Da li u našoj svakodnevici postoje zabranjene istine?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hajde sto nema pojma, nego ce jos da dosadjuje, prijavljuje postove i da vredja sve koji joj nisu po volji i na kraju unisti teme...

Znas kako se svodi dijalog zena na forumu...

Hocu da debatujem, ....a ne slazem se sa tim...ma nemate vi pojma....pa moram da vredjam, napadnuta sam...
Niko im za 30 40 50 60 godina koliko imaju nije objasnio sta bi to bilo razgovor ili mozda sta je debata i da tu kazes svoje misljenje a ne lobiranje, pa kad ti neko drugi iznese svoje misljenje ti se nadjes uvredjen tim misljenjem jer si se prepoznala, a uopste ti nije licno upuceno...

I tako je ovaj forum zaslugom slicnih i CEO SVET SE VRTI OKO MENE zenskih osoba, postao forum gde je sve upuceno licno i onda tu nema debate...
Nego ili dodjes istreses sta imas i vozis dalje ili bukvalno upucujes licno...

Ovo da osobe sve shvataju licno je odlika seljanki, ali kad ja to kazem, onda to nema vrednost, jer seljanka je danas ono sto seljanka iz BG kaze da jeste..
Ili ne znam da li uopste ima seljanki u SRbiji , mozda one koje nisu i ne ponasaju se u trendu...

Pa se posle svi i muski i zenski cude sto se klinkice trude da budu u trendu , jer znaju i vide da ako nisu , moz da se desi da dobiju etiketu seljanke i onda ne samo da je seljanka nego gubi i sva prava na zivot i misljenje, ponasanje, zelje i totalno prava da je zena .....

dragobulje96 koliko si ti brakova sklopio, skrshio ?
vrlo si precizan u opservaciji, plashim se da se ne pronadjem u nekoj od njih :sad2:

nerado se pogledava u ochi kad neshto krijesh , oli zatrpavash ko maca minuli rad

zashto , ali zashto to pitanje - ko ce koga?

kad se , narafski , zna

Cvaj komaden-ovaj drugi sklopljen u prehistoriji...Četir komata dice...Itd...
Ne krijem ja ništa-slobodno me pitaj,ako nije za tekst-pošaljem ti u repki ili na pp...
Iskustvo i znanje (pitaj Patka :mrgreen:) su na mojoj strani,a za namere nisam siguran-zreo za psihoanalizu...
Ima neka nezadovoljstva i osujećenja tipa gde sam se rodio i s kim sam zaostao da drvim o ozbiljnim temama...
Prepotencija bi bila prva na udaru...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Pa da,ali za mene nema tabu tema! Ja i o incestu,recimo slobodno mogu i otvoreno!

:sad2:Ću...ja da nisam duševan...Ybmmumalter,možda sam baš bezdušan...:eek:

Ja rekoh da si dushevniji nego duhovniji...
Znas ono seljacko, da sta god da kazes, on pomisli da njemu pricas...
E tako je meni tesko nekad da stalno pazim sta kome prevodim na njegov jezik...
Znas i sam da lakse ribe i nekomplikatori uvek razvijaju vise dushevnih sirina ili osobina nego ostali, jer im vise treba...
Potreba koja kao sastavni deo ima emotivnu interakciju je direktan cinilac za dushevnost....zelju i izvrsenje neke potrebe...

Kod duhovnosti tu imamo efekat dupeta, tj svako misli da je duhovan, retko ko misli da nije, a obicno je duhovnost tumacena kao apstrakcija u vezi sa Moralom a u vezi sa visim vrednostima, sta god bile te vise vrednosti...ili religioznim...
Ustvari vise ljudi mi je reklo da duhovnost smatraju kao razumevanje religioznih pitanja sto mogu da prihvatim kao svetovnost, a duhovnost da mi ostane kao dubina ljudskih , drustvenih i pojedinacnih stavova i znanja..

stina koju nije lako priznati je ona koje se stidimo, društveno neprihvatljiva,
ali je moramo ipak priznati sebi ako ne i najboljem prijatelju, popu, psihijatru, sudiji.
Kazna je osećanje krivice i griža savesti.

Ali ja ne mogu da se setim nijedne koje se danas čovek stidi.
Možda se samo plaši one koja je po zakonu kažnjiva i
u tom slučaju izmišljaće olakšavajuće okolnosti i kada ubije majku, dete, oca.
A zakon je tabu koji se najlakše prepravlja i krši. :)
Nisam mislio na kažnjive istine koje bi se "osvetile" onome ko ih kazuje.

Mislio sam na neke istine koje nisu kažnjive (kao navedeni primer u uvodu) ali ih društvo svejedno ne prihvata ili nerado prihvata.

