Deca 1-3 godine (toddlers)

bumbar se razboleo, a uspust dobio jos dva zuba! svaki, ali svaki put kad idu zubi, ide i virus. poslednji put je bilo pocetkom novembra. ne mogu vise ni da izbrojim, ne da mi, ali puna su mu usta zuba:lol:
danima vec gura flasicu od vode na jednu, pa na drugu stranu usta i grize je besomucno. ne da mi da pridjem i da pipnem, a sinoc kad se rasplakao, ja mu se unela u facu i brojim zube:lol:

Isto. Izbile dve donje dvoje odjednom (17.januara), a izlaze donje trojeke i cetvorke. Gornje ne mogu da vidim ni da opipam jer odmah grize. Mozda ima vec i gore neke, mada sumnjam. Nema T, nema proliv, ne povraca vec 3-4 dana, ali zato kaslje i curka mu nas. Ako je opet zaradio isti virus kao i jesenas (trajao 1.5 mesec i na kraju dobio AB) ima da poludim. I jesenas je krenulo sa povracanjem, pa tri-cetiri dana proliv sa T, i na kraju kasalj. Ne curi mu jako nos, obrisem jednom na sat-dva, i zakaslje se par puta dnevno i par puta tokom noci, ali mi se ne svidja ni malo :sad2:

Privatno dr ispisao bolovanje i hranarisnku, suprug dobio papir da je zaposlen, poslala sve u skolu, jos samo da me oni ne za*ebavaju i bicu srecna. Ako moram opet ici u DZ da se objasnjavam, poludecu. Grrrr mrzim papirologiju :besna:

Moj prvi post na ovoj temi... i već moram da se žalim.
Stefan ima 8 zubića, donje dvojke još nisu ni porasle do kraja. A gornji kečevi i dvojke su već krenuli da se kvare :besna::besna::besna:
Ako je Milici od slatkiša ( koje nije ni jela ), sokova ( koje nije ni pila ) i slatkog čaja ( koji jeste pila i pije i dalje, ali sasvim umereno sladak ) - od čega je onda njemu????? :besna:
"Naguzi" me svaki zubar kod kog odvedem Milicu, svi bolje od mene znaju da je dete jelo čokolade i pilo sokove, iako tvrdim da nije, prosto jer nije htela, takav joj je ukus. Ali kažu da je od slatkog. E, Stefan je tek pre koji dan napunio godinu, slatkiše ne jede, sokove ne pije, čaj pije, ali takodje umereno sladak, a pijem ga i ja ceo život, pa su mi zubi ok. I odakle sad njemu ebeni cirkularni karijes, odakle??????? :dash:

Da li je moguće da je neka genetika ( ne znam od koga je šta nasledio, tako ti je to kad nemaš blagog pojma o tome :dash: ), ili nedostatak kalcijuma kod mene u trudnoći ili nešto peto?
Oboje dece mi ima problem sa mlečnim zubićima, a ja se ubi da izbalansiram ishtanu, vodim računa o hijeni i slično tome.
Propisno sam se, soproštenjem na izrazu, shebala kad sam videla i kod njega... :(:(:(

Jao, Ata, ja mislim da je neshto i u genetici :zag:... inache ja ne mogu malom to ni da proverim , grize kao sulud, morace da mi prishivaju prste :dash:, i danas sam htela lepo, najlepshe :D, pa na kvarno:zper:, pa na silu :evil:... ama ich nisam od gornjih videla :dash:... ali sam zato izgrizhena za medalju ... i moram da kazhem da sam totalni iz.pizditis od njegovog ekcema ... sad stvarno kontrolishem shta jede, pije itd , a njemu fleke na ledjima ... ako ne poludim sad, nikad necu ... moram nekako da nadjem vremena da odem kod alergologa sa njim ... dr nije htela ranije da da uput, kao mali je, a sad radim, 'ebemti pametnu dr :besna:

pije Immuno sirup od Pharmalife-a, mislim da mu pomazhe, sad mu je nos chist i uopshte ne kashljuca, nishta mu nije zaostalo , ali zato apetit :roll:... ja mislim da bi mu doope virilo iz frizhidera, samo kad bi mogao da ga dohvati ... bash se ubucio :heart: ... i jednostavno MORA da jede sa svakim :dash:

Ivan ima neki pecatic na butinici
samo mali kruzic, crven i vec danima nikako da prodje
ranije mu se javljalo to, ja namazem dan dva sudocrem i cao, sad ne
sledece nedelje idemo na kontrolu i vakcinu, pa cu da pitam, ako ne prodje

inace, imamo 16 zuba, i juce htela baba da mu opere pa je ujeo
a ona posto je sva slabasna, prst joj 'ladno poplaveo

mene je gricnuo za stomak pre neko vece, kad je gledao gde je mamina pupa
a veceras je frajer sam odlepio pelenu, posto sam ga ostavila na krevetu dok sam se okrenula
odlepio pelenu, okrenuo se na stomak, izvukao iz pelene, i kaze "a'de mama, kupa" i pravo u kupatilo
o bogte :aha:

