DA LI VISE VOLITE RUSKO G...O ILI AMERICKU TORTU?

• Začetnik teme Začetnik teme tacy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
krauterbox:
...Iako me sa Rusijom mnogo šta veže i prema njoj i prema Rusima sam uvijek bio kritičan.

Što se tiče SAD-a - SAD ne mrzim. Smatram da je mržnja prema njima, kao prvo iracionalna (kao uostalom i svaka druga mržnja), a kao drugo, da je danas, u velikom broju slučajeva i izraz frustriranosti i zavisti, ali takođe mislim i da je glorifikacija SAD pokazatelj ili krajnje površnosti kritičko-analitičkog aparata ili čist dokaz ropsko-mazohističkog mentaliteta.
Kao i obično, tačno. Pa i ovo boldovano. Međutim, frustriranost i zavidnost nam se donekle može i tolerisati, ipak je '99 bila njihovo - nedelo. Vreme će izlečiti, ili njih ili nas.

tacy:
Nisam htela biti nepristojna, setih se malog Malika iz filma (kako se zvase?)
Bas je bio sladak kad je to izjavio. Stvar je jednostavna-sve se na kraju svodi na ove dve opcije. Dajte, recite mi sta mislite o tome. Postoje razni nacini zivota:americki, engleski, irski... Srpski. Takvi smo, kakvi smo. U nekim stvarima bi se mogli korigovati. Malcice.
Sta vam se svidja kod Rusa, a sta kod Amera? Na kraju, koje su najbolje srpske osobine?

Biram ovo drugo..
Do sad smo imali bezbroj puta ruska govanca
i sva su se pretvarala u proliv..
Možda su američka govanca u čvršćem stanju i duže traju?

IgorPop:
To je maksimalno pohvalno!! Ukoliko oni pricaju engleski i sad se kao zemlja zove Amerika oni treba da promene ime jezika u americki??????? Bolesno!
U Austriji se ne prica austrijski nego nemacki, normalni ljudi ne pate od toga.
Samo kod nas postoji bosanski, crnogorski, srpski...
Amerikanci su toliko glupi da ništa u stvari svoje nemaju. Sve što imaju su ili oteli ili ukrali ili prepisali od nekoga. A što se jezika tiče tamo bi bilo proličnije da se koristi jezik na primer Apača.

drvasic:
Amerikanci su toliko glupi da ništa u stvari svoje nemaju. Sve što imaju su ili oteli ili ukrali ili prepisali od nekoga. A što se jezika tiče tamo bi bilo proličnije da se koristi jezik na primer Apača.

Ma ja ti lepo kazem ako mislis da Ameri nisu nista izmislili onda slobodno prestani da koristis:telefon, internet, kompjuter... A ako se razbolis slobodno trazi da te ispituju ruskim metodama, znaci nema: MRI, CT, PET, pola savremenih testova krvi, medicinski ultrazvuk....

drvasic:

Ah da i ako slucajno imas nekih problema sa pritiskom slobodno otpisi skoro sve lekove za regulaciju pritiska zato sto je 90% njih bazirano na istrazivanjima A.C. Guyton-a koji je inace bio amerikanac.....

Najvisi Clan Foruma:
Ne videh da si pobio bilo koji argument/stav koji iznesoh u postovima #66 i #68?...
Jel' to znaci da se slazes sa Michael Moore-om po pitanju zdravstva u USA (evo, da ogranicimo temu samo na ono tebi bitno)?
Ako je tako, cemu toliko, da prostis, proseravanje i pljuvanje po Rusima, kad se na isto svodi?...

