Deca 1-3 godine (toddlers)

Joj, bre Tsuy :( Pa njoj će da svane kada joj to budu operisali. Ala se muči, jadno dete, ja neredovno čitam ovuda, ali malo-malo pa vidim da je opet bolesna, na AB i da ne pomaže baš :(
Od čega su ti krajnici tako osetljivi? Mislim, jel se to nešto desi, pa oni obole, ili je dete samo po sebi podložno, ili nešto treće? Jer baš ko ima problema sa tim, on baš ima, a ko nema i ne zna da mu dete ima krajnike, nikada ne oboljevaju.

joj ata kakvi su, medonje male....

a za jelo...i Luca malo jede. jedno vreme je živela na supi, šargarepi i paradajzu. ništa doručak, ništa večera. mislila sam da ću svisnuti od truda da joj nešto ubacim u usta. ali imala redovno stolicu :) zanči ili nešto krišom jede, ili joj je dovoljno ono što pojede :)

nego da vas pitam, da li am klinci ručaju pre ili posle spavanja???? nešto mi se ne dopada naš režim, ali nikako ne uspevamo da ga izmenimo...
evo ovako dan izgleda.
3-7 negde između podoj
9-10 doručak (mlečna kašica, musli s jogurtom, palenta sa sirom, hleb sa nečim, jaje - nešto od ovog)
12 voće
13 mleko (oko 180-210 ml)
spavanje
15-16 ručak
18 užina - voće (ne uvek, zavisi kako je ručala)
19 večera (mlečna kašica, musli, voćna kašica, palenta, hleb - zavisi šta je jela za doručak)
20-21 mleko ispavanje.

nešto kontam da je puno vremena između doručka i ručka, tj, između konkternih obroka....
probala je sveki da joj daje ručak pre spavanja, ali izgleda da još ne ogladni pa mulja, neće da jede, a svakako kad vidi da mi ručamo, onda hoće i sa nama...

ne znam. šta mislite o ovom režimu?

Meni se cini da ti je popodne zbijeno- rucak, uzina, vecera, mleko. Najbolje bi bilo ako mozes da rucak pomeris malo ranije, ne znam kako ne ogladni ako je dorucak oko 9 npr a rucak oko 13.30? Tp je 4,5 h pause izmedju obroka sto je ok. A sto doruckuje u 10 npr. kad ustajete, ne moze da dorucak bude ranije oko 8 pa rucak pre spavanja?

..kod mojih je slichno kao kod luce..
..mleko (aleksej) oko 6-7h kad se probudi..
..doruchak u 9
..uzina (voce, keks, vocni jogurt, najcheshce sve tri stvari :) ) pred spavanje tj 11:30
..spavanje 12-14
..ruchak 15h +sok i chokolada odmah posle ruchka)
..uzina 17-18h (voce, kokice, sladoled)
..vechera oko 20h
+aleksej mleko pre spavanje u 21h..

..obojica mleko ili jogurt piju i uz doruchak i uz vecheru, aleksej na to josh dve flashice po oko 200ml ..

Meni se cini da ti je popodne zbijeno- rucak, uzina, vecera, mleko. Najbolje bi bilo ako mozes da rucak pomeris malo ranije, ne znam kako ne ogladni ako je dorucak oko 9 npr a rucak oko 13.30? Tp je 4,5 h pause izmedju obroka sto je ok. A sto doruckuje u 10 npr. kad ustajete, ne moze da dorucak bude ranije oko 8 pa rucak pre spavanja?

ustane između 8-9, češće u 9, evo juče u 10...doručkuje odmah kad ustane, tj. noša, presvlačenje i doručak. to traje oko pola sata.
a popodne ne užina uvek, samo ako neće da ruča.
malo je problem što ona jel kasno ustane, a prispava joj se nakon 3-4 sata...

hvala, ti na mišljenu, čekam i druge :)

Poslednja izmena:
Ja moram da priznam da mi nije jasno to pijenje mleka ujutru kad se ustane a onda nakon nekog vremena (sat, dva) - dorucak. Zar nije logicno da dete kad ustane, obuce se I obavi jutarnju toaletu doruckuje a u sklopu dorucka pije I mleko ili neki mlecni proizvod?
Zasto se to razdvaja? Pitam ovo jer imam prijatelje koji su ekstreman slucaj da im dete ustane, popije mleko a dorucak bude tek oko 11-12, nekad se desi I da posle tog mleka ide napolje I ona npr doruckuje kad meni posle prepodnevnog igranja u praku dodje vreme za rucak, priznajem da ne razumem.

