Deca 1-3 godine (toddlers)

Ne znam da li sam ja kriva, ili ove naše lekarke, ali došlo je do sr.anja sa zdravljem ovog mog deteta.
Poslednja četiri puta, kada smo išli iz raznoraznih razloga kao što su problemi sa disajnim putevima, kašalj, infekcija na jeziku, temperatura, začepljen nos...od lekara bi smo dobijali "recept" za tantum verde i operil kapi, naravno iz slobodne prodaje, i po potrebi Brufen, takođe iz slobodne prodaje. U pitanju su dve lekarke u dva dispanzera.
Ovaj put, pojavio se opet neki kašalj, mala temperatura, i ja poučena iskustvima od prošlih puta, primenim dobro poznatu terapiju. Kako je bio vikend, računah, ne ide u vrtič, terapija je tu, i proći će.
Kad danas, dete ne može da se probudi, probudila se, ali sve slaba, spava joj se, kašlje i dalje, temperatura 37,5. Ipak, odlučim da odem do lekarke.
Pregleda je izmeri količinu kiseonika u krvi (imaju neki aparatić što se stavi na prst) i reče da ima bronhitis, da se smanjila količina kiseonika u krvi, odmah inekcija, inhalacija i kiseonik. Dobili i zeleni uput, ako joj pozli da idemo u bolnicu.

Joj Marge, ne znam ni sama sta pametno da ti kazem. :cmok: ljubi je puno, puno. Valjda ce inhalacija pomoci, Junioru je do sada uvek pomagala. A za lekare ne znam ni sama, bolje da cutim :sad2: Vazno je da si na vreme odreagovala :cmok:

mi danas bili u DZ
posumnjala dr na mononukleozu...ja se prepala jer nisam prelezala...mada mozda i jesam...ko onu varicelu
vadili krv...nije mono...bakterija neka prokleta...
zlezde joj natecene i krajnici crveni...haos
opet AB i tako
ona ga vise pije nego sto ga ne pije
da popizdis
jadno dete

- - - - - - - - - -

:lol:

Ja ne znam da li je i "u nase vreme" bilo ovako, ali ovo vise nije normalno. Junior je isto celu zimu bio bolestan, sada ga uhvati dan tva T 37.5 pa se spusti i nista, pa posle dve nedelje opet dan-dva povisena T, pa opet nista. Vec pocinjem da sumnjam u nas termometar, pa mu jadnom merim sa dva razlicita (beskontaktnim prvo, pa zatim i aksijalno digitalcem) cim pokaze iznad 37.5'C. Najradije bih kupila onaj stari sa zivom. Tu bar znam da pokaze pravu vrednost.

ćaos žene, nije me bilo neko vreme....

dok sam sve isčitala prispavalo mi se....

inače smo ok, rastu joj ČETIRI zubićča odjednom, pa nespavamo noćima....
svako malo moram da joj krknem paracetamol, da malo odspava. i preko dana je nemoguća, baš baš puno kenjka....

pitanjce: znam da se već pisalo o tome, ali ebi ga. sedište za auto, kojeeeee?????
ispizdela sam od raznim modela više ne znam šta da kupimo. mi još uvek furamo ono jaje pegperegovo....već joj nogice upiru o sedište.
prvo smo mislili peg peregovo sedište jer imam iso fix bazu za njih, ali brate koštaju oko 25 000 din.

sve sugestije dobrodošle.

- - - - - - - - - -

a vas dve ija i birice kakvi su to planovi BEZ mene i snajke???? da čujem oMaN!! :)

Ne znam da li sam ja kriva, ili ove naše lekarke, ali došlo je do sr.anja sa zdravljem ovog mog deteta.
Poslednja četiri puta, kada smo išli iz raznoraznih razloga kao što su problemi sa disajnim putevima, kašalj, infekcija na jeziku, temperatura, začepljen nos...od lekara bi smo dobijali "recept" za tantum verde i operil kapi, naravno iz slobodne prodaje, i po potrebi Brufen, takođe iz slobodne prodaje. U pitanju su dve lekarke u dva dispanzera.
Ovaj put, pojavio se opet neki kašalj, mala temperatura, i ja poučena iskustvima od prošlih puta, primenim dobro poznatu terapiju. Kako je bio vikend, računah, ne ide u vrtič, terapija je tu, i proći će.
Kad danas, dete ne može da se probudi, probudila se, ali sve slaba, spava joj se, kašlje i dalje, temperatura 37,5. Ipak, odlučim da odem do lekarke.
Pregleda je izmeri količinu kiseonika u krvi (imaju neki aparatić što se stavi na prst) i reče da ima bronhitis, da se smanjila količina kiseonika u krvi, odmah inekcija, inhalacija i kiseonik. Dobili i zeleni uput, ako joj pozli da idemo u bolnicu.
nisi ti kriva...a nisu ni lekarke
verovatno je zakacila nesto sto je preraslo u bronhitis
kako je danas devojka? :)

- - - - - - - - - -

I ja se nadam da se samo prilagodjava na novu okolinu, vodu, vazduh itd

vrlo verovatno :)
nemoj da brines :)

Bolje je, mada mi čudno što spava dva puta na dan. Možda zbog antibiotika, nije ih pila nikad. I imamo onaj zeleni uput za bolnicu, za svaki slučaj, ali već ne diše tako plitko. Jedino me ebe svekrva, da sam nemajka što dete nisam vodila odmah kod lekara. Verovatno je to onaj virus što je prošle nedelje imala na jeziku pa smo dobili neprevaziđeni tantum verde umesto lekova , pa se zato spustilo na bronhije.

