Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.554
Ne znam koji je tvoj problem, to nije moja tvrdnja već nagrađenog istoričara Borija. Neodoljivo me podsećaš na jednog sumnjivog forumaša. Ajde peti putОвде Коле покушава да пропагира теорију да је Константин све измислио, цео тај документ, за чије бабе здравље није објасни
Da vidimo šta kaže moderna nauka, Bori 2011 godine......
If we do not know of a direct source for Constantine’s DAI, a source that probably did not exist anyway.....
Dakle Bori kaže da Konstantin najverovatnije nije imao nikakav izvor. Što će reći daje najverovatnije izmišljao kombinujući razne tradicije u to doba popularne.
I objasnio je zašto, Vizantija je polagala pravao na te teritorije ali nije imala faktičku vlast. Slično je Konstantin VII uradio i sa Lombardijom u poglavlju 27, izmišljajući narativ. O tome je pisao Bondioli posle Borija. I to ću ti kopirati 5 puta ako treba.
Očekivano, nakon Borijevog zakjlučka da su balkanska poglavlja DAI napisana u svrhu političke manipulacije, poraslo je interesovanje autora i za ostala poglavlja. Tako se Lorenco Bondioli pozabavio poglavljem 27 koje tretira južnu italijansku oblast Lombardiju, rad je napisao u okviru tematskog zbornika http://library.lol/main/738DEFB095C6E48B2F5B41035BAF32E4, 2016.godine
Najbolje će biti da postavimo sažetak ovog rada iz pera urednika zbornika Averil Kameron:
Лорензо М. Бондиоли, још један од уредника свеске, такође расправља о ДАИ, овог пута са фокусом на опис текста у јужној Италији, за који тврди да има за циљ „обликовање и оправдање садашњости“, уместо да даје тачан приказ прошлости. Византијска тема Лангобардија касног деветог века представљала је главну консолидацију након тешког времена за византијску Италију. Бондиоли тврди да је релевантан одломак у ДАИ конструисан с обзиром на ово достигнуће. Може произаћи из писменог, а не усменог „досијеа“, и укључује јужни лангобардски материјал као и византијске записе, на пример у урбаној географији јужне Италије, искривљујући историјску тачност како би се изнео савремени став. ДАИ истовремено оправдава улогу Цариграда у јужној Италији против амбиција каролиншког Луја ИИ црпећи локалну причу која је послужила као његова дискредитација. ДАИ није само манипулисао наративом историјских догађаја како би одговарао византијској агенди, већ је то учинио користећи локалне верзије које потичу из самог региона који описује.