DA LI TREBA TUĆI DECU U VASPITNE SVRHE?

ja smatram da ne treba, mene licno u zivotu nisu ni majka ni otac udarili.
uvek su razgovarali samnom, i ja bi shvatila i kroz par razgovora bi prestala to da radim.
i normalna sam, nista mi ne fali, dobar sam student, odlicna u srednjoj bila, vaspitana.
normalan razgovor sa decom sve resava.
i da, kad sam bila mala nikad nisu samnom razgovarali onako bebasto, nego sasvim normalno, kao sa sebi ravnim.

И мене нису ударили. Ни ја моју децу, ако њих питате.

А моји родитељи кажу да су ме ћушнули сваки пут кад сам могла да настрадам, док нисам разумела објашњења.
И ја сам своју децу знала да ударим по туру или по руци када су чинили нешто опасно по здравље или живот.

И поново - ово није тема о батинама, ово је тема о предострожности!

У примеру који сам навела, а са којим си се сложила ја не причам ни о каквом ''стрпљивом разговарању са дететом'' и ''указивању на грешке''!
Говорим о јасној, краткој и стриктној забрани:''НЕ!, НЕ СМЕШ ТО ДА РАДИШ!'', и то праћено енергичним заустављањем те радње.
Никакво ''стрпљиво објашњавање и указивање на грешке ту немају шта да траже''. Ови родитељи су покушали да укажу на грешке:''Ми тебе волимо, а ти нама тако враћаш...'' То дете не разуме. Оно тражи јасно постављене границе!
"Mi tebe volimo, a ti nama tako vraćaš..." - za mene je to jedna od najužasnijih rečenica koje roditelji izgovore detetu.
No to bi već bila neka druga tema...

Ja ne znam u kojoj paralelnoj realnosti zivite... u mojoj deca se tuku vec generacijama. :lol: Komsije, rodjaci, prijatelji... I mene su vaspitavali prutom a nisam bila razmazena, naprotiv. I kad bi mi palo na pamet da napravim neku zvrcku, prvo pomislim na mamu i prut pa onda racunam da li mi se isplati da nastavim sa paklenim planom. :lol: Kad kazem tuku, ne mislim na modrice, slomljene kosti isl, vec na batinice tipa da ti bridi guza. Pamtim svake i zameram im, ali me to prodje svaki put kad vidim neko razmazeno i nevaspitano derle, ili neku nemarnu majku.

Psihoterapeut Zoran Milivojević navodi da je fizičko kažnjavanje legitiman način vaspitavanja dece i da se mora praviti razlika između kažnjavanja i zlostavljanja dece. "Predlagač Zakona ne pravi razliku između zlostavljanja i kažnjavanja i tvrdi da su roditelji koji dva puta udare dete po guzi zlostavljači. Daje se argument da je ovakav način vaspitanja primenjen u Švedskoj i da su zbog toga roditeli u toj zemlji veoma blagi sa svojom decom. Međutim, postoje zemlje u svetu u kojim je potpuno legitimno udariti dete. U Kanadi su pokušali da zabrane telesnu kaznu pa je Ustavni sud doneo odluku kojom se roditeljima dece uzrasta od druge do dvanaeste godine dozvoljava da udare svoje dete. Ista stvar nije prošla ni na Novom Zelandu gde se preko 300.000 roditelja suprotstavilo ovom predlogu. U Engleskoj vlada odbija da se kriminalizuje telesno kažnjavanje dece", kaže Milivojević za 021.

Prema njegovim rečima, potpuno je pogrešno zabraniti roditeljima da udare dete, jer ako ne koristimo fizičku kaznu onda nam ostaju neke druge kazne, kao što je "Za kaznu nećeš gledati TV". "Ali ako dete ne posluša roditelja, na kraju se opet sve svodi na fizičko kažnjavanje, jer roditelj mora da detetu otme daljinski za TV. Roditelj mora u nekim aspektima vaspitanja da se ponaša kao policajac. Vi ne možete policajcima da zabranite da primenjuju fizičku silu i da zahtevate od njih da još bolje obavljaju svoj posao. Ako roditelj shvati da će biti prepoznat kao zlostavljač, on može početi da zlostavlja dete psihički", tvrdi Milivojević.