Armin je imao nekako lep raspored, ali nam se sve nekako zbuckalo ... sad ide ovako :

7,30-8,30 budjenje --- ne pije jutarnje mleko od 15tog maja, i pre toga smo imali problema da ga nagovorimo, a kolichine su bile vishe nego rapsodichne :roll:

oko 9- 9,30 doruchak --- uvek neshto konkretno (jaje, hleb, paprika,luk, kobasica, shunka, slanina, mlad sir, pavlaka, chak je jeo i domaci kechap, ponekad malo jogurta) + posle doruchka mu uvalim deci mleka (ili kozije ili Bello organic --- pije i kravlje jupiiiiiiiiiiii)

11-11,30 uzhina -- e tu nastaje haos --- ja kazhem malo voca ili slichno , sveki mu uvali palachinke sa dzhemom 2 komada :dash: --- naravno saznam za to posle posla , + zna da pojede banana, 2-3 shake vishanja, sad i toliko malina iz bashte

13-13,30 ruchak --- u zavisnosti shta je smazao od uzhine ili jede ili mulja ( jede skoro sve shto i mi, hranu mu samo isechem na komadice pa on "saaaam, saaaaam" :dash::lol:

oko 14 spavanje --- 2,5-3 sata

17-17,30 uzhina --- uglavnom voce, ponekad neki kolach ili slichno

18,30-19 vechera --- nekad konkretna, nekad povrce od ruchka (ako je muljao), ponekad nece nishta samo josh voca ili hleb sa pavlakom

oko 21 spavanje , pre toga Humana, kolichine rapsodichne od 80-do 230 ml :dash:

ne rachunam silne vishnje i jabuke koje trazhi kad mu se prohte, pa pojede 2-3 zalogaja :dash:

valja li ovo shta? opet sam pochela da mu guram pavlaku u sve da bi imao oko 500 ml mleka ili mlechnog na dan :dash:

Joj, bre Tsuy :( Pa njoj će da svane kada joj to budu operisali. Ala se muči, jadno dete, ja neredovno čitam ovuda, ali malo-malo pa vidim da je opet bolesna, na AB i da ne pomaže baš :(
Od čega su ti krajnici tako osetljivi? Mislim, jel se to nešto desi, pa oni obole, ili je dete samo po sebi podložno, ili nešto treće? Jer baš ko ima problema sa tim, on baš ima, a ko nema i ne zna da mu dete ima k
rajnike, nikada ne oboljevaju.
Pa podlozna je...na mamu i tatu. Predpostavljam da tu ima genetike i srece....il te oce il nece :/

Ja vise ne gledam na sat
ali okvirno je ovako:

Ustajanje oko 7
7:30 dorucak: jaja/pavlaka/sir/hleb... Itd... nesto od toga + oko 150ml jogurta
10-11 uzina: banana+ cedjena narandza 150ml
13 rucak: povrce+meso/hleb/jaja
17 uzina: voce jabuka/kruska + keks
19-20 vecera: hleb+sir/pavlaka/mast ili griz itd nekad jogurt

Nema mleka. Nece to.
Mislim da je jogurt sasvim dovoljan i ml.proizvodi, jer se racunaju duplo
a i voce i povrce i proteine unosi svaki dan pa mislim da mu mleko kao mleko uppste ne treba

Ja moram da priznam da mi nije jasno to pijenje mleka ujutru kad se ustane a onda nakon nekog vremena (sat, dva) - dorucak. Zar nije logicno da dete kad ustane, obuce se I obavi jutarnju toaletu doruckuje a u sklopu dorucka pije I mleko ili neki mlecni proizvod?
Zasto se to razdvaja? Pitam ovo jer imam prijatelje koji su ekstreman slucaj da im dete ustane, popije mleko a dorucak bude tek oko 11-12, nekad se desi I da posle tog mleka ide napolje I ona npr doruckuje kad meni posle prepodnevnog igranja u praku dodje vreme za rucak, priznajem da ne razumem.

