Da li zamerate...

vaya con dios

Zainteresovan član
Poruka
294
"KEVA ili MAJKA"

I oni kojima nije majka, zovu je Keva!
Kevo, dodaj ono! Kevo, opeglaj ovo! Ostavi, to će posle Keva!
Otkako ih znamo, odevene su uvek isto, u kućne haljine od jeftinog tamnog cica ili porheta bezobličnog kroja, ne zbog toga što nemaju šta drugo, već što im je potpuno svejedno kako izgledaju.

U džepovima njihovih šlafroka su raznobojne pilule za jetru, želudac, glavobolju i one ružičaste, za visok pritisak... Na stubastim nogama proširenih vena, ižvakane patofne od kariranog filca koji je već odavno izgubio i boju i oblik. Kevama retko ko donosi poklone.
Svi znaju - Kevi ništa ne treba!
Samo da smo joj živi i zdravi! I kad joj donesemo sto grama kafe (nemlevene) mi joj je i popijemo.
Ko ima sreće da u kući ima Kevu, ješće najtajanstvenija, već odavno iščezla jela, za koja mnogi danas i ne znaju.

Zanimljivo, Keva retko kada jede sa ukućanima za stolom, a opet ima problema sa težinom. To je, verovatno, zbog toga što, boraveći čitavog života u kujni iznad šporeta, neprestano udiše hranljiva isparenja, gricka i proba jela da bi postigla idealan ukus.
Kad im se razbole unuci, keve odmah bacaju antibiotike u đubre čim ode lekar.

Keve su najtolerantija bića. Jedini Kevin kalendar bio je - crkveni! Jedini izlazak za godinu dana, onaj na groblje - za Zadušnice.
I makar da ste već prevalili pedesetu, Keva nikada neće zaspati dok se ne vratite kući.
Keve, te sveštenice i čuvarke jednog davnog, iščezlog vremena kada se živelo mirno, pošteno i udobno, nažalost, nisu nikome uspele da prenesu svoje male tajne.
Tek kada nas napuste, ostavivši iza sebe dopisani "Patin kuvar" i kutiju za cipele punu naših fotografija iz mladosti, shvatimo da i dalje žvaćemo, ali da su jela potpuno izgubila svoj ukus.

Opis majke,posprdno zvane "keva",toliko je opor,toliko realistican i tuzan,da sam ga procitao sa gorcinom i stidom.Prvo,mislim da su te majke ili
kako ih zovu "keve",same krive za svoju zlosrecnu sudbinu.Svaka zena,mora da ima svest o sopstvenoj vrednosti,i ne sme da svoju licnost potcini
nikome,pa ni clanovima svoje porodice.Sve to sto se dogadja sa nasim majkama,ima svoje sociolosko objasnjenje,Nasa sredina (srbija) je veoma
zatucana,po svim pitanjima.Mi smo zaokupljeni srednjim vekom,koji ni do dana danasnjih,nje napustio ove prostore.Ja sam (izmedju ostalog) proucavao
polozaj zene kod nas,i uporedo,polozaj zene u Hrvatskoj,Sloveniji,Austriji i Crnoj Gori.Ako se posluzimo poredjenjem,polozaj zene u prvih dvema
nasih bivsih republika,toliko je iznad polozaja istih u Srbiji i Crnoj Gori, da je nekusno svako poredjenje.Ali,te dve republike su do 1918 godine,bile
u sastavu velike Austro Ugarske imperije,pa je i gledanje na zensku populaciju,bilo visoko rangirano.kod nas pak,zena je vrednovana po merilima
loja su vladala u islamskoj turskoj.Sve ovo sto se sada dogadja kod nas,po tom pitanju,recidiv osmanske proslosti nase zemlje.....

Opis majke,posprdno zvane "keva",toliko je opor,toliko realistican i tuzan,da sam ga procitao sa gorcinom i stidom.Prvo,mislim da su te majke ili
kako ih zovu "keve",same krive za svoju zlosrecnu sudbinu.Svaka zena,mora da ima svest o sopstvenoj vrednosti,i ne sme da svoju licnost potcini
nikome,pa ni clanovima svoje porodice.Sve to sto se dogadja sa nasim majkama,ima svoje sociolosko objasnjenje,Nasa sredina (srbija) je veoma
zatucana,po svim pitanjima.Mi smo zaokupljeni srednjim vekom,koji ni do dana danasnjih,nje napustio ove prostore.Ja sam (izmedju ostalog) proucavao
polozaj zene kod nas,i uporedo,polozaj zene u Hrvatskoj,Sloveniji,Austriji i Crnoj Gori
.Ako se posluzimo poredjenjem,polozaj zene u prvih dvema
nasih bivsih republika,toliko je iznad polozaja istih u Srbiji i Crnoj Gori, da je nekusno svako poredjenje.Ali,te dve republike su do 1918 godine,bile
u sastavu velike Austro Ugarske imperije,pa je i gledanje na zensku populaciju,bilo visoko rangirano.kod nas pak,zena je vrednovana po merilima
loja su vladala u islamskoj turskoj.Sve ovo sto se sada dogadja kod nas,po tom pitanju,recidiv osmanske proslosti nase zemlje.....

i sta si zakljucio ?

moje pitanje je bilo sarkazam. JA ... ej ti ko si ti da nas prosvetljujes o polozaju zena na brdovitom balkanu?

zna se da je mama MAJKA ... ali svi ostali postovi tebe i onih (da ne nabrajam sitne duse) koji mrze zene da li imaju "mame" ?

naravno nisu iz kupusa nikli , pa kako onda toliko mrze zene?

yioim _ Ti zaista nisi shvatio moj post.Ja sam se zalozio da se majke cene,da se ne nazivaju "kevama".Da ne treba da ceo zivot rade za clanove
svoje porodice.Da zive dostojanstveno,kao uvazene majke i zene .Naveo sam da u zemljama zapadne hemisfere,zene zive sasvim drugacije.
I na sve to,ti se bez trunke srama,okomljujes na mene,kako ja ne postujem majke ! Procitaj moje postove (ako hoces) ponovo,i videces koliko ja cenim i postujem zene

prihvati ili nemoj MOJE IZVINJENJE na poslednji post da ne kazem "peckanje" Tebe...nekada se malo zanesem nista licno FORUMASIMO...

sto ne znaci da te necu jos neki put cacnuti...

za ovu temu, jesam ****** i lose sam protumacio tvoj post.
Jos jedanput izvinjavam se na glupim recima zbog samo meni znanog loseg tumacenja Tvog posta...

Back