DA LI U SEBI PONEKAD VIDITE MALO DIJETE

bihter

Obećava
Poruka
56
Jutros sam gledala crtani film,nesvjesno ,uhvatila sam sebe kako sam se unijela u njega...jednostavno otisla u njihov svijet...svijet fantazije.
ponekad kada vidim dijecu kako se igraju dođe mi da se pridruzim...da se igram..da nemam granica..da se smijem glupim stvarima..
ponekad se osjecam kao dijete u tijelu odrasle osobe..
Da li vi u sebi ponekad vidite malo dijete??:rumenko:

Vrlo pozitivno. Ljudi polako ulazeći u kolotečinu života prestaju da se raduju i da vide sreću u malim stvarima.
Sve postaje uobičajeno i stimulusa za sreću i radost ima sve manje.
Naravno da treba da postajemo zreliji, ali ne znači i nesrećniji i gubimo one vredne delove sebe koji bivaju potisnuti nekim "ozbiljnim" stvarima i problemima.
Zadrži dete u sebi što duže, jer kada ga izgubiš teško ga ponovo nalaziš i bez njega mnogo toga nećeš uspeti da razumeš i osetiš.

Jutros sam gledala crtani film,nesvjesno ,uhvatila sam sebe kako sam se unijela u njega...jednostavno otisla u njihov svijet...svijet fantazije.
ponekad kada vidim dijecu kako se igraju dođe mi da se pridruzim...da se igram..da nemam granica..da se smijem glupim stvarima..

Naravno...tako i treba! :)

mislim da je dobro zadrzati dete u sebi. ali ne u svim domenima.
cini se da se ponekad desavaju po meni sasvim pogresni procesi prilikom odrastanja i sazrevanja:
radoznalost, umece igre, istinskog uzivanja i cudjenja, sposobnost daljeg razvoja i sazrevanja, autenticnost i neposrednost u ponasanju se gube. a zadrzavaju se nekakve infantine, idealizovane, rigidno simlifikovane i iskljucive emocije i predstave o zivotu i ljudima.

..Da,vidim i to me čini sretnom..znači da sam sačuvala u sebi ono najiskrenije i najčistije neuprljano vremenima i promjenama..ljudi to treba da gaje u sebi jer po tome i jesu..a većina je zaboravila da se raduje na onaj najjednostavniji i najprirodniji način-osmijehom djeteta.

Kad god sam potisnula (ignorisala, nepriznavala...) to dijete u sebi, pravovremeno, vratilo mi se kao bumerang, ali kad i gdje ne treba...
Pritom ne mislim samo na "djecije ponasanje"...vec onu bezazlenost, otvorenost, kreativnost...i sve ono sto samo djeca mogu i znaju... :)
...zadrzala sam ga u onom segmentu smijeha i radovanja sitnicama...makar i krisom...to uvijek...mislim da drugacje i ne bih znala da zivim...

mislim da je dobro zadrzati dete u sebi. ali ne u svim domenima.
cini se da se ponekad desavaju po meni sasvim pogresni procesi prilikom odrastanja i sazrevanja:
radoznalost, umece igre, istinskog uzivanja i cudjenja, sposobnost daljeg razvoja i sazrevanja, autenticnost i neposrednost u ponasanju se gube. a zadrzavaju se nekakve infantine, idealizovane, rigidno simlifikovane i iskljucive emocije i predstave o zivotu i ljudima.
:)

Svi imaju to dete u sebi, pitanje je samo kako ga tretiraju.

:)

Svi imaju to dete u sebi, pitanje je samo kako ga tretiraju.

Verovatno da si u pravu. Takvom koncepcijom i operise psihologija kao nauka. Ali znam da se kod nekih to dete ne da prepoznati. Postanu ustogljeni i kruti, gajeci istovremeno neoplemenjene, rigidne prestave, razmisljanja i mehanizme postupanja. Sto se na kraju paradoksalno svodi na nezrelost. Biti precesto ozbiljan i krut je u sustini neodgovoran stav prema zivotu.

Dosta toga zavisi od vaspitanja. Cesto sa zaloscu primetim kako pojedini roditelji vaspitanje dece razumeju kao dresuru. A mislim da deca kroz nacin vaspitanja koji je cesto prisutan vise gube, nego sto dobijaju. Jer im se usadjuju pogresne, trivijalne vrednosti, a kod njih satiru pozitivni detinji potencijali.

Cini mi se da se radi i o izvesnom sistemu vrednosti, kada se zreloscu i odrasloscu smatra gubitak nekih lepih decjih osobina. Dok se istovremeno ne stize daleko na putu kvalitetnog psiholoskog razvoja.

Verovatno da si u pravu. Takvom koncepcijom i operise psihologija kao nauka. Ali znam da se kod nekih to dete ne da prepoznati. Postanu ustogljeni i kruti, gajeci istovremeno neoplemenjene, rigidne prestave, razmisljanja i mehanizme postupanja. Sto se na kraju paradoksalno svodi na nezrelost. Biti precesto ozbiljan i krut je u sustini neodgovoran stav prema zivotu.

Dosta toga zavisi od vaspitanja. Cesto sa zaloscu primetim kako pojedini roditelji vaspitanje dece razumeju kao dresuru. A mislim da deca kroz nacin vaspitanja koji je cesto prisutan vise gube, nego sto dobijaju. Jer im se usadjuju pogresne, trivijalne vrednosti, a kod njih satiru pozitivni detinji potencijali.

Cini mi se da se radi i o izvesnom sistemu vrednosti, kada se zreloscu i odrasloscu smatra gubitak nekih lepih decjih osobina. Dok se istovremeno ne stize daleko na putu kvalitetnog psiholoskog razvoja.

Ja to ( to da su neki ljudi rigidni, nemaštoviti, isuviše ozbiljni i praktični) povezujem sa duhom i nedosatkom duha i pritom uopšte ne znam šta tačno mislim pod tim "imanje duha". Valjda na to autentično naše, na širinu svesti ali i na volju i vedrinu, radoznalost...šta li :) Ali mislim da to ima veze sa bezbrižnošću i onom "ličio je na barski cvet prenesen u brda..ličio je na dečaka kome su ljudi oteli bezbrižnost"..da ima veze sa udarcima i razočaranjima, i sve se nešto mislim da uspeti zadržati dete u sebi tokom odrastanja i starenja, i svih iskustava koja nas menjaju je užasno, užasno težak zadatak...

ali verujem da se u svima, koliko god neko ogrubeo tokom života i izgubio sjaj, na svaku nežnost, pažnju i toplinu, obraduje neko dete koje čuči unutra...i podseti da eto postoji i pored svega...

Da, čuvam u sebi tu osobinu deteta...Ona detinja cistota i neiskvarenost. Gledam na ljude očima deteta, onako cisto kako samo dete ume. Dakle, bez apsolutno zadnje namere. Verovatno i na takav nacin volim druge, milseci da je sve bajno i sjajno, da ce mi se vratiti dobrim. Posedujem tu razigranost, koja je svojstvena deci. Mozda malo i ona svojeglavost. :rumenka: Da, ja jesam kao dete iz druge priče i planete. :kiss:

Back