Da li u Srbiji postoji manjak ili višak prosvetnih radnika?

To zavisi kome pripada onaj ko ti daje odgovor. Jer vođa reče da će nas sve otpustiti i zameniti, samo nikome od nas nije bilo jasno kime će nas zameniti, jer mi ne možemo da nađemo zamene za najobičnije učiteljice :mrgreen: ako znaš podatak da je prošle godine upis studenata za nastavničke smerove sveden na jednocifreni broj, lako je zaključiti da li smo u manjku.

To zavisi kome pripada onaj ko ti daje odgovor. Jer vođa reče da će nas sve otpustiti i zameniti, samo nikome od nas nije bilo jasno kime će nas zameniti, jer mi ne možemo da nađemo zamene za najobičnije učiteljice :mrgreen: ako znaš podatak da je prošle godine upis studenata za nastavničke smerove sveden na jednocifreni broj, lako je zaključiti da li smo u manjku.
Mislim da postoji statistika koliko ima đaka, koliko prosvetara i koliko treba da ima na svakog đaka. To je prosta računica kojom se svi u svetu vode.

U Republici Srbiji ima oko 75.883 prosvetnih radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju, od kojih je oko 2.060 (2,71%) nenastavničkog kadra. U srednjim školama je, prema podacima sa početka školske 2024/2025. godine, pohađalo oko 231.171 učenik, od čega 229.648 u redovnim školama
Ministarstvo prosvete je u svojoj analizi istaklo da je posebna potreba za nastavnicima iz oblasti matematike, fizike i informatike, gde je procenat nenastavničkog kadra veći.

Detaljnije informacije:
  • Broj prosvetnih radnika: Ukupno 75.883, od čega oko 2.060 (2,71%) nema odgovarajuće diplome.

• Broj učenika u srednjim školama: 231.171, od čega 229.648 u redovnim školama.

• Problem nedostatka nastavnika: Posebno izražen u predmetima matematika, fizika i informatika, ali i u malim sredinama.

Iako se broj prosvetnih radnika čini dovoljan, postoji problem nedostatka nastavnika u pojedinim predmetima i u malim sredinama, što ukazuje na potrebu za dodatnim kadrom u tim oblastima.

''Članovi Društva direktora škola okupili su se u novembru prošle godine, a mnogi su se požalili da nemaju dovoljan broj nastavnika na raspolaganju, priča Ružičić.
„Sami su počeli da pričaju da imaju veliki problem da održe nastavu kada nastavnici odu mesec, dva ili tri na bolovanje.
„Ispostavilo se da problem nije samo van Beograda ili u stručnim školama, već gotovo svugde", kaže predsednik udruženja.
Kao jedan od glavnih razloga za sve manji broj nastavnika u Srbiji, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, navodi primanja koja smatra isuviše niskim kako bi se privukli mladi u ovu branšu.
„U prosveti radi oko 80 odsto obrazovanog kadra u Srbiji, a plate su trenutno čak 12 odsto ispod proseka", kaže Janković.
Dodaje i da se „vreme promenilo", pa mladi imaju veći izbor poslova, a prosveta im zbog malih zarada nije prioritet.
„Više ne moraju da rade u prosveti, već to mogu i na drugim mestima - jedan profesor matematike ili informatike je tražen u školama, ali je tražen i na drugim mestima",

Ovo su podaci iz 2023. Nikome nije jasno zašto ministarsvo krije te podatke, ali ove godine je situacija bila još gora, još manji broj studenata je upisao nastavničke smerove. Pisala sam o tome, čini mi se u oktobru.
Logično je da neće da upisuju fakultete koji neće da im obezbedi za pristojan život. To moraš da voliš (da budeš učitelj) kao što i ona deca što idu u dizajnersku ili na "umetnički" faks idu iz ljubavi jer većina neće moći ni za leba da zaradi.

Ihi , kako da ne može .
Zamenio inžinjere sa pinkovim zečicama .
Sve se može .

