Danski vojnici: Hendikepirane srpske civile su likvidirali, a mi smo samo gledali.

Watchman

Buduća legenda
Poruka
41.631
UN-OVI vojnici iz Danske stacionirani u Hrvatskoj, 1995. godine nisu reagirali kada je veći broj ljudi "u maskirnim uniformama", pred njihovim očima ubio devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti koji su se skrili od rata u školi u Dvoru na Uni, javlja danska televizija BT, a prenosi DR Forside.

Danski mediji nazivaju ovaj slučaj mračnim poglavljem u danskoj povijesti ratovanja, hororom koji je ostao nerazjašnjen, a kojeg danska televizija očito ponovno izvlači van nakon presude hrvatskim generalima za zločine počinjene nakon Oluje. "Tragedija se tek površno spominje u različitim novinskim člancima i u nekoliko memoara, pa tako i u jednom koji je napisao bivši zapovjednik, umirovljeni pukovnik Jorn Jensen", navode.

O svemu je u video prilogu posvjedočio i danski vojnik Jan Wellendorf.

Dancima naređeno da ne interveniraju

BT donosi u nedjelju kako su se egzekucije odvijale nekoliko metara od 200 danskih vojnika pod punom opremom, koji su imali nekoliko prilika intervenirati protiv 12 počinitelja koji su ubijali ručnim
bombama i pištoljima pred pasivnim Dancima kojima je jednostavno naređeno da samo promatraju. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji.

Likvidacije su se odvijale 8. kolovoza 1995. u Dvoru na Uni, dakle odmah nakon završetka vojno-redarstvene operacije Oluja. Oko 14.25 sati vod od 30 danskih vojnika vidio je 12 ljudi koji su išli cestom pokraj škole u napuštenom gradu. Dva danska vojnika bila su smještena i na krovu škole, još dvojica u bunkeru u blizini, a 30 vojnika bilo je zapadno od škole.

Danski vojnici imali su priliku nekoliko puta intervenirati

srpski_civiliB.T_625.jpg

Vojnici su, kako se navodi, vidjeli da su počinitelji poredali devet psihički i fizički hendikepiranih ljudi jednog do drugog te ih poubijali. Pokolj je, navodi se, trajao manje od 15 minuta. B.T.-ova rekonstrukcija pokazuje kako su danski vojnici imali nekoliko prilika intervenirati.

"Mogli su ubiti počinitelje", kazao je Jan Well Dorff, koji je bio viši narednik u vrijeme incidenta koji se odvijao u blizini UN-ovog bunkera.Vojnici su obavijestili o tome što se događa zapovjednika kampa, generala Jorgena Kolda, no umjesto zapovijedi da interveniraju, dobili su zapovijed samo da promatraju.

"16 godina kasnije ne želim sudjelovati u raspravi o tome je li nešto moglo biti spriječeno ili ne", kazao je Jorgen Kold. "Ljudi iz kampa su nakon tog događaja bili jako uzrujani zbog onoga što se dogodilo. Mnogi su bili ljuti jer se ništa nije napravilo, što je i razumljivo", prisjetio se bivši narednik u kampu Dupont Sorensen.

Sada umirovljeni general Poul Borchum koji je ubrzo nakon ubojstava preuzeo zapovjedništvo u Dvoru na Uni kaže da ne razumije postupak Danaca. "Da sam ja bio ondje, naredio bih vojnicima da ispale metke upozorenja kroz prozore kako bi natjerali počinitelje da prestanu", kazao je.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/...vidirali-a-mi-smo-ih-samo-gledali/548714.aspx

Ovo je samo još jedan u nizu teških zločina tog divljeg plemena koje se naziva hrvatima, koji će isplivati nakon presude haškog tribunala.
Oni su stvarno sramota ljudskog roda.

U napadu na zasticenu zonu UN Republiku Srpsku Krajinu ovakvih primera je bilo na stotine ... Hrvatski divljaci su ubili i desetak pripadnika snaga UN , i nekoliko novinara - medju njima i jednog engleskog koji je snimio slicna zverstva na Baniji .. posle ubistva ti snimci su unisteni ...

Inace , za ove zlocine su svi na Zapadu znali , a i nasa drzava preko iskaza prezivelih prognanih Srba ... Zasto nasa vlast ne otvara ova pitanja jasno je :

,, Porodica Borisa Tadića boravila na Brionima
28. jul 2010.
Porodica srpskog predsjednika Borisa Tadića - supruga Tanja i dvije kćeri, 12-godišnja Maša i 9-godišnja Vanja - nedavno su tri dana proveli na Brionima u Hrvatskoj, nekadašnjem omiljenom ljetovalištu Josipa Broza Tita.

