Deca 1-3 godine (toddlers)

Zalepis 4 papira iz bloka broj 5 spojena na zid i tu se crta, posle samo zamenis, lakse nego da krecis. ;)

ovako je kod nas, zid ili orman, kako mu dune, ali po papiru jer je bilo skrabanja po zidovima, podu.. jednom sam sela sa njim i ceo pod dnevne sobe i trpezarije smo iscrtali ..mislim da mu posle toga nije vise bilo zanimljivo :lol:
frizider mi je iskraban i dan danas jer dok god sam ga brisala on je crtao-trtao, al posto je "platno' popunjeno nema smisla da kvari remek delo :lol:

ahahah duse lepe
moja jos nista ne prica
ustvari evo, svoju najbolju drugaricu iz zgrade zove Kaka(nekad i kakaka)...umesto Katarina

i danas je sela na nosu i kakila i rekla kaka i pokazuje u nosu
spava je PA

tako da eto, kao koristi jos neku rec :lol:
pada kisa je PABA
i tako :lol:
una je nnna ili nana.,...kako kad
meda je mema
beba je beba...
kad je gladna kaze njam njam...a par puta je rekla ga...sad dal je to gladna ja ne znam

ovako je kod nas, zid ili orman, kako mu dune, ali po papiru jer je bilo skrabanja po zidovima, podu.. jednom sam sela sa njim i ceo pod dnevne sobe i trpezarije smo iscrtali ..mislim da mu posle toga nije vise bilo zanimljivo :lol:
frizider mi je iskraban i dan danas jer dok god sam ga brisala on je crtao-trtao, al posto je "platno' popunjeno nema smisla da kvari remek delo :lol:

:lol:
joooj kad se samo setim..
moje dete ima 22godine..
sa 19 meseci je naucila da pise celu azbuku..jednostavno, nikad je nisu zanimale lutke nego samo knjige i slova..
od reci je znala samo da napise mama,tata i minja..
tad se dokoplala olovke i flomastera i nije ih ispustala..umela bi da se zaigra u nekom cosku, a da nam nije jasno sta to radi..dok nismo videli trag na zidu :D
pisala je sitnim slovima..nije bilo coska na kome nije ostavila svoj autogram..bio je ispisan i parket a i zidovi..
kako je rasla, tako se nivo mesta sa autogramom pomerao..
meni je bilo to toliko slatko da mi nije padalo na pamet da brisem i krecim..
tek sa tri, cetiri godine je presla na papir..
i onda je bio fazon da napise to sto napise, pa da makazama iskroji deo gde je tekst napisan..
i danas imam papiric na kome je kad se naljutila na brata i njegove drugove u trecoj godini krivim slovima napisala‚‚marko i njegovi drugovi su p.icke‚‚ :)
od koga je cula, pojma nemam..nismo se tako izrazavali u kuci..
nije se tako izrazavala ni ona..
ocigledno da joj je to bio ventil ..

..bila sam juche dva sata sama sa bebom, tata odveo jakshu u neku akciju..
..sramota me da priznam kako sam se rastereceno, opushteno i lepo osecala.. :(
..osecam se krivom i nekompetentnom da im obojici pruzim vishe od dovoljnog, 24/7.. :neutral:

..on inache sve cheshce preskache dnevno spavanje,
ako i spava nema predstavu ni on ni ja kad ce to biti,
nekad se onesvesti u 5 popodne, a nekad u pola 11 ujutru :roll:
sve u svemu - u fazi je da se ne zna ko pije a ko placa po ceo dan.. :neutral:

..a drma ga NE opsesija koja se ispoljava pri svakoj rechenici koja zapochinje upitnim tonom,
pracena histerijom ukoliko po doslushanom pitanju zakljuchi da je pogreshio sa odgovorom :dash:
koja je narochito izrazena onih dana kada nije nachisto sa sobom dal' bi spavao ili ne.. :roll:

..iskukah se za sve pare, odoh da se borim.. :)

..osecam se krivom i nekompetentnom da im obojici pruzim vishe od dovoljnog, 24/7.. :neutral:

sve u svemu - u fazi je da se ne zna ko pije a ko placa po ceo dan.. :neutral:

..a drma ga NE opsesija koja se ispoljava pri svakoj rechenici koja zapochinje upitnim tonom,
pracena histerijom ukoliko po doslushanom pitanju zakljuchi da je pogreshio sa odgovorom :dash:
koja je narochito izrazena onih dana kada nije nachisto sa sobom dal' bi spavao ili ne.. :roll:

Junior je takav od pocetka. Ako sastavi dva dana da su bar malo slicna, ja sam srecna.

