Da li znate

TOLEDO - Časnu sestru Mariju Galan (54) proterali su iz samostana u španskom Toledu, jer se previše vezala uz "Fejsbuk". Naime, višim sestrama nije bilo drago što ima toliko prijatelja na toj društvenoj mreži i što se Marija previše zanima za nove tehnologije.

Da više nije u dominikanskom samostanu objavila je i na svom "Fejsbuk" profilu.
"Zavist mi je život pretvorila u pakao, glavna sestra i ostali rekli su svoje. Razrešili su me službe bez posebnog objašnjenja", napisala je Marija na njenom "Fejsbuk" profilu dva dana pošto su joj rekli da više ne može biti časna.

Istakla je da ne oseća gorčinu već da je spremna da započne novi život. Podršku su joj pružili i njeni prijatelji na "Fejsbuku", kojih ima čak 285.

"Sanjam o tome da napokon vidim London i Njujork", poverila je svojim virtuelnim prijateljima. Posle odlaska iz samostana Marija je sa "Fejsbuk" profila maknula fotografiju na kojoj je u redovničkoj odeći te je za glavnu sliku postavila lice mlade žene koja plače.

Nezaposlena, sada već bivša sestra traži posao. Nada se da će ubrzo početi da radi kao računovođa.
- Znam da sad nije povoljno vreme, ali nadam se da ću ipak dobiti posao - kaže Marija.

PEKING - Kinez Li Fu proveo je više od pet godina sa 10 centimetara dugom oštricom noža u glavi, a da to nije ni znao, piše britanski tabloid Dejli mejl.

Ovaj 37-godišnji taksista iz kineske provincije Junan živeo je sasvim normalno, uprkos čestim glavoboljama i čudnim ukusom u ustima.

Tokom jedne posete lekaru, kome se žalio na bolove u glavi, napravljeni su rendgenski snimci i oni su pokazali da je u njegovu lobanju zarivena poveća oštrica noža. Li je objasnio kako je ona dospela tu, ispričavši novinarima da ga je pre pet godina nožem napala jedna mušterija koju je vozio u svom taksiju.

"Napao me je čim sam ga dovezao tamo gde je tražio. Odveli su me u bolnicu, gde su mi previli rane", kazao je on, dodavši da niko tada nije primetio da je sečivo ostalo zabodeno u glavi.

Kada je napadač uhapšen, policija nije uspela da pronađe oružje zločina, a sada znamo i zašto.

Li je, u međuvremenu, operisan i može da nastavi mirno da živi, sada bez glavobolja i bez čudnog ukusa u ustima.

NAJGORA PLJACKA - U avgustu 1975. tri muškarca su pošli da opljackaju Kraljevsku banku Škotske u mestu Rothsay, kada su se zaglavili u rotirajucim vratima. Nakon što im je osoblje banke pomoglo da se izvuku, zahvalili su svima, okrenuli se i napustili zgradu. Par minuta kasnije vratili su se i objavili nameru da opljackaju banku, ali im niko od osoblja nije poverovao. Kada su zatrazili 5000 funti u kešu, sluzbenik im se nasmejao u lice, ubeden da se šale. Zatim je jedan od pljackaša skocio na drugu stranu šaltera, ali se sapleo, pao na pod i uganuo clanak. Ostala dvojica su zatim pokušali da pobegnu, ali su se opet zaglavili u rotirajucim vratima.

Stefani je ukrala skupocenu bundu iz jedne radnje u Minesoti, što su zapazili zaposleni i brzo pozvali policiju. Kada je patrola stigla, zamolili su kradljivicu da prizna zločin, ali se ona samo nasmejala i čak u jednom trenutku podigla haljinu kako bi pokazala da "ne krije ništa".

Kada su zaposleni prebrojali skupocena krzna u radnji videli su da jedna bunda, baš ona koju je Stefani tražila da vidi, i dalje nedostaje, policija je morala da debeljuškastu Amerikanku sprovede u pritvor.

Skrivala bundu od policije dva dana u pritvoru...

Tamo je provela ceo vikend, čekajući da izađe na sud i odgovori na optužbe vlasnika krznarske radnje.

Sedela je u svojoj ćeliji dva dana, a onda je, na dan kada su je sprovodili do sudnice, pred policajcima podigla haljinu i izvukla bundu iz gaća koju je tamo uspela da sakrije.

"Rekla je da ne može više da izdrži i izvukla je", rekao je jedan od policajaca i dodao da Stefani ima 120 kilograma i da zato nisu ni pomislili da je "salce oko stomaka i na guzi" zapravo bunda uvučena u donji veš.

