Deca 1-3 godine (toddlers)

tako je i irina
nemoj mnogo da navaljujes
daj dan dva pa opet
i sve tako
prihvatice

- - - - - - - - - -

a tamaru nosa ne zanima ni malo
sad sam pocela da je ucim sta uopste znaci rec "piski"
posto sam se setila da je irina to znala
ucila u kadi
pa kad piski,ja kazem piiiski,bravo,piskila si,piski dete bravo,blabla,ko debil neki
da skapira pa kad je stavim na nosu,kazem piski,valjkda ce znati sta treba
al nece da sedne jos uvek
al ajde
18 meseci...nije ni irina htela tad

Moja E.seda sama vise puta dnevno... nekad kaki nekad piski a uglavnom nista... ne planiram da.joj skidam pelene dok ne progovori jasno
:hahaha:
Подсетило ме...
Да сад не гуглам, први се на источну обалу већ спомињане субполарне вукоебине искрцао један шпански морепловац, мало пловио уз обалу и у дневник записао реченицу од две речи: Овде ништа!

Bili smo nq roditeljskom :):) smestili nas u njihovu trpezariju pita muz koliko cevovo da traje pucice ova stolica podamnom. Davili su o tome kako treba da podrzavamo svoju decu da kvalitetno provodimo sa njima veme i sl i u zadnjih 10 minuta od sat i 40 dali korisne informacije. Jedna od njih da prvih 5 dana ucestvujemo u prilagodjavanju. Da citiram pa gledajte da uzmete odmor u tom periodu!!??!! Jes Sef samo ceka mene da mu trazim odmor za prilagodjavanje.

- - - - - - - - - -

mi cemo kod logopeda izgleda, i kod ortopeda
dr nista ne spominje pa cu joj morati traziti upute
cini mi se da me sada vise brinu stopala, bas su previse spustena

Mi smo zbog krivih nozica islu u Tirsovu kod ortopeda ja zvala da zakazem pocerkom juna oni kazu imamo slobodan termin 18. Kog 18? Juna. Wow! Tog dana su ga pregledali uslikali pregledali snimak a sve u sat ipo vremena. Mislila sam u Holivudu. Zakrivljenje nije alarmantno ali posto postoji razlika u zakrivljenju izmedju dve nozice u decembru imamo kontrolu. U tom smislu zovi ih ujutru nek te zakazu uput ces lako dobiti.

Sa koliko su vam deca prelazila iz jaslica u vece grupe?

Medo ce u septembru imati 3ipo godine i prelazi u vecu grupu.
Dok Elena ako bude po starom pravilu, prelazi sa 2ipo.

Jel bolje da su duze u jaslicama ili da sto pre predju?

- - - - - - - - - -

Silvi, moram samo da prokomentarisem da ne razumem takav stav prema vaspitacima.
Neko ti prica o razvoju tvog deteta, taj neko ce ti pritom cuvati tvoje najvece blago 8 sati na dan, hraniti, uspavljivati, uciti, brisati, presvlaciti, grliti, tesiti...
a vama je dugo da dva sata provedete sa tom osobom i bolje upoznate onog kome predajete dete.
Zaista ne razumem

Sa koliko su vam deca prelazila iz jaslica u vece grupe?
Medo ce u septembru imati 3ipo godine i prelazi u vecu grupu.
Dok Elena ako bude po starom pravilu, prelazi sa 2ipo.
Jel bolje da su duze u jaslicama ili da sto pre predju?
- - - - - - - - - -
Silvi, moram samo da prokomentarisem da ne razumem takav stav prema vaspitacima.
Neko ti prica o razvoju tvog deteta, taj neko ce ti pritom cuvati tvoje najvece blago 8 sati na dan, hraniti, uspavljivati, uciti, brisati, presvlaciti, grliti, tesiti...
a vama je dugo da dva sata provedete sa tom osobom i bolje upoznate onog kome predajete dete.
Zaista ne razumem

