Da li ubijate ružne?

• Začetnik teme Začetnik teme dess
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nažalost vjerovatno je i toliki procenat onih koji će se zadovoljiti samo tom činjenicom. Neko im je lep i to je end ... da samo čega?
Tako dolazi do rastava braka, eno ih samci ... prosto šteta što nisu išli dalje od ljepote u odabiru žene ... pa samoubistva samaca u poodmaklim godinama..naime procenat samoubistva kod muškaraca je mnogo veće nego kod žena...hm...
Na mom faksu bilo puno više djevojaka nego momaka, bilo i par momaka koji su bili popularni ... mogli da biraju i koga su izabrali. Eno pukla veza; djevojka je stvarno bila lijepa, al nije se makla od druge godine faksa ... što li nije pametnije odabrao ..no možda se opameti ...:lol:
A jedan fenomenalan mladi kardiolog, trenutno na subspecijalizaciji, oko 40 godinica razveo se, samac..šteta ... a lijepa mu žena bila ...
Dođe mi da postavim temu Zašto muškarci ne idu dalje u odabiru partnerke od spoljašnjeg izgleda? Naravno ne na ovom pdf - u
Čast izuzetcima,a i onima koji su imali sreće ...

Sad ga vataj, dok je još rovit. :rtfm::per::mrgreen:

Jednom davno sam gledala naučno-popularnu emisiju na ovu temu, gde je objašnjeno odakle čovekova potreba za lepotom i njeno vrednovanje, kao i šta je to što je ljudima lepo, zapravo.

Gledasmo istu emisiju. U tom serijalu (ili nekom slicnom) bejase i tumacenje sticanja prvog utiska. U plasticnom primeru gde se izvode dva glumca razlicite fizicke gradje na ulici pred prolaznika vecina prolaznika je zakljucila da je direktor uspesne firme onaj koji je bio korpulentnije gradje.

Fazon je da su nam neke reakcije na prizore - slike (2D ili 3D) i njihovo procenjivanje kao lepo ili ruzno delimicno bioloski uslovljene (opstanak vrste - zdrave, jake i sposobne jedinke prezivljavaju), delimicno socio-kulturno odredjene (sta se vrednuje kao In - npr. u doba nasih baka najbolje ribe su bile one koje bi danas imale epitet "debele"), delimicno individualno determisnisane (sta u nama pokrece pozitivnu energiju / "da se osecamo dobro" npr.), ali potrebno je nesto vise / interakcija (realna ili fiktivna) / da nas nesto "zaseni lepotom ili ispuni odbojnoscu".

Da li ubiti onog ko te "ispunjava odbojnoscu" / ruznog? Zavisi od interakcije i uzroka... Dve opcije: ili "ubiti" tog drugog ili "ubiti" onog u sebi koji prozivljava odbojnost...

Hmmm... U svakom slucaju - neko zavrsi mrtav :mafijas: ili je to samo :pms: ?

Fazon je da su nam neke reakcije na prizore - slike (2D ili 3D) i njihovo procenjivanje kao lepo ili ruzno delimicno bioloski uslovljene (opstanak vrste - zdrave, jake i sposobne jedinke prezivljavaju), delimicno socio-kulturno odredjene (sta se vrednuje kao In - npr. u doba nasih baka najbolje ribe su bile one koje bi danas imale epitet "debele"), delimicno individualno determisnisane (sta u nama pokrece pozitivnu energiju / "da se osecamo dobro" npr.), ali potrebno je nesto vise / interakcija (realna ili fiktivna) / da nas nesto "zaseni lepotom ili ispuni odbojnoscu".

Da li ubiti onog ko te "ispunjava odbojnoscu" / ruznog? Zavisi od interakcije i uzroka... Dve opcije: ili "ubiti" tog drugog ili "ubiti" onog u sebi koji prozivljava odbojnost...

Hmmm... U svakom slucaju - neko zavrsi mrtav :mafijas: ili je to samo :pms: ?
Tebe sam citirala ali u osnovi se ovo što ću reći odnosi na mnoge komentare ovde ... Vidim da se ovoj temi pristupa "malo" fatalistički, u smislu da se lepota i ružnoća doživljavaju kao faktori koji determinišu i one stvari u životu sa kojima realno nemaju veze, ili imaju samo do određenog nivoa. U stvari, većina komentara ovde odnosi se na halo-efekat, ili je barem moj utisak o onome što pišete takav.