Malezijac Tambun Gediu pošao je u lov na veverice blizu svoje kuće u Peraku. Iako u okolini tog naselja nema tigrova, jedan je tu ipak "zalutao" i napao ga. Han Besau (55) čula je zapomaganje, zgrabila prvu stvar koju je našla - drvenu kutlaču - i istrčala napolje.
Tambun Gediu je operisan, ali je preživeo zahvaljujuće hrabroj ženi i njenoj moćnoj kutlači

Zatekla je okrvavljenog supruga kako se rve sa tigrom, pritrčala i počela da udara zver kutlačom po glavi. Posle nekoliko jakih udaraca, tigar je pobegao.

Tambun je prebačen u bolnicu, gde su mu sanirane duboke posekotine po grudima, licu i nogama.

MOSKVA- Staklena kocka veličine 30x24x14 milimetara, u koju staju dve čajne kašičice vode, najmanji je akvarijum na svetu, koji je napravio mikrominijaturista Anatolij Konenko iz sibirskog grada Omska, koji je svoje remek-delo radio dve sedmice.

Deset mililitara vode smešteno je u staklenu kocku veličine 30x24x14mm u kojoju plivaju žive ribice, a ima i peska i raznobojnih kamenčića sa algama. Ali to još nije sve: mini akvarijum snabdeven je čak filterom za prečišćavanje vode, preneo je "Glas Rusije".

Umetnik Anatolij Konenko se bavi mikrominijaturom tačno 30 godina, on je prvi majstor ovog posla u Sibiru.

Pronašao je tehnologiju pisma na pirinčanim zrnima, zrnima maka, a zatim i na ljudskoj vlasi, smislio je mikroinstrumente. Za pravljenje minijatura zainteresovao je svog sina tako da su mikroakvarijum Konenko stariji i mlađi pravili su zajedno.

Otac kaže da su njih dvojica na Internetu našli da je najmanji akvarijum do sada bio zapremine 60 mililitara i rešili su da naprave još manji. Posle proračuna ispostavilo se da mogu da naprave akvarijum da mu zaprenmina bude 10 mililitara.

U malenu kocku puštene su mladice - odrasle ribe, zato što su one najminijaturnije iz prirode, velike za najmanji akvarijum na svetu.

To nije prvi rekord Anatolija Konenka. Njegova mikroknjiga veličine manje od jednog kvadratnog milimetra bila je 2002.uneta u Ginisovku knjigu rekorda.

Ona je izrađena u skladu sa svim izdavačkim tehnologijama - ofset štampa, tvrde korice. A poslednje dostignuće mirkominijaturiste do danas bila je najmanja mišolovka na svetu veličine 6 puta 3 milimetra.

Anatolij Konenko je čuven i po drugim remek-delima. To su mikrominijature - violina u rukama cvrčka, karavan kamila u iglenim ušima, alfabet na izbrušenoj vlasi, zoološki vrt na krilu vilin-konjica ili remek-delo koje golica maštu: maketa Ajfelove kule na brkovima komarca. A za buvu, koju je po rečima majstora, sasvim lako potkovati, Anatolij Konenko je napravio nakit: ogrlicu, perle, priveske.

Za mene je mikrominijatura način samoizražavanja, kaže majstor iz Sibira i dodaje da sa drugim majstorima iz Rusije kojih kaže, nema tako mnogo, komunicira preko Interneta."Ne raspravljamo o radovima... ko je uradio bolje, ko gore. Ne takmičimo se. Jer pravaca je vrlo mnogo, svako radi u svom. I ako je neko nešto primetno uradio, srećan sam što taj čovek živi u Rusiji", kaže on.

Izložbe Anatolija Konenka su se održavale u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Španiji, Japanu, Kini. Njegovi radovi se nalaze u mnogim muzejima sveta, privatnim kolekcijama, bibliotekama.

Neobične mikrokompozicije majstora se čuvaju u kolekcijama predsednika Rusije, Koreje, Belorusije, Češke, Slovenije.

Gde će se čuvati najmanji akvarijum iz Sibira za sada se ne zna.

Mnoge žene bi joj pozavidele, ali ona zapravo ima zdravstveni problem. Sara Karmen, 24-godišnjakinja iz Londona, na dan doživi čak 200 orgazama i zbog toga je očajna.