Na sastanku nisu bile vaspitacice vec pedagog koji je zaduzen za ustanovi pod koju potpadaju te jaslice.
Iskreno mozda nekim roditeljima treba da im neko kaze da kad dodju kvalitetno provedu vreme sa svojim detetom
meni nije potrebno, nama je to doslo prirodno i lepo smo se poklopile svo troje.
Takodje jasno nam je ce njemu u prvo vreme biti stres sto ce sa neznancem umesto sa babom i dedom provoditi vreme.
Ja sam pocela da radim kad je on imao 9 meseci, znam da mu je ta bilo tesko i da ce mu trebati vise maznje i paznje
kao i da nije uputno da se deca dodatno stresiraju u isto vreme sa skidanjem pelena, prelaskom na casu ...
sto iskreno svako ko iole razmislja zna.
Ne mora da mi otvara oci strucno lice.

Da ne pominjem da to sto ce neko 85 puta ponoviti da je tu radi deteta, da ne treba da brinemo, da treba da ih podrzavamo i slusamo, meni ne znaci nista.
Jer nisu li to da kazemo opste istine tipa:
- Svoj deci sveta zdravlje i srecu.
Ok zelim i ja ali ne insistiram na tome 85 puta, svi mi volimo svoju decu ali da li je moguce da oni misle a smo pohisterisali jer ono krece u jaslice pa treba neko da nas drzi za ruku
i tapse po ramenu.

Ono sto smo mi cekivali od tog sastanka je okvirni plan i program prilagodjavanja, kada da dodjemo, koliko dugo ostajemo prvog drugog petog dana,
kada se jede, spava, posebno zato sto on ima neki ritam koji je mozda dijametralno suprotan od njihovog; sta da mu spakujem; kako treba da se jaslicama ponasamo u smislu
koje su im tehnike prilagodjavanja, sta jer hocu da to prilagodjavanje bude sto uspesnije i sto bezbolnije, sta treba da donesem u smislu dokumenata tipa
potvrdu sa posla o radnom vremenu, potvrde od lekara, karton, spisak lica koje Endija mogu da pokupe...

Vaspitacicu cu upoznati tek kad krene. I da, itekako cu se potruditi da je upoznam, a i nju cu upoznati sa svim bitnim detaljima.

Chichak, Ivan je imao 3 god i 1 mesec kad je presao iz jaslica u mladju vrticku
Miljana ce imati 2 god i 8 meseci na prelazu

- - - - - - - - - -

Silvie, ja sam uzimala odmor za prilagodjavanje :)
Oba puta.
Meni je bilo bitno da ja budem ta koja ce prvih dana voditi dete u jaslice, pa smo uzimali odmor prve nedelje ja, druge tata
a onda su preuzimali baba i deda

Chichak, Ivan je imao 3 god i 1 mesec kad je presao iz jaslica u mladju vrticku
Miljana ce imati 2 god i 8 meseci na prelazu
- - - - - - - - - -
Silvie, ja sam uzimala odmor za prilagodjavanje :)
Oba puta.
Meni je bilo bitno da ja budem ta koja ce prvih dana voditi dete u jaslice, pa smo uzimali odmor prve nedelje ja, druge tata
a onda su preuzimali baba i deda

To je super, ali mi ne mozemo da dobijemo sada odmor. Da izostanemo po par sati dnevno da, ali ceo dan nema sanse.
Prosto, takva nam je situacija na poslu. Ja cu biti sa njim prve nedelje, MM druge.
Bilo je mama i tata koji su pitali da li mogu baku i deku da posalju jer ni na par sati ne mogu da izadju.
Mnogi roditelji su u slicnoj situaciji.

Silvi, ja dobro znam sta se prica na roditeljskom sastanku.
Ne samo u vrticu.
Moji roditelji su prosvetni radnici. Citav zivot slusam o roditeljskim sastancima i roditeljima koje ne zanima ovo ili ono, roditeljima koji zure, koji hoce samo da cuju konkretno, ocene itd itd...

Meni to nije jasno. Ako za to nemam strpljenja, za cega tacno treba da ga imam.
Skolski psiholog po tebi ne zasluzuje paznju?
I to sto preporucuje da se uzme odmor se ne kaze da bi nekom boli oko namerno vec zbog dobrobiti tvog deteta.
Svi ti ljudi, pocev od psihologa, vaspitaca, negovateljica, kuvarica, cistacica... su tamo da tvom detetu ucine lepsi dan.
Treba umeti ceniti to.

