Danas je Dan državnosti Republike Srbije!

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
27.722
Autorska tema!
Svim građanima Republike Srbije čestitam Dan državnosti naše otadžbine!
Naši dedovi davali su svoje živote da bi mi danas imali svoju državu!
Na ovaj SVETI dan - SRETENJE, 15. februara 1804. počeo je Srpski ustanak protiv islamskog okupatora!
Na ovaj dan proglašen je Sretenjski Ustav Kneževine Srbije 1835. godine!


ŽIVELA REPUBLIKA SRBIJA!

:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:

 
Da cestitam mojoj braci @Bosonosorg @alexn96 @Branja m @Brđanin i ostalima sa foruma koji se tako osjecaju!
DOGODINE U PRIZRENU!
630ddcd172bbf0d2a7f36115_768x512-6f1ba9b8-9d0b-11eb-a3c5-cedfb09875dd.jpeg
 
Poslednja izmena:
Autorska tema!
Svim građanima Republike Srbije čestitam Dan državnosti naše otadžbine!
Naši dedovi davali su svoje živote da bi mi danas imali svoju državu!
Na ovaj SVETI dan - SRETENJE, 15. februara 1804. počeo je Srpski ustanak protiv islamskog okupatora!
Na ovaj dan proglašen je Sretenjski Ustav Kneževine Srbije 1835. godine!


ŽIVELA REPUBLIKA SRBIJA!

:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:
Pa nije jos,otprilike za oko 1 sat.
 
Ipak ovu najljepsu verziju po meni i to uzivo
Iskreno nekad zaplacem uz ovu pjesmu!!!
Расти, расти мој зелени боре,

pасти, расти мој зелени боре.


Да се пењем тебе о врхове,

да ja стигнем све до Свете Горе.


Ту jе царска лавра Хиландара,

ту je царска лавра Хиландара.


Светородне лозе Немањића,

изабраних Богом царевића.


Светог Симеона и Саве,

Светог Симеона и Саве.


Што земаљске дворе оставише,

и душом се небу приљубише.


Расти, расти мој зелени боре,

Расти, расти мој зелени боре.


@електрика

Stara narodna pesma „Rasti, rasti, moj zeleni bore“ je zapisana u 19.veku u selu Nerodimlju gde su u srednjem veku stolovali Nemanjići. A odnosi se na dva stara stabla bora-munike jedan rukosad kralja Milutina a drugi cara Dušana. Mnoge igre i pesme opevane su oko ovih visokih stabala bora. Tu je pesmu i mnoge druge pesme u svojim spisima boraveći u Nerodimlju zabeležio Branislav Nušić kao vicekonzul u Prištini. Kao i mnogi drugi etno muzikolozi koji su boravili i zapisivali stare narodne pesme i igre na Kosovu i Metohiji…
 
Sreda, 14.02.2024. u 19:40Tanjug

Sutra Dan državnosti – Vučić uručuje odlikovanja, centralna ceremonija u Orašcu​


677z381_dfwe.jpg

(Фото Танјуг)
Srbija sutra slavi Dan državnosti – Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine u Orašcu i proglašenje Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.
Predsednik Aleksandar Vučić uručiće sutra odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Centralnu državnu ceremoniju kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu predvodiće izaslanik predsednika, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.
Premijerka Srbije Ana Brnabić će govoriti na Sretenjskoj akademiji „Kulturna diplomatija” u Kragujevcu, a događaju će prisustvovati i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovaće kao izaslanik predsednika Republike i predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka na Avali.

Uz prisustvo državnog rukovodstva, državni praznik biće obeležen polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija u zemlji, najavljeno je iz ministarstava.
Vojska Srbije organizovaće ceremonije polaganja venaca u Kruševcu kod Spomenika kosovskim junacima, u Kraljevu na Trgu srpskih ratnika, u Leskovcu kod Spomenika Narodnom heroju Kosti Stamenkoviću, kao i u Gornjem Milanovcu kod Spomenika vojvodi Živojinu Mišiću, u Vranju kod Bareljefa voždu Karđorđu, i u Požarevcu kod Spomen-obeležja Miloš Obrenović.

