Deca 1-3 godine (toddlers)

Da, kazu da nisu pouzdani testovi pre trece godine, mi smo ih I radili sa tri, nisam znala koliko Jakov sad ima.
Svakako u nekom trenutku nije lose da uradite (nama je nacelnik sa orl na Institutu preporucivao to iz krvi), da bar ne pije erius bez veze. To je sada jako popularan sirup kao sto je alergija rasprostranjena dijagnoza. Gledam koliko puta nama to prepisuju, a radili smo alergo probe I ni na sta od inhalacionih alergena nije alergican, glupo da dete kljukam sirupom kad nema alergije.

ima 2,5god,sacekacu jos malo sa testom ali ako se nastavi uradicemo ga pa cemo videti sta se desava

nego htedoh da vas pitam da li reagujete na sitne nepravilnosti uvrticu?
j od nedavno ima "problem" sa jednom vaspitacicom,kad god ostaje kod nje on place, kada je vidi place, kada pricamo kod kuce on kaze da nece ona da ga cuva, stalno ali stalno prica o drugoj vaspitacici, sta su radili, sta im je pricala, ovu ne spominje osim u negativnom kontekstu da nece kod nje ali nista mi konretno ne kaze

jutros ga ostavljam on sve ok kako ju je video tako ide plac, ostavim ga ja i ostanem da pogledam jelovnik u hodniku, cujem on place,trazi mamu,ona caska sa spremacicom i ne konstatuje ga,ok i to, cujem ga kako je zove kroz plac uz to imenom druge vaspitacice koju voli i trazi da mu ocisti nos" j ocisti mi nos" ,ponavlja to 5 puta i place, nista ona,ne reaguje, caska sa tom spremacicom,ne bavi se drugom decom jer svi redom sede na nosi i gladju tv, dakle nije bila zauzeta, ja sam popizdela, na kraju je on prestao da place, nos mu nije ociscen jer mislim da ga nije ni registrovala
nisam se vratila jer bih njega uznemirila, nesto mi tu smrdi a ne znam sta, ne bih da bzv napadam imozda preuvelicavam a opet imam neki los osecaj
jel reagujete u takvim situacijama ili ne?

Ja sam primetila da su u Miljinom i Ivanovom vrticu vaspitacice u paru -dobar/los
jedna je uvek nasmejana, vesela, pozitivna, raduje se deci, deca se raduju njoj sve super
a druga je mrgud najstrasniji, mislim da do podne mrzi sebe, od podne ceo svet...kad pitas za dete ona samo kaze -bio/bila je dobar/a, i nista vise
dok ti ova prva maltene kaze sat i minut kad je dete kakilo npr
tako je bilo kod Ivana u jaslicama, tako sad kod Milje
I Ivan je plakao kad ujutru bude ta namrstena, uopste je nije voleo
valjda im je takav princip, sta li, mozda zbog neke ravnoteze
a mozda je i tako slucajno
uglavnom, i sa drugim mamama sam pricala i tu jednu namrstenu nijedno dete nije volelo, logicno
e sad nisam primetila da je lose radila svoj posao, samo eto, nije ju voleo
kod Milje su tri vaspitacice, dve su na leba da ih mazez a treca, pa meni nije dobro kad je vidim
zena se ne smeje uopste
doduse, Milja ne reaguje, al sam vidjala drugu decu da placu

ja nisam imala neprijatnosti, al znam da je jedna mama, zbog toga sto je smatrala da vaspitacice ne posvecuju dovoljno paznje njenom detetu u toku adaptacije
mala je non stop plakala i bas je dugo trajala adaptacija
e ta mama je rekla, znate kako ako ne mozete vi sa njom da se izborite dajte da zovemo psihologa ili koga vec da pomogne
i posle su se vaspitacice potrudile, valjda im ne ide u prilog da im se mesa neko treci

i da, kad god sam tu namrstenu pitala kakav je Ivan, kakav je sa drugarima
te lenj je, te nezainteresovan, te odsutan
a kod ove druge sve naj, naj i igra se, i crta i ucestvuje u aktivnostima
prosto dete nije volelo tu prvu i ignorisao je potpuno

Poslednja izmena:
joj unapred me shrah od vrtića...još kad čujem ovakve priče...
a one su tako navikle da plakanje i kmeženje da to potpuno ignorišu...
ne znam...
ja sam sad u dilemi da li da dete dam u uzrastno mešovitu ili čistu grupu....
u ns postoje neka dva plana vaspitnog rada A i B plan, taj A je kao uzrastno mešovit, fleskibilniji...a ovaj B klasičan.

