Može li Bog stvoriti toliko težak kamen da ga ne može podići?

Pošto si bio znatiželjan...post gore je moj odgovor na tematsko pitanje. Ne volim odgovarati na svoja pitanja, ali eto...niko se nije kvalitetno iskazao na moje pitanje pa moram sam da ga obradim. To nije popularno ali nije mi ugodno i da moja tema "visi u zraku" relativnosti.
Kako odgovoriti nekome ko nema predstavu ili ima pogresnu predstavu ili postavi protivrecno pitanje, a da to bude par recenica koja se uklapaju u njegovu predstavu i to tako da on ne moze protivreciti?

Onaj koji ovo pita ne zna sta je gravitacija pa bi kamen veci od zemlje privukao zemlju i Bog ne bi imao potrebe da ga dize.

Doskocica bi mogla biti takva da se negacijom kaze:

"Bog ne moze stvoriti kamen koji ne moze podici. "

Sto je u biti isto sto i:

"Bog moze podici svaki kamen koji stvori."

Pošto si bio znatiželjan...post gore je moj odgovor na tematsko pitanje. Ne volim odgovarati na svoja pitanja, ali eto...niko se nije kvalitetno iskazao na moje pitanje pa moram sam da ga obradim. To nije popularno ali nije mi ugodno i da moja tema "visi u zraku" relativnosti.
On ne shvata da je samo pitanje paradoks, ako je Bog sve i u svemu on je i taj kamen koliko god velik bio, I sta znaci 'podici kamen' :roll:, to danas moze i neko ko je slab uz pomoc masina. Postoje emiseje o preciznoj gradnji nekih hramova i piramida hiljadama godina unazad i mi danas ovako pametni jos nagadjamo kako se to kamenje prenosilo.
Ipak da sacekamo Ljubu da vidimo je li on pravi odgovoritelj :ceka:

Sta je za tebe kvalitet? Kvantitet?

pogrešno tumačenje. SVE MOGUĆ je onaj koji može sve moguće. NE MOGUĆE ne može niko. mislim da je ovo prvi aristotel rekao.
probaj ti pronaći prirodan broj koji pomnožen sami sobom daje -1. pa se ponovo javi.
Zbog takvih izvrtanja reci sve manje ljudi i veruje u Bibliju i smatra je budalastinom.
Semoguci je onaj koji sve moze.

Bog je svemoćan Bog je svemoćan. Grčka reč pantokrátõr znači „svemoćan“ ili „svemoguć” i za Boga se koristi 10 puta u Novom zavetu.
Jov je govorio o Božijoj sili u Jovu 42:2: „Ja priznajem da sve možeš i da se tvojoj misli protiviti ne može".
------

No, kad neko sam sebe laze, niko mu ne moze pomoci.

Zbog takvih izvrtanja reci sve manje ljudi i veruje u Bibliju i smatra je budalastinom.
Semoguci je onaj koji sve moze.

Bog je svemoćan Bog je svemoćan. Grčka reč pantokrátõr znači „svemoćan“ ili „svemoguć” i za Boga se koristi 10 puta u Novom zavetu.
Jov je govorio o Božijoj sili u Jovu 42:2: „Ja priznajem da sve možeš i da se tvojoj misli protiviti ne može".
------

No, kad neko sam sebe laze, niko mu ne moze pomoci.
Onaj koji sam sebe obmanjuje si ti. Kakav sad crni grcki?

Ljudske nisli i ljudski jezici su samo ljudski i besmisleno je polaziti od njih ili se pozivati na njih ako i samo ako nisu absolutna istina.

Kako Bog moze pronaci prirodan broj koji pomnozen samim sobom daje -1?

Onaj koji ovo pita ne zna sta je gravitacija pa bi kamen veci od zemlje privukao zemlju i Bog ne bi imao potrebe da ga dize.

Pitanje svakako ima naučnih mana ali je pravo pitanje na to pitanje - kakav cilj pitatelj ima a ne je li naučno pravilno postavio smisleno pitanje. Moj odgovor koji sam dao na stranici br 5 ide u razjašnjavanje pitanja kao zamke na način da se dokaže da pitatelj nema elementarno znanje što je i kakav je impersonalni Bog a ne kakve su naučne mane pitanja.

Svakako da i tvoj gornji tekst ima naučnih mana jer težina i snaga gravitacije nekog predmeta ne ovisi o veličini kamena jer kamen od 1 m3 može da bude teži od cijele planete zemlje ukoliko je taj kamen nastao strašnim gravitacionim sažimanjem elemenata poput "crne rupe". Bog može samu planetu zemlju stisnuti u promjer lopte od deset ili dvadeset centimetara a čija će težina dakako ostati ista.

Back