On navodi da država ne može proglasiti roditelje kriminalcima jer ponekad udare svoje dete i kaže da će na taj način roditeljima biti vezane ruke, što opet deca mogu iskoristiti. Ovo što država pokušava je, prema njegovim rečima, vrlo opasan socijalni eksperiment koji će nekom od ministara doneti još neki poen u imidžu.

Psihoterapeut Zoran Milivojević navodi da je fizičko kažnjavanje legitiman način vaspitavanja dece i da se mora praviti razlika između kažnjavanja i zlostavljanja dece. "Predlagač Zakona ne pravi razliku između zlostavljanja i kažnjavanja i tvrdi da su roditelji koji dva puta udare dete po guzi zlostavljači. Daje se argument da je ovakav način vaspitanja primenjen u Švedskoj i da su zbog toga roditeli u toj zemlji veoma blagi sa svojom decom. Međutim, postoje zemlje u svetu u kojim je potpuno legitimno udariti dete. U Kanadi su pokušali da zabrane telesnu kaznu pa je Ustavni sud doneo odluku kojom se roditeljima dece uzrasta od druge do dvanaeste godine dozvoljava da udare svoje dete. Ista stvar nije prošla ni na Novom Zelandu gde se preko 300.000 roditelja suprotstavilo ovom predlogu. U Engleskoj vlada odbija da se kriminalizuje telesno kažnjavanje dece", kaže Milivojević za 021.

Prema njegovim rečima, potpuno je pogrešno zabraniti roditeljima da udare dete, jer ako ne koristimo fizičku kaznu onda nam ostaju neke druge kazne, kao što je "Za kaznu nećeš gledati TV". "Ali ako dete ne posluša roditelja, na kraju se opet sve svodi na fizičko kažnjavanje, jer roditelj mora da detetu otme daljinski za TV. Roditelj mora u nekim aspektima vaspitanja da se ponaša kao policajac. Vi ne možete policajcima da zabranite da primenjuju fizičku silu i da zahtevate od njih da još bolje obavljaju svoj posao. Ako roditelj shvati da će biti prepoznat kao zlostavljač, on može početi da zlostavlja dete psihički", tvrdi Milivojević.

On navodi da država ne može proglasiti roditelje kriminalcima jer ponekad udare svoje dete i kaže da će na taj način roditeljima biti vezane ruke, što opet deca mogu iskoristiti. Ovo što država pokušava je, prema njegovim rečima, vrlo opasan socijalni eksperiment koji će nekom od ministara doneti još neki poen u imidžu.

Управо то! :worth:

da mi nisu bile batine u ko zna šta bih sad izrasla. ovako, pretnje i koji put po dupetu su urodili plodom. ali zato je moja sestra bila mažena i pažena,
pa evo je tek napunila 18.a rasplaz je obični. niko njoj ništa ne može da dokaže ili zabrani. isto kao moja komšinica koja je bila 'vaspitavana' samo rečima..

Eh, kad bi smo samo prestali da prepusujemo od Zapada sve što ne valja.
Bežimo od naših tradicionalnih manira , a pokazalo se kroz istoriju da baš
tako treba. Ponekad im se ne može drugačije nacrtati šta je dobro,a šta nije.
Sumnjam da i jedan normalan roditelj voli takve situacije,ali nekad ih baš moraš malo klepiti po guzi.Suština je da ih treba zaustaviti povremeno,na ovaj ili onaj način.
Deca to vole, jer se tako osećaju zaštićenima. Moji su sada pubertetlije i odavno miruje ona varjača, nekako mi je apsurdno da ih klepam po turu varjačom, kad su višlji od mene... Sada preostaje isključivo razgovor, kao sa odraslim ljudima.:)

