Deca 1-3 godine (toddlers)

Kada su zdravstvene tegobe u pitanju - mišljenje više lekara može pomoći bolje nego mišljenje jednog
Možda zaključite šta tačno treba raditi kad od 5 lekara svaki ima svoje mišljenje
Od najinvazivnijih saveta do totalne neupućenosti
Broj godina u zdravstvenoj ustanovi odavno nije merilo iskustva a funkcija je merilo političke veze

Mamice, treba mi jedan savet... :cao: Imam dečaka od 15 meseci, dojim ga jošuvek, e problem je taj, što u poslednje vreme, sve više traži da sisa. Ja sam "kao" planirala da ga dojim do godinu dana, pa smo to malo produžili i do skoro je sisao samo pred spavanje, što je po meni ok. Ali u poslednjih mesec, mesec i po, počeo je da traži i preko dana, i tako malo po malo, došli smo do toga da sad sisa i po 4-5 puta u toku dana, a traži i više od toga. Ako mu ne dam da sisa, počinje da plače, pa opet traži i tako u krug. Ne znam na koji način da ga odviknem od toga, tj da se vratimo na to da siki samo pred spavanje, a da to bude što bezbolnije po njega...

Nama se t i dalje vuce. Nije onako visoka ali je ima. Sinoc je posle dejstva eferalgana porasla na 38.2 ali mu nista nismo davali pa je tokom noci sama pala na 37.3. Cekam da vidim sta ce biti danas, hoce li uspeti da bude bez t, idemo i na kontrolu kod dr, ipak treba da idemo n put. Inace i kasljuca pa da ga poslusa lekar, taman smo se skinuli sa profilakse za astmu, da mi kaze da li d auvodim opet zbog tog kaslja ili ne...Put smo pomerili za jedan dan, sad treba d apisem tim ljudima kod kojih smo rezervisali i da vidimo kako ce oni da reaguju.

Nama se t i dalje vuce. Nije onako visoka ali je ima. Sinoc je posle dejstva eferalgana porasla na 38.2 ali mu nista nismo davali pa je tokom noci sama pala na 37.3. Cekam da vidim sta ce biti danas, hoce li uspeti da bude bez t, idemo i na kontrolu kod dr, ipak treba da idemo n put. Inace i kasljuca pa da ga poslusa lekar, taman smo se skinuli sa profilakse za astmu, da mi kaze da li d auvodim opet zbog tog kaslja ili ne...Put smo pomerili za jedan dan, sad treba d apisem tim ljudima kod kojih smo rezervisali i da vidimo kako ce oni da reaguju.

:cmok:

Mamice, treba mi jedan savet... :cao: Imam dečaka od 15 meseci, dojim ga jošuvek, e problem je taj, što u poslednje vreme, sve više traži da sisa. Ja sam "kao" planirala da ga dojim do godinu dana, pa smo to malo produžili i do skoro je sisao samo pred spavanje, što je po meni ok. Ali u poslednjih mesec, mesec i po, počeo je da traži i preko dana, i tako malo po malo, došli smo do toga da sad sisa i po 4-5 puta u toku dana, a traži i više od toga. Ako mu ne dam da sisa, počinje da plače, pa opet traži i tako u krug. Ne znam na koji način da ga odviknem od toga, tj da se vratimo na to da siki samo pred spavanje, a da to bude što bezbolnije po njega...
Kako jede drugu hranu?
Trazi izmedju obroka?
Mozes da mu ponudis neku uzinicu pre nego sto trazi da sisa, vocku, keks, tako nesto, i cesto mu nudi vodu.
Ne znam sta bih ti pametno rekla, vrucina je, sisanje mu najvise prija sad.

Javljaj sta je bilo na kontroli! :cmok2:
Drzim fige da sve bude OK i da sutra otputujete! :)

da znaš da sam danas na poslu mislila na vas!:)
Super što je počela sama da pada, to je dobar znak!

Nikola se regenerisao sasvim:klap:
kad zaladi malo, vodim ga napolje, spreman je:)

sad mogu da kažem da nikad, od kako se rodio nije bilo ovako :sad2::sad2::sad2:, hvaaaala Bogu da je prošlo!

