Dan antifašističke borbe

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E kad smo kod Hrvata vec..imam jednu informaciju.proverenu.videla bila hiljadu puta
na ostrvu Krku..postoji mesto koje se zove Punat...nekoliko kilometara od samog Krka..mesta i mislim da je Punat najvece mesto na tom ostrvu..a poznato je po svojoj luci gde su smestene najluksuznije jahte
Za vreme strare Jugoslavije ili ti Kraljevine to mesto se zvalo Aleksandrovo u cast kralja Aleksandra..a u centru grada postojao je i spomenik Kralju Aleksandru gde je uklesano da su taj spomenik digli dicni Aleksandrovcani...inace iz tog mesta je bilo Hrvata koji su se deklarisali kao cetnici iz inata Vrbnicanima..stanovnicima Vrbnika..na suprotnom kraju ostrva..........
Elem taj spomenik je bio kad sam poslednji put bila tamo 90-te......hm..bas me zanima da li jos postoji

jel ovaj? http://www.picoodle.com/view.php?img=/5/11/25/f_SpomenikPalm_2143bed.jpg&srv=img28

Ljubo, ako neko paktira sa Italijanima, pa čak i Nemcima, da bi se spasao od ustaškog pogroma, to je sasvim opravdano!

I ja bi uradio isto to, da sam u to vreme bio na teitoriji NDH!!!

Na teritoriji gdje su četnici surađivali s Talijanima nije bilo ustaša i NDH nije imala ingerenciju.
Oni su pod patronatom Talijana činili zločine po Dalmaciji i Zagori.

A surađivali su i sa ustašama, naročito u Bosni i potkraj rata, kad je trebalo spašavati doope!

Па то ти причам све време.
dinarcijo2.jpg
to su ti antifašisti:ok:
cetnici_kolju.jpg

cetnickikoljaci.jpg

cetnici_s_talijanon.jpg

1944majevicastevandamja.jpg

djurisic.jpg

to su ti antifašisti:ok:

Ovo što ti sad pokušavaš je potez davljenika koji se hvata za slamku... Ustaše su bile fašisti, a četnici i partizani antifašisti...

Da li su četnici, deo njih ili neki od njih počinili zločine ili sarađivali sa okupatorom? JESU!!! Deo njih ili neki od njih sigurno jesu i oni su bacili ljagu na pokret pod komandom Draže Mihailovića i od toga se svako normalan ogrđuje i to osuđuje. ALI TO NE MENJA SUŠTINU RAVNOGORSKOG POKRETA KOJI JE BIO DUBOKO ANTIFAŠISTIČKI!!!

Ma daj, ne prosipaj takve stvari, za koje znaš da ne postoje!

To je nova srpska istorija?

Па ево мало доказа у прилог "новој српској историји".

http://www.mangup.net/slike/tito/16vik4.jpg
Оригинални италијански документ од 14.08.1944 о сусрету усташког Папе Пије Дванаестог и Јосипа Броза Тита у Ватикану, који је пронашла др Смиља Аврамов у ватиканској архиви. Јасеновац је још 9 месеци клао србе после овог сусрета. Ово је један од милион доказа да је тито знао за Јасеновац, за то га није никад ни посетио иако се на посмртној постељи правдао да није стигао црвени усташки бан. А прошао је поред њега бар сто пута.

"Kvaternik je 22. aprila 1941. zapisao "Mile (Budak - prim. aut) bio ponovo kod mene. Tražio da se ubrza dogovor o suradnji sa komunistima. Poglavnik potpisao dogovor. O tome odmah javljeno Lorkoviću. On je dobio zadatak za suradnju”

