Deca 1-3 godine (toddlers)

mi nasa nismo koristili mesecima...od letos...sad ponekad tricikl koristimo
tu smo po kraju, u duge setnje odavno ne idemo jer nije htela da se vozi tako da i nemamo bas neku potrebu da se vozikamo...i ako idemo dalje idemo busom

kad je bila mala vozili smo se po ceo dan...bas je biloi lepo...ona i komsinica mala sede i uzivaju, nas dve setamo i brbljamo milion na sat i milina
sad samo idemo za njima i vichemo ne, dodji, sidji, vrati se, gde ces, stani, ne ruke u usta, ne ruke u oci, izlazi iz tog peska i najcesce pitanje "jel ti mene cujes sta ti govorim bre??!!!!" :)

Isto i Junior. Maltene se skroz odvikao zimus od kolica, svuda smo isli ili kolima, pa sedne u sediste a kada stignemo onda ide peske sa nama ili na krace relacije odseta+nosimo ga deo puta. U januaru smo isli u Dublin na par dana, sto je znacilo da sam ja bila sa njim ceo dan, pa ajd ti setaj s njim po nepoznatom gradu i nosaj ga cao dan :roll: tako da smo ga ponovo navikli na kolica :sad2: Sada idemo u setnju kolicima (jer ja usput i popazarim pa ne mogu i njega i stvari da vuglim), a na krace relacije peske. Kada ide s ocem, tada uglavnom idu peske i kada cuje pitanje "idemo li u setrnju" uzme kolica i odgurava ih. Zna da kada ide samnom da idemo uglavnom kolicima, ali nekada nece da sedne u njih pa ga moram potrpati. Kada jednom sedne uglavnom se vise ne buni, zna da je to to, i da idemo kolicima.

Mogao bi on fizicki i kilometar-dva preci, ali "mentalno" jos nije u stanju za to. Koliko primecujem nema jos pojma o cilju, tj ne zna da moze malo ubrzati i doci do mesta koje jos ne vidi. Jedino zna da iz cuga ode do mora (150m), tada ga ni macke, ni psi, ni auti, ni djubre na putu na zanima vec samo sparta direkt do ciljavec i zna put. Cim stigne na rivu, pogleda more i sve mu postaje jako zanimljivo, pa se setnja bas oduzi. Napravi par koraka pa neko prodje s kim mora malo procaskati ili samo smeknuti, pa vidi palmu, pa vidi bacenu konzervu, pa vidi papir, pa cvece itd a sve je jako zanimljivo i sve mora videti, a po mogucstvu i ispipati :roll:

Nemam pojma.
Gde bi one trebale biti?

Ja i hocu da ga pustim ali ne smem kad se ja bojim.
Razmisljam se da kupim onaj aparat sto se ukljuci u struju pa tera sve bube i gmizavce u nekom obimu.
Jel ima to neko?
Ne znam jel vredi?

Danas npr.setamo po dvoristu i ja obicno ni ne gledam dole vec samo u pedju i napred, bas zbog buba...
I krenemo Napred kad na fasadi ogromna cna bubasvabetina, jos neka krila ima neki mutant crkla dabogda... ja zgrabila medu i vratila se u kucu pa izasli kroz prednja vrata.

Zamisli koliki strah kad ja ne smem da prodjem pored nje na metar

Nemam pojma.
Gde bi one trebale biti?

Razmisljam se da kupim onaj aparat sto se ukljuci u struju pa tera sve bube i gmizavce u nekom obimu.
Jel ima to neko?
Ne znam jel vredi?

Danas npr.setamo po dvoristu i ja obicno ni ne gledam dole vec samo u pedju i napred, bas zbog buba...
I krenemo Napred kad na fasadi ogromna cna bubasvabetina, jos neka krila ima neki mutant crkla dabogda... ja zgrabila medu i vratila se u kucu pa izasli kroz prednja vrata.

У кући, кухињи поготово.
Имаш оне ловке за буба швабе, неки увоз из Италије, скупе у П.М. али ,,држе" три године.
Разбацаш их по ћошковима и скривеним местима и решен проблем.

Nemam pojma.
Gde bi one trebale biti?

Jel ima to neko?
Ne znam jel vredi?

...nisu to bre Cicak bubasvabe napolju narocito ne na zidu....one se mogu pojaviti u kuhinji ili kupatilu i to
ako se ne odrzava kako treba,sto kod tebe sigurna sam nije slucaj....pre bih rekla da su to neki ziriavci,
skakavci ili vec neke vece bastenske bube....

