- Poruka
- 385.320
Mislim u Zemunu
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Poslednji vlasnik zemljišta koje je Zemunski park bio je Milan Nedić
Koja je prva samoposluga u Beogradu, a i danas je na tom mestu?
Mitrić nije bio samo izuzetan talenat koji je našu umetnost uveo u evropske tokove već i svedok najveće tragedije koja je zadesila čovečanstvo. Ovaj veliki umetnik zapravo je beogradski Jevrejin koji je pukom srećom uspeo da preživi jedno od najmasovnijih pogubljenja na Starom sajmištu.
Kada su nacisti vodili Jevreje Brankovom ulicom na pogubljenje u Sajmište, majka je Nebojšu, koji je tada imao jevrejsko ime, ubacila u obućarsku radnju "Mitrić".
On je ostao unutra sakriven i tako se spasao smrti. Ubili su mu i majku i oca. Obućar Mitrić prihvatio ga je kao svog sina, dao mu svoje prezime, a on je izrastao u neverovatnog umetnika. Jedan je od najboljih vajara koji su živeli na ovim prostorima, bavio se sitnom plastikom, radio je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a iza sebe je, pored brojnih dela, ostavio skulpture kneza Lazara u Kruševcu i despota Stefana Lazarevića u Beogradu
Autor ovog simbola, koji danas krasi srpsku svetinju, čuveni Nebojša Mitrić ubio se u avgustu 1989. godine, samo dvadesetak dana nakon što je krst postavljen na kupolu. Tadašnja vlast najoštrijim kritikama zasula je umetnika i optužila ga da je njegov krst moderan i da odudara od srpskog.
Pošto nije mogao da podnese toliki pritisak, vajar je digao ruku na sebe. Ubio se iz pištolja u svojoj kući u Palmotićevoj ulici u Beogradu.
Kada se politička situacija smirila, Mitrićevo idejno rešenje konačno je i u javnosti priznato za najbolje, a ovom velelepnom krstu danas se dive umetnici iz celog sveta.
Хм... требао бих да видим бројеве.Sve do 30-ih godina prošlog veka Zemun je bio veći od Beograda
Kada sam procitala taj podatak i ja sam se zamislila a ti si me sada naterao da proverim..Ali te molim da proveriš i tiХм... требао бих да видим бројеве.