Ona pati od sindroma trajnog seksualnog uzbudjenja (Permanent Sexual Arousal Syndrome), poremećaja kod kojeg su mišići polnog organa zbog povećanog dotoka krvi u stalnoj kontrakciji i tako podstiču orgazme.

Saru uzbudjuju najrazličitije vibracije u okolini – vožnja vozom, fen za kosu, pa čak i zvuk aparata za fotokopiranje!

Tokom intervjua britanskom tabloidu "News of the World", ona je doživela čak pet orgazama. Ovaj problem je ometa i u poslu, jer je, s obzirom na to da radi u salonu lepote, svakodnevno izložena vibracijama različitih aparata.

"Neke moje stare mušterije znaju za ovaj problem, ali mi nije nimalo prijatno kad novima treba da objašnjavam zašto stenjem usred tretmana", kaže ova devojka iz Londona.

Od poremećaja PSAS pati od 19. godine. Lekari su joj prepisali antidepresive, ali joj ta terapija nije pomogla, štaviše ona smatra da joj je stanje pogošano, odnosno bila je još uzbudjenija.

"Posle par nedelja uzimanja lekova, postajala sam još ubudjenija i bila sam u stanju neprekidnog orgazma. Moji bivši momci bili su zaprepašćeni koliko puta doživim orgazam. pa čak i posle seksa, ja bih doživela orgazam. Razmišljala sam o tome šta smo radili u krevetu i tako sam doživljavala orgazam. Imala sam u to vreme i po 150 orgazama na dan i svaki dan sam ih imala sve više, čak i 200!", kaže nesretna Sara.

Roditeljima nikada nije otkrila šta joj se dešava, a oni su mislili da je malo nastrana i hiperaktivna.

Ima samo jednu želju: "Tako bih volela da imam normalan život".

Džo Iglen, Britanka iz Norfolka, u zapadnom delu Engleske, spasla je oko 1.500 industrijski gajenih pilića tako što ih je obukla u specijalno dizajnirane džempere da ih zaštiti od hladnoće.

Iglenova, koja sa još jednim volonterom, Džonom Dojom, vodi Centar za zbrinjavanje kokoški u Norviču, u oblasti Norfolk, uspela je do sada da spase i "udomi" ukupno 5.750 pilića. Ali, mnogi od njih su, zbog preživljenog stresa u odgajivačkim farmama, izgubili perje.
Da bi im pomogla da prezime, ona se obratila lokalnoj zajednici, moleći žene da ištrikaju posebne džempere za njene koke.
Apel je dao sjajne rezultate. U centar je u roku od dva meseca pristiglo je 1.500 vunenih džemperčića koje je navukla na svoje štićenice.
Iglen, učiteljica i majka dvoje dece, počela je da spasava "brojlere" nakon posete jednoj lokalnoj farmi.
"Otišla sam u jednu odgajivačnicu pilića i videla kako žive i umiru. Bilo ih je tužno gledati", rekla je ova mlada žena. "Neke farme imaju i do 10.000 kokoški istog godišta. Čim ptice prestanu da polažu jaja ili čine to mnogo sporije, šalju ih u klanicu, ali ne da bi bile iskorišćene za meso već samo da bi bile uništene".
Zbog stresnih uslova na farmama, pilići su često mršavi i gube perje pa su im tokom zime potrebni džemperčići koji se lako mogu ištrikati po mustrama koje je Iglen stavila na Internet sajt.
"Imamo različitih dezena, božićnih, sa prugama, mašnicama", kaže Džo Iglen, čiji se centar nalazi na zemlji lokalnog farmera koji im ne naplaćuje korišćenje.

Jedan mladi ruski biznismen Sergej K. kladio se s dve devojke Alinom A. i Galjinom Z. da može imati seksualni odnos 12 sati bez prekida. Međutim, ovaj seksualni maraton imao je katastrofalne posledice po mladića, koji je preminuo odmah posle završetka čina, prenosi veb portal Monitor.hr.

Devojke koje je upoznao na poslu i sa kojima se kladio obećale su mu 200.000 rubalja (nešto više od 4.000 evra) ukoliko ispuni svoje obećanje, pa se 28-godišnjak svojski potrudio da ih ne razočara. Po ulasku u stan popio je nekoliko tableta "vijagre", a za vreme odnosa jeo je i orahe s medom, koji se tradicionalno smatraju afrodizijakom. Seksualni maraton jeste potrajao 12 sati, tako da je Sergej dobio opkladu, ali je na kraju čina nažalost izgubio život. Lekari još nisu utvrdili da li je mladić preminuo zbog iscrpljenosti ili zbog prekomernog uzimanja stimulanata.