Jbg moras da se naucis da slusas dete kako dise. Opasno je ako ima produzeni izdisaj, kad izdise vazduh da se na kraju cuje onako bzvz zvuk. Ja sam to najbolje cula kad spava.
I nama se sa pokusajem odlaska u vrtic desavalo da sline-kasalj- nalay na plucima sa otezanim disanjem se sve izdesava za 24 h. Jedmo cak je poceo da kaslje subota popodne u nedelju pre podne smo bili kod dr koji me je napicio sta ste cekali do sad vidite da zauzima prinudni polozaj za disanje, isto izmerio manje kiseonika nego sto treba i idmah dao inhalaciju.
Izvestices se pa ces znati kad moras da reagujes- odmah.
Nisu krive ni te dr, moguce da je tad sa upalom grla i kijavicom i bio dovoljan tantum verde i kapi z anos, sad se ocigledno brzo spustilo na pluca.

Jbg moras da se naucis da slusas dete kako dise. Opasno je ako ima produzeni izdisaj, kad izdise vazduh da se na kraju cuje onako bzvz zvuk. Ja sam to najbolje cula kad spava.
I nama se sa pokusajem odlaska u vrtic desavalo da sline-kasalj- nalay na plucima sa otezanim disanjem se sve izdesava za 24 h. Jedmo cak je poceo da kaslje subota popodne u nedelju pre podne smo bili kod dr koji me je napicio sta ste cekali do sad vidite da zauzima prinudni polozaj za disanje, isto izmerio manje kiseonika nego sto treba i idmah dao inhalaciju.
Izvestices se pa ces znati kad moras da reagujes- odmah.
Nisu krive ni te dr, moguce da je tad sa upalom grla i kijavicom i bio dovoljan tantum verde i kapi z anos, sad se ocigledno brzo spustilo na pluca.

Nadam se da mi nece trebati ova informacija, ali za svaki slucaj, mozes li mi molim te opisati kako izgleda taj polozaj. Junior isto muku muci sa bronhitisom, ja imam astmu, suprug bronhitis, pa je mozda bolje da se na vreme informisem zlu ne trebalo. Cisto da znam da prepoznam :cmok:

Moram vam ispricati danasnji dorucak. Naime vec neko vreme Junior poceo da strajkuje, ne jede ovo, ne jede ono, odbacuje, place itd. DOrucak se sveo na hleb+maslac+dzem. Danas vec ispizdela krenem da stavljam stvari za dorucak na sto (juce mu pekla jaja jer to uvek rado pojede pa sam bacila posle pojedena 3 zalogaja :roll:) i vadim sve iz frizidera ne gledajuci sta vadim, medju ostalog i kobasice koje sam stavljala na pizzu. Mi ne jedemo kobasice presne vec samo u hrani (iako su ove predvidjene da se jedu "presne" tj gotove su za jelo), ali kako sam sve vadila izvadim ja i njih. Rekoh ajd da mu ponudim i to mozda bi jeo malo kobasica. I stavim ja na njegov tanjir komadice kobasice, edamera i hleba. Proba on i krene da jede. Sve trpa u usta. Ja :eek:. Probam mu ponuditi malo hleba i edamera uz to, nece. I tako jede on, cudim se ja i nudim mu usput hleb i edamer. Valjda vec bio ispizdeo sto ga nutkam uzme u ruke zalogaj hleba pogleda me i odmahne glavom, uzme zalogaj edamera pogleda me i odmahne glavom, na kraju uzme zalogaj kobasice, strpa u usta i pukne jezikom po nepcima :eek: Ladno mi je pedagoski objasnio da hoce da jede kobasicu a ne neki hleb i edamer. I sve to bez i jedne reci :cepanje:

Nadam se da mi nece trebati ova informacija, ali za svaki slucaj, mozes li mi molim te opisati kako izgleda taj polozaj. Junior isto muku muci sa bronhitisom, ja imam astmu, suprug bronhitis, pa je mozda bolje da se na vreme informisem zlu ne trebalo. Cisto da znam da prepoznam :cmok:

Pa sad nisam bas ja dr :rumenko: ali koliko znam onako pogrbljen a dise celim trupom, to podrazumeva angazovanje misica koji inace ne ucestvuju u disanju. Meni je kljucno pracenje suma pri izdisaju. Kad krene zajebancija bukvalno na kraju izdisaja cujem kao kad pucketa pena, ona pena kad se kupas u kadi pa kad pada pena cuje se blago pucketanje, a tako cujem dok spava pa na kraju izdaha. A i lekar mi je pokazao na sta da obratim paznju odnosno kako se cuje ali to ne mogu recima da opisem :), ali je isto poenda na kraju izdisaja da se cuje nekako bolesno, jbg ne umem bolje da opisem.

