta mari. Napunio je pelenu propisno. :lol:
Ako ne grešim, a analiziram ponovo i čini mi se da ne grešim, njega je probudio nagon da kaki, i dotrčao je i kakio "u nošu". Znači, polako postaje svestan kada treba da traži.
Neću da forsiram skidanje, očigledno da ga noša žulja. Polako, on diktira ritam i redosled radnji. On, ne ja. :ok:

Ja sam svoju decu, otprilike u tom uzrastu od 2,5 godine odvikla od pelena. Ali...razmisljam o tome kako su generacije i generacije pre nase dece, ukljucujuci i nas i nase roditelje, pelene skinuli sa godinu i po, time ne ostecujuci neke funkcije i ne usporavajuci razvoj. Tako da mislim da to predugo nosenje pelena ima veze samo sa pampersom u kom je dete suvo. A to dete od 5 godina koje vrsi nuzdu na plocicama...ne znam sta da kazem...popustljivo roditeljstvo...

sta mislite o keksicima za bebe?
vidim neke specijalizovane, milupine, od 6 zitairca, idu od 6. meseca, jkao dobri su za zubice, za izbijanje i da bebci uce da sisiaju i tope keksic, drze ga sami u ruci i grickaju?

dok ne bude smeo plazmu?4
ili mislite da je nepotrebno?

nemam pojma :D
moj stariji nikad nije voleo keks, nikakav, plazmu poceo da jede prosle godine otprilike (sa 9 godina :lol:), a mali jede sta mu das, voli sve :D
ja nisam davala nista do plazme, jer je bio bas bucko, nije bilo nikakvog grickanja izmedju obroka

moj mali od 2,5 godine jednostavno ne prihvata nosu! razgovarala sam sa profesorkom koji je ne samo nas vec I svetski strucnjak neurology I psihijatar I odgovorila mi je da je za decake normalna granica 5 I slovima PET godina! pokusavala sam I proslog leta ali stvarno nije bio spreman jer je piskio na svakih pet minuta. sada vidim da se ne upiski I par sati tako da ponovo pokusavamo. nista na silu!
mojoj prijateljici su dadilja I babe do te mere forsirale dete da je imao zatvor po mesec dana I tek sa pet godina su to resili I to tako sto vrsi nuzdu na plocicama jer nosu I dasku nece da vidi!!!

kao I u svemu ostalom, svako dete ima svoj tempo, posmatrati, probati, pa kad bude

takodje, po meni, ako neko krene da stavlja dete od npr.7 meseci I kaze naucilo je sa godinu I po, dakle trebalo je puno vremena (cast izuzecima), te proizilazi da je prerano

Ja ne znam kakav to kreten od roditelja moze da sili bebu i stvara joj traume..strasno..cula sam za ovaj razlog kao ne stavljati rano jer posle piske u krevet do 6 godina i td i td, ali ja ne kapiram ko to radi uopste tako
Niko normalan nece siliti bebu i stvarati joj traume..nego pokusavati da stvori naviku, pa kako ona prihvati...

sta mislite o keksicima za bebe?
vidim neke specijalizovane, milupine, od 6 zitairca, idu od 6. meseca, jkao dobri su za zubice, za izbijanje i da bebci uce da sisiaju i tope keksic, drze ga sami u ruci i grickaju?

dok ne bude smeo plazmu?4
ili mislite da je nepotrebno?

A sto ne sme plazmu? Pitam, zanima me razlog, (nemoj da shvatis ovo u fazonu "Kako ja njoj dajem pa joj nista ne fali") :D :D
Ja Sari pocela da dajem ponekad da gricka..lepo uci da grize, drzi u ruci sva ponosna..dajem joj retko, po jedan keksic u 2-3 dana..i dopada joj se jako, naravno, nisam ni sumnjala..

Svakako mozes neki keks da mu das..oni vole sami da grickaju

Ja ne znam kakav to kreten od roditelja moze da sili bebu i stvara joj traume..strasno..cula sam za ovaj razlog kao ne stavljati rano jer posle piske u krevet do 6 godina i td i td, ali ja ne kapiram ko to radi uopste tako
Niko normalan nece siliti bebu i stvarati joj traume..nego pokusavati da stvori naviku, pa kako ona prihvati...

A sto ne sme plazmu? Pitam, zanima me razlog, (nemoj da shvatis ovo u fazonu "Kako ja njoj dajem pa joj nista ne fali") :D :D
Ja Sari pocela da dajem ponekad da gricka..lepo uci da grize, drzi u ruci sva ponosna..dajem joj retko, po jedan keksic u 2-3 dana..i dopada joj se jako, naravno, nisam ni sumnjala..

Svakako mozes neki keks da mu das..oni vole sami da grickaju

koliko sam skontala jer ima meda u njoj, pa se valjda daje kasnije, ako nisam nesto pomesala : )
tako sam i ja mislila, ne svaki dan nego ponekad...

Med ide tek sa godinu dana, da...ja nisam procitala nigde da plazma sadrzi med..no, eto, gotovo, vec je ruckala.. :D

Mene je malo pokolebalo to sto sam je iskljucivo zdravo hranila, a ona slabo dobijala na kilazi, pa sam se "opustila" malo po tom pitanju..tacnije ubacila plazmu ponekad, i kupovne mlecne kase sa ad mlekom koje nisam ni mislila da cu ikad davati..humana griz sa vanilom, nekad joj dam to za veceru, obozava ga, naravno, vise nego palentu sa jogurtom i slicno :D

- - - - - - - - - -

Sad se setih da mnoge mame daju plazmu deci uz ad mleko, mrvljenu stave u flasicu...sa 3 meseca i slicno..ne odboravam, naravno, nego sam mislila da sam ja bas dugo cekala i kao ajde sad moze, ima 9 meseci..

Mi smo uveli Plazmu sa oko godinu dana. I to jede samo kada smo negde "na putu" pa je zgodno da mu dam plazmu u obliku zivotinja za uzinu. Keks obozava, ali ja pecem domaci keks, bez aditiva i dodam grozdjice, suvo voce, kakao ili slicno. Kada bas imam vremena onda mu dam da ih ukrasava. Nekako mi je to manje "zlo" od kupovnog keksa. Nisam freak mama, i naravno da mu dajem i kupovne kada ne stignemo napraviti, ali mi je uzivanje da "pravimo" nesto zajedno:rumenka:

Mada, je sve lepse praviti u drustvu:
Pogledajte prilog 295317

Eurokrem distroyeri prave keksice :zcepanje:

Poslednja izmena:

Back