Kineski student Vu Ksiaobin nije imao novca da plati upisninu za treću godinu studija na fakultetu u gradu Hangžu. U očaju je pozvao oca i rekao da ne zna šta da radi, a on ga je obavestio da su imali odličnu berbu pomorandži i da veći deo nisu uspeli da prodaju.

Ponudio mu je da uzme pet tona voća i da pokuša da ga proda studentima na fakultetu. Vu je iz rodnog grada dovezao dva kamiona pomorandži i parkirao se ispred fakulteta.
Zahvaljujući lokalnim medijima koji su proširili priču, sve je prodao za samo sat vremena, a odmah potom platio je školarinu.

Napravljena pilula koja briše ružna sećanja

Holandski istraživači tvrde da su uspeli da izbrišu ružna sećanja korišćenjem beta-blokatora koji se najčešće prepisuju ljudima sa srčanim problemima.

Tretman pilulom koja briše samo ružna sećanja bio bi od velike pomoći ratnim veteranima koji pate od posttraumatskog stresnog sindroma ali i onima koji pate od fobija, opsesija, poremećaja ishrane, pa čak i određenih oblika seksualne zavisnosti. Eksperimenti na životinjama su pokazali da beta-blokatori utiču na to kako mozak pamti i čuva strašne događaje ili prizore. U najskorijem istraživanju, dr Merel Kint sa Univerziteta u Amsterdamu je testirao učinak leka na 60 muškaraca i žena. Oni su dobrovoljcima prikazivali zastrašujuće fotografije paukova i istovremeno im davali blage elektrošokove. Dobrovoljci su zamoljeni da pamte fotografije kako bi im stvorili neprijatan osećaj asociran sa elektro-šokovima. Narednog dana su dobrovoljci podeljeni u dve grupe. Jednoj grupi su dati beta-blokatori, a drugoj placebo pre nego što su im opet prikazane zastrašujuće fotografije. Proizvodeći iznenadne zvuke i šuškanje, kod ispitanika je meren nivo straha koji osećaju time što je beleženo koliko često trepću ili žmure. Brzo treptanje i nervozni pokreti pokazivali su strah kod ispitanika u drugoj grupi, dok su u prvoj grupi reakcije bile mlake i smirene. Zaključak je da su ispitanici koji su uzeli beta-blokator reagovali smirenije i manje nervozno u odnosu na one koji su uzeli placebo. Kada je i narednog dana ponovljeno testiranje, prva grupa je pokazala manje straha pri gledanju fotografija, što upućuje na to da je sećanje delimično bilo obrisano. Lek se očigledno meša u proces amćenja i prizivanja sećanja, tvrde istraživači.

Mužjak tibetanskog mastifa prodat je za neverovatnih milion funti, piše "Telegraf"

Jedanaestomesečni Hong Dong postao je najskuplji pas na svetu, pošto ga je neimenovani rudarski magnat sa severa Kine platio čak 945.000 funti.

Uzgajivač Lu Liang iz Laošana opisao je Hong Donga kao "savršen primerak tibetanskog mastifa". Ima manje od godinu dana, ali je već visok skoro metar i težak više od osamdeset kilograma.

"Vlasnik se zaljubio u njega na prvi pogled, i znam da nije žalio para. Hong Dong je savršeni mužjak, a za njegovo parenje može da dobije i po 15.000 funti. Pas će mu se svakako isplatiti", rekao je on.

Tibetanski mastifi su krupni, veličanstveni psi koji su vekovima čuvali nomadske kampove i manastire po Tibetu. Smatraju se čistom kineskom rasom, pa je posedovanje mastifa u Kini svojevrsni znak prestiža i bogatstva.

Zmija se otrovala silikonom...iz grudi!

Ovo je trebalo da bude još jedno egzotično i provokativno snimanje dve "prirodne lepote", foto modela i zmuje obmotane oko nje.
Ali hirurški "poboljšana" izraelska manekenka Orit Fox, dobila je mnogo više od onoga što je dogovorila, kada je zmija počela da "odgovara" na njenu preteranu prisnost, tako što je počela da je ujeda po grudima.

Manekenka je bila veoma opuštena na snimanju , u kontaktu sa zmijom, trudeći se da svo vreme izgleda veoma seksi. Pustila je da joj se reptil obavije, najpre oko vrata, zatim struka i nogi. Pokušala je i da je poljubi a zatim i da

je lizne, međutim, kada je to učinila, zmija je reagovala neprijateljski i ugrizla je.