Pa sad nisam bas ja dr :rumenko: ali koliko znam onako pogrbljen a dise celim trupom, to podrazumeva angazovanje misica koji inace ne ucestvuju u disanju. Meni je kljucno pracenje suma pri izdisaju. Kad krene zajebancija bukvalno na kraju izdisaja cujem kao kad pucketa pena, ona pena kad se kupas u kadi pa kad pada pena cuje se blago pucketanje, a tako cujem dok spava pa na kraju izdaha. A i lekar mi je pokazao na sta da obratim paznju odnosno kako se cuje ali to ne mogu recima da opisem :), ali je isto poenda na kraju izdisaja da se cuje nekako bolesno, jbg ne umem bolje da opisem.
Dobar je opis, sad kad si ti napisala, tačno je sve tako bilo, ali niko ti to nikad ne kaže kako treba da pratiš.

:cmok: hvala. Shvatila sam odprilike kako izgleda taj polozaj.

A to za slusanje ja namestim usi na njegova ledja, pa tako oslusnem. Mada moze to da bude zeznuto da se cuje iz grla a pomislis da su pluca ili obrnuto.

@Marge: Kako je mala danas? :zag:

Jutros smo zavrshili kod dezhurnog pedijatra ... shta i kako se ovo razvilo , nemam pojma .. pre dva dana pocheo nos da se zachepljuje, i malo kao kashalj, pa juche kashalj i T, nocas tushiranje i posle tushiranaj imao je 39, pitaj Boga sa koliko sam ga ubacila u kadu, samo znam da je dete gorelo :sad2:.... I ne mozhe da dishe , sve se upinje, a kashljeeee ... jutros kod dezhurnog, dobio inekciju i inhalaciju da prodishe normalno, shkripi mu u plucima, 6 dana Beroduala inhalacija, sa postepenim smanjivanjem, prekosutra kontrola (opet kod dezhurnog :dash:), jer neko mora pluca da prekontrolishe ... ali kako ja da uglavim na 6 sati inhalacije, nejasno mi, ali ajd', neshto cu da izmislim :dash:... ako ga probudim u pola noci, bice igranka do zore i posle ceo dan ... ja naravno oka nisam sklopila, sad me speechila migrena, 'ebemti zhivot :besna:... a, da .. sretan prvi maj

Jutros smo zavrshili kod dezhurnog pedijatra ... shta i kako se ovo razvilo , nemam pojma .. pre dva dana pocheo nos da se zachepljuje, i malo kao kashalj, pa juche kashalj i T, nocas tushiranje i posle tushiranaj imao je 39, pitaj Boga sa koliko sam ga ubacila u kadu, samo znam da je dete gorelo :sad2:.... I ne mozhe da dishe , sve se upinje, a kashljeeee ... jutros kod dezhurnog, dobio inekciju i inhalaciju da prodishe normalno, shkripi mu u plucima, 6 dana Beroduala inhalacija, sa postepenim smanjivanjem, prekosutra kontrola (opet kod dezhurnog :dash:), jer neko mora pluca da prekontrolishe ... ali kako ja da uglavim na 6 sati inhalacije, nejasno mi, ali ajd', neshto cu da izmislim :dash:... ako ga probudim u pola noci, bice igranka do zore i posle ceo dan ... ja naravno oka nisam sklopila, sad me speechila migrena, 'ebemti zhivot :besna:... a, da .. sretan prvi maj

:cmok: da sto pre ozdravi.

E ljudi moram pohvaliti zoo vrt ..
Posto smo mm i ja bili u rimu u zoovrtu, mogu vam reci da je nas odlican.
Manji je ali uredan, cist, za decu sjajan.
Malo neasfaltiran na nekim delovima ali generalno nista losiji.
Cak po meni i bolji.
Plus karta 250 din.
A u rimu dve karte 28 evra!!!!

Dala sam medi limun da proba... ahhaahhhah... kakvu facu je napravio... ahahahah...
Ali i dalje nastavio da otvara usta... kao hoce jos ahahahahah...
I nije hteo da jede kasicu jer smo mi porucili klopu... nego iz naseg tanjira... ahahah
sav pomfrit pojeo, kasicu kategoricno odbio, nije on vise beba... :)))))

- - - - - - - - - -

Cak je pilav sa tanjira hteo a iz kasice nece. a isto sve... ahahah

Back