Recimo, iz nekog praktičnog ugla gledano, lep izgled je uslov za bavljenje nekim profesijama, za neke profesije (javne) je prednost, i uopšte iz nekog socijalnog ugla gledano je najčešće prednost jer povećava šanse za društvene i ostale kontakte, izbor partnera i slično ... ukratko (a dobrim delom i uslovno) rečeno. S druge strane, mnoge profesije zahtevaju ispunjavanje određenih uslova tako da je lep izgled samo jedna od mnogih kategorija i samim tim ni po čemu specifična, bar iz ovog ugla gledano. Ostalo je verovatno za ovu temu mnogo bitnije a to je pitanje koliko je lep izgled zaista prednost a koliko je manje lep izgled mana. Fakat je da je fizički lepom čoveku lakše da bude privlačan i zanimljiv i suprotnom polu i drugima uopšteno, ali u kojoj meri je to tako? I ako izuzmemo neke uopštene kriterijume a uzmemo u obzir to da se ukusi razlikuju od čoveka do čoveka, šta je u stvari lepota? Ja rekoh u prethodnom postu da ljudi poistovećuju privlačnost sa fizičkim izgledom, iako to nisu iste stvari i iako je ono prvo realno mnogo bitnije ... ali se i dalje priča o fizičkoj lepoti ili ružnoći, pa mi recite na šta vi u stvari mislite? :D

Moj stav je da je lepota najčešće "ono iznutra" ali se manifestuje spolja kao lepo ili ne. Ono iznutra, čime ljudi zrače ne može nikada nadomestiti fizičke karakteristike koje nemamo ili korigovati one koje imamo ali definitivno može i uglavnom i menja utisak i to kako nas drugi doživljavaju, pa tako fizički skladne, lepe osobe mogu biti potpuno nezanimljive bez tog "nečeg" iznutra dok neko ko to poseduje, čak i sa nekom telesnom manom može biti izuzetno harizmatičan. I ko je sad tu lep, a ko ružan? :D

stavovi koje ljudi iznose..njihova razmisljanja i zakljucci..gotovo nikad nemaju veze sa nacinom na koji osoba reaguje..kad se nadje u nekoj realnoj situaciji..ko razume shvatice sta sam hteo da kazem

Potpuno razumemo komentar, ljudi su po programiranoj(nametnutoj) im prirodi dosta licemerni. No postoji jedan procenat onih koji ono sto kazu tako i cine.

@ bezimeno

To u vezi direktora, tu baš ima istine
Pričao nama profesor anatomije, još na faksu, kad je on počeo raditi, a inače nizak, mršav čovjek imao nekog pisara, starijeg čovjeka u godinama i svi su se njemu obraćali sa doktore :lol:, a profesoru, tada mladom doktoru govorili hej dečko...naravno dok nisu saznali ko je ko...
..a i meni se često dešavaju stvari, sad na specijalizaciji, na kruženju da mi kažu, vi ste učenica..student ...ja onda pokažem ID ..rekoh specijalizant :lol:..al hvala na komplimentu...
..a kad je počela porodična i ja dobila oblast grada sa 6000 stanovnika...što je stvarno nenormalna norma za bilo kojeg doktora ..kažu oni meni ..Nemojte se ljutiti, al mi smo vas zamišljali drugačije ..A kako to ...pitam ja..a već znam ..Nasmija se i žena ..pa kaže otprilike jedno 2m..krupna, široka...:lol:..E šta sve neće ljudi smisliti ... A vi tako mlado izgledate ...
A bilo mi najbolje kad me neki deda pitao ..Jesi'l ti učenica mala..a sestra će njemu ..To je doktorica deda onako glasnije jer je deda bio malo nagluv ...:lol:

Ne ja ne ubijam ružne ..ako se misli na odbacivanje u mislima zbog nečijeg izgleda ...čak šta više (opet pleonazam koji je moja nastavnica Srpskog mrzila), eto i zbog takvih situacija čvrsto vjerujem da priroda želi da sva njena stvorenja žive i da je shodno tome sve obezbjedila određenim ''vrlinama'' odn, vještinama da prežive i uvijek mislim da ako nekom nešto nedostaje, znači da nešto drugo posjeduje, odn. ima, i suprotno kad vidim da neko nešto ima, zaključujem da mu manjka na drugom mjestu.
A ima i Ničeova misao negdje ...''Nemojte nikad zaključivati da jedno slijedi drugo, nego naprotiv da je u suprotnosti sa tim drugim'' ...otprilike tako, davno sam čitala...
I već sam negdje pisala priroda ne stvara armiju savršenih, dominantnih, nasuprot armije onih koji su ''loše ispali'' ..toga ima samo u bajkama ...jer onda ljudi ne bi ni postojali ..tada bi ubijali ''ružne''..a s vremenom bi se kriterijumi pomjerali tako da bi se u suštini istrijebili ...

A o pravom ubistvu ????!!!! :eek:
Niko nema tu moć da zna ko treba da živi, a ko ne treba. Svako igra određenu ulogu u životu drugoga,a kakva će ta uloga biti to niko ne može znati. Čak i kad ti se učini da je neko zaslužio smrt, možda baš ono zbog čega ga mrziš i šta on želi može odigrati ključnu ulogu u spasavanju nečijeg života, u određenom trenutku ...
Smrt će sama doći kada bude vrijeme ...

( tako nešto je bilo u nekom filmu, al ja zapamtila jer ima istine u tim riječima ...)

A o pravom ubistvu ????!!!! :eek:
Niko nema tu moć da zna ko treba da živi, a ko ne treba. Svako igra određenu ulogu u životu drugoga,a kakva će ta uloga biti to niko ne može znati. Čak i kad ti se učini da je neko zaslužio smrt, možda baš ono zbog čega ga mrziš i šta on želi može odigrati ključnu ulogu u spasavanju nečijeg života, u određenom trenutku ...
Smrt će sama doći kada bude vrijeme ...

( tako nešto je bilo u nekom filmu, al ja zapamtila jer ima istine u tim riječima ...)

ima jedan vic koji je odlican odgovor na tvoje reci!:mrgreen:
Dodje ti covek kod vracare i pita za svoju sudbinu i vracara mu kaze bices odgovoran za smrt miliona ljudi i covek se deprimira i krene kuci! I usput vidi dete kako se davi u reci i skoci da bi makar ucinio jedno dobro delo i izbavi decaka napolje i u tom dolazi decakova majka i kaze:
"Adolfe,zahvali se ciki sto ti je spasao zivot"!:lol:
Neki ljudi nebi trebalo da budu spaseni!;)

Dodje ti covek kod vracare i pita za svoju sudbinu i vracara mu kaze bices odgovoran za smrt miliona ljudi i covek se deprimira i krene kuci! I usput vidi dete kako se davi u reci i skoci da bi makar ucinio jedno dobro delo i izbavi decaka napolje i u tom dolazi decakova majka i kaze:

Svasta, kad da je Adolf bio jedini sposoban za takvo nesto, da to nije uradio Adolf uradio bi neko drugi, treci ili hiljaditi. A mozda je Adolf postao takav upravo zato jer mu niko nije pruzio ruku kad se 'davio' ... ;)

No vic je svakako zanimljiv :D

mozda je bas u tom pruzanju ruke davljeniku problem?
u pomaganju drugima da prezive..a koji bez pomoci ne bi preziveli..
to je prirodni zakon..sve vise zivotinje uce svoje potomstvo kako da se samo o sebi stara..oni koji nisu sposobni da se sami o sebi staraju..otpadaju prirodnom selekcijom..

navodna humanost je od ljudskog drustva stvorili parazitsko drustvo..dakako je laske ziveti na tudjoj grbaci nego na svojoj..te sada imamo tustu i tamu ljudskih parazita koji zive na nasim ledjima..n nasem radu..na nasim idejama..itd itd.

ko su paraziti drustva?

oni koji su u drustvu..najbogatiji i najmocniji..

Meni je fascinantno kako se i objektivno ružna osoba može preobrazi gestikulacijom, izrazom lica i očiju ...i obrnuto, imala sam poznanicu koja je realno vrlo lepa, ali je takve "face" pravila, i imala takav ciničan izraz lica, da je sve to padalo u vodu ...