..phe, nema boga da u 6-7 ujutru pravim doruchak.. :lol:
..on popije mleko u krevetu, ostavi flashicu u coshak, nekad otkunja josh sat, nekad se igra sam ili chita knjigu,
ja ne ustajem pre osam :P
..mleko je ostalo josh od bebeceg rezima flashica, 6-9-12h,
posle je 9h postao doruchak,
a josh zimus je spavao posle tog mleka do tih osam dok se ne razdani, sad kad ranije svane i on je budan ranije.. :)

Novka, tako i moja mama kaze da treba.
Ona stalno hoce medi mleko da ubaci ali nou vej... pa mu da sok nekad... ahahah...
A ja se svadjam sa njim kad ustane u 6, pitam ga:"Jel ti vidis koliko je sati? Ko jos doruckuje u 6?!" axxaxaxa mm.umire od smeha ahahah

ali on navikao tako i to je ustajanje skoro odmah
ako prespava u krevetcu onda se zaigra pola sata plafon
ali u zadnje vreme opet spava sa nama. robija

meni se Čičkavin i Medin raspored čini najlogičnijim...sve ostalo što ste pisale mi je nekako preblizu...ne može ni varenje normalno da im proradi..kad sračunam kao da na svaka 2-3 sata uvaljujete deci da nešto jedu,a po mom mišljenju nepotrebno,jer sa 3 obroka i 2 užine klinci od 1-3 godine već ihaj dosta jedu...no to je moje subjektivno mišljenje...a kada krenu u jaslice ili vrtić,neće znati šta ih je strefilo,jer tamo ni približno ne dobijaju tako često i toliko hrane da jedu...

Ja vise ne gledam na sat
ali okvirno je ovako:

Ustajanje oko 7
7:30 dorucak: jaja/pavlaka/sir/hleb... Itd... nesto od toga + oko 150ml jogurta
10-11 uzina: banana+ cedjena narandza 150ml
13 rucak: povrce+meso/hleb/jaja
17 uzina: voce jabuka/kruska + keks
19-20 vecera: hleb+sir/pavlaka/mast ili griz itd nekad jogurt

Nema mleka. Nece to.
Mislim da je jogurt sasvim dovoljan i ml.proizvodi, jer se racunaju duplo
a i voce i povrce i proteine unosi svaki dan pa mislim da mu mleko kao mleko uppste ne treba

Meni se dopada ovaj raspored..tako cu i ja nekako verovatno, nego htela sam da te pitam, cicak, jel ti on prestao da sisa ili ga jos i dojis? Jel sam odbacio? Mojoj drugarici mala sama odbacila siku kad je ova zatrudnela..ali znam da mnoge muku muce, jer deca placu i nece da se odvoje od sike (a one trudne, pa bi da prestanu..)

I na cemu mu kuvas griz, obzirom da ne dajes kravlje mleko? Na adaptiranom ili kako to ide?

meni se Čičkavin i Medin raspored čini najlogičnijim...sve ostalo što ste pisale mi je nekako preblizu...ne može ni varenje normalno da im proradi..kad sračunam kao da na svaka 2-3 sata uvaljujete deci da nešto jedu,a po mom mišljenju nepotrebno,jer sa 3 obroka i 2 užine klinci od 1-3 godine već ihaj dosta jedu...no to je moje subjektivno mišljenje...a kada krenu u jaslice ili vrtić,neće znati šta ih je strefilo,jer tamo ni približno ne dobijaju tako često i toliko hrane da jedu...