Iskustvo i znanje (pitaj Patka :mrgreen:) su na mojoj strani,a za namere nisam siguran-zreo za psihoanalizu...
Ima neka nezadovoljstva i osujećenja tipa gde sam se rodio i s kim sam zaostao da drvim o ozbiljnim temama...
Prepotencija bi bila prva na udaru...:mrgreen:

- - - - - - - - - -

Pa da,ali za mene nema tabu tema! Ja i o incestu,recimo slobodno mogu i otvoreno!

Uh, ne znam sta da kazem, ja kao referenca...
Ili TP...?
Bolje ja...
Ne znam za iskustvo , obicno ne citam ili ignorisem brojke i konkretne epske ili lirske momente, ali znanje ima...ne znam jel to plus, ali ima...
Namere nisu problematicne zenama to sigurno...da li su prihvatljive, to je igra 1 na 1.
Hm, da li je incest gradacijski visoko, ili zato sto je tabu tema, to ne znam...ali da za tabu temu treba neko samopouzdanje, to jeste...
I ludila ako je ovaj forum u pitanju...

Dakle saberi sama...
Moze da guta zestoko, znaci ima odlozenu reakciju...u prevodu moze da bude namazan sa tolikim kapacitetom da ce svi sminkeri popadati od napora...
To ako hoces da se nadvlacis sa njim moze biti zanimljivo ako volis da gubis.....biraj naplatu.....

Mislio sam na neke istine koje nisu kažnjive (kao navedeni primer u uvodu) ali ih društvo svejedno ne prihvata ili nerado prihvata.

Nesto mi nejasno kako bipolaran narod nesto ne prihvata a da ne kaznjava....
Radikalizam iskljucen, hmmmmm.

Ovo nerado prihvata, to je zanimljiva tema...
Ono sto je deo sopstvenog shvatanja nekulture, a opet se ne odstranjuje iz navika...
Pozdrigivanje kod fizickog, kucni prdez ili noge na krevet i sto..

Postoje :) Samo zato sto je neko roditelj ne moze biti los nikako, a s druge strane mnogi roditelju ubijaju svoju decu i opet su dobri :)

Mnogi smatraju lose stvari dobrim i onda kada ti osudis nesto lose u coveku taj los covek misli da napadas nesto dobro u njemu :mrgreen:

Tako i na LjiS zabranjuju istine o sexu :lol: Sve je dobra istina dok ne zadires u njihove najmracnije tajne. E onda ta istina ne valja i krenu u napadi na tebe lazima ili fizicki napad :)

Nije dobro znati sve istine :) Istina oslobodi ali ti stvori neprijatelje. Sta ce nekom istina sa kojom ne moze nista uraditi ? Cisto da je zna zbog sebe :lol: Da sakriju istinu uradili bi najgore zlocine i posle bi se opravdali lako lazovima koji vladaju i vole laz.

Dzabe stradas,

Bog nas savetuje:

Otkrivenje 22,11
Tko čini nepravdu, neka čini još nepravdu; i tko je nečist, neka se još kalja; i tko je pravedan, neka još čini pravdu; i tko je svet, neka se još posvećuje!
Otkrivenje 22,12
Evo, dolazim brzo, i plaća moja s menom, da dadnem svakome po djelima njegovim.

Istinu Boziju trazite a ne istinu ljudsku koja je dvolicna :aha: i pritom nebitna :lol:

Bozija istina ostaje zuvek Istina. sve ostale istine mogu postati i neistine :) Zbog para mnogi advokati istinu pretvore u laz i laz u istinu i sudovi na zemlji.

Ovde ne mislim na bilo koju istinu vezanu za politiku ili neke posebno značajne društvene pojave.

Mislim na jednostavne istine koje, u suštini, ne bi trebalo da pogađaju druge, a ipak su zabranjene.

Primer:

Kada bi neko rekao: "Moja majka je zla žena." skoro bi svi graknuli na njega: "Kako možeš, pa to je tvoja majka!"

Znači, nebitno im je da li ona jeste ili nije zla. Ta je istina za njega zabranjena samo zato što mu je to majka.

Mnogi znaju da tvrde kako uvek sagovorniku kažu istinu. Da li bi podržali ovakvu istinu?

Ima ovakvih primera dosta, uglavnom su u pitanju socijalne kategorije. E sad, pitanje je sta je za jedno drustvo istina. Za Srbiju su karakteristicna lazna velicanja (majke kraljice i slicno), gde kada bi se samo malo zagrebalo po povrsini videlo bi se da prica veze sa mozgom nema. Naravno, kada bi ti svojoj uzoj i siroj okolini skrenuo paznju da stvari nisu onakve kakvim izgledaju (a uglavnom nisu), ti bi bio taj koji je oznacen, upravo uz komentar koji pocinje recima "Kako mozes..."

Imam slican primer u svojoj uzoj okolini. Iskreno, ako svi hoce da veruju "kako su oni taaaaaaaakooooooo slaaaaaaaaaaaatki, pa odkud onda...." neka veruju, njihovo pravo. Ja sam im samo jasno i glasno rekla da mene ne uvlace u pricu.