...ti si majka, i moras da razmisljas i postavis se kao neko ko treba da zastiti svoje dete, samim tim strah
pobedis momentalno....znas ja sam se oduvek plasila mraka..ali kad je trebalo zbog dece sam isla po
najgorem mraku bez straha sta ce se meni desiti vec da njima pomognem...pobedi se to, sve to priroda
uredi...a i sta koji djavo gledas u zemlju...opusti se nece ti nista ionako je i taj mis mali veci od njih:heart:

...nisu to bre Cicak bubasvabe napolju narocito ne na zidu....one se mogu pojaviti u kuhinji ili kupatilu i to
ako se ne odrzava kako treba,sto kod tebe sigurna sam nije slucaj....pre bih rekla da su to neki ziriavci,
skakavci ili vec neke vece bastenske bube....

...ti si majka, i moras da razmisljas i postavis se kao neko ko treba da zastiti svoje dete, samim tim strah
pobedis momentalno....znas ja sam se oduvek plasila mraka..ali kad je trebalo zbog dece sam isla po

najgorem mraku bez straha sta ce se meni desiti vec da njima pomognem...pobedi se to, sve to priroda
uredi...a i sta koji djavo gledas u zemlju...opusti se nece ti nista ionako je i taj mis mali veci od njih:heart:

Upravo ovo o cemu pise Affro sam i ja primetila kod sebe. Onih stvari kojih sam se plasila i gnusala pre, nekako su mi sada "odradi pa teraj dalje i ne razmisljaj". I tek kada sve prodje pomislim "kako si uspela odraditi to, ranije bih odustala jos na pocetku".

Upravo ovo o cemu pise Affro sam i ja primetila kod sebe. Onih stvari kojih sam se plasila i gnusala pre, nekako su mi sada "odradi pa teraj dalje i ne razmisljaj". I tek kada sve prodje pomislim "kako si uspela odraditi to, ranije bih odustala jos na pocetku".

..pa to tako dodje samo od sebe, a posle sam se ja naprimer tresla ko prut, stigne me i stres i strahovi sta bi bilo da je bilo...al' kad zagusti najhrabrija sam na svetu....

Ne samo za svoje dete, za bilo koje dete.
Kada je stariji bratanac bio mali, istrčao je pred autobus. Nikako mi nije jasno kako je uspeo, baba ga držala za jednu, ja za drugu ruku, nekako se otrgao i istrčao. Sreća, pa je to bilo u blizini okretnice, autobus još nije stigao da ubrza.
Bez razmišljanja, instinktivno sam istrčala za njim, podigla ga u naručje i pošto nije bilo vremena da pobegnem sa ulice, samo sam u trenu okrenula ledja autobusu. Ukočio je na par cm od nas.
O'ladila sam se kao nikad. Posle je bilo problema da povratimo babu, moju mamu, koja je pala u nesvest. Taman malo dodje sebi, krene da razabira gde se nalazi, pa opet kljokne... Uh, ne ponovilo se nikada nikome.
Ali, eto, ljudi drugačije reaguju. Ona se onesvestila, a ja sam istrčala za malenim. Ni jedno ni drugo prosto nije za osudu, jer to je instinktivna reakcija.

Ne samo za svoje dete, za bilo koje dete.
Kada je stariji bratanac bio mali, istrčao je pred autobus. Nikako mi nije jasno kako je uspeo, baba ga držala za jednu, ja za drugu ruku, nekako se otrgao i istrčao. Sreća, pa je to bilo u blizini okretnice, autobus još nije stigao da ubrza.
Bez razmišljanja, instinktivno sam istrčala za njim, podigla ga u naručje i pošto nije bilo vremena da pobegnem sa ulice, samo sam u trenu okrenula ledja autobusu. Ukočio je na par cm od nas.
O'ladila sam se kao nikad. Posle je bilo problema da povratimo babu, moju mamu, koja je pala u nesvest. Taman malo dodje sebi, krene da razabira gde se nalazi, pa opet kljokne... Uh, ne ponovilo se nikada nikome.
Ali, eto, ljudi drugačije reaguju. Ona se onesvestila, a ja sam istrčala za malenim. Ni jedno ni drugo prosto nije za osudu, jer to je instinktivna reakcija.

....da razliciti ljudi razlicito reaguju...moja majka dan danas prica kako nije smela da me drzi kao malu da primim inekciju ili da dam krv,
bilo je strah..sto je meni dan danas sokantno...ja svoje dete nikad nisam davala nikom u takvim situacijama...ko moze bolje od mene
da ih smiri ili zastiti....eto to je momenat kad bi ona verovatno pala u nesvest...ili kad su mene doneli iz bolnice i nisam ni znala da sam ziva,
a ona imesto da nesto skuva ili uradi u kuci, deca bila bas mala....lelakala je iznad mene kao da ceka bozamioprosti popa:mrgreen:

У кући, кухињи поготово.
Имаш оне ловке за буба швабе, неки увоз из Италије, скупе у П.М. али ,,држе" три године.
Разбацаш их по ћошковима и скривеним местима и решен проблем.
Ali ove nase napolju.
Nisu u kuci... Boze hvala... mislim da bi se iselila da ih vidim u kuhinji... (a s obzirom koliko dvoriste i njive imamo okolo, ne bi me cudilo da udju :sad2: )

Koliko sam ja tih bubasvaba pobila u studentskom domu, masakr...
zgazis je brate, ako je stignes naravno, nije veca od tebe
samo se cuje "kvrc"

Jao jexy fujjjjjjjjjjj... cutiiiiiiiiiiii... aaaaaasaaaaaaaaa...
Umrla bih da je moram zgaziti aaaaaaaa bljak

Ja Bog-me nisam mogla da gledam kako ga vakcinisu kad je bio beba.
Uvek izadjem a mm bude s njim.