Preko dana spava pola sata, nekada 20 minuta. Danas, kada smo trebali otici na kontrolu spavao je sat i deset minuta, taman da zakasnimo :roll: Sva sreca pa sestra nije pravila problem.

zsve u svemu - u fazi je da se ne zna ko pije a ko placa po ceo dan.. :neutral:

Auuu, pa ja sam odavno u toj fazi :).
Pre neki dan sam debelo razmisljala da momku ukinem dnevno spavanje i ako jedva da ima 2 godine. On je oduvek bio "od one sorte" sto lose spavaju nocu. Danju se odvaljivao, ali tu je dama bila zeznuti lik, ona je danju drndala dok je jos uopste spavala preo dana, tako da kada se sve sastavi, meni 24h dnevno nije bilo predaha. E sad se momak opire dnevnom spavanju. Pa onda kad zaspe kasno, nocu vileni do kojeg doba ( skoro smo imali 3 veceri da do 1!!!! nocu nije hteo da zaspe ), a da napomenem da je tih dana spavao oko 14-15 h po sat-sat i po, mislim, nije to bas 18h poslepone.
ovih dana nam je kisa, hladno, grozno, ali dusu dalo za spavanje pa nas manje muci.

A o ljutnji da ne spominjem, bio je uvek miran i dobar i nije da je sada los, al je tako poceo da se ljuti i histerise kaa nije po njegovom :dash::dontunderstand:

A cera :think: mislim, ona nikada nije bila mirno i jednostavno dete, pa tu je sve po starom, a u duetu su trenutno ubitacna kombinacija za moje zivce.
Novembar :cmok:, kako god, ti sa 4 si super mama.

Ista prica i kod nas.
Juce je zaspao u 5 popodne, do tad mi je dusu izvadio koliko je bio nervozan, nista nije moglo da mu zadrzi paznju duze od pola minuta i sve je bilo "Necu". :roll:
Danas spavao od 12:15 do 14h, odvalio!
Na moje veliko iznenadjenje, izbacili smo jutarnje sisanje bez muke, ostalo jos samo uvece pred spavanje.
I to cu da mu izbacim uskoro, pa cu malo da otplacem sto kaze Zsuki. :lol:

...izgleda da su svi isti:)
...ona nasa, se zanosi od umora, saplice ali ni da priviri u sobu da spava, a onda samo odjednom sedne i padne
glava kao u crtanom filmu:lol:
...danas odem ja kod nje, a ona kad me vide, ide prema meni i kaze babaaa dooobaaa daaaaa (dobar dan)...
...juce joj je tetku ogrebala macka..i pitamo je kako je maca ogrebala nanu...kaze mjaaa aajjj nanuuuu:hahaha:

...posle isla na plazu sa majkom i pitamo je kako si plivala a ona mlati rucicama i nozicama da docara dogadjaj:heart:

Moj stariji je spavac na mene, ljubi ga majka, ja i on popodne odvalimo po nekoliko sati a nocno leganje je u 22h, tako cu da ucim i ovog malog pa da svi spavamo duuugooo. e jedino kad se ujutru razvalimo do 10h onda popodne nema spavanja.
Novka a starija deca? na njih si zaboravila i oni sigurno traze deo tvoje paznje.
Mnogo su slatki kad progovaraju, moj jos nista ne prica tako da nema bisere

mi moramo da se pohvalim da smo konacno uhvatili red spavanja, sada i vikendom oko 10h ( kad i u obdanistu idu da spavaju) kaze "oce pava, lezi mama" i legnemo i spavamo, a uvece ide sam u kupatilo i zove tatu da ga kupa kaze "oce nn..... da pava kupa tata" :) a jest da nas mjesecima mustrao sa tim uspavlivanjem, svanulo mi je zadnjih dana :) inace i on prica sve u trecem rodu " oce nn ovo. daj nn ono " vjecito sebe oslovljava imenom JA jos uvjek ne postoji u njegovom recniku

Moj stariji je spavac na mene, ljubi ga majka, ja i on popodne odvalimo po nekoliko sati a nocno leganje je u 22h, tako cu da ucim i ovog malog pa da svi spavamo duuugooo. e jedino kad se ujutru razvalimo do 10h onda popodne nema spavanja.
Novka a starija deca? na njih si zaboravila i oni sigurno traze deo tvoje paznje.
Mnogo su slatki kad progovaraju, moj jos nista ne prica tako da nema bisere

