De administrando imperio

FFWK0F0.jpg

Чудно ми је да у садашњем српском националном појмовању српски народ се поистовечује са племством а не са бескрајно многобројнијим Сербљем, односно потчињеним ратарима. И чудно ми је да се Власи сматрају нижег сталежа од Сербља, то јест меропа. Зар није јасно да је сталеж Влаха био виши од Сербља? Саме краљевске повеље то доказују кад спомињају даровања целих села безимених Сербља поред малог броја лично именованих Влаха. Такође, ако је положај Влаха био нижи, зашто су Сербљи настојавали да женидбом побегну у Влахе?

Јесте, положај српске властеле је био високоји, али Власи су били изнад Сербља.

FFWK0F0.jpg

Чудно ми је да у садашњем српском националном појмовању српски народ се поистовечује са племством а не са бескрајно многобројнијим Сербљем, односно потчињеним ратарима. И чудно ми је да се Власи сматрају нижег сталежа од Сербља, то јест меропа. Зар није јасно да је сталеж Влаха био виши од Сербља? Саме краљевске повеље то доказују кад спомињају даровања целих села безимених Сербља поред малог броја лично именованих Влаха. Такође, ако је положај Влаха био нижи, зашто су Сербљи настојавали да женидбом побегну у Влахе?

Јеси ли ти то признао да су Власи ништа друго него српски сточарски сталеж?

Još ću dodati da standardni jezik kojim govorimo ima kao organsku osnovu upravo jezik “vlaških” brda, i da je upravo u tim brdima fonološki dotěran gotovo do savršenstva sa ciljem što efikasnije i što jednoznačnije komunikacije na daljinu. Odatle i četveroakcenatski sistem sa dužinama. Otud i diftongizacija jata (to ne znači samo ijekavski refleks već dvosložan izgovor ijekavskog refleksa) nastala uslěd razvučene artikulacije koju komunikacija na daljinu podrazuměva. Otud i gubljenje etimološkog h-a te njegova zaměna sa v, odnosno j, a koja nema nikakve veze s etničkim porěklom ili navodnim primarnim jezikom govornika, nego čistom i priměnjenom fizikom zvukova srpskog, slověnskog, vlaškog govora.
Ко то у савременом језикословљу тражи узроке гласовних промена у географском окружењу? Заостајеш најмање читаво столеће за науком.

1R0pqnh.png

Lyle Campbell - Historical Linguistics: An introduction, the MIT Press, Cambridge, Massasuchetts, 1998, 283.

Hocu da kazem da je to teza proistekla iz pera srpskog naucnika i da nije ustaska kao sto si tvrdio na prethodnoj stranici ove teme. Stojanovicev potpis na njoj ne znaci da je to njegova teza?

Pogledajte prilog 431039

S tobom stvarno nesto nije u redu. Ti ovdje nisi da naucis nesto o istoriji i njenim pomocnim disciplinama, slagao se s tim ili ne (sasvim druga stvar), nego se bavis propagangadistickom aktivnoscu iz dana u dana i tvoji kompleksi prema Hrvatima su postali stvarno nepodnosljivi. S tobom je nemoguce voditi bilo kakav dijalog.

Da te podsjetim:

Ustaška je. A ti falsifikuješ suštinu insistirajući da su je Srbi (Stojanović) izmislili iako, ako imamo u vidu razvoj celokupne paradigme "o romanofonim precima Srba", imamo dobrih razloga da sumnjamo da je lično njegova, već da je Jagićeva ili nekog trećeg bečkog agenta, poturena Stojanoviću na "prijateljskoj" bazi, što rade i danas.

Prema tome, to što danas prvu poznatu pisanu verziju teze o romanofonoj genezi dvosložnosti jata potpisuje neki Srbin ne znači da ta teza nije u svoj suštini bečko-frankovska.

- - - - - - - - - -

Ко то у савременом језикословљу тражи узроке гласовних промена у географском окружењу? Заостајеш најмање читаво столеће за науком.

1R0pqnh.png

Lyle Campbell - Historical Linguistics: An introduction, the MIT Press, Cambridge, Massasuchetts, 1998, 283.

Ja. Ne znam koliko će godina proći dok ne čujemo tvoje mišljenje o nekoj temi, a da to nije zasvedočeno u nekoj knjizi?