U sustini ima previse prosvetara za ono sto se zove Srbija na vodi....mada pianje i za to da li ih ima previse, ali bar su odgovarajuci kvalitet..

A ovako za normalno SFRJ obrazovanje, ili za neki nivo koji bih ja drzao , auuuu, pa ne da nema prosvetnih radnika nego 10% otprilike , a ja govorim iz ugla gimnazije i Tesle....znaci relativno elitnih skola u BG, ali 10% bih zadrzao ....ostalo bih prebacio u BG na vodi....
I nije bas tacno da bih zadrzao samo matore, mozda bi bilo vise matorih ali ne toliko drasticno ....nanjusis ti ko je solidan, a ko nije, cak i kad je nervozna osoba, jedna mlada profanka npr, jeste nervozna, ovako kad je vidis u prodavnici kad je prave budalom za pelene, od skora je majka pa nenaspavana, ali bolje da se raspravlja sa kradjom u maxi , nego da je nervozna prema detetu...

Moze da se probere tih 10% i od matorih i od mladih profana...iako je predispozicija nekako na strani matorih , vise su obrazovani , opste obrazovanje im je vise , ali moze da se nadje...

Zato što sam pre nekog vremena video statistiku koliko ima ukupno nastavnog kadra a koliko učenika i video da mnoge zemlje imaje veći broj učenika po učitelju.
Ima škola sa 5 učenika po Srbiji. Jedan učenik u jednom odeljenju.
Škole za decu sa posebnim potrebama imaju puno više prosvetara od klasičnih škola (obzirom na broj učenika,.. i u njima ima po dva učenika u odeljenju).
Sela zamiru, ali ima škola i nastavnog osoblja u njima,.. još uvek.
Tu treba tražiti razloge za te brojke koje ti posmatraš.

U mojoj osnovnoj školi u selu , u mojoj generaciji nas je bilo 60 ( nas petnaestak je krenulo godinu dana ranije da bi se popunilo odeljenje).
Sada u toj školi, u istom selu ima 5 do 7 učenika u odeljenju. Deset učenika je već velika retkost. A, broj prosvetara se nije toliko smanjio.
Za svaki predmet po jedan nastavnik.
česte su reorganizacije i spajanje škola,.. a tek će ih biti.
Srbija postaje sve više gerontologija,.. sve je manje mladih i sve manje dece.

Ni po gradovima se broj škola ne povećava (samo broj vrtića se povećava).
Mnoge srednje škole u gradovima ne mogu da nakupe dovoljno učenika.

Ima škola sa 5 učenika po Srbiji. Jedan učenik u jednom odeljenju.
Škole za decu sa posebnim potrebama imaju puno više prosvetara od klasičnih škola (obzirom na broj učenika,.. i u njima ima po dva učenika u odeljenju).
Sela zamiru, ali ima škola i nastavnog osoblja u njima,.. još uvek.
Tu treba tražiti razloge za te brojke koje ti posmatraš.
Naravno da sam svestan da suva statistika ima svojih mana, ali opet određuje neki početni standard.

Sigurno postoji, iako ja ne mogu da je nađem, statistika sortirana po mnogim kriterijumima (lokacija, vrsta škole i sl) koju (bi trebao da) gleda ministar prosvete i na osnovu toga donosi odluke za budućnost

Синдикалисти дижу себи цену па трабуњају о недостатку просветних радника. Стварност је такве да за све предмете осим физике и математике има професора колико пожелиш.

Физика би се дала решити другачијим квалификацијама. Машински инжињери, електро-инжињери, геофизичари, физикохемичари... сви они могу без проблема да предају физику, само неко то треба да убаци у правилник.

Такође при учитељским факултетима треба отворити као некада на педагошким академијама смер наставник физике и математике.

У струковним школама ће вежбе моћи да држе и струковни мастери па ће се и ту смањити мањак.

Back