Dajte mu vlast i videće te kakav je čovek

uuuu taj film sam gledao mnogo, mnogo puta, fenomenalan je :)
i svaki put kad ga gledam, jasno mi ukazuje i na sistem društva, i na odnos "velikih riba koje gutaju male",
i na ono što jekrucijalno u filmu kao poruka, a to je da normalnog naprave ludim,
ili baš pokušaju i to baš ti sa vlasti koji su neko 'mudo' sišli među "ludake" pa se *****,
a ne vide da su milion puta luđi od tih "pacijenata" :)

ova upravnica iliti glavna med. sestra u ovoj ustanovi, pokušava nametnuti autoritet ovim "bolesnicima",
a oni je prcaju u mozak, i što se vidi u toku filma da, kada to ne uspe svojim jelte nazovi "autoritetom" (vlašću),
onda primenjuje brutalne metode ;)

da, da, poruka filma je jasna :ok:

ljudi su u sustini lose osobe pune kompleksa ,manija i zelja.

dok nisu na vlasti sve te mane moraju potiskivati ali zato kad zauzmu poziciju postaju ono sta jesu.

znaci vlast ne kvari ljude nego ih otkriva.

Nisu svi ljudi takvi.Samo sto oni koje vlast ne kvari,ni ne zanima da dolaze na pozicije vlasti da bi mogli da utice na druge ljude,oni imaju vlast nad sobom i to im je dovoljno,a sa drugim ljudima se ne takmice vec znaju da saradjuju.

Nisam do sad bas imao neku priliku da sefujem, a i nemam neke ambicije (na moju stetu).... ja mislim da tu ima vise situacija:
-Covek(novi sef npr.) je napaljeni kompleksas.
-Veca odgovornost manje prasta greske...
-Doskorasnje kolege lelemudi hoce da iskoriste to sto si im prijatelj pa onda lelemudaju jos vise a kad hoces da zastitis svoj posao od onih iznnad tebe, kolege lelemudi kazu "nije vise onaj isti..eto, daj mu vlast i videces kakav je"

Poslednja izmena:
firme bez radnničkog sindikata su nešto slično kao 'goli otok' kao što je slučaj sa jednim mojom bivšim preduzećem
svaki radnik ko je pokušao da se pobuni protiv rada šefova ili je bio opomenut da mu se zapuše usta ili sankcionisan
takav sistem govori da ne sme da se govori ono što ne žele da čuju ili što im ne ide u prilog
imalo je doduše, nekakvih kvazi-prava radnika, ali ta prava su bila svedena samo na to dok vlast može progutati a da je bezbolno po njih

zato osobe koje se dočepaju vlasti smatraju sebi to kao jedini autoritet jer im niko ništa ne može,
dok bi kao obični radnici bili potčinjeni ne samo šefovima, nego što je najgore i od drugih radnika

firme bez radnničkog sindikata su nešto slično kao 'goli otok' kao što je slučaj sa jednim mojom bivšim preduzećem
svaki radnik ko je pokušao da se pobuni protiv rada šefova ili je bio opomenut da mu se zapuše usta ili sankcionisan
takav sistem govori da ne sme da se govori ono što ne žele da čuju ili što im ne ide u prilog
imalo je doduše, nekakvih kvazi-prava radnika, ali ta prava su bila svedena samo na to dok vlast može progutati a da je bezbolno po njih

zato osobe koje se dočepaju vlasti smatraju sebi to kao jedini autoritet jer im niko ništa ne može,
dok bi kao obični radnici bili potčinjeni ne samo šefovima, nego što je najgore i od drugih radnika

Ne generaliziram sada, ali ima takvih koji su na visoku poziciju došli na osnovu rodbinskih, prijateljskih ili ljubavničkih veza.
Nemaju znanja, pameti a još manje talenta i jedino što mogu je da se iživljavaju na niže rangiranim članovima kolektiva,
a sve u svrhu da nahrane vlastiti ego, liječe osobne frustracije i barem malo imaju osjećaj da su važni.

Zašto se ljudi pokondire kada se dograbe vlasti i položaja ?

Opravdano, ili je to neka vrsta terapije nad inferiornošću svoje ličnosti ?

Lečenje kompleksa !?

Povampire se jer je to mesto za njih plafon, tu je kraj , granica njihove " sirine". Kompleksasi koji su docekali svojih pet minuta. Najvise mi idu na zivce komentari tipa : "Jao, kako je bio dobar covek pre nego sto je postavljen za sefa, direktora ! Sta mu bi?" Nikad to nije ni bio dobar covek samo je vesto sakrivao ono zlo u sebi. Docekao da bude u poziciji da i njega neko primeti, a obicno i zapamti ali u negativnom svetlu. Naravno, nisu svi takvi . Nisu takvi ljudi svesni svojih sposobnosti, svesni sebe. Oni koji znanje vezano za struku "imaju u rukavu". Nemaju potrebu da maltretiranjem drugih prikrivaju svoju nesposobnost i da glume silu. Odlicna je ona : "Daj mu vlast, da mu cujes glas."

Poslednja izmena:

Back