Da li se isplati kupovati onaj blender-kuvalo(sto kuva na pari pa miksuje) aventov cini mi se. kosta oko 15.000?
Ne bih da bacam novce a znam da ce mi trebati bar blender jer nemam nikakav.

Ja imam Beabin, meni se isplatio i jos uvek ga koristim,a i koristicu ga, s tim sto sada retko na njemu miksam, samo skuvam. Oni su mnogo prakticniji od stapova jer u njima kuvas na pari, znaci hrana zadrzava mnogo vise vitamina. Ija spomenu neke koncice od mesa, kod baby cook-a sa tim nemas problema. Ta cena od 15.000 mi je malo previsoka, vidi ako imas nekoga u inostranstvu da ti kupi jeftinije. Ovaj sto ja imam je ovde najprodavaniji i najbolji, cena mu je bila 139€ kada je kupljen pre godinu dana, a sada ima da se nadje i za 90€. Razlika nije zanemarljiva.

Kada sam silom prilika morala da prestanem da dojim bebu i presla na adaptirano mleko, bas na ovom forumu sam ostavila poruku pitajuci i sebe i druge zasto zene prestaju da doje decu bez preke potrebe i prelaze na flasicu. Za mene su veliki teret bile flasice, cucule, pranje istih, otkuvavanje itd.itd; Prvih petnaestak dana. A onda, kako je vreme prolazilo sve mi se kazalo samo. Sledecu bebu necu dojiti duze od 6 meseci, maksimum i to ne zbog sebe, vec zbog bebe. Dojenje je mac sa dve ostrice.

Verovatno se zene koje jos uvek doje nece sloziti sa mnom, ali ja smatram da je potpuno bespotrebno dojiti dete duze od godinu dana.

Kada sam silom prilika morala da prestanem da dojim bebu i presla na adaptirano mleko, bas na ovom forumu sam ostavila poruku pitajuci i sebe i druge zasto zene prestaju da doje decu bez preke potrebe i prelaze na flasicu. Za mene su veliki teret bile flasice, cucule, pranje istih, otkuvavanje itd.itd; Prvih petnaestak dana. A onda, kako je vreme prolazilo sve mi se kazalo samo. Sledecu bebu necu dojiti duze od 6 meseci, maksimum i to ne zbog sebe, vec zbog bebe. Dojenje je mac sa dve ostrice.

Verovatno se zene koje jos uvek doje nece sloziti sa mnom, ali ja smatram da je potpuno bespotrebno dojiti dete duze od godinu dana.

Tacno tako. Meni je zao sto cu jednom morati da prestanem dojiti, ali samo zato sto ce Junioru nedostajati ta paznja i veza. Da sam ranije prekinula, mislim da bi lakse prihvatio. Sa druge strane.... Tesko je izvagati kako je bolje. Tacno si rekla: mac sa dve ostrice :ok:

Ja imam chicco taj blender za kuvanje na pari. Za kuvanje sam ga slabo koristila jer ima neka kao posudica u koju ubacis hranu pa kad se skuva izvuces, stavis nozic, pa prespes, a sve mi se prosipa okolo, a i bas malo hrane stane i to. Ja sam mu najcesce davala kupovne kasice, da sam cesce kuvala mozda bi se isplato, a za blendiranje je ok, nekad sam cak skuvala u serpici jer mi je lakse pa blendirala u njemu. Iz ove perspektive bih kupila samo neki manji blender i to je to.
I ja mislim da je do godinu dana vise nego dovoljno dojiti dete, secam se kako sam uvek kad me je mali zezao i nije hteo da jede nego da sisa pretila da ce za rodjendan da sisa poslednji put, a brzo posle toga je i prestao. Nama je nocno sisanje bilo najveci problem, ali smo ga izbacivali postepeno, jer nije on nesto mnogo ni sisao nego dolazio da se mazi. Bilo je malo plakanja ali proslo, posle smo pred dnevno spavanje izbacili i zamenili flasicom, a flasicu sam mu nudila cesto u toku dana da bi se navikao i uspelo mi je sa nukom, jer je njihove dude koristio, ostale flasice nisu prosle. Kad je to dnevno mleko prihvatio lepo onda smo izbacili i uvece, mislila sam da ce teze ici, ali posto je vec navikao na flasicu nije pravio problem. Prvo sam mu davala kravlje mleko dok se navikavao jer formulu nije hteo, a ovo je nekad i hteo da srkne, ali kad je utvrdio pijenje na flasicu znaci u roku od nekih tri nedelje presli smo na formulu onu 12+ hipp i sad to pije pred spavanje i danju i uvece. Nije mi problem pranje flasica jer imam samo dve dnevno i onu od vode, a dude je koristio i pre.