I kod nas na roditeljskom bude koji roditelj kojem se zuri :roll: ili se smeje kad vaspitacica nama zadaje igre koje igra sa decom.
Meni je to nedopustivo ponasanje. Nezrelo.

Zivot nije traka.
Nadam se da ces me shvatiti na pravi nacin.

Koliko sam samo puta dosla a Pedja sedi u krilu kuvarice i ona ga hrani.
Cistacica mu brise nos.
Vaspitacica ga grli i ljubi.
Djuska sa drugom kuvaricom.

Oni su jedna mala porodica i ja sam im do neba zahvalna na svemu sto rade da bi se moje dete tamo osecalo lepo.
To sto mi platimo vrtic je nista. Ovakav kolektiv je neprocenljiv. Njihov odnos prema deci. Ne samo ja, svi roditelji(sem par onih koji zure) su prezadovoljni.
A oni koji zure uvek i imaju neki prigovor ne znam zasto ne ispisu svoje dete, samo ga truju negativnom energijom.
Kad ih u hodniku cujem, da pred detetom komentarisu vaspitacice komentarima:"Da vidim jesu te danas presvlacile?" :roll:

Ne samo u vrticu.
Moji roditelji su prosvetni radnici. Citav zivot slusam o roditeljskim sastancima i roditeljima koje ne zanima ovo ili ono, roditeljima koji zure, koji hoce samo da cuju konkretno, ocene itd itd...

I to sto preporucuje da se uzme odmor se ne kaze da bi nekom boli oko namerno vec zbog dobrobiti tvog deteta.
Svi ti ljudi, pocev od psihologa, vaspitaca, negovateljica, kuvarica, cistacica... su tamo da tvom detetu ucine lepsi dan.
Treba umeti ceniti to.

I kod nas na roditeljskom bude koji roditelj kojem se zuri :roll: ili se smeje kad vaspitacica nama zadaje igre koje igra sa decom.

Zivot nije traka.

Cistacica mu brise nos.

Oni su jedna mala porodica i ja sam im do neba zahvalna na svemu sto rade da bi se moje dete tamo osecalo lepo.
To sto mi platimo vrtic je nista. Ovakav kolektiv je neprocenljiv. Njihov odnos prema deci. Ne samo ja, svi roditelji(sem par onih koji zure) su prezadovoljni.
A oni koji zure uvek i imaju neki prigovor ne znam zasto ne ispisu svoje dete, samo ga truju negativnom energijom.
Kad ih u hodniku cujem, da pred detetom komentarisu vaspitacice komentarima:"Da vidim jesu te danas presvlacile?" :roll:

Znas kako Cicak ja sam odrasla sa roditeljima koji su mi bili maksimalno posveceni, do te mere da kao radar osete sta mislim i osecam. Osim relativno kratkog pomracenja koji smo preziveli nakon sto se moj sin rodio a dok smo ziveli sa njima, oni su najpazljiviji i najintuitivniji mama i tata na svetu.
Prosto dobro su se snasli i strpljivo su me gledali i slusali.
Moja mama je 35 godina radila u smenama jutro popodne noc pa dva dana slobodno a tata svake nedelje menja prepodnevnu i popodnevnu ali su uvek znali sta se desava u mom zivotu jer im je bilo stalo. Za razliku od mnogih rodtelja koje poznajem, nisu zmureli, nisu se pravili blesavi, umeli su da mi pridju i da na adekvatan nacin tretiraju razne situacije, a sto je najvaznije uvek su umeli da podrze i pohvale i da se raduju meni.

Moja mama kaze da nikog nije videla da se snasao sa bebom kao ja, da se ona samnom tako snasla nije, da je previse strepela u pocetku i da joj je zao sto nije vise uzivala kad sam bila beba. Ja pri tom jednu knjigu o trudnoci, bebama, deci nisam procitala. Sve sam radila i radim po osecaju. Kad sam se dvoumila pitala sam mame drugarke i mame sa foruma i hvala vam.