Moj stav je da je lepota najčešće "ono iznutra" ali se manifestuje spolja kao lepo ili ne. Ono iznutra, čime ljudi zrače ne može nikada nadomestiti fizičke karakteristike koje nemamo ili korigovati one koje imamo ali definitivno može i uglavnom i menja utisak i to kako nas drugi doživljavaju, pa tako fizički skladne, lepe osobe mogu biti potpuno nezanimljive bez tog "nečeg" iznutra dok neko ko to poseduje, čak i sa nekom telesnom manom može biti izuzetno harizmatičan. I ko je sad tu lep, a ko ružan? :D

Da. Slazem se sasvim. Koliko puta mi se dogodilo da kad upoznam nekoga bolje, potpuno drukčije doživljavam i njegov fizički izgled u odnosu na početak takvog poznanstva, bilo da je taj kasniji utisak bolji ili lošiji od početnog, i zato mislim da već samo pokretanje ovakve teme predstavlja donekle promašaj, i baš me čudi da tolika većina ljudi nema iskustvo slično tvom, već svet i ljude oko sebe površno posmatraju u toj meri kroz golu fizičku pojavu.

Meni je fascinantno kako se i objektivno ružna osoba može preobrazi gestikulacijom, izrazom lica i očiju ...i obrnuto, imala sam poznanicu koja je realno vrlo lepa, ali je takve "face" pravila, i imala takav ciničan izraz lica, da je sve to padalo u vodu ...
Ovo sam upravo htela da kažem :D Bez želje da relativizujem značaj lepote i fizičkog izgleda, već samo da pitam šta je lepota u stvari.

Da. Slazem se sasvim. Koliko puta mi se dogodilo da kad upoznam nekoga bolje, potpuno drukčije doživljavam i njegov fizički izgled u odnosu na početak takvog poznanstva, bilo da je taj kasniji utisak bolji ili lošiji od početnog, i zato mislim da već samo pokretanje ovakve teme predstavlja donekle promašaj, i baš me čudi da tolika većina ljudi nema iskustvo slično tvom, već svet i ljude oko sebe površno posmatraju u toj meri kroz golu fizičku pojavu.
I mene, a najviše me čudi veličanje fizičkog izgleda (u bilo kom smeru) - samo postojanje ove teme kao i mnogi komentari to pokazuju :)

Fizički izgled, kakav god da je, samo je polazna tačka, na neki način. Bitan je možda za prvi utisak i to u određenim okolnostima (svakako ne svim), iako bih i tu pretpostavila da se pre radi o pojavi i nastupu mnogo više nego o samim fizičkim karakteristikama. Sve ostalo u životu je kombinacija mnogo čega ... lično mislim da je karakter u tom pogledu presudan, jer ne vidim razlog da jedna sređena, stabilna, u osnovi pozitivna ličnost (neko s pozitivnim motivima i pogledom na svet) bude gubitnik u životu a najmanje da bilo kakva fizička prednost ili mana to može da kompenzuje ili spreči. Opet, ne radi se o nekom zanemarivanju telesnog nauštrb duhovnog ili unutrašnjeg, radi se o prostom zapažanju i zaključku. Da nije tako, samo bi prelepi i fizički savršeni ljudi bili uspešni, ostvareni i srećni, a to definitivno ne stoji :D

Uzgred, po nekim statistikama, socijalno i na svaki drugi način najbolje prilagođeni i najostvareniji su fizički prosečno lepi ljudi, dok su ekstremi (bilo mnogo lepši ili mnogo ružniji) "problematičniji" odnosno u toj grupi je veći rizik za disfunkcije u nekim oblastima života.

Uzgred, po nekim statistikama, socijalno i na svaki drugi način najbolje prilagođeni i najostvareniji su fizički prosečno lepi ljudi, dok su ekstremi (bilo mnogo lepši ili mnogo ružniji) "problematičniji" odnosno u toj grupi je veći rizik za disfunkcije u nekim oblastima života.

Da. Verujem da je tako. Prosečnima je uvek najlakše da pronađu svoje mesto u društvu. Zato fizička lepota može biti dar, ali i prokletstvo. Nažalost to isto važi i za ono unutrašnje, duševno, tojest kvalitete koji nisu fizičke prirode.