Uplašena devojka je naravno zavrištala, a asistenti na snimanju su joj pritrčali u pomoć, i nakon malo cimanja, reptil je oslobodio svog stiska.

Reklo bi se tragično...ali, u ovoj priči je zapravo zmija ta koja je izvukla "deblji kraj".

Naime, gospođici Foks je bila potrebna jedna injekcija tetanusa u lokalnoj bolnici, dok je zmija nedugo nakon ujeda, uginula usled trovanja silikonom iz njenih grudi.

Najskuplji krevet na svetu vredi 6,4 miliona dolara, a za njegovu izradu bilo je potrebno 107 kilograma zlata.
Prema pisanju američkog časopisa "Forbs", "baldačino suprim" je najskuplji krevet na svetu i košta oko 6,4 miliona dolara.

Dizajnirao ga je Britanac Stjuart Hjudžs, a izradili italijanski proizvođači nameštaja Fratelli Basile Interiors of Nocera Superiore.

Krevet je napravljen od kestenovog i trešnjinog dreveta, sa ukrasima za koje je upotrebljeno oko 107 kilograma dvadesetčetvorokaratnog zlata.

Uzglavlje je od somota, a ceo ugođaj je upotpunjen posteljinom i zavesama od najfinije italijanske svile.

DŽAKARTA - Jedan Indonežanin izjavio je da je dva puta preživeo razorne cunamije, prvi put 2004. u indonežanskoj provinciji Aće, a drugi put u petak, u Sendaiju, gradu na severoistoku Japana.

Zahrul Fuadi (39) koji piše doktorsku tezu, učestovao je na jednom stručnom seminaru u Sendaiju kad je zemljotres od devet stepeni po Rihteru pogodio Japan, a talas cunamija visok 10 metara razorio grad.

Sedam godina ranije, Fuadi je takođe morao da beži pred cunamijem. "Preživeo sam dve kolosalne katastrofe. Zahvalan sam, malo je ljudi to doživelo i preživelo", izjavio je on Frans presu. "U stvari, ja se više plašim cunamija nego zemljotresa. Bežao sam pred cunamijem u Aćeu i bio uveren da je to kraj sveta".

Fuadi je predavač na univerzitetu Sajah Kuala u Aćeu, a preselio se u Sendai kad je dobio stipendiju, gde ga je "sustigao" drugi cunami. Kampus u kome je boravio nalazi se na 20 kilometara od obale.

Kinezi Džin Sonho i Čen Kecai na planini Teinmen takmičili su se koji će duže izdržati u kadi punoj leda. Džin je izdržao puna dva sata i oborio prethodni rekord.

Kineski "Ledeni čovek" Džin Sonho oborio je rekord u kupanju u ledenoj kupki. U kadi punoj leda izdržao je puna dva sata i pobedio Čena Kecija koji je u ledu bio dva minuta manje, javljaju agencije. Dvojica Kineza takmičila su se na planini Tainmen u pokrajini Hubei. Vitalne funkcije sve vreme su im vreme pratili lekarski timovi. Na sebi su imali samo dva para gaća. Ovim nadmetanjem obojica su oborili rekord Nizozemca Vina Hofa koji se u ledu smrzavao 115 minuta. Džin i Čen već 20 godina bave se ekstremnim "kupanjem" i povremeno se međusobno takmiče.