A jednom sam sedela na terasi, on beba, u kolicima,
Kad doleti neko cudoviste od bumbara, crno(mrzim crne bube),
I pocne da oblece oko mene
ja skocim sa stolice i uletim unutra mahnito
mm izlazio da spase dete :mrgreen:
Jos me.zaebava:pa to musica :) ahahahahahha

Mi smo imali bubasvabe u ns u stanu
kreteni iz zgrade nisu hteli da prskaju svoje stanove,
pa i nama koji smo prskali
su se stalno vracale od tih 'koji nemaju'(a one bogtejebo ko rode)-cu nemaju :roll:
Mozes joj ujutru reci Dobro jutro, kolike su bile

A posto ja to nisam znala
nisam ih vidjala
jedno vece tj.noc
krenem u wc kao i svake noci
i upalim svetlo u hodniku
a ona ogromnaaaaaaaaaa
kao pacov(doduse pacova se ne bojim)
Ispred mene crna odvratna bezi levo desno

kad sam ja skocila kod mm na krevet
imam osecaj da sam iz dnevne skocila u spavacu(doduse toliko su male sobe bile da si bukvalno to mogao :) )
Srce lupa ja ne mogu da disem
mm se prepao iz sna

od tada sam.svaki put budila njega da ide samnom u wc
svake noci

on prvo upali svetla
pa pregleda sve i
onda ja sednem na wc a on stoji
komiran pored
pa cim obavim ja skocim ko oparena i
pobegnem u sobu
a on vuce vodu ahahhahahahahah

ali kaze da mu je bolje i to
nego da ga prepadam sa skakanjem

eto koliko se ja bojim tih buba!

Jedva cekam da pedja poraste
on ce mamu da zastiti od tih odvratnih stvorenaj

Jaoooo Chichak, ni ja ne volEm bube, kao mala sam imala histerichne reakcije na njih, dan - danas znam da se prepadnem ... ali poshto zhivim u delu grada gde ima svega i svachega ( shto zbog bashta, shto zbog kanala ) znam i spremam se da ce jednog dana ovo moje malo smetalo pocheti da dovlachi svashta neshto ( pored kuchica i machica) :zcepanje:... polako uchim i sveki da ne sme NI NA KOJU ZHIVULJKU da kazhe "jao" ili "fuuuj" ... tako se detetu usadjuje strah :roll:

inache nocas sam legla u pola tri, do uveche mu nishta nije bilo, onda odjednom gust secret u nosu, ni isprati ni ischachkati, zapushen skroz na skroz ... :dash:... i neki kashalj pride ... nije imao T, ali sam ga jedva smirila, na kraju stavila kapi za nos, pa je malo kao bilo bolje :roll:
da li se malo prehladio jer je vreme bilo bash bezveze, ako se obuchesh - toplo , ako se malo skinesh - hladno ... nemam pojma ... ili je pokupio neshto u subotu popodne na jednom rodjusu ... 'ebemti zhivot :dash:

Nemam pojma.
Gde bi one trebale biti?

Jel ima to neko?
Ne znam jel vredi?

nemoj ovo da radis, imace i on fobiju a to mu uopste ne treba

Jaoooo Chichak, ni ja ne volEm bube, kao mala sam imala histerichne reakcije na njih, dan - danas znam da se prepadnem ... ali poshto zhivim u delu grada gde ima svega i svachega ( shto zbog bashta, shto zbog kanala ) znam i spremam se da ce jednog dana ovo moje malo smetalo pocheti da dovlachi svashta neshto ( pored kuchica i machica) :zcepanje:... polako uchim i sveki da ne sme NI NA KOJU ZHIVULJKU da kazhe "jao" ili "fuuuj" ... tako se detetu usadjuje strah :roll:

inache nocas sam legla u pola tri, do uveche mu nishta nije bilo, onda odjednom gust secret u nosu, ni isprati ni ischachkati, zapushen skroz na skroz ... :dash:... i neki kashalj pride ... nije imao T, ali sam ga jedva smirila, na kraju stavila kapi za nos, pa je malo kao bilo bolje :roll:
da li se malo prehladio jer je vreme bilo bash bezveze, ako se obuchesh - toplo , ako se malo skinesh - hladno ... nemam pojma ... ili je pokupio neshto u subotu popodne na jednom rodjusu ... 'ebemti zhivot :dash:

Kako je on sada? :cmok:

Back