Da. Verujem da je tako. Prosečnima je uvek najlakše da pronađu svoje mesto u društvu. Zato fizička lepota može biti dar, ali i prokletstvo. Nažalost to isto važi i za ono unutrašnje, duševno, tojest kvalitete koji nisu fizičke prirode.
Naravno. Zato mi je i besmisleno doživljavanje izgleda kao neke vrste usuda - kao prvo što, ako to i jeste, samo je jedan u moru njih :), kao drugo što sve ukazuje da to najverovatnije nije, a kao treće i verovatno najbitnije, naročito kao podsećanje onima koji veličaju ono unutrašnje :D svi koji se iole bave ovom tematikom znaju na koji način se formira ličnost i karakter i koliko je zapravo teško suštinski menjati bilo šta iz te sfere. Unutrašnje promene su svakako moguće, ali nisu nimalo jednostavne.

bottom line - u današnje vreme (cvetanja plastične hirurgije) je mnogo lakše biti lep nego duhovan i karakteran :mrgreen:

u današnje vreme (cvetanja plastične hirurgije) je mnogo lakše biti lep nego duhovan i karakteran :mrgreen:

Da. Iako se gnušam često sasvim neopravdanog posezanja za estetskom hirurgijom, koja se više koristi kao surogat za duševne vrline, nego za otklanjanje fizičkih nedostataka, predviđam da će estetska hirurgija, uz joše neke novine koje nam budućnost donosi, dugoročno imati pozitivan efekat na ljude i društvo u celini, jer će za posledicu imati to da jednoga dana svi budu fizički lepi, pa će napokon jedina stavka nečije lične afirmacije postati iskazivanje karakternih vrlina. A takođe mislim da će iz istoga razloga postati cenjeni autentičnost i originalnost u izgledu, tj. baš odstupanje od ustaljenih estetskih standarda fizičke lepote.

Priča o ljudskoj istoriji je priča o ljudskim ratovima
Postoji nešto što se zove istorijski tok događaja
U to vrijeme Njemačka je bila u velikoj ekonomskoj krizi i razvoj ratne industrije je bio taj ''koji ju je mogao izvući iz te krize'' ...
Još je samo bila potrebna ideologija ..i vođa ...
I vidi, vidi ...nije li ideologija bila slična nazivu ove teme? ...
Iako je suština da je Njemcima smetalo što su Jevreji bogati, al najlakše je masu ubijediti da neko ne valja ... Nije li baš tada počela TV propaganda ....
Svaki narod koji se sprema na rat prikazuje supritnu stranu kao čudovišta, kao ne vrijedne postojanja, jer ako bi bili vrijedni postojanja mogao bi oklijevati da ih ubiješ ....
A šta tek bi sa istrebljenjem Indijanaca, Maja, Asteka ...
Neko je napisao da bi se pojavio drugi takav Hitler ... vjerovatno, istorija je pokazala da su ljudi skloni genocidu ...
Dokle god ne zaboravimo šta je bilo, novi se ne bi trebao ponoviti..ne takvih razmjera..jer je i progon Srba iz Krajine vrsta genocida ...al nije mjesto za nepsihološko istorijski pogled na genocid ...
Mada bi i o tome mogla ....
Ljudi stvarno vole ogovarati druge ljude i tako ih je lako navesti na mišljenje da ''neko ne valja'' ... :think:
A zašto je to tako ..mislim da je vrijedno diskusije ....

Da,imam slična iskustva...Ono lepa baš osoba al joj iz očiju izbija neka zloba,arogancija,užas...A opet ''ružna'' osoba al vidi se da ja dobra pa ti je lepša zato od one...:)

Svi volimo da vidimo lepo, i svima nam je taj vizuelni utisak važan. Evo na primer, meni su interesantni pojedini avatari nekih korisnika foruma. Ima avatara sa slikam poznatih ličnosti iz sveta filama, muzike itd. Interesantni, namerno to naglašavam. Iz tih primera se vidi da svi želimo da budemo lepi i da je lepota svakome od nas važna. Skoro sam na jednoj temi na Krstarici videla fotografije jedne korisnice, koja ima avatar izuzetno zgodne ženske osobe, (a takvih je more), a u realnom životu je meni, ograđujem, se jako ne privlačna. Pitam se čemu to?

Back