Izvini ali nisam stigao da pogledam Sicko. Ja inace mnogo volim da gledam Moore-ove emisije i filmove. Covek je genije ali vidis tu ti je razlika izmedju srbije i USA. U srbiji ima mnogo vise materijala za takve filmove ali moze da litne i glava a ja vidim da je Moore-u glava cvrsto na ramenima. Kod nas se studenti plase protiv dekana da kazu nesto jer moze da im litne glava u bukvalnom smislu a po neka emisija koji B92 napravi je obicno suvise mala da bi pokrila sve probleme te oblasti i srbi je ignorisu a B92 okarakterisu kao ustasku televiziju. A ako ces da mi pricas o tome kako je los health care system u USA onda se samo osvrni po srbiji. Ja volontiram na klinikama(3 od 4 puta me isteraju sa izgovorom da to nije mesto za studenta medicine ili me jednostavno napsuju) i licno mislim da imam vise iskustva sa time od tebe a u USA sam bio preko career centra volonter u bolnici. Da li ti znas da kod nas doktoru treba 1h da dodje do urgentne klinike i pogleda hitnog pacijenta. Urgentna klinika je samo 1 sprat ispod doktora a ovo je u slucaju da doktor nije zauzet nicim drugim. Jeste u USA je zdravstvo skupo ali zato platis osiguranje pa ne placas doktora a kod nas platis i osiguranje i platis doktora. Prosecno vreme cekanja na MRI i CT je 6 meseci osim ako pacijenti nisu VEOMA VEOMA HITNI i hospitalizovani e tad je od 1h-72h ali najcesce 24h. Mnogi do tad i umru ali ako imaju da plate ili vezu onda stizu na MRI ili CT za svega nekoliko minuta. Pokazi mi koliko imas doktora na welfare u USA ili doktora koji uopste cekaju na posao posto kod nas po imenima mogu da ti navedem 20, a vecina su sa prosekom iznad 9, a to je samo u Nisu. Pokazi mi da li u USA imas spec. neurohirurgije koji radi na trafici? Kod nas imas. Imam neke prijatelje koji su sticajem veoma losih okolnosti morali da placaju cerki lecenje u inostranstvu i prvo su bili u rusiji, rekli im da je tamo najbolje, lecenje nije uspelo pa su platili u USA. E oni kazu da su ruske bolnice prema USA bolnicama kao ciganska mesara prema operacionoj sali. A to se odnosi i na kvalitet usluge i na izgled. Imam i prijatelja koji je za Leukemiji isao i u rusiju i u USA, njegova reakcija je ista. Imam i jednog prijatelja doktora koji je bio po rusiji na seminarima i simpozijumima i on je pricao da je to najbolja medicina, da su oni najopremljeniji a onda je otisao u USA.... vise nikada nije pohvalio ruse. U USA je skoro bio slucajev zene valjda koja je umrla zato sto joj niko nije pruzio pomoc u ER, cekala je nekoliko sati. To je bilo po svim vestima. Ja sam licno video nekoliko takvih slucajeva ovde ali niko ne pise o tome, a sta mislis koliko ih ima ako sam ja uspeo da vidim nekoliko. Sta mislis koliko su prikriveni ili koliko nije niko video.

Izvini ali nisam stigao da pogledam Sicko.

A covek je bas izneo stavove SUPROTNE tvojima. Ipak mi je on objektivniji; ne znam da li tvoja opcinjenost Amerima ima realno utemeljenje, ili je u pitanju samo razocaranost u Srbiju?...

A ako ces da mi pricas o tome kako je los health care system u USA onda se samo osvrni po srbiji. Ja volontiram na klinikama(3 od 4 puta me isteraju sa izgovorom da to nije mesto za studenta medicine ili me jednostavno napsuju) i licno mislim da imam vise iskustva sa time od tebe a u USA sam bio preko career centra volonter u bolnici. Da li ti znas da kod nas doktoru treba 1h da dodje do urgentne klinike i pogleda hitnog pacijenta. Urgentna klinika je samo 1 sprat ispod doktora a ovo je u slucaju da doktor nije zauzet nicim drugim.

Pa tako je i u Americi?!? Molim te, pogledaj SiCKO, sve ti je odgovoreno...

Jeste u USA je zdravstvo skupo ali zato platis osiguranje pa ne placas doktora a kod nas platis i osiguranje i platis doktora. Prosecno vreme cekanja na MRI i CT je 6 meseci osim ako pacijenti nisu VEOMA VEOMA HITNI i hospitalizovani e tad je od 1h-72h ali najcesce 24h. Mnogi do tad i umru ali ako imaju da plate ili vezu onda stizu na MRI ili CT za svega nekoliko minuta.