Ja se ne slazem za dojenje, tj. po mom misljenju je godinu dana minimum minimuma, a ne gornja granica.
Necu nikoga ni u sta da ubedjujem, informacije su dostupne, svako ima mogucnost da se edukuje i zatim oformi misljenje i donese odluku. :)

Phe, nadam se da je sve OK i da ste krenuli na more! :cmok2:

:sad2: od juce ujutru nema t i ja se silnoobradujem, kad krene sinoc da kaslje, od jutros ne zatvara usta od kaslja, uveli smo inhalacije a od juce ja imam t oko 38. Mislila sam da je od umora i vrucine ali...juce na kontroli je bio ok, cistapluca, mozda ga popodne odvedem u dz da ga neko poslusa i danas. Krecemo veceras :(.

Vazno je da su mu pluca cista, ja znam po sebi, uvek kasljem na kraju, kad prestane da me boli grlo. Samo ga inhalirajtte i pitajte doktora da vam preporuci neki sirup da lakse iskaslje. A tebi ako ne padne temperatura dok ne stignete imaces priliku da je obaras kupanjem u moru, bolje i to nego u kadi hladnom vodom. Srecan put

Ja se ne slazem za dojenje, tj. po mom misljenju je godinu dana minimum minimuma, a ne gornja granica.
Necu nikoga ni u sta da ubedjujem, informacije su dostupne, svako ima mogucnost da se edukuje i zatim oformi misljenje i donese odluku. :)

Phe, nadam se da je sve OK i da ste krenuli na more! :cmok2:

ne znam, drugi sisari kad krenu da jedu drugu hranu, prestaju polako i da sisaju.. a i majke ih odbijaju posle nekog vremena
nego ljudi stalno nesto fantaziraju, pa sad po novom kao dete treba da sisa do godine pa tek onda da krene sa drugom klopom
samo znam da bi Irina odlepila da je do godinu dana glavna klopa bilo mleko a ovo ostalo samo dohrana
nesto mi je to bzvz
al dobro to sam ja :)
mozda da ona nije izbacila sa deset ipo m. ne bih imala bas ovakvo misljenje..mada bih je ja sa godinu dana odbila najverovatnije

Pa, evo bilo je do skoro da se beba doji iskljucivo do 6 punih meseci i tek onda da se krene sa cvrstom hranom. Sada, po najnovijem, nikako do 6 punih, obavezno krenuti sa puna 4 meseca!

Detetu ne davati vodu sve do punih 6 meseci, nema potrebe. Posle toga deca nece ni da cuju za vodu! Traze da sisaju i kada su gladni i kada su zedni. Znam nekoliko takvih beba, em sto odbijaju nemlecnu hranu ili je minimalno jedu, em sto za vodu nece ni da cuju. I svi su gojazni! Znaci karneri.

A o forsiranju beba da leze na ledjima da i ne govorim.