Ustaška je. A ti falsifikuješ suštinu insistirajući da su je Srbi (Stojanović) izmislili iako, ako imamo u vidu razvoj celokupne paradigme "o romanofonim precima Srba", imamo dobrih razloga da sumnjamo da je lično njegova, već da je Jagićeva ili nekog trećeg bečkog agenta, poturena Stojanoviću na "prijateljskoj" bazi, što rade i danas.
Ако су се Словени доселили на Балкан, а Балкан није био ненастањен, а данас скоро да нема више романофона, онда међу својим прецима данашњи Срби убрајају и романофоне. Посрбљени Влаше.

Мени се чини да је еволуција језика, поред страних утицаја, првенствено одвија социолингивстичким механизмима. Престиж, једна врло субјективна друштвена оцена и доживљај, је важан део.

Ти ниси језикословац, књигокласто.

q3qT9yp.png

Hans Henrich Hock - Principles of Historical Linguistics, second revised and updated edition, Mouten de Gruyter, Berlin - New York, 1991, 634.

Nisi ni ti, brucošu.

- - - - - - - - - -

Мени се чини да је еволуција језика, поред страних утицаја, првенствено одвија социолингивстичким механизмима. Престиж, једна врло субјективна друштвена оцена и доживљај, је важан део.

Slažem se. Civilizacijski superioran narod ima tendenciju da ostvari svoj kulturološki i jezički uticaj. Utoliko više čudi odsustvo romanskih reči kod Slovena Ilirika.

Ако су се Словени доселили на Балкан, а Балкан није био ненастањен, а данас скоро да нема више романофона, онда међу својим прецима данашњи Срби убрајају и романофоне. Посрбљени Влаше.
Словени су староседеоци Балкана, а та прича о досељавању Словена је ватиканско-бечко-берлинска анти-словенска пропаганда у коју још верује само шачица кретена.

1R0pqnh.png

Važno da oni koji prihvataju bečko-frankovske tekovine Stojanovićeve pristupne besede iz 1896. slede savremene tendencije. :cepanje:

Nisi ni ti, brucošu.
Нисам језикословац ни бруцош. И какве то везе има и са чим? Није важно јесам ли ја језикословац или не, не пишем ја овде измишљотине умишљајући како имам већа знања од стручњакâ, већ ти. Изнео си несувислу и недоказиву тврдњу да су одлике источнохерцеговачкога наречја настале како би се људи боље довикивали преко брдâ, зато упитах ко у савременом језикословљу тражи узроке одређених гласовних промена у физичком окружењу, тј. имаш ли чим поткрепити своја нестручна наклапања. Језикословноме свету свакако сам ближи од тебе, до сада сам на студијама учио санскрит и старословенски, а о мом језикословном знању нека суде други форумаши.

Словени су староседеоци Балкана, а та прича о досељавању Словена је ватиканско-бечко-берлинска анти-словенска пропаганда у коју још верује само шачица кретена.
Нема никаквих доказа за присуство Словена на овим просторима пре њиховога посведоченога досељавања.

yCWp3BN.png

Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 7.

Poslednja izmena:

Prema tome, to što danas prvu poznatu pisanu verziju teze o romanofonoj genezi dvosložnosti jata potpisuje neki Srbin ne znači da ta teza nije u svoj suštini bečko-frankovska.

Nista ne falsfikujem, ima pristupna Stojanoviceva besjeda i na nju se pozivaju cak i srpski autori, poput Jovan Erdeljanovica i ostalih naucnika, Pavla Ivica, itd. Niko od njih ne pise da je u pitanju ustaska ili hrvatska teza, nego Stojanoviceva. Toliki si zadojeni kreten, nesto ti se lijepo objasni, nikako da prihvatis cinjenicu da grijesis. Shvati da s druge strane ljudi trose ogromnu energiju da ti objasne kad grijesis, ponekad kao nekom retardiranom djetetu od 5 godina, i treba da budes zahvalan sto ti neko popunjava te rupetine u znanju.

Poslednja izmena:
FFWK0F0.jpg

Da, o tome sam pisao više puta.

