Dance-objedinjena-tema

Isprobao sam to. Ne valja, pumpa zvuk.

Obzirom da imam originalne LP-e iz sedamdesetih i odamdesetih godina i da sam ih preslusavao stotinama puta na dobrim uredjajima nikada nisam mogao izvuci maksimum.
Kada sam uzeo racunar rekoh pa ovo je dobro... dobar zvuk ali kada sam nabacio taj DFX tek tada sam po prvi put cuo neke zvuke (frekvencije) koje do tada nisam mogao cuti.
Ko zna zasto je to tako... valjda ondasnja tehnologija snimanja, rezanja, kvalitet vinila...

Nabija mu jak Loudness

Ima plug in zove se loudness maximizer, u sklopu je direct x plug inova. Podrzava wavelab, Sound Forge, Cool edit.... i ako zelis zvuk sa jakim loudnessom to ti je najbolje resenje.

Ja volim samo izvorno.

Obzirom da imam originalne LP-e iz sedamdesetih i odamdesetih godina i da sam ih preslusavao stotinama puta na dobrim uredjajima nikada nisam mogao izvuci maksimum.
Kada sam uzeo racunar rekoh pa ovo je dobro... dobar zvuk ali kada sam nabacio taj DFX tek tada sam po prvi put cuo neke zvuke (frekvencije) koje do tada nisam mogao cuti.
Ko zna zasto je to tako... valjda ondasnja tehnologija snimanja, rezanja, kvalitet vinila...

Znam o cemu se radi. Lp je uvek slabije snimljen nego isto to na singlu a pogotovo na maxi singlu. Maxi ima najbolji zvuk.

I tebi amplituda (kad skines na istoj jacini ulazne snage) na Lp ide do npr. -4, a na maxiju do - 1.

I cesto se desi (pogotovo na starim stvarima 60-te) one su snimane sa slabijim loudnessom, zato tebi odgovara taj plug in. I ja kad bi skidao muziku sezdesetih, verovatno bi koristio lodness maximizer, ali i on se mora dizati umereno, da ne bi dobio preglasno i "pozadinsko" pucketanje.

Ma imam Sony Sound Forge koji je bez premca. U njemu se moze "obraditi" ono sto se zeli ali ja to necu.
Zasto sam napisao ono sto sam prije napisao...
Evo primjer:
Imam prvi LP grupe Bad Company pod nazivom Bad Company koji je izdat tamo negdje 1971.-2. godine.
Imam originalno englesko izdanje CD-a iz 1991. godine koje mi je kao poklon stigao 1992. godine.
E sad ni LP ni CD nisu "dovoljno dobri" dok ne prodju Sound Forge.
Da se nebih zezao sa "normalize" pa onda na "by pass" i "mazimize" (znas vec o cemu govorim) u Sony SF direktno ga pustim preko DFX-a i zavrsava posao.

Da da upravo vidim tvoj post iznad "(pogotovo na starim stvarima 60-te)" a to objasnjavam primjerom u ovom postu.

Ma imam Sony Sound Forge koji je bez premca. U njemu se moze "obraditi" ono sto se zeli ali ja to necu.
Zasto sam napisao ono sto sam prije napisao...
Evo primjer:
Imam prvi LP grupe Bad Company pod nazivom Bad Company koji je izdat tamo negdje 1971.-2. godine.
Imam originalno englesko izdanje CD-a iz 1991. godine koje mi je kao poklon stigao 1992. godine.
E sad ni LP ni CD nisu "dovoljno dobri" dok ne prodju Sound Forge.
Da se nebih zezao sa "normalize" pa onda na "by pass" i "mazimize" (znas vec o cemu govorim) u Sony SF direktno ga pustim preko DFX-a i zavrsava posao.

Da da upravo vidim tvoj post iznad a to objasnjavam primjerom u ovom postu.

Znam, skratis si posao, ali sa ovim bi ti bolje sviralo. No kako god zelis.

Slika 1 i slika 2.

Slika 1 je normalna ulazna snaga, treba samo malo pojacati da poneki udari u nulu.

Slika dva, ista pesma prejak ulaz i zvuk je otisao u kliping - to se cesto desi kad koristis loudness ili taj plug in za winamp

t7ocuh.jpg
16bg861.jpg

Da, da znam to... kad ode u crveno
a kad ode u crveno onda pocne da prsti ;)

Samo normalize i onda mozes dodati uh..kako mu je ime ona desna "tackica" valda PMS ili tako nesto. E to ga dovede u normalu bez ulaska u crvenu zonu.

ps
stavi sliku u spoiler da ne strci.

Back