Da li znate

Most vila

U pitanju je najveći prirodni most na svetu. Nalazi se na jugozapadu Kine i nastao je tako što je reka Bulio probila sebi put kroz meke krečnjačke stene. Širina otvora dostiže impozantnih 140 m a najinteresantnije od svega je što je most slučajno "otkriven" tek nedavno uz pomoć popularne aplikacije Google Earth.
da-li-znate-kakav-je-to-most-vila479.jpg

Da li znate ko je prvi od Evropljana otkrio Ameriku?

Većina nas će dati pogrešan odgovor na ovo pitanje. Iako nas od malih nogu uče da je to Kristifor Kolumbo tačan odgovor je Vikinzi.
Oni su do obala novog kontinenta doplovili još u desetom veku.

fruit.jpg
Limun je sladji od jagode
Većina sorti limuna sadrži veći procenat šećera nego što ga sadrže plodovi jagode. Ali, pored šećera, limun sadrži i 3-6 procenata citrične kiseline, koja dominira ukus. Plodovi jagode sadrže 4-5 procenata šećera ali i dalje imaju slađi ukus od limuna jer skoro da nema kiseline.
fruit1.jpg

… da će Raskosmos do 2023. godine omogućiti svemirskim turistima da, po za sada nepoznatoj ceni, prošetaju kosmosom van svemirske stanice?!

… da je NASA raspisala konkurs za idejno rešenje toaleta na Mesecu koji treba normalno da funkcioniše u uslovima bestežinskog stanja i Mesečeve gravitacije?!

… da je jedan Nemac zbog informatičke greške u programu online kupovine „kupio“ umesto jednog čak 27 električnih automobila Tesla vrednih 1,4 miliona evra?!

Čuo sam za neku cenu putovanje u svemir do meseca je moguće ko ima dovoljno keša, ja mislim da košta malo više od 100 miliona dolara.

Dreveće spada u najstarije žive organizme na našoj planeti. U Švedskoj postoji jela koja potiče još iz ledenog doba. Tajna dugovečnosti ovog drveta je u njenoj misterioznoj sposobnosti da klonira samu sebe. Kada deblo izumre, odmah izraste novo, tako da je u suštini najstariji deo ove jele njen koren.

Na Siciliji živi najstarije kestenovo drvo na svetu i drži Giniosov rekord u širini stabla koja iznosi 58 metara.

Back