- Poruka
- 89.589
Često čitam da je u Srbiji veliki manjak prosvetnih radnika. Da li je to zaista tako?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislim da postoji statistika koliko ima đaka, koliko prosvetara i koliko treba da ima na svakog đaka. To je prosta računica kojom se svi u svetu vode.To zavisi kome pripada onaj ko ti daje odgovor. Jer vođa reče da će nas sve otpustiti i zameniti, samo nikome od nas nije bilo jasno kime će nas zameniti, jer mi ne možemo da nađemo zamene za najobičnije učiteljiceako znaš podatak da je prošle godine upis studenata za nastavničke smerove sveden na jednocifreni broj, lako je zaključiti da li smo u manjku.
Ovo su podaci iz 2023. Nikome nije jasno zašto ministarstvo krije te podatke, ali ove godine je situacija bila još gora, još manji broj studenata je upisao nastavničke smerove. Pisala sam o tome, čini mi se u oktobru.Dakle, školuju se, ali neće da rade?
Logično je da neće da upisuju fakultete koji neće da im obezbedi za pristojan život. To moraš da voliš (da budeš učitelj) kao što i ona deca što idu u dizajnersku ili na "umetnički" faks idu iz ljubavi jer većina neće moći ni za leba da zaradi.Ovo su podaci iz 2023. Nikome nije jasno zašto ministarsvo krije te podatke, ali ove godine je situacija bila još gora, još manji broj studenata je upisao nastavničke smerove. Pisala sam o tome, čini mi se u oktobru.
Ihi , kako da ne može .To zavisi kome pripada onaj ko ti daje odgovor. Jer vođa reče da će nas sve otpustiti i zameniti, samo nikome od nas nije bilo jasno kime će nas zameniti, jer mi ne možemo da nađemo zamene za najobičnije učiteljiceako znaš podatak da je prošle godine upis studenata za nastavničke smerove sveden na jednocifreni broj, lako je zaključiti da li smo u manjku.
a, zbog radi zašto ti sumLjaš ?Često čitam da je u Srbiji veliki manjak prosvetnih radnika. Da li je to zaista tako?
Zato što sam pre nekog vremena video statistiku koliko ima ukupno nastavnog kadra a koliko učenika i video da mnoge zemlje imaje veći broj učenika po učitelju.a, zbog radi zašto ti sumLjaš ?
![]()
Ima škola sa 5 učenika po Srbiji. Jedan učenik u jednom odeljenju.Zato što sam pre nekog vremena video statistiku koliko ima ukupno nastavnog kadra a koliko učenika i video da mnoge zemlje imaje veći broj učenika po učitelju.
Naravno da sam svestan da suva statistika ima svojih mana, ali opet određuje neki početni standard.Ima škola sa 5 učenika po Srbiji. Jedan učenik u jednom odeljenju.
Škole za decu sa posebnim potrebama imaju puno više prosvetara od klasičnih škola (obzirom na broj učenika,.. i u njima ima po dva učenika u odeljenju).
Sela zamiru, ali ima škola i nastavnog osoblja u njima,.. još uvek.
Tu treba tražiti razloge za te brojke koje ti posmatraš.