Danas je sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave u 16 časova izvršena počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije, povodom obeležavanja Dana državnosti uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.
Povodom Dana državnosti brojni muzeji i ustanove poput Narodnog muzeja Srbije, Galerije Matice Srpske i Državnog arhiva Srbije otvorili su izložbe u prisustvu državnih zvaničnika.

Za Sretenje su vezana dva događaja - prvi je Narodni zbor u Orašcu 1804. na kojem je doneta odluka o dizanju ustanka, a drugi je usvajanje Sretenjskog ustava na velikoj Narodnoj skupštini u Kragujevcu 1835. godine.

Prvi i Drugi srpski ustanak 1804. i 1815. godine, postupno su doveli do obrazovanja novovekovne srpske države
.
Karađorđevom bunom 1804. godine zapravo je započeo talas postupnih oslobađanja svih balkanskih naroda od Turske, što je trajalo tokom čitavog narednog veka.
Srpska revolucija, započeta Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, uspešno je okončana decenijama potom, pored drugog zahvaljujući mudrosti i veštini knjaza Miloša Obrenovića.
Sretenje je odabrano za Dan državnosti Srbije i zbog činjenice da je 1835, na taj dan, u Kragujevcu, donet prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan Sretenjski.

Njegov tvorac je Dimitrije Davidović, a ustrojen je po uzoru na najslobodoumnija ustavna rešenja onovremenog sveta, poput Francuske i Belgije, dok Većina zemalja ondašnje Evrope nije ni imala ustave.

https://www.politika.rs/sr/clanak/5...uje-odlikovanja-centralna-ceremonija-u-Orascu
 
Od gruvanja ce verovatno biti pucanje iz topova sa Kalemegdana i to je to :D Generalno se Sretenje u Srbiji ne slavi ni blizu onako kako se recimo Sveti Stevan slavi u Srpskoj :(
Brate Aco ajmo malo pozitivno! Za kritike i primedbe danas nema mesta!
---------------------------------------------

Počasna artiljerijska paljba, defile plovila Rečne flotile i nalet vazduhoplova povodom Dana državnosti​


1707949260468.png

Sa Kalemegdanske, Petrovaradinske i Niške tvrđave u 16 časova je ispaljena počasna artiljerijska paljba Garde Vojske Srbije, povodom obeležavanja Dana državnosti.

Uz zvuke Vojnog orkestra „Niš“ Kopnene vojske sa Niške tvrđave ispaljeno je 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa, nastup Reprezentativnog orkestra Garde prethodio je ispaljenju 10 plotuna iz šest oruđa na Kalemegdanu, a Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova uveličao je počasnu paljbu 10 plotuna iz četiri artiljerijska oruđa u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Počasna artiljerijska paljba, defile plovila Rečne flotile i nalet vazduhoplova povodom Dana državnosti 2
Foto: Ministarstvo odbrane
Uporedo sa izvršenjem počasne paljbe, plovila Rečne flotile priredila su defile – u Beogradu na plovidbenoj ruti od Savskog jezera do Pančevačkog mosta i Novom Sadu od Žeželjevog mosta do mosta Slobode, a građane su tradicionalnim rubnim pozdravom pozdravile posade komandnih, pomoćnih, višenamenskih, patrolnih i desantnih brodova.

Povodom praznika, za građane Srbije danas je izveden i letački program vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije iznad gradova u Republici Srbiji.


Prelet nad Beogradom, Mladenovcem, Kragujevcem, Kruševcem, Nišom, Jagodinom, Požarevcem, Smederevom, Pančevom i Novim Sadom izvršili su avioni „MiG 29“ i „CASA C-295“, a helikoptere H-145 i Mi-35 su na nebu iznad svojih gradova mogli da vide stanovnici Kraljeva, Čačka, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Kruševca i Niša.

Srbija obeležava Sretenje – Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donet Sretenjski ustav, prvi savremeni Ustav Srbije.
 
Bile su razne ankete po ulicama izmedju ostalog.
Narodu Srbije je uvjek bilo bolje pod drugom drzavom.Jednostavno nije za svakoga država postanu remetilački faktor siju metež svojom neodgovornosti.
Zamolio bih drugosrbe, ustaše, montenegrine, balije, šiptare ... da zaobiđu ovu predivnu temu i da svojim smrdljivim otrovom ne zagađuju istu.
Unapred havala :hvala:
 

Back
Top