Moj prvi post na ovoj temi... i već moram da se žalim.
Stefan ima 8 zubića, donje dvojke još nisu ni porasle do kraja. A gornji kečevi i dvojke su već krenuli da se kvare :besna::besna::besna:
Ako je Milici od slatkiša ( koje nije ni jela ), sokova ( koje nije ni pila ) i slatkog čaja ( koji jeste pila i pije i dalje, ali sasvim umereno sladak ) - od čega je onda njemu????? :besna:
"Naguzi" me svaki zubar kod kog odvedem Milicu, svi bolje od mene znaju da je dete jelo čokolade i pilo sokove, iako tvrdim da nije, prosto jer nije htela, takav joj je ukus. Ali kažu da je od slatkog. E, Stefan je tek pre koji dan napunio godinu, slatkiše ne jede, sokove ne pije, čaj pije, ali takodje umereno sladak, a pijem ga i ja ceo život, pa su mi zubi ok. I odakle sad njemu ebeni cirkularni karijes, odakle??????? :dash:

Da li je moguće da je neka genetika ( ne znam od koga je šta nasledio, tako ti je to kad nemaš blagog pojma o tome :dash: ), ili nedostatak kalcijuma kod mene u trudnoći ili nešto peto?
Oboje dece mi ima problem sa mlečnim zubićima, a ja se ubi da izbalansiram ishtanu, vodim računa o hijeni i slično tome.
Propisno sam se, soproštenjem na izrazu, shebala kad sam videla i kod njega... :(:(:(

..nije, ata, problem ni u chokoladi ni u soku, vec u neprekidnom grickanju ili (josh ceshce) pijenju sokova ili chaja..
..pauza izedju obroka (ukljuchujuci i sok/chaj) je potrebna da bi pljuvachka neutralisala i isprala vocne kiseline i shecer oko i izmedju zubica,
a narochito u tankom prostoru izmedju zubica i desni iz kojih niche..
..ako dete ima flashicu sa sokom/chajem koja stoji u sobi pa on potegne kad god hoce, vreme za neutralisanje je kratko i zubi su stalno obliveni kiselinama i shecerom,
pa kiseline nachnu gledj tamo gde je najmladja tj najtanja (u tom prostoru izmedju zubica i desni),
a od shecera nabujaju bakterije koje grizu kroz nachetu gledj i eto cirkularnog karijesa (sam oblik kvara, kruzni, pokazuje odakle dolazi izvor problema)..
..takodje, najgore prolaze gornji zubici, poshto su donji zashticeni jezikom dok pije..

..i josh - ako ti imash dosta polombiranih zuba, sasvim verovatno imash u usnoj flori zanimljivog saputnika (S.mutans) kojeg si im prenela..
..nemam pojma kako se ona eliminishe (mozda da se posavetujesh da stomatologom oko toga)..?
..mislim da i ona famozna vakcina protiv karijesa pikira bash na ovu gamad.. :roll:

..imao je i moj najstariji sin, zbog soka ceo dan, osim nocu..
..nije on pio puno, kolichinski, samo je razvlachio po ceo dan..
..mislim da izmedju 13-14 meseci i drugog rodjendana nema ni jednu sliku na kojoj ne drzi flashicu u ruci..
..posle je malo iskulirao, ali oko dve i po su mu se pojavile prve fleke, pa super-tempom za mesec dana - pravi cirkularni..
..prvu plombu je dobio pre treceg rodjendana, a do shkole je od 20 mlechnih imao 12 plombiranih zuba..

:(
Ja i dalje muku mucim sa pranjem zuba, haos, prednje jos i da, a za zadnje (ovo malo cetvorki sto je probilo) vristi!
Do skoro je bio problem i sa pranjem donjih napred jer je trojka tek izmilela.
Mislim da ga boli, ne znam, mozda ga bole i desni oko cetvorki jer jos nisu skroz probile ili se spremaju petice, ne znam vise ni sama.
Kuma, stomatolog, mu je pogledala pre mesec dana jedva, potkupila ga je drzanjem sisaljke i dala mu novo ogledalce i nove nastavke za sisaljku da nosi kuci, kaze sad ce petica gore desno, ni traga jos! :(