Endi i ja smo jako slicni, MM tvrdi da sam ja rodila svog klona. Ja uzivam u vremenu koje provodim sa njim bilo da se setam, redjam lego, nosim ga na krkace, pravim klopu ili perem go*na. Trudim se da posto radim do pola sest stignem sto pre sa posla da bismo se igrali mazuljali setali, stajali kraj svakog auta/motora/ viljuskara jer obozava sve sto ima tocak.
U tom smislu, sat i kusur: podrzite svoje dete, razumite ga, utesite ga, kvalitetno provedite vreme sa njim, meni jeste suvise. Ja ga razumem i umem da ga utesim i podrzim i kvalitetno osmislim/provodem vreme.

Ja ne mislm da su te zenice tamo nebitne. Naprotiv, one ce se baviti mojim detetom i vazne su mi ali prosto ne treba mi couching, tapsanje po ramenu, sedenje u krugu i drzanje za ruke.
Ja nisam bice grupe, ja ne mogu a da se ne sprdam na jogi kad trener kaze a sad izdahnite kroz desnu petu.
Takodje mislim da su ti takvi i slicni komentari (da li su te presvukli) nadasve ruzni, i maliciozni ali ih ne bih izjednacavala sa uzurbanoscu vec sa bahatoscu i bezobrazlukom.

Ne samo u vrticu.

Treba umeti ceniti to.

Zivot nije traka.

Cistacica mu brise nos.

cicak, ti zaista zivis u pravom americkom, porodicnom filmu za nedeljno popodne :aha:

cicak, ti zaista zivis u pravom americkom, porodicnom filmu za nedeljno popodne :aha:

Ne znam sta da ti kazem,
Ali mom detetu se kuvarica obraca sa Peki... on je npr.veoma voli, svaki dan je pominje...
Vaspitacica je zena koja im je izuzetno posvecena. Vanserijski.

Imali smo roditeljski povodom kraja skolske godine, gde su nam delili kutije, i sav materijal, sve sto je radjeno sa decom.
Djuskali smo sa klincima, skuvali su nam kafu, opisivali i pokazivali sta rade.

Uz debelu svesku radosnicu, u kojoj se nalaze svi podatci o mom detetu, njegovom napretku, radu, sa svakom slikom, beleskom prve nose, piskenja, kakenja, samostalnog jela, spavanja itd... plus blok 5 sa svim radovima i kutija sa raznoraznim stvarima koje su pravili... na kraju se nalazi cd sa svim slikama i snimcima.

Jedno jutro sam ga ubacila u komp i pregledala sve slike. Stotine i stotine slika.
I znas sta se desilo?
Zaplakala sam od radosti.
Toliko sam srecna bila kad sam videla sve ono... ono sto oni rade sa njima i odnos prema toj nasoj deci je predivan.

To se tacno vidi i oseti kad neko radi s ljubavlju ili kad neko samo radi svoj posao.

joj mi imali roditeljski, pustali nam snimke njihove sa raznih aktivnosti i fotke, da docaraju ono sto se desava unutra, odusevila sam se, za fotografije sam znala i radove izlazu ali snimci su mnogo slatki

cicak,jakov prelazi sada u vrtic,nece imati ni 3 god,2 god i 10 meseci, meni je to rano, mislim mozda nije rano nego sam ja htela da duze ostane u ovim jaslama jer se taman navikao
ono sto je glupo je sto prelazi u drugi vrtic, druga zgrada, nove vaspitacice,bice nova deca, pola njegove jaslene grupe ostaje u jaslama a pola prelazi u vrtic, pa se jos i od te polovine koja prelazi deca rasporedjuju po vrticima,to mi je bas bzv

joj mi imali roditeljski, pustali nam snimke njihove sa raznih aktivnosti i fotke, da docaraju ono sto se desava unutra, odusevila sam se, za fotografije sam znala i radove izlazu ali snimci su mnogo slatki

cicak,jakov prelazi sada u vrtic,nece imati ni 3 god,2 god i 10 meseci, meni je to rano, mislim mozda nije rano nego sam ja htela da duze ostane u ovim jaslama jer se taman navikao
ono sto je glupo je sto prelazi u drugi vrtic, druga zgrada, nove vaspitacice,bice nova deca, pola njegove jaslene grupe ostaje u jaslama a pola prelazi u vrtic, pa se jos i od te polovine koja prelazi deca rasporedjuju po vrticima,to mi je bas bzv