..nisam zaboravila, milice, njih dvoje su super, imaju svoje bube kao i svi tinejdzeri,
ali te bube se rasteruju razgovorom i odrzavanjem poverenja.. :)
..cera je van kuce (tj u shkoli) koliko i tata, od 8-17 ili 18h, vikendom izlazi a ostalim danima ukrademo neki sat uveche da caskamo.. :)
..ona je odgovorna i samostalna oduvek, oko obaveza i oko svojih potreba,
od nje nemam pomoc ali nemam ni briga i problema.. :)
..josh uvek voli da sam u toku sa njenim zivotom, ako se podzapamo "kaznjava" me time shto mi novosti prenosi preko tate.. :lol:
..mali-veliki bundzija je kod kuce pre ili posle podne, uveche je na treningu svako veche..
..malishani su mu igrachke, oni njega obozavaju a on ima mnogo strpljenja za njih... :)
..sa jakshom ume da zakrvi poshto ga zachikava, a jaksha je rogati ovan pa kad mu prekipi to se chuje i te kako.. :lol:
..s njim je bilo malo natezanja oko prihvatanja pojave da za shkolu treba i da se uchi :lol: sa kojom se susreo
prvi put sad, u petom razredu.. :) ..ali sve mi se chini da je uspeo da ukapira - i da mora, a i kako.. :)
..on mi je velika pomoc kad je kod kuce, spoljni momak za prodavnicu, bacanje smeca (u poslednje vreme i jaksha ide s njim,
vazan je kao da ide na sastanak upravnog odbora svaki put :cool: )
..inache je otvoreniji od cerke, oduvek, kod njega je shto na umu to na drumu i prilichno je analitichan i samokritichan (na mamu :roll: )
pa imam utisak da hvatamo probleme u zachetku, a nekad i pre toga..

..sve u svemu, mala deca im nisu narochito promenila zivot, makar u smislu manjka mame (shtavishe, poshto sam full-time kod kuce imaju me i vishe nego shto bi voleli :zper: )
ili manjka vremena i prostora za njihove navike i interesovanja.. :)

..meni je ovo njegovo batrganje sa spavanjem traumatichno upravo zato shto su i on i beba (a i velika deca) spavalice,
ne uspavljujem nikoga josh od prvih meseci zivota, uvek rado idu u krevet i nikada se nije pravio problem od toga shto neko nece da spava..
..ustanesh (ili te podignu :) ) i gotovo, kad ti se prispava - spavacesh..
..mene samo izludjuje to shto se njemu ochigledno spava, posrce po kuci i kmezi se i nema pojma dal je posh'o il' je dosh'o,
pa kad ga pitam jel hoce da legne kaze "NECE" pa iz tih stopa ode i legne i pokrije se, pa za 20 sekundi dolazi opet sa besnim izrazom lica.. :neutral:
..i tako 4 sata.. :dash:

Krenuli smo u privatni vrtić. Ono sa ženom za čuvanje nije funkcionisalo. Na kraju krajeva i mnogo skuplje je bilo. Na prilagođavanju je po dva sata dnevno.

Javi kako ide. :)
Andrej ce u septembru/oktobru na 3-4 sata dnevno.
Nadam se da nece biti problema, vidim kako se ponasa u igraonici, zalepi se za "tetu" i samo nju zove, mene ne konstatuje uopste, ni ne gleda da li sam jos tu.

..shta je bio problem sa zenom..?
..prvi utisci su bili ok, chini mi se..?
Nekoliko puta je stigla nadimljena nikotinom, nikad opranih ruku i često musava. Od hrane joj je davala samo supu za ručak. Tri puta, kada joj je bilo ranije najavljeno da treba da je čuva, je našla razlog da ne dođe po nju.
Znam ja da je vreme koje treba da je čuva čudno...popodne, predveče i uvek vikendom, ali to je zato bilo toliko plaćeno. Dobijala je evro na sat plus evro za hranu koju daje i svom detetu od 4,5 godine (znači ništa osebno nije trebala da kuva).
Zabavište (privatno) sa tri obroka i kompletnom uslugom dnevno, je 8000 za ceo mesec. Znači, oko 400 din dnevno.
U međuvremenu je sveki odlučila da hoće ona da je čuva pa makar "crkla", jer neće više da neka "ludajka" čuva njeno unuče ;) . Tako da...sve ima svoje razloge, i NG je najbolje sa njom, a u zabavištu će se malo socijalizovati.

Back