Da ne ispadnem fanatik...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Koliko društvo od vas očekuje da menjate svoje principe i gledišta,
da bi se uklopili? Primećujem da vernici često dokazuju, dal sebi
ili drugima, da nisu fanatici. Pa će tako čovek sakriti u džep brojanicu
ili će popiti neko alkoholno piće, mada je sebi obećao da to neće
raditi jer mu muti um. Da ne nabrajam dalje primere. Mislim da ste
razumeli o čemu pričam.

Da li ste u iskušenju da dokazujete da niste fanatici?
Da li to doživljavate kao oblik diskriminacije od strane okoline?

Koliko društvo od vas očekuje da menjate svoje principe i gledišta,
da bi se uklopili? Primećujem da vernici često dokazuju, dal sebi
ili drugima, da nisu fanatici. Pa će tako čovek sakriti u džep brojanicu
ili će popiti neko alkoholno piće, mada je sebi obećao da to neće
raditi jer mu muti um. Da ne nabrajam dalje primere. Mislim da ste
razumeli o čemu pričam.

Da li ste u iskušenju da dokazujete da niste fanatici?
Da li to doživljavate kao oblik diskriminacije od strane okoline?
Ne dokazujem se ljudima, samo Bogu.
Sto bi mi smetalo da misle da sam fanatik ako znam da nisam, u ostalom mozda i jesam u pojedinim slucajevima.
Dakle ne zanima me, ionako neki nece razumeti pokusavala da smanjim to sto jesam ili ne...

Ovo je više moj strah od osude. Možda me ne bi ni osudili, ali
ja biram mesto za meditaciju negde u dnu placa, da me slučajno
neko sa ulice ne vidi. :lol:
kad god spomenete meditaciju setim se reklame oreo. žena hoće da meditira muž hoće na jezero. kaže žena ako okrenem na levo idemo da meditiramo i naravno okrene na levo. odu tamo i vođa šta li je kaže zamislimo da smo na jezeru.

Није ме брига да ли ће ме неко сматрати фанатиком. На послу сам се расправљао око вјере и убијеђивао људе о православљу.
Pa ne moram da se raspravljam i ubeđujem, ali imam pravo da kažem
šta mislim. Ako već živiš to u šta veruješ, onda se ne može ni sakriti
i da hoćeš.

ispovednik makarije
Бар има жара... а ваља и ћутати пред охлађенима...

https://svetosavlje.org/pouke-prepo...g-iz-knjige-radosti-moja-hristos-vaskrse/#009

Када се деси да се нађеш мећу људима у свету, о духовним стварима не треба говорити, особито ако код њих не примећујеш жељу да те слушају.

У том случају, треба следити учење Светог Дионисија Ареопагита (у књизи о Небеској јерархији, гл. 2): поставши сам божанствен од познања божанствених ствари, и у тајности ума свога сакривши светињу од неосвећеног народа, чувај је, јер – како Писмо каже – није добро пред свиње бацити чисти, светолики и скупоцени накит духовног бисерја.

Треба држати на уму реч Господњу: Не мећите бисера свога пред свиње да их не изгазе ногама својим и, вративши се, не растргну вас” (Мт. 7, 6). Због тога на све начине треба да се трудиш да скриваш у себи ризницу дарова Божијих. У противном, изгубићеш их и нећеш их више наћи… А када потреба изискује или ствар дотле стигне, треба отворено деловати у славу Божију, сходно речи Божијој: “Ја прослављам онога који је Мене прославио” (1. Цар. 2, 30), зато што се пут већ отворио.

Pa ne moram da se raspravljam i ubeđujem, ali imam pravo da kažem
šta mislim. Ako već živiš to u šta veruješ, onda se ne može ni sakriti
i da hoćeš.
ako živi a da nije samo teorija.
uostalom život demantuje ubeđenje, praksa teoriju.
članovi kultova bez razmišljanja prihvataju sve bez pogovora od vođe. vođa im sugeriše i godinama ta slobodna volja bledi dok ne nestane i tad postaješ fanatik, bez pitanja si spreman ama baš na sve jer vođa je protočni bojler i svaka njegova reč je ustvari božija. dalje nema priče sve ostalo je laž i zabluda.
prvo te ubede da si ovca, pa da ti treba pastir. nemoj da se drzneš da budeš svojeglav to vodi ka večnom uništenju tj večnoj muci.

Srećom pa sam okružen ljudima koji boga ne pominju, ja ne slavim al volem didem po slavama da krvljam. Ne pita me niko što ne slavim.
A vidim da ljudi previše imaju ikona po kućama, brojanice nose, tetoviraju neke svetce i krsteve da se vidi koliki su vernici.
Biti vernik znači biti član kulta jedne od hiljade religija. Da prekin raspravu sa vernikom samo kažem da verujem u nešto i to je to, inače kreće ispiranje mozga da su oni u pravu.

Back