A sto se higijene tice i genetike tice.
Ja imam ocajan kvalitet zuba, perem ih posle svakog obroka, imam 9-10 plombiranih, da nam kuma nije stomatolog, bankrotirali bismo.
Mm nema ni jednu plombu, ni jedan kvar, pere ujutru i uvece, a cesto mu se desi da nocu u krevetu (posle odredjenih aktivnosi :rumenka:) pojede cokoladu i zaspi tako.
Kad bih ja to uradila, ujutru bih se probudila bez zuba. :(

Ni meni nije jasno kako im prati zube. Ja malo protrljam Pedji ali on zgrabi sam i ne da. Svaki dan on sam pere zube ujutru! Unistio je cetkicu! :)

Tata mu ima djenedjene zube dok ja imam super. Nadam se da ce povuci na mene. Oblik zuba je moj. Samo da bude i kvalitet

Ja ne znam kako da Dunju nateram da otvori usta da bih joj cetkicom istrljala,neznam da li vec sme neka pasta...

Sutra 18 meseci...............:aha2::heart:

:heart:
Kako vreme leti....

Junior je bio fasciniran kako mi peremo zube i krenuo je i on "prati" s vremna na vreme. Mislim da bi smo morali uvesti kao ritual bar dva puta dnevno pranje zuba, ali na zalost sve odlazemo :rumenko:

I mene interesuje, da li moze neka pasta. Junior 15 meseci.

..mi koristimo chicco pastu bez fluora (ne znam da li ima josh neka)
koja postoji u dve varijante - 6-12m ukus jabuka banana :bljak: mm jednom kupio greshkom
i 12m+ sa ukusom jagode koja je mljac :)

..umeju da pljucnu penu (u kadu ili wc sholju, umivaonik jaksha tek sad moze da dohvati sa skoro tri godine)
ali ispiranje im je slaba strana obojici, mislim da ih chasha inspirishe da popiju 3-4 gutljaja pre nego napune usta da muckaju pa pljunu,
tako da su te bez fluora nama jedina varijanta josh uvek..

..redovno pranje smo pocheli tek dobrano iz rodjendana, sa 16-17 meseci, do tad su trljkali kad im se svidja,
a ja one gumene chetkice vadila iz saksija :roll: iza radijatora :roll: ili posle nekoliko dana potrage iz korpi za igrachke.. :lol:

..ja nisam ni pokushavala one fore sa gazom, navlakama za prste i ostalo..jednostavno mislim da je to nepotrebno, pa nek me streljaju stomatolozi.. :)

Znaci,ako proguta tu bez fluora,nece da joj bude nista?
Znaci:D da gleda ukako mi peremo pa ce valjda i ona da otvara usta.
A da ispljune nema pojma,i ona bi pre popila vodu iz solje.

..bice joj flesh kad zapeni, ako je videla vas kako pljuckate necesh dva puta morati da joj ponudish da pljucne i ona.. :)
..sa pljuckanjem je (bar kod nas) problem bio kasnije, kad se naviknu na penu i svidi im se ukus, posle nedelju-dve..
..ali ako u pravom trenutku kazesh "pljuni", obichno upali, koliko toliko.. :lol:

Andrej povraca od svih tih sa vestackim vocnim ukusima.
Koristimo Colgate Smiles plavi, mint-to jedino podnosi.
Ona ima fluora, kao snizen sadrzaj prilagodjen deci 0-6 godina, ali on to toliko pljuje, bljuje, prska da ne verujem da nesto proguta.
A i stavim duplo manje nego sto je preporuceno.
Ebote, ja sam jela pastu sa ukusom jagode kao mala kad dohvatim da ne vide, a on povraca od nje! :roll:
Kupovali smo razne i bacali. Ima neka Vademecum sa krokodilom-jabuka, meni lepa, on riga i od nje. :(
Isto kad je bio beba od Galenikinih D3 kapi sa ukusom visnje.
Imam najkomplikovanije dete na svetu! :besna:

Bili kod zubara, a kao da nismo. Rekla nam da dodjemo sledeće nedelje jedan dan, sad ima ooooooogromnu gužvu... a u čekaonici nigde nikog, prazna :confused:

Inače, ja mu perem zubiće već jedno dva meseca, ako ne i duže. Malom četkicom i Chicco-vom pastom. Čaj pije, ali ne nosa ceo dan flašicu. Tu sam grešku napravila sa Milicom, pa sa njim nisam. Forsiram vodu kada je žedan, ali neće uvek. Tj, najčešće neće. Onda mu dam čaj, pa ne mogu dete žedno da držim. Napije se i uzmem mu. Znači, što se dana tiče, tu smo disciplinovani i tu sam kruta i rigidna u stavu, baš zato što sam sa Mickom platila školu.
Ali uspavljivanje i noć.... ma budi se n puta, desi se i po 7-8 puta u toku noći. Nosaj, pevaj... ne vredi. Onda dobije flašicu, i čim zaspi, uzmem mu. Ali posle pola sata opet traži, pa opet jovo nanovo...
Ujutru odmah posle klope - peremo zube. Jeste bilo problema u početku, ali je prihvatio. Vičem Bzzzz, bzzzzzz i trljam koliko mogu po zubićima. Smešno mu je i ne buni se. Na kraju mu dam da gricka četkicu i da se igra par minuta. Pa operem četkicu, pa posle ručka i večere isti postupak. Dobro, neki put preskočimo, ako mu se mnogo spava, ili kada niče zubić. Ali peremo.
I opet zaradi taj karijes :dash:
Tek je početak, sve se nadam da će nešto moći da urade.... a opet, premalen je za neku intervenciju.... :(
Joj, lepo mi dodje da lupam glavom o zid. Juče, kada sam primetila da je gledj počela da se guli, pa lepo su mi suze krenule.
Naravno, zubarka sa vrata opelela po meni - pa majkA ( ebte, što mrzim to maaajkaaa :roll: ), manje čokolade, keksa, sokova, dete se hrani voćem i povrćem, a ne slatikišima. :dash: Došlo mi je zubima za vrat da je ščepam! Reč nismo izmenile, ni pitala me nije, dete nije videla, ali zna da jede čokolade i pije sokove, a da ne jede voće i povrće :roll: Kad je nisam oterala u pm...
Očajna sam. Vodila sam računa onoliko, baš jer imam iskustva sa tim, jedno mi se dete sa tim muči, pa sad i drugo... :(

Ovog trena mi pade na pamet - a da nije to njemu Milica prenela? :think:
Ona ga stalno ljubi, cmače, balavi... dele istu voćku, dele i balave iste igračke, duva mu u lice na kraju krajeva...
:hej:

..nije, ata, problem ni u chokoladi ni u soku, vec u neprekidnom grickanju ili (josh ceshce) pijenju sokova ili chaja..
..pauza izedju obroka (ukljuchujuci i sok/chaj) je potrebna da bi pljuvachka neutralisala i isprala vocne kiseline i shecer oko i izmedju zubica,
a narochito u tankom prostoru izmedju zubica i desni iz kojih niche..
..ako dete ima flashicu sa sokom/chajem koja stoji u sobi pa on potegne kad god hoce, vreme za neutralisanje je kratko i zubi su stalno obliveni kiselinama i shecerom,
pa kiseline nachnu gledj tamo gde je najmladja tj najtanja (u tom prostoru izmedju zubica i desni),
a od shecera nabujaju bakterije koje grizu kroz nachetu gledj i eto cirkularnog karijesa (sam oblik kvara, kruzni, pokazuje odakle dolazi izvor problema)..
..takodje, najgore prolaze gornji zubici, poshto su donji zashticeni jezikom dok pije..

..i josh - ako ti imash dosta polombiranih zuba, sasvim verovatno imash u usnoj flori zanimljivog saputnika (S.mutans) kojeg si im prenela..
..nemam pojma kako se ona eliminishe (mozda da se posavetujesh da stomatologom oko toga)..?
..mislim da i ona famozna vakcina protiv karijesa pikira bash na ovu gamad.. :roll:

Kad ste kod zuba, pitanje - moj za sad ima sve ok, da ne ureknem bla bla...Nego, dal mogu zubi da se pokvare od mnogo citrusnih sokova?Potpuno nezasladjenih doduše.Pije dnevno 2 cedjene narandže u proseku, nekad malo manje nekad malo više a kao da sam negde pročitala da mogu da im se kvare zubi od te kiseline??

..i nezasladjeni sokovi sadrze shecer iz voca i to poprilichno shecera (jedna jabuka ima shecera kao 4 kocke chokolade :eek:)..
..a vocne kiseline itekako oshtecuju gledj, shecer samo pripomogne brzem mnozenju bakterija..
..josh jednom - sve ovo o karijesu vazi za stalno grickanje ili pijuckanje, neveano za ukupnu kolichinu pojedenog/popijenog..

Kad ste kod zuba, pitanje - moj za sad ima sve ok, da ne ureknem bla bla...Nego, dal mogu zubi da se pokvare od mnogo citrusnih sokova?Potpuno nezasladjenih doduše.Pije dnevno 2 cedjene narandže u proseku, nekad malo manje nekad malo više a kao da sam negde pročitala da mogu da im se kvare zubi od te kiseline??
Ми смо сваштоједи, а оно што нам је најприближнија исхрана кад није месо је ...па воће.
Зато и имамо руке/шаке какве имамо.
И наравно ми смо функционални организми.

Back