Ja rekoh da si dushevniji nego duhovniji...
Znas ono seljacko, da sta god da kazes, on pomisli da njemu pricas...
E tako je meni tesko nekad da stalno pazim sta kome prevodim na njegov jezik...
Znas i sam da lakse ribe i nekomplikatori uvek razvijaju vise dushevnih sirina ili osobina nego ostali, jer im vise treba...
Potreba koja kao sastavni deo ima emotivnu interakciju je direktan cinilac za dushevnost....zelju i izvrsenje neke potrebe...

Kod duhovnosti tu imamo efekat dupeta, tj svako misli da je duhovan, retko ko misli da nije, a obicno je duhovnost tumacena kao apstrakcija u vezi sa Moralom a u vezi sa visim vrednostima, sta god bile te vise vrednosti...ili religioznim...
Ustvari vise ljudi mi je reklo da duhovnost smatraju kao razumevanje religioznih pitanja sto mogu da prihvatim kao svetovnost, a duhovnost da mi ostane kao dubina ljudskih , drustvenih i pojedinacnih stavova i znanja..
Ja čuvam detinja sećanja na vreme pre rođenja kao sećanja mog duha...
Metafizika JA je to Patak i ako si na to mislio svaka čas...

Možda je najbolje vratiti se uvek na ona osnovna pitanja: - Da li je to tačno? - Da li je neophodno? i - Da li je ljubazno? Mada, možda treba dodati i pitanje: - Da li je mudro o tome pričati? Ovo četvrto pitanje uvek kaže promisli dobro jer danas možda mislimo da je sve to tačno, neophodno i ljubazno, ali već koliko sutra kada se neke stvari dogode, ili mi malo sazrimo onda sve možda izgleda drugačije a mi uvidimo da je dobro da smo prećutali.

Ako je već pitanje 'zle' majke dotaknuto onda kada odrastemo možda uspemo sagledati zašto nam je život dodelio takvu majku. Tada možda sagledamo da se ni to nije slučajno dogodilo te da nam je život dodelio takvu majku baš zarad našeg ličnog najvišeg dobrog. Takva majka, iako ona toga verovatno nije svesna, dodeljena nam je da u nama izgradi veliku dozu strpljenja, promišljenosti i izdržljivosti. Jer, život nije slučajna pojava a ni mi ovde nismo slučajno.

Ako je već pitanje 'zle' majke dotaknuto onda kada odrastemo možda uspemo sagledati zašto nam je život dodelio takvu majku. Tada možda sagledamo da se ni to nije slučajno dogodilo te da nam je život dodelio takvu majku baš zarad našeg ličnog najvišeg dobrog. Takva majka, iako ona toga verovatno nije svesna, dodeljena nam je da u nama izgradi veliku dozu strpljenja, promišljenosti i izdržljivosti. Jer, život nije slučajna pojava a ni mi ovde nismo slučajno.
Ne mora biti pravilo. Lako je moguće da dete postane isto zla i nemoralna (zlo je samo po sebi, uvek nemoralno!) osoba.

Možda je najbolje vratiti se uvek na ona osnovna pitanja: - Da li je to tačno? - Da li je neophodno? i - Da li je ljubazno? Mada, možda treba dodati i pitanje: - Da li je mudro o tome pričati? Ovo četvrto pitanje uvek kaže promisli dobro jer danas možda mislimo da je sve to tačno, neophodno i ljubazno, ali već koliko sutra kada se neke stvari dogode, ili mi malo sazrimo onda sve možda izgleda drugačije a mi uvidimo da je dobro da smo prećutali.
Sasvim je sigurno da društvo to danas neće prihvatiti, ma koliko dokaza bilo da je to tačno.

Da, neophodno je! U organizovanom društvu se mora znati istina da bi organizacija bila uspešna.

Ne, ne mora biti ljubazno. Najčešće i nije. U organizovanom društvu istina mora biti ispred ljubaznosti. (Sada se to kaže "politička korektnost", što je samo eufemizam za "lažemo se, ali se nekoma tako dopada".)

Da, mudro je, zato što je neophodno.

@Aizen :
ne postoje zle i nemoralne osobe

Ha, ha da se covek prekrsti.

Dakle, pedofil koji prebije dete, pa ga siluje, pa ga ubije nije ni zao ni nemoralan? Nego je dobar i moralan, ispravan ili sta god?

Oni likovi sto stalno obese psa, pa ga muce, seku mu sape, usi, gde bas vristi i posle se trese i umire u najvecim bolovima a oni osecaju sadisticku extazu i orgazam, to takodje kao nije zlo, te osobe nisu zle i nemoralne?

Sta sve necu procitati. Ja znam da bila nova godina i pilo se puno alkohola i to deluje na mozak i sl, ali evo ga vec cetvrti. Pazite sta lupate narode. :zroll:

Back