"Najpogodnija za to, pokazalo se, bila je bihaćka regija. Zato je "Bihaćka republika" trajala duže od prethodnih. U njoj komunisti ne samo što nisu napadani od strane "Nezavisne Države Hrvatske", nego su i redovno snabdevani oružjem, municijom i ratnim materijalom. U to vreme akreditovali su jednog svog visokog funkcionera (Andriju Hebranga) za vezu sa ustašama, a jednog (Vladimira Velebita) za vezu sa Nemcima. Ta dvojica bezbedno su sedela u Zagrebu. Već smo videli da je u Zagrebu, u svojoj vili, živeo Velebitov otac, austrougarski general u penziji, ratni drug Gleza Horstenaua iz Prvog svetskog rata, dok je Andrija Hebrang još 1929. godine bio osuđivan zbog saradnje sa ustašama. "Nezavisna Država Hrvatska" je bila jedina nacistička država koja posle napada Nemačke na Sovjetski Savez nije progonila vođe Komunističke partije. Svi istaknuti funkcioneri Komunističke partije Hrvatske su preživeli rat, izuzev nekolicine Srba-komunista, koje su, preko ustaša, likvidirali sami komunisti (Rade Končar, Staniša Opsenica i drugi). 10 Početkom 1943. godine Pavelić je tajno poslao komunistima jednog svog ministra, N. Rušinovića, da izrazi "povjerenje" prema njima. Neposredan povod za slanje ovog ustaškog ministra bio je obaveštavanje partizana o predstojećoj nemačkoj Operaciji "Vajs", kako bi se na vreme sklonili. Komandant 4. zone "Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske", Vicko Krstulović, o dolasku ministra Rušinovića pisao je 18. januara Vrhovnom štabu "Da je Pavelić poslao ministra naročito zato da nađe vezu sa partizanima, kako bi se na bilo koji način predusrela ova akcija (Operacija "Vajs" - prim. aut) i ubijanje partizana i hrvatske vojske. Ovo pregovaraše i sporazum sa partizanima mora biti apsolutno tajno pred Nemcima i Talijanima."

Оригинални италијански документ од 14.08.1944 о сусрету усташког Папе Пије Дванаестог и Јосипа Броза Тита у Ватикану, који је пронашла др Смиља Аврамов у ватиканској архиви. Јасеновац је још 9 месеци клао србе после овог сусрета. Ово је један од милион доказа да је тито знао за Јасеновац, за то га није никад ни посетио иако се на посмртној постељи правдао да није стигао црвени усташки бан. А прошао је поред њега бар сто пута.

"Kvaternik je 22. aprila 1941. zapisao "Mile (Budak - prim. aut) bio ponovo kod mene. Tražio da se ubrza dogovor o suradnji sa komunistima. Poglavnik potpisao dogovor. O tome odmah javljeno Lorkoviću. On je dobio zadatak za suradnju”

"Najpogodnija za to, pokazalo se, bila je bihaćka regija. Zato je "Bihaćka republika" trajala duže od prethodnih. U njoj komunisti ne samo što nisu napadani od strane "Nezavisne Države Hrvatske", nego su i redovno snabdevani oružjem, municijom i ratnim materijalom. U to vreme akreditovali su jednog svog visokog funkcionera (Andriju Hebranga) za vezu sa ustašama, a jednog (Vladimira Velebita) za vezu sa Nemcima. Ta dvojica bezbedno su sedela u Zagrebu. Već smo videli da je u Zagrebu, u svojoj vili, živeo Velebitov otac, austrougarski general u penziji, ratni drug Gleza Horstenaua iz Prvog svetskog rata, dok je Andrija Hebrang još 1929. godine bio osuđivan zbog saradnje sa ustašama. "Nezavisna Država Hrvatska" je bila jedina nacistička država koja posle napada Nemačke na Sovjetski Savez nije progonila vođe Komunističke partije. Svi istaknuti funkcioneri Komunističke partije Hrvatske su preživeli rat, izuzev nekolicine Srba-komunista, koje su, preko ustaša, likvidirali sami komunisti (Rade Končar, Staniša Opsenica i drugi). 10 Početkom 1943. godine Pavelić je tajno poslao komunistima jednog svog ministra, N. Rušinovića, da izrazi "povjerenje" prema njima. Neposredan povod za slanje ovog ustaškog ministra bio je obaveštavanje partizana o predstojećoj nemačkoj Operaciji "Vajs", kako bi se na vreme sklonili. Komandant 4. zone "Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske", Vicko Krstulović, o dolasku ministra Rušinovića pisao je 18. januara Vrhovnom štabu "Da je Pavelić poslao ministra naročito zato da nađe vezu sa partizanima, kako bi se na bilo koji način predusrela ova akcija (Operacija "Vajs" - prim. aut) i ubijanje partizana i hrvatske vojske. Ovo pregovaraše i sporazum sa partizanima mora biti apsolutno tajno pred Nemcima i Talijanima."