U Beogradu skockao stan od 10 kvadrata za udoban život

BEOGRAD - Felis Koen nije jedina koja ume da organizuje život u malom stanu od svega osam kvadrata u elitnom delu Njujorka. To ume i Slobodan Baštanin (60) koji živi u strogom centru Beograda, na Terazijama. Njegov stan je, kako navodi list "24 sata", dva kvadrata veći od Felisinog, a ima sve što i bilo koji drugi, a u kupatilo od 1,5 kvadrata stala je čak i kada!
Od celog stana ovde se ne vidi samo kupatilo: Slobodan sa komšijama
Na poslednjem, petom spratu u zgradi na Terazijama 35 nalaze se čak četiri stana od kojih najveći ne prelazi 12 kvadrata. Najmanji, od deset, već petu godinu je dom Slobodana Baštanina, koji je zaposlen u kol-centru jedne beogradske firme koja se bavi finansijama.- Prodao sam stan na Dorćolu i kupio kuću u Surduku, uz Dunav, u opštini Stara Pazova. Od preostalog novca uzeo sam sobu na Terazijama. Nije imala ni pod. Renovirao sam je, napravio i kupatilo i sproveo vodu za sudoperu. Sad je ta soba-stan i to uknjižen. Preko nedelje sam ovde, a vikendom na Dunavu - priča Slobodan za “24 sata” .
U ovaj minijaturni stan stalo je sve. Pored ulaznih vrata je cipelar sa fiokarom, pored njega je mali frižider na kome je televizor, a u produžetku je krevet. Do kreveta je orman, naspram njega radni sto do koga je radna ploča sa rešoom sa dve ringle.
Uz radnu ploču je sudopera, a iznad jednokrilni kuhinjski element. Kupatilo je levo od ulaznih vrata, a intimnost se dobija zatvaranjem takozvanih kliznih vrata. U 1,5 kvadrata stala je i WC šolja i kada. Uskoro će tu biti i mala mašina za veš koju Slobodan planira da kupi.
Dobru osvetljenost dnevnim svetlom omogućavaju dva prozora. Jedan je na plafonu, dok je drugi iznad radnog stola.
- Nameštaj je pravljen po meri kako bi se uštedelo na prostoru. Ali stan tek planiram da skockam. U niše, koje su ostale nakon što sam srušio karatavan, staviću police i tako napraviti biblioteku. Inače, ovde imam centralno grejanje, klimu, telefon i internet. Sve što je potrebno - objašnjava Baštanin. Slobodan često u svom domu ima i goste. Najviše voli da prvu jutarnju kafu popije sa svojim prvim komšijama, domarom Mićom i studentkinjom Nedom.
- Kad nisam tu, pripaze na stan. Inače, nađemo se jedni drugima kad god zatreba... Iako je stan mali, rado mi u goste dolaze ćerka i prijatelji. Može petoro da nas stane. A kad sam umesto ormana imao dvosed i dušek na naduvavanje, svojevremeno nas je čak troje spavalo u stanu - navodi Baštanin za "24 sata".

ARIZONA - Devetogodišnji Tristan Saghin (9) spasao je dvogodišnju sestru Bruk davajući joj veštačko disanje.

Devojčica se sama igrala u dvorištu i upala u bazen. Kada su primetili da je nema, ona je već plutala u bazenu. Majka i baka su uspaničeno zvale u pomoć. Mali Tristan skočio je u bazen, izvukao sestru, a potom je poleo da joj daje veštačko disanje i masira srce. Posle nekoliko minuta Bruk je normalno prodisala.

- Znao sam šta da radim. Gledao sam to u filmu "Pad crnog jastreba" - rekao je dečak.

Mali heroj Tristan kaže da bi sve učinio za svoju sestru, iako mu nekada ide na živce.
- Stvarno je lepa i jako je volim - rekao je Tristan.

Istorijsko selo Vale Piola koje se nalazi u planinskom predelu nacionalnog parka Gran Saso u pokrajini Abruco može da se kupi za 550.000 evra.

U selu se nalazi oko 13 kamenih kuća, kao i crkva iz XIII veka. Napušteno je oko 30 godina i potrebno je izvesno ulaganje.

S obzirom da država nema sredstava da obnovi selo, lokalna vlast i penzioner koji je vlasnik nekoliko kuća, rešili su da ga prodaju

Oni žele da nađu kupca, ali nemaju ideju koliko novca je potrebno za ulaganje.

Prva stvar u koju treba uložiti je izgradnja puta, jer se do Vale Piole stiže prašnjavom stazom.

Italija je puna napuštenih seoca, ali lokalci kažu da je zbog dobre lokacije i jedinstvene arhitekture Vale Piola nešto posebno.

Do sna može doći u određenim delovima mozga i kada je njegov ostatak budan, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "Nejčer".

Kada nekoj osobi nedostaje sna, dolazi do toga da određene nervne ćelije, neuroni, mogu da naprave pauzu, konstatovala je grupa američkih naučnika tokom istraživanja.

Naučnici koji se bave psihijatrijskom oblašću, Gviljo Tononi i Kjara Čireli, sa grupom kolega sa univerziteta "Viskonsin - Medison" došli su do tog rezultata sprovevši istraživanje na glodarima kojima nisu dali da se dovoljno ispavaju. Tim životinjama su ugrađivane elektrode i na taj način je elektroencefalografijom (EEG) praćeno stanje njihovih nervnih ćelija, preneli su francuski mediji.

. Zhaozhou most je najstariji most u Kini i najstariji lučni most na svetu. Izgrađen u 605. godine i koristi se i dan danas.

most zhaozhou

Back