Da li znate?

• Začetnik teme Začetnik teme lider
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ima dva odgovora.
Posle smrti Dragutina 1316. (posto ga je dobio od Madjara u miraz) i 1427. posle smrti Stefana Lazarevica koji ga je dobio na upravu, Djuradj Brankovic ga je predao. :P

E sad... Pošto je pitanje očigledno teško, neka se važi Masterov odgovor, pa neka igra teče. Ali Masarikova mi dođe mnogo daleko od Skenderbegove, a i bila je u to vreme na kraj grada... A ima EDB ili EPS u Jovanovoj, to je u neposrednoj blizini prve centrale.... Al nemam pojma da li je tu bila kafana? Milunka, daj odgovor, molim :gace:
На месту где је данас зграда ЕДБ - Масарикова улица, била је кафана "Пролеће", (касније променила име у "Хамбург"), и ту је први пут засјала електрична сијалица у Бгд.

(У Београду је било стварно много кафана, далеко више него данас, на много мањи град).

Poslednja izmena:
На месту где је данас зграда ЕДБ - Масарикова улица, била је кафана "Пролеће", (касније променила име у "Хамбург"), и ту је први пут засјала електрична сијалица у Бгд.

(У Београду је било стварно много кафана, далеко више него данас, на много мањи град).

http://www.elektroenergetika.info/istorijat1.htm

Kraj 19. veka označava i početak elektrifikacije u Srbiji. Pre više od jednog veka upaljena je u Beogradskoj varoši prva električna sijalica koja je bila postavljena na uglu ulica Kolarčeve i Makedonske. Bilo je to 23. septembra 1893. godine, ili 06. oktobra po novom kalendaru. Tako se jedna mala varoš, sa oko 55 hiljada stanovnika, i pored skromnih materijalnih mogućnosti, zahvaljujući dalekovidosti gradske uprave, birajući između električnog i gasnog osvetljenja, opredelila za najsavremenije dostignuće.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
e, sad..???

http://www.elektroenergetika.info/istorijat1.htm

Kraj 19. veka označava i početak elektrifikacije u Srbiji. Pre više od jednog veka upaljena je u Beogradskoj varoši prva električna sijalica koja je bila postavljena na uglu ulica Kolarčeve i Makedonske. Bilo je to 23. septembra 1893. godine, ili 06. oktobra po novom kalendaru. Tako se jedna mala varoš, sa oko 55 hiljada stanovnika, i pored skromnih materijalnih mogućnosti, zahvaljujući dalekovidosti gradske uprave, birajući između električnog i gasnog osvetljenja, opredelila za najsavremenije dostignuće.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
e, sad..???
Шта сад теби није јасно? :think:
Ја сам у свом питању прецизно напоменула да се односи на прву сијалицу У ЗГРАДИ, а не уличну.

Место - мисли се на зграду, не улично осветљење, (бар приближно, а ако може и детаљније биће још боље, ако не довољно је и ово), на ком је у Београду засјала прва електрична сијалица? :think:

Pitanje je bilo precizno.... I tesko ... Imas li izvor? Ubih se da nadjem ....

Или, овако:
10z1itk.jpg

za zvonjavu telefona treba dva aparata. gde je bio onaj drugi ili prvi?

http://www.ekapija.com/website/sr/page/171282

Panta je sam i od svojih para povezao je zgradu „Tri lista duvana“, te 1883. godine tu je bilo smešteno inženjersko odelenje vojnog Ministarstva. Ovu zgradu je povezao sa kasarnom na Paliluli i razgovor je mogao da počne, a obavili su ga vojni ministar Teša Nikolić i kapetan Kosta Radisavljević.

Oni su bili oduševljeni ovim razgovorom, pa je Teša odmah odjurio u dvor i obavestio kralja Milana o čudnoj napravi. Kralj je kasnije i sam ragovarao Panta je sam i od svojih para povezao je zgradu „Tri lista duvana“, te 1883. godine tu je bilo smešteno inženjersko odelenje vojnog Ministarstva. Ovu zgradu je povezao sa kasarnom na Paliluli i razgovor je mogao da počne, a obavili su ga vojni ministar Teša Nikolić i kapetan Kosta Radisavljević.

Oni su bili oduševljeni ovim razgovorom, pa je Teša odmah odjurio u dvor i obavestio kralja Milana o čudnoj napravi. Kralj je kasnije i sam ragovarao

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ipak nije u kafani, nego u zgradi u kojoj je bila kafana u prrizemlju, a ispada da je telefon zazvonio u kasarni na paliluli, ali sta ja znam, samo sam iskopirao tekst

Poslednja izmena:
1. А где сам ја написала реч "кафана"? :roll:
2. Неко је овде баш цепидлака и воли да квари игру. :roll:

Али, то је њему на савест, а мени је свеједно ко ће да постави следеће питање, нек одлучи виша инстанца. ;)

Back