Hocu reci da u svemu treba naci neku meru, znaci, bez preterivanja, a valja malo ukljuciti i mozak i eto. A beba prima od mame ljubav i neznost nevezano za sisu i dojenje, bar je kod nas to slucaj.

u Americi valjda je sad iskljucivo dojenje do punih godinu dana :eek:
ne znam jel to stvarno ili ...?

samo trucaju...
ranije se jaje davalo sa 4 meseca...i gle cuda, od 1900te do danas je broj ljudi porastao sa 1.5 milijarde na 7 milijardi :)
:lol:
dobro, slazem se da ne treba zuriti
ja sam sa 4 ipo krenula...ali zato sto sam nju slusala...bila je gladna, kakila je vodu i vristala 2 nedelje
i kako smo poceli sa dohranom tako se smirila

Poslednja izmena:
u Americi valjda je sad iskljucivo dojenje do punih godinu dana :eek:
ne znam jel to stvarno ili ...?

Nije stvarno, dezinformacija.

samo trucaju...
ranije se jaje davalo sa 4 meseca...i gle cuda, od 1900te do danas je broj ljudi porastao sa 1.5 milijarde na 7 milijardi :)
:lol:
dobro, slazem se da ne treba zuriti
ja sam sa 4 ipo krenula...ali zato sto sam nju slusala...bila je gladna, kakila je vodu i vristala 2 nedelje
i kako smo poceli sa dohranom tako se smirila

Ako se ustanovi da je dojena beba gladna, moze se poraditi na kvalitetu majcinog mleka.

..povratak prirodi je pipaviji nego shto su mnogi mislili.. :lol:
..slichna je situacija i sa baby-wearing-om, koliko god bio savrshen prvih nedelja i meseci,
toliko ima ogromne istine u izreci jednog africhkog plemena koje kad opisuje koliko je neko siromashan i teshko zivi
kaze da ima tako malo rodjaka i prijatelja da "mora svoje dete da nosi sam po ceo dan dok ne prohoda" .. :lol:

..nema univerzalnih recepata, posle prvih nekoliko meseci nije dovoljno slushati sebe ali ni slushati bebu (izuzimam psihopatologiju bilo koje vrste iz ovih razmishljanja, naravno),
pojam "odbijanja od dojenja" nije rezervisan samo za moderne mame, chak ni za ljudsku vrstu uopshte, a na prevazilazenju navika i strahova se radi, nekad nezno, nekad spartanski, kod svih vrsta..

Svaka majka treba da proceni i odluci sama za sebe i svoje dete kada je vreme da prestane da doji. I ja sam citala preporuke da treba do dve godine, ali mi je to odmah delovalo predugo, meni, ne znaci da je i nekom drugom. I one preporuke da se ne nudi voda mi nisu delovala ok, ali kad sam videla da nece nisam mu ni nudila cesto, i dude sam mu davala i poceo je da ih koristi rano vec sa oko 2 meseca, ali je opet sisao. Mene je on koristio kao dudu, posebno nocu, spavao je u svom krevetu vrlo kratko, pa plakao, pa sisao, pa mu ja krisom izvucem kad zaspi, stavim mu dudu, pa se on probudi i tako ponovo, ko zna koliko puta u toku noci, a znam da nije bio gladan jer je pre toga lepo vecerao. To je poceo da radi sa nekih 5 meseci, a pre toga je lepo spavao nocu. Meni je to bilo mucenje i njega i sebe i izdrzala sam do godine, ali tada sam prekinula. On sad lepo spava, probudi se nekad pa predje malo kod nas, ali to je retko. Ne mora da sisa da bi se mazio sa mamom, i to sto neka beba nije sisala uopste ne znaci da je imala manje paznje od svoje mame nego neka druga koja je sisala dugo. I kad je bio mali imala sam problem sa grudima, bolelo me je kad sisa na pocetku, a bolelo je i kad ispumpavam, pa sam imala mastitis dva puta, one uloske za grudnjak sam nosila do nekih njegovih 7-8 meseci, ali bio je mali i nisam htela da prekinem da ga dojim kad vec imam mleka a i on je voleo da sisa, ali sa godinu dana sam resila da je dosta. Ne osudjujem one zene koje doje decu do skole, ali ja to ne bih radila, takodje ne osudjujem ni one koje koje ne zele da doje uopste, svako ima svoj izbor i radi onako kako misli da je najbolje za njega i bebu.

Back