Moram da primetim da se SVE majke brinu oko istih stvari :zper::zag:

Kao shto sam i ja uzdisala shto ce Armin da predje u drugi vrtic, druge vaspitachice, druga deca ( sa njim su poshla u istu grupu samo dva dechaka iz njegove jaslene grupe) ... ali sve je proshlo super ... navikavao se ukupno dva dana .... prvi dan se drzhao za mene i derao kao da ga neko dere ... drugi dan se samo malo otimao i plakao ... treci dan rekao CAO i uleteo u sobu kao da je ceo svoj zhivot ishao tamo .... i bio je nemerljivo manje bolestan nego u jaslicama, Bogu hvala .... a poshao je u vrtic sa 2 god i 11 meseci .... :D:zag:

a kakav im je to fazon?
ne razumem sto tako?

Moram da primetim da se SVE majke brinu oko istih stvari :zper::zag:

Kao shto sam i ja uzdisala shto ce Armin da predje u drugi vrtic, druge vaspitachice, druga deca ( sa njim su poshla u istu grupu samo dva dechaka iz njegove jaslene grupe) ... ali sve je proshlo super ... navikavao se ukupno dva dana .... prvi dan se drzhao za mene i derao kao da ga neko dere ... drugi dan se samo malo otimao i plakao ... treci dan rekao CAO i uleteo u sobu kao da je ceo svoj zhivot ishao tamo .... i bio je nemerljivo manje bolestan nego u jaslicama, Bogu hvala .... a poshao je u vrtic sa 2 god i 11 meseci .... :D:zag:
uh, ovo zvuci savrseno, onhrabrujuce : D
videcemo kako ce kod nas da prodje, nadam se isto i za adaptaciju i za razboljevanje

a kakav im je to fazon?
ne razumem sto tako?
pa pojma nemam, on je u srednjoj jaslenoj i ona se sada deli,pola ide u vrtic pola ide u stariju jaslenu, meni je logicnije da je cela njegova srednja jaslena pstala starija jaslena i sledece god svi u vrtic ili da je onda i on bio u starijoj jaslenoj ovako je bas glupo
a rasporedjuju ih u dva vrtica jer su ovo samo jasle,u soliteru zgrade bukvalno, adaptirane prostorije...

Kod nas je neki sistem da svi rodjeni do marta 2012.su isli gore prosle godine. Pa je medi zapalo da ostaje jos godinu u jaslama.
A E.ce ako bude isti sistem samo godinu dana biti u jaslicama.

Pa nije to samo kod vas sistem
svuda deca rodjena do marta jedne godine, generacijski spadaju u prethodnu godinu
tako moj bratanac, rodjen 19.02.2009 krece sad u septembru u prvi razred, sa 2008. godistem

Silvie,
Jako je bitno imati pozitivan stav prema vrticu u pocetku.
Nemoj se ljutiti ako ti govore nesto sto vec znas, mozda nekom drugom roditelju ti saveti budu od koristi.
Ja sam svom sincicu pricala kakvi ga sve divni dogadjaji cekaju u vrticu i on se polasku radovao. Onako mali, nijednog trenutka to nije doziveo kao stres. Mi roditelji nekad panicimo bez potrebe, ali i to je normalno...
Vaspitacice sam zavolela kao nikog i sad kad treba iz jasli da predjemo u vrtic, zao mi je.
Naucile su ga pesmicama (koje ja nisam znala), nikad nije bio mokar, nikad mu guza nije bila crvena jer su ga redovno presvlacile. I u isto vreme kad i ja su primetile da je vreme da skinemo pelene.
Meni je sve to neprocenjivo i hvala im do neba.

Poslednja izmena:

Back