Danas je Dan državnosti Republike Srbije!

Autorska tema!
Svim građanima Republike Srbije čestitam Dan državnosti naše otadžbine!
Naši dedovi davali su svoje živote da bi mi danas imali svoju državu!
Na ovaj SVETI dan - SRETENJE, 15. februara 1804. počeo je Srpski ustanak protiv islamskog okupatora!
Na ovaj dan proglašen je Sretenjski Ustav Kneževine Srbije 1835. godine!


ŽIVELA REPUBLIKA SRBIJA!

:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:


Који су бре ти, 'леба ти!?? Ја знам да прецедник данас дели отдење и то је то!
 
KNEŽEVINA KRALJEVINA CAREVINA ... Srbija je ostavila neizbrisiv trag na istoriju cele Evrope ali i čitave svetske civilizacije!
Državotvorni narod srpski uvek se izborio sa zavojevačima makar oni bili višestruko brojniji i bogatiji!
Divimo se i ponosimo našim precima!
SRBIJO!!! DANAS JE TVOJ DAN!!!

:vatromet: :vatromet: :vatromet: :vatromet: :vatromet:


Ја се богами поносим Београдом на Води а не том праисторијом. :hvala:
 
Kako ih brat TONOLAN UGASI. :D normalno kad su se od svega uhvatili za najnebitniju stvar, ajde braco cestitke i da budemo jos jaci i slozniji!
Fire Love GIF

Београд све већи, Србија све мања! :super::super:
 
Ipak ovu najljepsu verziju po meni i to uzivo
Iskreno nekad zaplacem uz ovu pjesmu!!!
Расти, расти мој зелени боре,

pасти, расти мој зелени боре.


Да се пењем тебе о врхове,

да ja стигнем све до Свете Горе.


Ту jе царска лавра Хиландара,

ту je царска лавра Хиландара.


Светородне лозе Немањића,

изабраних Богом царевића.


Светог Симеона и Саве,

Светог Симеона и Саве.


Што земаљске дворе оставише,

и душом се небу приљубише.


Расти, расти мој зелени боре,

Расти, расти мој зелени боре.


@електрика

Stara narodna pesma „Rasti, rasti, moj zeleni bore“ je zapisana u 19.veku u selu Nerodimlju gde su u srednjem veku stolovali Nemanjići. A odnosi se na dva stara stabla bora-munike jedan rukosad kralja Milutina a drugi cara Dušana. Mnoge igre i pesme opevane su oko ovih visokih stabala bora. Tu je pesmu i mnoge druge pesme u svojim spisima boraveći u Nerodimlju zabeležio Branislav Nušić kao vicekonzul u Prištini. Kao i mnogi drugi etno muzikolozi koji su boravili i zapisivali stare narodne pesme i igre na Kosovu i Metohiji…

Што да плачемо на данашњи дан,сачувај ме Боже?!
 
Sreda, 14.02.2024. u 19:40Tanjug

Sutra Dan državnosti – Vučić uručuje odlikovanja, centralna ceremonija u Orašcu​


677z381_dfwe.jpg

(Фото Танјуг)
Srbija sutra slavi Dan državnosti – Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.
Predsednik Aleksandar Vučić uručiće sutra odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Centralnu državnu ceremoniju kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu predvodiće izaslanik predsednika, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.
Premijerka Srbije Ana Brnabić će govoriti na Sretenjskoj akademiji „Kulturna diplomatija” u Kragujevcu, a događaju će prisustvovati i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovaće kao izaslanik predsednika Republike i predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka na Avali.

Uz prisustvo državnog rukovodstva, državni praznik biće obeležen polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija u zemlji, najavljeno je iz ministarstava.
Vojska Srbije organizovaće ceremonije polaganja venaca u Kruševcu kod Spomenika kosovskim junacima, u Kraljevu na Trgu srpskih ratnika, u Leskovcu kod Spomenika Narodnom heroju Kosti Stamenkoviću, kao i u Gornjem Milanovcu kod Spomenika vojvodi Živojinu Mišiću, u Vranju kod Bareljefa voždu Karđorđu, i u Požarevcu kod Spomen-obeležja Miloš Obrenović.

Danas je sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave u 16 časova izvršena počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije, povodom obeležavanja Dana državnosti uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.
Povodom Dana državnosti brojni muzeji i ustanove poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije otvorili su izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

Za Sretenje su vezana dva događaja - prvi je Narodni zbor u Orašcu 1804. na kojem je doneta odluka o dizanju ustanka, a drugi je usvajanje Sretenjskog ustava na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu 1835. godine.

Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine, postupno su doveli do obrazovanja novovekovne srpske države
.
Karađorđevom bunom 1804. godine zapravo je započeo talas postupnih oslobađanja svih balkanskih naroda od Turske, što je trajalo tokom čitavog narednog veka.
Srpska revolucija, započeta Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, uspešno je okončana decenijama potom, pored drugog zahvaljujući mudrosti i veštini knjaza Miloša Obrenovića.
Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan Sretenjski.

Njegov tvorac je Dimitrije Davidović, a ustrojen je po uzoru na najslobodoumnija ustavna rešenja onovremenog sveta, poput Francuske i Belgije, dok Većina zemalja ondašnje Evrope nije ni imala ustave.

https://www.politika.rs/sr/clanak/5...uje-odlikovanja-centralna-ceremonija-u-Orascu

У општинама Северна Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић на Косову ће бити нарочито свечано али прекосутра.
 

Back
Top