Dakle, i tamo i ovde je "koliko para toliko muzike", zar ne? I tamo imas "sirotinjske" bolnice, i vanserijske klinike. Izvini, ali to imas i ovde, ne pravi od nas banana drzavu po tom pitanju... U USA ti je sve po principu "show me the money", ne treba ti SiCKO ili odlazak tamo, evo ti, gledaj "ER" gde su "zakacili" dosta problema njihovog zdravstva...

Pokazi mi koliko imas doktora na welfare u USA ili doktora koji uopste cekaju na posao posto kod nas po imenima mogu da ti navedem 20, a vecina su sa prosekom iznad 9, a to je samo u Nisu. Pokazi mi da li u USA imas spec. neurohirurgije koji radi na trafici? Kod nas imas.

Imas kod nas i one koji ne znaju razliku izmedju nosa i jetre, pa su doktori... Svasta imas kod nas, ali I KOD NJIH... Kazem, bio sam, VIDEO...
Mada, porediti njih i nas je neumesno, to ti i nije bila tema...

Imam neke prijatelje koji su sticajem veoma losih okolnosti morali da placaju cerki lecenje u inostranstvu i prvo su bili u rusiji, rekli im da je tamo najbolje, lecenje nije uspelo pa su platili u USA. E oni kazu da su ruske bolnice prema USA bolnicama kao ciganska mesara prema operacionoj sali. A to se odnosi i na kvalitet usluge i na izgled. Imam i prijatelja koji je za Leukemiji isao i u rusiju i u USA, njegova reakcija je ista. Imam i jednog prijatelja doktora koji je bio po rusiji na seminarima i simpozijumima i on je pricao da je to najbolja medicina, da su oni najopremljeniji a onda je otisao u USA.... vise nikada nije pohvalio ruse. U USA je skoro bio slucajev zene valjda koja je umrla zato sto joj niko nije pruzio pomoc u ER, cekala je nekoliko sati. To je bilo po svim vestima. Ja sam licno video nekoliko takvih slucajeva ovde ali niko ne pise o tome, a sta mislis koliko ih ima ako sam ja uspeo da vidim nekoliko. Sta mislis koliko su prikriveni ili koliko nije niko video.

I, evo, opet ti kazem da sto pre pogledas SiCKO, pa da mi kazes ko je u zabludi: ti ili on...

Poenta je da ni jedni ni drugi ne nude ni ***** ni tortu BEZ PARA. Krajnje jednostavno, jer je sad vise nego ocigledno da si temu postavio samo u okviru medicine (ostali argumenti su ti bili krajnje smesni)... Dakle, ponavljam: koliko para, toliko muzike, molim lepo...

BTW, USA je JEDINA drzava na svetu bez obaveznog zdravstvenog kroz porez, vec je parola snadji se... a tu ima mutljavina kol'ko 'oces... pa i posla za svakog sa diplomom medicine, zato sam i rekao da ces se tamo snaci... Ima i tamo kukolja, mnogo vise nego bilo gde drugo, ali je kod njih kvantitet iznedrio neki kvalitet i vesto sakrio nedostatke... Dok ih debeli bradonja nije izbacio u prvi plan... ;-)

U Sydneyu sam razgovarao sa našim doktorom koji tamo zarađuje - perući prozore. Mora da položi puno dodatnih ispita da bi i tamo bio dok. E, on je ovde radio nekoliko godina kao lekar opšte prakse i tvrdi da poredeći naš zdravstveni sistem (u svim segmentima) i Australijski, naši lekari (opšte prakse) deluju kao plemenski vračevi u Južnoameričkim plemenima. O opremljenosti, ljubaznosti i brizi o pacijentu je neumesno svako poređenje.
To priča dok koji je ljut na Australiju zato što mu ne priznaju diplomu odavde !

Back