Porodica Tadić se odazvala pozivu hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, no sam predsjednik Boris Tadić bio je spriječen da poziv i prihvati. Zato se ženski dio porodice Tadić odmarao u rezidencijalnoj Vili Jadranka i, naravno, s obzirom na to da su bile gošće predsjednika, trošak njihova kratkog ljetovanja podmirila je hrvatska država, piše današnji Jutarnji list.

Boravak Tanje, Maše i Vanje Tadić na Brionima prošao je u punoj diskreciji, pa tako ni u Javnoj ustanovi Nacionalni prak Brioni niko nije znao da se porodica srpskog predsjednika odmara na „rajskom ostrvu“. Kako prenose hrvatski mediji, Tadićke su bile veoma zadovoljne pažnjom domaćina i rekle su kako bi voljele doći i iduće ljeto. Vila Jadranka najstarija je od rezidencijalnih objekata na Brijunima. Od 1949. do 1953. tu je bila Titova rezidencija, a posjetile su je i glumice Sofija Loren i Đina Lolobriđida.

U napadu na zasticenu zonu UN Republiku Srpsku Krajinu ovakvih primera je bilo na stotine ... Hrvatski divljaci su ubili i desetak pripadnika snaga UN , i nekoliko novinara - medju njima i jednog engleskog koji je snimio slicna zverstva na Baniji .. posle ubistva ti snimci su unisteni ...

Inace , za ove zlocine su svi na Zapadu znali , a i nasa drzava preko iskaza prezivelih prognanih Srba ... Zasto nasa vlast ne otvara ova pitanja jasno je :

,, Porodica Borisa Tadića boravila na Brionima
28. jul 2010.
Porodica srpskog predsjednika Borisa Tadića - supruga Tanja i dvije kćeri, 12-godišnja Maša i 9-godišnja Vanja - nedavno su tri dana proveli na Brionima u Hrvatskoj, nekadašnjem omiljenom ljetovalištu Josipa Broza Tita.

Porodica Tadić se odazvala pozivu hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, no sam predsjednik Boris Tadić bio je spriječen da poziv i prihvati. Zato se ženski dio porodice Tadić odmarao u rezidencijalnoj Vili Jadranka i, naravno, s obzirom na to da su bile gošće predsjednika, trošak njihova kratkog ljetovanja podmirila je hrvatska država, piše današnji Jutarnji list.

Boravak Tanje, Maše i Vanje Tadić na Brionima prošao je u punoj diskreciji, pa tako ni u Javnoj ustanovi Nacionalni prak Brioni niko nije znao da se porodica srpskog predsjednika odmara na „rajskom ostrvu“. Kako prenose hrvatski mediji, Tadićke su bile veoma zadovoljne pažnjom domaćina i rekle su kako bi voljele doći i iduće ljeto. Vila Jadranka najstarija je od rezidencijalnih objekata na Brijunima. Od 1949. do 1953. tu je bila Titova rezidencija, a posjetile su je i glumice Sofija Loren i Đina Lolobriđida.

Ovako što se tiče engleskog novinara, nije mi ni najmanje žao što je ubijen. Naime, takvih "novinara" je bilo ohoho, koji su bili zapravo agenti MI6 engleske obavještajne službe. I sami Srbi iz Krajine su priznali da im je javljano od nizozemaca i engleza da akcija kreće itd itd.

možda nije europa ali neko svakako želi, englezi sigurno

Ono pazi , to sto se Englezi sad sibaju s nemcima ,pa objavljuju ove podatke ( koji su cista istina ) , i sto se s nemcima gloze oko vojvodine , to jest zalazu se da Vojvodina ostane u sastavu Srbije , sto je protivno nemackoj ideji , ne znaci da je za nas lose . I ako su nam u stvari Englezi glavom i bradom oteli KiM . I ako su generatori vaskolikog zla ,u ovim njihovim akcijama nema niceg loseg za nas . Al ima za nase arhi-neprijatelje hrvate .

Poslednja izmena od moderatora:
Stvarno cudno.Do sada se samo cutalo,a sad odjednom osuidse Hrvate,iznose se ratni zlocini i sl.Ako zaista zele da opet zaratimo,nek se nosi EU u tri lepe p.... materine.Neka malo oni ratuju,a mi danavijamo i nadgledamo zone bezbednosti.Mislim,bas svasta......

Pa he bi ga . kad su u tajnosti doneli odluku da se nove clanice ne pustaju u EU , a nemacka obecala hrvatima .
Dal se mi Srbi toliko bojimo istine o nasim postradalim sunarodnicima , da bi nam vise odgovaralo da i dalje satanizuju Srbe , a da strahoviti zlocini hrvata ostanu neobjavljeni ?