To je najveća nelogičnost u celoj toj hipotezi koja je krenula posle Berlinskog kongresa 1878. godine o vlasima-težacima.

a-ha! Sad smo te uhvatili u teoriji zavere:rostilj:

А ниси чуо за Племениту Лаж (the Noble Lie)? Платон пише о томе. У сврху благостања целог друштва (народа) не само да је оправдано него је потребно да супериорни људи лажу инфериорним. Мада је број инфериорних много већи од супериорних, инфериорни су превише глупи да сами знају шта хоће. Према томе, ако желиш да лажеш без моралних последица, довољно је да себе сматраш супериорним. Једини проблем настаје кад неко од инферионрних скужи да му супериорни лажу. Онда га треба убити.

Нисам језикословац ни бруцош. И какве то везе има и са чим? Није важно јесам ли ја језикословац или не, не пишем ја овде измишљотине умишљајући како имам већа знања од стручњакâ, већ ти. Изнео си несувислу и недоказиву тврдњу да су одлике источнохерцеговачкога наречја настале како би се људи боље довикивали преко брдâ, зато упитах ко у савременом језикословљу тражи узроке одређених гласовних промена у физичком окружењу, тј. имаш ли чим поткрепити своја нестручна наклапања. Језикословноме свету свакако сам ближи од тебе, до сада сам на студијама учио санскрит и старословенски, а о мом језикословном знању нека суде други форумаши.

Нема никаквих доказа за присуство Словена на овим просторима пре њиховога посведоченога досељавања.

yCWp3BN.png

Alexander M. Schenker - The Dawn of Slavic: An Introduction to Slavic Philology, 1996, 7.

Dragi IgarJe, savremno jezikovlje je u pogledu četvoroakcenatskog naglasnog sistema i diftongizacije jatovog refleksa moj đak, i to jako loš. Loš, zato što u njih nema odgovora otkud dužine i dvosložan izgovor jatovog ijekavskog refleksa.

Ima dokaza o slovenskom prisustvu na ovim prostorima pre njihovog neposvedočenog doseljavanja - po slovenskim toponimima (Drava, Sava, Dunav, Tisa, Drina, Vrbas, Neretva, Trsatika, Nišava i sl.) Kakve dokaze očekuješ od nepismenog naroda?

- - - - - - - - - -

Nista ne falsfikujem, ima pristupna Stojanoviceva besjeda i na nju se pozivaju cak i srpski autori, poput Jovan Erdeljanovica i ostalih naucnika, Pavla Ivica, itd. Niko od njih ne pise da je u pitanju ustaska ili hrvatska teza, nego Stojanoviceva. Toliki si zadojeni kreten, nesto ti se lijepo objasni, nikako da prihvatis cinjenicu da grijesis. Shvati da s druge strane ljudi trose ogromnu energiju da ti objasne kad grijesis, ponekad kao nekom retardiranom djetetu od 5 godina, i treba da budes zahvalan sto ti neko popunjava te rupetine u znanju.

Ne grešim. Teza o romanskom poreklu diftongizacije jekavskog jatovog refleksa je bečko-frankovska, naprosto, ustaška teza.

- - - - - - - - - -

One word: инат.

Originalno, nema šta. :ok:

Доказа о присуству Словена на овим просторима пре 6-7. века свакако има.

Разуме се, ми као народ нисмо пореклом искључиво Словени, већ вучемо корене и од оних који су живели на овим просторима пре нас. Прихватали теорију п досељавању или не, јасно је да међу својим прецима имамо и 'староседеоце'.

Ne grešim. Teza o romanskom poreklu diftongizacije jekavskog jatovog refleksa je bečko-frankovska, naprosto, ustaška teza.

Grijesis debelo.

"Da su posrbljeni Vlasi ipak mogli imati nekog uticaja, itd, itd. A verovatno je, da je i jekavski izgovor staroga jata, kao sto misli g. Ljuba Stojanovic, postao u dinarskim predelima u ustima tih Vlaha."

Erdeljanovic.jpg

Jovan Erdeljanovic, 1924.

Posrani propagandisticki trol.

Kako ste baš do ovog došli? Opet ustašija. Sad će da padne ustaška teza o romanofonom poreklu diftongizacije jata. :per:

Poslednja izmena:

Back