mene zbunjuje sto mi se ova cinila isto ok, kao ona druga, ona je stvarno sto kaze jex na leb da je mazes, divna,osmeh od uva do uva, ali sa njom dosta i radi i uci, dakle nije samo da se smeska, vidim i kada ga ostavim ili dodjem po njega a ona tamo, mada sta sam ih ja i upoznala, on je toliko malo isao da je to nista

najvise me nervira sto je on fakticki na adaptaciji, sta je isao 4 dana pa nije isao 4 meseca, sada ide sve ponovo, jbg posveti mu paznju kada dolazimo ako vec vidis da place a nije da ide mesecima nego ovo je tek pocetak posle pauze od nekoliko meseci
i ajde da kazemo da je ok ti sto ga kuliras, ali trazi ti 5 puta da mu brises nos pa majku mu obrisi mu taj nos kad vec nista ne radis, ja ne znam kako sam se suzdrzala da ne uletim unutra ali sprecilo me samo to sto bi njemu bilo gore
stvarno sam flexibilna i imam razumevanja za njih jer im nije lako ali tek sto su deca dosla, nije jos stigla ni da se umori, sva deca sede na nosi i gledaju tv dakle mozes da odreagujes

ne znam, bas se smorih jer sam mislila da necemo imati tih problema sa vaspitacicama, mada i njih menja od septembra

- - - - - - - - - -

vrtic je generalno stvarno super ako se ja pitam,kada se sa njima radi kako treba, slusam ga sta sve prica, svaki dan nesto novo, desavanja, deca, socijalizuje se i uci da nije bas sve po njegovomtj da nije bas sve njemu podredjeno, uci pravilaponasanja u grupi i mislim da je ok kada krenu ranije da ih savladavaju
ali ovakve stvari me nerviraju

stvarno me ne tangira ni da li je prljav, musav od uzine. da li je pojeo sve i te stvari ako se bave decom na druge nacine

joj unapred me shrah od vrtića...još kad čujem ovakve priče...
a one su tako navikle da plakanje i kmeženje da to potpuno ignorišu...
ne znam...
ja sam sad u dilemi da li da dete dam u uzrastno mešovitu ili čistu grupu....
u ns postoje neka dva plana vaspitnog rada A i B plan, taj A je kao uzrastno mešovit, fleskibilniji...a ovaj B klasičan.

moja cera je isla prvo u klasicnu a posle u kombinovanu grupi i bar u njenom slucaju je ta kombinovana bila mnogo bolja. prvo nema obaveznog spavanja, koristili su dve prostorije i bivali su vise napolju.
dok je bila u klasicnoj grupi, muke smo imali... tretiraju ih bre k'o male vojnike. e, a onda... cak i njen predskolski program je bio u plan A pa se jedva navikla u skoli da sedi, da cuti, slusa... i tako. u predskolskom je njih nekoliko bilo "velikih i vaznih" pa su posle u skoli "dobili po nosu", ali sad kaze uciteljica da su bas ti iz mesovitih grupa dosli sa boljim predznanjem za skolu...
moj zakljucak - mesovita grupa je bolja za 3, 4 i 5 godina, a predskolski program ipak sa svojom generacijom (ono predznanje se stice kod kuce).

bas sam o tome razmisljala pre neki dan, kada krenu u skolu sta se desava
mislim na odnos dece izdrzavvnih vrtica gde je sve vojnicki i privatnih gde imaju vise slobode, vise su napolju, vise istrazuju (ne mislim na sve privatne, da se razumemo, nego par dobrih koje sam videla, gde je bas akcenat na slobodi i na boravku napolju) i onda dodje skola gde je uglavnom sistem drzavnih vrtica, kako se deca prilagode
ali kontam da je bas to sto zuju zolja pise, brzo se oni naviknu na disciplinu

pa eto, mi smo preziveli prvi razred :lol:
sa bar dvadeset "opomena crvenom olovkom" o pricanju, setanju, cak je jednom dobila opomenu da vristi na odmoru... recju -nedisciplini. na kraju sam oguglala, tj digla ruke jer sam vec izblejala od price sta se sme a sta ne... to je jednostavno proces, ali dok prodje mi ostanemo bez zivaca :aha:
a curica nikada ni na jednom kontrolnom nije imala ni jednu gresku i dobila je sve najbolje ocene (opisne u prvom, nema brojcanih) i od uciteljice i nastavnika i skolskih psihologa - posto i tamo imaju po jednu proveru znanja iz svih predmeta...

ova prehlada sto je harala sad
Iskri jos curi nos i kasljuca - spustaju se slinci iz nosa
temperature nema i slinci su prozirni skoro
cistim joj nos prije spavanja svakog
al vise nisam pametna - dal ipak u dz da odemo ili da pustim joj dan, dva...
ili nesto za iskasljavanje da joj dam i sta ako joj dajem?

ma ok
i moja cera je isla u drzavni. nisam mislila na razliku drzavni - privatni vec o metodama rada, ono sto je zsuki75 pisala plan A ili plan B. to sad u vrticu mozes da biras i ja o tome napisah svoje misljenje :)

Na isto vam dođe. Sve ovisi o tome da li vrtić prati interes djece ili samo tako na van izgleda. :) Na kraju krajeva, iskreno - očekivanja roditelja danas su basnoslavno smiješna. :)
Ima privatnih koji na van izgledaju super, ali sobe su im materijalno oskudne, nema kvalitetnih poticaja, nema suradnje s kazalištima, muzejima.. i slično, ali ima i privatnih koji su van okvira i zaista rade sjajno s djecom- prate djetetov interes. Tako je i sa državnim vrtićima. Na kraju krajeva- bitan je odgojitelj koji sluša i čuje vaše dijete. Gleda i vidi vaše dijete.

vragana, ako je kasalj samo kasljucanje i ako je ona ok,lepo jede, raspolozena sacekala bih sa dr, samo bih ubacila, ako nisi, domacu supicu i mazala fitobalm, nama je on bio super za te bezazlene prehlade,namazes na pluca pre spavanja...