Poslednja izmena:
Ono pazi , to sto se Englezi sad sibaju s nemcima ,pa objavljuju ove podatke ( koji su cista istina ) , i sto se s nemcima gloze oko vojvodine , to jest zalazu se da Vojvodina ostane u sastavu Srbije , sto je protivno nemackoj ideji , ne znaci da je za nas lose . I ako su nam u stvari Englezi glavom i bradom oteli KiM . I ako su gleneratori vaskolikog zla ,u ovim njihovim akcijama nema niceg loseg za nas . Al ima za nase arhi-neprijatelje hrvate .

kad u nečemu nema nešto loše, englez to ne radi

kad u nečemu nema nešto loše, englez to ne radi

:D
Poptuno se slazem , a da su hrvati ubijali i kalali , jesu, Pa nek se istina zna , sta god stojalo iza toga . Englezi su strahovito jaki . toliko , da tesko mogu da nam budu pravi neprijatelji . Naravno da su oni ono sto je suprotno od prijatelja , al mi imamo u ovom casu mnogo konkretnije neprijatelje , a to su hrvati . \

Ako je objavljivanje istine , u stvari pretnja ratom , , da li to treba da znaci da treba da zivimo u lazi , da bi bilo mira . Pa nisu li komunisti jame betotnirali upravo iz tih istih razloga . A rezultat je sasvim suprotan . Opet je doslo do rata i proterivanja stotina hiljada Srba , samo sto su mnogi bili na strani hrvata , . A mnogi upravo zbog toga , sto pojma nisu imali sta su hrvati uradili Srbima bas od 41 do 45 godine .

Ма, каква претња ратом, Запад не може да изађе на крај са самозозадовољном, шовинистичком, рвацком елитом. Рвати су до ових пресуда били убеђени да ће да им се све толерише и на све баш да жмури и да могу да траже било шта, типа глупавих тужби итд. Не треба Западу никакав овде рат. Намере им је мало само да рвате мало припитоме јер тако дивљи не могу у Еуропу, а да Србе мало ослободе неправедне стигматизације. Циљ им је да нас у неку руку припреме и изједначе, али је то немогуће, имају проблема и то великих са крвожедним рватима. Тамо ће се десити велика чистлка јастребова унутар партија. Пустимо их нека показују своје лице целом свету...

Poslednja izmena:
Pa he bi ga . kad su u tajnosti doneli odluku da se nove clanice ne pustaju u UN , a nemacka ocala hrvatima .
Dal se mi Srbi toliko bojimo istine o nasim postradalim sunarodnicima , da bi nam vise odgovaralo da i dalje satanizuju Srbe , a da strahoviti zlocini hrvata ostanu neobjavljeni ?

Ok je da sse to objavi,slazem se.Ali taj rat sto se pominje,nimalo mi se ne svidja.

Ok je da sse to objavi,slazem se.Ali taj rat sto se pominje,nimalo mi se ne svidja.

Pa slusaj , ako nas oni sad iz nekih svojih razloga napadnu , moramo da se branimo zar ne ...
A pogotovo ako nappadnu Republiku Srpsku .
A s druge strane , gledaj to s vedrije strane .

Pre svega , prvi je ovde rat pomenuo jedan ustasa .
Dakle , onje taj koji zvecka i oce da uplasi ...
Mozda i treba malo da ih dozovemo realnosti konacno . A ujedno to je i prilika da se setimo svih onih Srba , koji su poklani u Lici, Hecegovini , Bosni , Sremu . Jadovnu , Glini, Banja Luci , u Jasenovcu ( svih 11 logora , Staroj Gradisci , Kozari , Pagu , Jastrebarskom , Sisku , i na jos toliko stratista , na kojima su hrvati ubijali Srbe , da bi trebalo da ih nabrajam do ujutru ....
Znas nikom nije do rata , al eto , oni su na potezu .
Njima istina ne odgovara .

:D
Poptuno se slazem , a da su hrvati ubijali i kalali , jesu, Pa nek se istina zna , sta god stojalo iza toga . Englezi su strahovito jaki . toliko , da tesko mogu da nam budu pravi neprijatelji . Naravno da su oni ono sto je suprotno od prijatelja , al mi imamo u ovom casu mnogo konkretnije neprijatelje , a to su hrvati . \

meni se čini da je po sredi upravo obrnuto - svi ovi - hrvati, muslimani, šiptari...amerikanci...svi su oni samo alat u rukama engleza
i džaba ti i da na kraju osvojiš ameriku kad nisi uklonio uzrok

meni se čini da je po sredi upravo obrnuto - svi ovi - hrvati, muslimani, šiptari...amerikanci...svi su oni samo alat u rukama engleza
i džaba ti i da na kraju osvojiš ameriku kad nisi uklonio uzrok

Vidis , ja znam da su englezi zlo , te da su zato valjda i odvojeni na onom ostrvu od ostalih .

Al hrvati su hrvati .

Nisu ih englezi sigurno naterali da cekicem u potiljak ubijaju malu decu u Jasenovcu . A nisu ih naterali ni nagovorili da vesaju devojcice i decu u Macvi 1915 godine . U ostalom , Englezima ne mozemo nista . al hrvatima ...

Poslednja izmena:

Back