To je glupost!
Ustaše su prvenstveno bili protiv komunista. Čak i više nego protiv Srba.
Tako da to sve nema nikakvog povijesnog uporišta i najobičnija je izmišljotina da bi se kompromitiralo hrvatske antifašiste i Josipa Broza.

Uzalud vam trud svirači! :hahaha:

."

I kako to, ako je bilo toliko partizana u RH, Jasenovac je oslobođen tek 27 aprila 45-e, 4 dana pre samoubistva Hitlera?:hahaha:
Da nisu i partizani, kao i Sovjeti, sedeli i čekali da se Hitler obračuna sa Varšavskim pobunjenicima?

Ma daj, ne prosipaj takve stvari, za koje znaš da ne postoje!

To je nova srpska istorija?

gresis
na pr moj profesor istorije je posle iznosenja u javnost u Srbiji 80-tih godina.podatke o Titovoj saradnji sa Nemcima i kako je probijen obruc na Neretvi dao na uvid dokumente koji su srivani i delimicno unisteni kao i iz dukumentacije vezane za cetnicki pokret.........doziveo nevidjenu torturu do izbacivanja sa fakulteta..istoriju pisu pobednici,....a mi smo tako serviranu istoriju ucili......40 godina....bez da smo znali sta su partizani ..tj komunisti radili posle oslobodjenja..koliko jama napunili...ali to je druga tema..nije sve tako kako se tebi cini.ili kako su tebe ucili

http://www.javno.com/hr-hrvatska/ndh-nije-bila-ni-nezavisna-ni-hrvatska-ni-drzava_266911

U šumi Brezovica kod Siska, na mjestu gdje je na današnji dan prije 68 godina, 22. lipnja 1941. g. osnovan Prvi sisački partizanski odred, kao prva naoružana antifašistička postrojba u Drugom svjetskom ratu, danas je pod pokroviteljstvom Vlade RH i hrvatskog premijera dr. Ive Sanadera, održana središnja svečanost obilježavanja Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj...

Izaslanstva su odala počast prvim antifašistima i prvom antifašističkom odredu u Hrvatskoj i u Europi u Drugom svjetskom ratu, koji su, kako je istaknuto, Hrvatsku i hrvatski narod svrstali među snage antifašizma i sile pobjednice u Drugom svjetskom ratu...

"Naša je država mlada, izrasla na Domovinskom ratu u borbi za slobodi i samostalnost. Ova današnja Hrvatska nema baš nikakve veze s tvorevinom koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata okaljala hrvatsko ime, i koja je odgovorna za besprimjerne zločine protiv Srba, Židova, Roma, Hrvata antifašista i svakoga za koga se i posumnjalo da bi mogli biti drugačiji. Niti je tzv. NDH bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda, niti je današnja Republika Hrvatska na bilo koji način njezin nastavak ili njezino uskrsnuće. Tzv. NDH nije bila ni nezavisna, ni hrvatska, ni država", naglasio je predsjednik Mesić...

gresis
na pr moj profesor istorije je posle iznosenja u javnost u Srbiji 80-tih godina.podatke o Titovoj saradnji sa Nemcima i kako je probijen obruc na Neretvi dao na uvid dokumente koji su srivani i delimicno unisteni kao i iz dukumentacije vezane za cetnicki pokret.........doziveo nevidjenu torturu do izbacivanja sa fakulteta..istoriju pisu pobednici,....a mi smo tako serviranu istoriju ucili......40 godina....bez da smo znali sta su partizani ..tj komunisti radili posle oslobodjenja..koliko jama napunili...ali to je druga tema..nije sve tako kako se tebi cini.ili kako su tebe ucili

Mi, odnosno ja, za jame znam više od 20 godina. I za Križni put i za Bleiburg i postupanja komunističkih vlasti poslije rata, ....
Ali optuživati partizane za suradnju s ustašama je nebuloza!
Ne toliko zbog partizana, koliko zbog ustaša! :hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back