- - - - - - - - - -

i ne bih joj davala sirupe za iskasljavanje bez konsultacije sa dr, evenutalno u supicu ubacis malo vise luka, posto verujem da caj od luka nece da pije : )

jede ona kuvano, al nece solo supu, nema shanse - nista previshe techno
osim vode i kiselog mlijeka : (
(luk svjez inache, uzme onu malu glavicu mladog luka i gricka, to voli : ))))) )
al jede kuvano kao gusca kashica, tu ima sve sto i u supi pa kontam da je to ok
i jede fino, danas je malo zaebavala, al mislim da se samo smorila od cokolina za vecheru
fitobalm cu pazarit sutra, fala, to stvarno nisam znala sta da uzmem ; )

bitno da unosi tecnost da se sekret ako ga ima razvodni i lakse izbaci
ne mora to biti supa
supa je zgodna jer je masna i tecna
ako nece supu, ti njoj ubaci kasicicu guscje masti u ono sto jede

- - - - - - - - - -

bitno da unosi tecnost da se sekret ako ga ima razvodni i lakse izbaci
ne mora to biti supa
supa je zgodna jer je masna i tecna
ako nece supu, ti njoj ubaci kasicicu guscje masti u ono sto jede

jede ona kuvano, al nece solo supu, nema shanse - nista previshe techno
osim vode i kiselog mlijeka : (
(luk svjez inache, uzme onu malu glavicu mladog luka i gricka, to voli : ))))) )
al jede kuvano kao gusca kashica, tu ima sve sto i u supi pa kontam da je to ok
i jede fino, danas je malo zaebavala, al mislim da se samo smorila od cokolina za vecheru
fitobalm cu pazarit sutra, fala, to stvarno nisam znala sta da uzmem ; )

Ili ovo
http://www.esensa.rs/proizvodi/Pavle-balzam-za-lakse-djisanje/195

ista je stvar samo duplo jeftinija

danas otisao normalno, primila ga neka treca vaspitacica jer nasa bila u wc-u, on kad ju je video u hodniku krenuo da place,medjutim kako je ona zamakla i dosla ova druga koja cak nije ni njegova,ja je vidim prvi put, usao bez problema, suzu nije pustio,nije me ni fermao
juce dolazim po njega on se igra, hoce jos da ostane, kaze vaspitacici da ce doci danas opet, zagrli je, poljubi, def ima neki trip sa ovom i nadam se da je to samo cisto nemirisanje, tj da nema nekog veceg razloga jer je doslo odjednom bas

svi oni mislim da imaju jednostyavbno ljude koje vise vole i koje manje vole
evo mi smo stalno zajedno na terapijama, i kod reedkatorke uvek radije ide, cak sta vise, obozava, i samo vice "tete, tete" zove je teta
dok od logopeda zazire stalno
jednostavno iako je super zena, nekako ima cvrsci stav, ne vice, ne grdi ali drugacija je pojava
dok je ova druga sva neka umilna ko jagnje

danas otisao normalno, primila ga neka treca vaspitacica jer nasa bila u wc-u, on kad ju je video u hodniku krenuo da place,medjutim kako je ona zamakla i dosla ova druga koja cak nije ni njegova,ja je vidim prvi put, usao bez problema, suzu nije pustio,nije me ni fermao
juce dolazim po njega on se igra, hoce jos da ostane, kaze vaspitacici da ce doci danas opet, zagrli je, poljubi, def ima neki trip sa ovom i nadam se da je to samo cisto nemirisanje, tj da nema nekog veceg razloga jer je doslo odjednom bas
ma proci ce ga
evo Irina se isplakala zbog ove koju manje voli
ka plasi je se
iu place i place,ja se vec zabrinula bila, reko da je nesto ne smara i tako to
i posle opusteno,proslo neko vreme ja je pitam jel se plasi kaze ne
sve ok
folirala
ona vice na njih kad nisu dobri pa je zato manje vole...dok ova druga nikad ne vice....stalozena je i smirena...i starija...ima 50 nesto...a ova mladja je kao opasna...al je laf inace...
ali i dalje vise voli kad je ujutru ova starija(koju i ja bas gotivim,kad je vidim,ulepsa mi dan)

Nego zene
Cuh danas da ne smem davati Ivanu sok od zove
Kazu izaziva sterilitet kod muskaraca
A, sta kazete?
Gde mi je Poznavalac, on zna sigurno
Џексић не'ам појма, први пут чујем, мада за тако нешто слично причају за соју, трудноћу с мушким дететом и дечаке.
Али Чичак је одговорила, слично као и једна моја колегиница с факса која је власница три кћери и за коитус интерапт рекла: Имам три доказа да је та метода непоуздана.

Back