Da objasnim jednom zauvek sta je demokratija po zapadnom shvatanju

Francuska se bar bo
Demokratija je iluzija za malog čoveka - da ima moć i pravo da odlučuje.
Svet izgleda ovako:
Novac (a samim tim i moć) imaju: bogati pojedinci, korporacije, industrije, mafija... Ali ovaj svet naseljavaju milijarde malih ljudi, koji iako bez novca, moći i uticaja, ipak predstavljaju opasnu masu. Stoga se pojavljuju političari, koji služe kao most između moćnika i mase, finansirani od strane onih koji imaju moć, sprovode njihove želje, a narodu predstavljaju situaciju kao nešto što je za njihovo dobro. Uvijaju, upakuju, zašećere, nešto i udele. Važno je da narod veruje da je ono što se dešava njegova volja, da on ima uticaj, da može nešto promeniti. I dopušta mu se da tu i tamo "pobedi" u nekom protestu i izbori se za neka prava. To ojačava iluziju. Kako prosečan čovek ništa drugo ne želi do da živi mirnim i sigurnim životom i spreman je da zatvori oči na sve i svašta što se oko njega i u svetu dešava samo da ne naruši svoj komfor - tako se njime mudro može ovako vladati doveka.
Svi se čude - kako i zašto prosečan čovek na tom demokratskom, slobodarskom Zapadu koji toliko brine o ljudskim pravima ne daje ni pet para što su Amerikanci, recimo, razorili Irak ili zamlaćivali Avganistan, pa ga otkačili i ruinirani tamošnje ljude, itd. Zato što ih NIJE BRIGA. Nije u njihovoj kući, nije u njihovom dvorištu. Njihovi političari su se potrudili da mu obezbede dovoljno udoban život da ga ne interesuju problemi drugih i da ima pametnijeg posla (recimo - gde će na letovanje i koji model auta da kupi). A to je tako jer u tim zemljama ima mnogo uticajnih moćnika, a i važniji je valjda zadovoljni Nemac nego zadovoljni Grk (da ne spominjemo one - za Zapad - "niže rase"). Ali nije ni taj Nemac slobodan čovek. I on je rob, samo živi u malo boljim uslovima od drugih robova. I - kao i svaki rob - on je samo "oruđe koje govori", pa po potrebi i ako je u nekom višem interesu moćnika i Nemcu se može uzeti sve kao i Iračaninu. I on može jednog dana završiti na sličan način (kao što se u istoriji dešavalo).
Demokratija je šarena laža. I politika je šarena laža. Još uvek prolazi kod naroda. Kad ne bude prolazila - smisliće nešto novo. Ili će se vratiti na staro - gola batina, bez plišanog omota.
Ne postoji demokratija u smislu da stanobništvo vlada jer bi to i "tehnički" bilo teško provodljivo.ipak stanovništvo preko izbora ima uticaj na vladu.ako se stepen demokratije možda i ne može meriti u svakoj konkretnoj državi može se utvrditi postojanje ili nepostojanje slobode govora.
 
Иначе, постављач каже, Вранцуска нема руднике, а има злато, а мали Мали има руднике а нема злато.

И ја немам фабрику фармерица, па имам неколико пари истих.

А знате како их имам?

Крађом, експлоатацијом, и отимањем, ето како.

Кад устану презријени на свијету видећеш и ти свог бога.
 

Back
Top