- Poruka
- 46.570
Па ево ја сам крштен и никада ми није хришћанство наметано.
Da krstenje je inicijacija...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па ево ја сам крштен и никада ми није хришћанство наметано.
Da, krstenje je simbol licnog predanja Bogu...Cin krstenja ima samo simbolicnu funkciju. Samo krstenje bez unutrasnje zelje za licnom, duhovnom promenom (preobrazajem) nema nikakvo znacenje. Pa tako, krstenje bi trebalo da predstavlja simbol licne unutrasnje teznje i svesnosti o potrebi da se dostigne veca duhovna instanca. Nacin krstenja ukazuje na put koji ce pojedinac koristiti u sopstvenom duhovnom razvoju. Sama pripadnost religiji i vera bez licnog napora da se promeni svest, nije dovoljna te u tom smislu krstenje je beznacajno.
reci tiDa li je moralno uzeti nešto što Ti neko ponudi da pojedeš?
reci ti
Cim nudi je moralno uzeti...Ne znam, a Ti?
Cim nudi je moralno uzeti...
nije to greh nego ishod..A ako čoveku bude zlo zbog toga, čiji je greh, ovoga što je uzeo ili ovoga što je nudio?
nije to greh nego ishod..
Oboje su krivi dvostruki greh...Dakle, narkodiler ponudi nekome drogu, i ovome bude loše zbog toga, kažeš tu nema greha, već samo ishod?
Oboje su krivi dvostruki greh...
Dao si banalan primer hrane...Zar nisi prethodno rekla da je moralno uzeti, ako Ti neko ponudi nešto da pojedeš?
Dao si banalan primer hrane...
posle droge....
pravi razliku sta je greh...

Jesam li rekao da ovaj što uzima zna šta uzima?
djavole lep primer relativnosti morala![]()
monce da li je moralno potiskivati svoje prirodne nagone jer tako nalazu moralne norme u drustvu? i da li je moralno rditi nesto sam kad te niko nevidi, msm jel se to racuna?![]()
sta je sustina morala? izvini ako si vec dao odgovor mrzi me da listam, ne zameri...apsolutni moral ne postoji, promenljiv je i zavisi od subjektivnog shvatanja istog.
Spoznati sebe kao deo večne celine.
Ako ne postoji apsolutni moral, onda ne postoji ni celina, kojoj čovek pripada, već svako živi za sebe, po subjektivnom moralu.
Verujem da nije tako i da je svaki čovek deo jedne celine, i svi imamo jedan zajednički cilj, harmoniju, mir, spokoj.
sa ovim se slazem, ali to ne bih nazvali moralom. ne vidim kako bi covek mogao da postane celovit ako deli stvarnost na dobro i lose? dali mislis da je vecna istina dobra ili losa? ja mislim da nije ni jedno i da je oba.
zar mislis da je razumeti istinu tako jednostavno? mozda ona i jeste jednostavna ali razumeti tu jednostavnost je mnogo komplikovano za ljudski um koji je naucio na jednu drugu vrstu jednostavnosti. bog kao savrseno bice, nedostizno govori o tome da amo od pocetka svesni da postoji nesto neshvatljivo (a neshvatljivo je samo zato sto prevazilazi nase poimanje stvarnosti), dalje od granica za koje mi znamo, a to su granice dobra i zla. greska je sto mi, ljudi ne vidimo da je ono sto je bozansko izvan tih granica pa mu pridajemo iskljucivo dobre osobine sto je pogresno tumacenje. pridajemo mu osobinu nedostiznosti, jer nijedan covek nije u stanju da bude iskljucivo dobar i da dostigne to savrenstvo. izvan granica znaci da je iznad razlika koje postoje u ovom svetu, a ne da je toliko dobar da je nedostizan. zar ne mislis da bojenjem boga u samo jednu boju zanemarujemo citavu drugu polovinu? ignorisanje tamnih delova nase stvarnosti necemo stici do sustine, jer zar nisu i oni deo iste i zar nije i u njima ta ista sustina?