Da li vam smetaju strane reči u našem jeziku?

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
па да...нисмо Српи :think:
све у свему имала сам тројку из граматике, тако да...:bye:
...но, мени боље звучи србски јер и Руси кажу сербский, а имамо исте корене што се тиче језика (а и свега осталог :lol:)

To je na ruskom. :) Na srpskom je srpski. :)

Ево, скоро је изашао нови ( други ) правопис. Дакле. у правопису час може овако, час може онако. Или, до јуче је могло аутомеханичар а сада ће бити ауто-механичар. Па је била улица НН а сада ће бити Улица НН и сличне потпуно небитне замајавајуће ствари. Или секратар а сад је жена секретарка. И све тако, да се неко не досети.
Али не бих да се удаљавам од теме
ПС, Чак и за ово али , после чега се подразумевала запета ( зарез)- сада по новом правопису то не мора. Дакле. само што више смуљај и замути, да се нико не снађе. Али, то је већ њихова ствар..

Ево, скоро је изашао нови ( други ) правопис. Дакле. у правопису час може овако, час може онако. Или, до јуче је могло аутомеханичар а сада ће бити ауто-механичар. Па је била улица НН а сада ће бити Улица НН и сличне потпуно небитне замајавајуће ствари. Или секратар а сад је жена секретарка. И све тако, да се неко не досети.
Али не бих да се удаљавам од теме
ПС, Чак и за ово али , после чега се подразумевала запета ( зарез)- сада по новом правопису то не мора. Дакле. само што више смуљај и замути, да се нико не снађе. Али, то је већ њихова ствар..

Ako 'ulica' ide ispred 'NN', oduvek se pisalo sa velikim početnim slovom (primer 1), a ako se nalazi iza glavnog dela naziva ulice onda se piše malim slovom (primer 2).

Primer 1: Ulica Kralja Milana
Primer 2: Železnička ulica.
Koliko ja znam... U srpskom jeziku se nikad nije govorilo 'sekretarka' za imenicu 'sekretar' u ženskom rodu, već 'sekretarica'. Neka me neko ispravi ako grešim.
Što se tiče veznika 'ali'... Mislim da si pobrkao neke lončiće. Zarez se podrazumeva samo pre njega. ;)

Pravopis je potpuno BITNA stvar ako se baviš nekim ozbiljnim poslom poput novinarstva, književnosti, obrazovanje i sve slično tome, a isto tako je bitan radi opšte kulture.

Знам да је преопширно, можда и ван теме,
" У напору да се успостави унутрашња логика настало је основно правило: спој речи које могу да стоје и самостално пише се са цртицом (радио-драма, ауто-превозник, ауто-делови, ауто-механичар, фото-репортер, ауто-пут, ауто-школа), а ако једна од речи није самостална онда се пишу састављено (аутострада). Међутим, ауто у речи аутобиографија, у смислу лично, није самостална и та сложеница се пише без цртице. Нови правопис наизглед брине и о родној равноправности – избачена је цртица између рођеног презимена и презимена које се додаје удајом." итд, итд...

„Отклоњена је збрка у писању назива улица, те ће се реч улица посматрати увек као саставни део назива и писати великим почетним словом: Улица бродараца, Улица Димитрија Туцовића, Улица Жоржа Клемансоа. Искључили смо наопаки критеријум по коме постоје “велике” и “мале” револуције. Ко може да процени да је Октобарска револуција велика, па је треба писати великим словом, а Кинеска мала, па јој припада мало почетно слово.
Нови Правопис доноси измене и у терминологији. Усвојен је интерпункцијски термин запета уместо ранијег дублета запета / зарез.
Запета је стари српски термин, а зарез преузет од Хрвата. Правописом из 60-те правили су компромисе Срби и Хрвати. Срби су рекли: „Хајде, ми ћемо да узмемо тај ваш зарез, а ви узмите нашу тачку“. И Хрвати пристали, али вратили после две године своју точку, а ми се тек након 40 година враћамо својој запети – подсећа Милорад Дешић.

http://www.pravda.rs/2011/07/26/nemanja-vidic-cirilica-u-drzavnom-getu/

Zakonom zabraniti primenu Pravopisa Matice srpske
Piše: Piše: Milan Dinić
Нови Правопис српскога језика
НИН
Практичан приручник

Ne znam gde da stavim ovo pa 'ajde ovde. Ako je bilo negde ili treba biti drugde brišite ili premestite.

Šta je nama Srbima sa tim ekstra koje znači ako se ne varam suvišno ili napolje (još preciznije)? Sve je ekstra. Odakle je to došlo u naš jezik i ko ga je pogrešno razumeo? Ja mislim da se treba izbaciti prvim vozom što pre to bolje jer nema blage veze sa životom i govori kako smo neobrazovani. Šta vi mislite?

Da li ga vi koristite?

Back