..pa to je to, mici, tri obroka, dve uzine i dve flashice mleka..
..aleksej josh nema dve godine.. :)

..u vrticu je raspored 8h doruchak, 10h uzina, 12h ruchak, 14h uzina..
..to je na dva sata, a ne chak ni na tri :lol:

joj ne znam Novka,ali to izgleda čak različito od vrtića do vrtića,ovde u NS 8 doručak,11 užina,13,30 ručak i nemaš više užine,3 obroka i to je to...ali meni je nekako veoma blizu kada dete popije 150-250ml mleka u 7,pa onda doručkuje u 9,pa jede užinu u 11-12 itd.,meni to sve nekako preblizu...ali moj je imao veoma osetljiv stomak,ja njemu nisam davala toliko obroka...recimo on dok je sa 2 godine pio uveče mleko,onda mu je poslednji obrok bio u 5 sati popodne,tada je jeo kuvano,i onda u 9 uveče mleko....a kada je izbacio mleko uveče onda je počeo da večera u 7 uveče,i u 8 ujutro doručkovao,ali onda već ni ujutro nije pio mleko....

iskusne mame, pomagajte,kako decacima hvatate urin u onu kesicu? tj da li u onaj otvor od kesice treba da ubacim cela mudasca ili se otvr lepi preko a unutra ide samo pisa?
Sve ide unutra
i kasicu stavljas obrnuto.
Mada je najbolje da uhvatis u casicu.
Meni se dopada ovaj raspored..tako cu i ja nekako verovatno, nego htela sam da te pitam, cicak, jel ti on prestao da sisa ili ga jos i dojis? Jel sam odbacio? Mojoj drugarici mala sama odbacila siku kad je ova zatrudnela..ali znam da mnoge muku muce, jer deca placu i nece da se odvoje od sike (a one trudne, pa bi da prestanu..)

I na cemu mu kuvas griz, obzirom da ne dajes kravlje mleko? Na adaptiranom ili kako to ide?

Sad ne sisa vec par dana.
Jako me bole bradavice a on sa svim onim zubima(videle ste, i gore ima toliko al se ne vide :sad2: )
Jako grize pa pauziramo malo.
Mozda je jednom sisao od kako sam saznala.
Ali nama se i ranije desavalo da preskoci par dana,.prosto ne trazi.
Nije on nikad ni bio vezan za siku, njemu je to mazenje ;)
Ali planiram da mu ponudim kasnije i obavezno kad se beba rodi ako bude hteo

Griz kuvam na kravljem mleku. Dajem ja njemu cisto kravlje odavno, od kako je napunio godinu.
Samo sto on nece da ga pije cisto, vec u grizu, palenti, cokolinu itd...

Sto se tice odvikavanja, meni kad nije do dojenja ja kazem:"Sike ne rade!" ozbiljno i on to prihvati.
Mada generalno gledam da mu dam kad trazi ali kad vidim da slucajno vidi dekolte i padne mu na pamet, tad pali gore navedeno.
Naravno dete mora da ima godinu, ili vise

Eh, nikako da nadjem odgovor na moja pitanja :D
I ja cu njoj kuvati na kravljem kad napuni godinu dana sigurno, nego ne znam sta do tad..ili prosto da ne dajem griz, sutlijas i td? To sam planirala da joj dajem za veceru kad uvedem..nije jos probala nista tog tipa

..AD mleko se ne kuva.. :) ..skuvash na vodi, prohladish malo, pa dodash prah mleka.. :)
..ili kupish gotove kashe koje se samo zamute sa napravljenim AD mlekom ili samo sa vodom.. :)

Saly, postoje prellepe hipp-ove mlecne kasice, u kutijama(kao cokolino itd), one sadrze adaptirano u sebi i pripremaju se sa vodom.
Ja nisam davala zbog ekcema ali sam probala, ukusne su

- - - - - - - - - -

A imas i bezmlecne. mada ako ona nije alergicna na mleko, nemas potrebe da komplikujes. ;)

Back