Ja stvarno vise ne znam sta da radimo sa 2,5 god. decakom. Postaje sve agresivniji i to prema nama u kuci. Baca igracke po celom stanu. Samo gledamo sta ce da se razbije. Ako mu nesto nije po volji legne i lupa glavom o pod, a sada nas lupa glavom u ruke kolena ma ubi nas. Sad je poceo i da sutira. Pricamo mu danima da to nije lepo, da ce ga boleti glava da to nas boli ali ne vredi. On ne prestaje da nas udara. Ali samo nas u kuci, kad je sa decom nikoga ne tuce i ne udara, nego naprotiv njega deca guraju i udaraju. I sad ja ne znam kako da se postavimo i sta da radimo. Dobije on i pljusku po guzi ali se primiri kratko pa opet iz pocetka. Da napomenem mnogo se paznje njemu posvecuje, igramo se vozimo autice pricamo tako da nije zapostavljen. Ne ide u vrtic. Planiramo da ga damo kad napuni tri godine, Ako neko moze da mi da neki savet bila bih zahvalna.

Ja stvarno vise ne znam sta da radimo sa 2,5 god. decakom. Postaje sve agresivniji i to prema nama u kuci. Baca igracke po celom stanu. Samo gledamo sta ce da se razbije. Ako mu nesto nije po volji legne i lupa glavom o pod, a sada nas lupa glavom u ruke kolena ma ubi nas. Sad je poceo i da sutira. Pricamo mu danima da to nije lepo, da ce ga boleti glava da to nas boli ali ne vredi. On ne prestaje da nas udara. Ali samo nas u kuci, kad je sa decom nikoga ne tuce i ne udara, nego naprotiv njega deca guraju i udaraju. I sad ja ne znam kako da se postavimo i sta da radimo. Dobije on i pljusku po guzi ali se primiri kratko pa opet iz pocetka. Da napomenem mnogo se paznje njemu posvecuje, igramo se vozimo autice pricamo tako da nije zapostavljen. Ne ide u vrtic. Planiramo da ga damo kad napuni tri godine, Ako neko moze da mi da neki savet bila bih zahvalna.

pokazi mu ko je gazda, ne moras fizickim nasiljem. emocionalno ucenjivanje je toliko prosto kod dece( a i kod mladih devojcica 13-18 godina :rumenko:), da sam uveren da svako moze da ga odradi.. samo ga iskuliraj za kaznu ima da se smiri

Svako dete je prica za sebe pa i pristupi ne mogu biti isti.Nekima pomaze prica a neke morate lupiti po guzi. Razgovor je uvek na prvom mestu,potrebno je mnogo price,truda i zivaca kako biste decu recima uputili na pravu stranu.Kod neke dece prica ne pomaze bas uvek pa ih treba lupiti po guzi kada su bezobrazni i nece da slusaju. Kako vreme prolazi i vase dete postaje zrelije batine imaju sve manje efekta,treba na vreme izgraditi poverenje koje je u pubertetu kljucno.

Мислим да сам више пута на теми већ писала о овоме, али ево опет ћу:
Кад крене да вас удара - спречите га!
Енергично га ухватите за руке и стисните да би сте га зауставили, озбиљно и одлучно му реците:''НЕ! НЕ СМЕШ ТО ДА РАДИШ!'' и не пуштајте га да настави, држите га тако док се не смири...или га одведите у другу просторију, изолујте га на кратко од других док се не смири...
На ваљање и ударање главом о под једноставно не обраћајте пажњу. Неће се он повредити ткао да науди себи... Почните да радите нешто или још боље - изађите из просторије као да се ништа не дешава...
Знам да то неће моћи да се изведе увек и у свкаој прилици (на улици, рецимо), али код куће увек тако урадите.
Нема ту великог објашњавања, он то и ради да би изазвао вашу пажњу - ускратите му је кад се тако понаша и схватиће да његово понашање не изазива жељене ефекте и престаће после неког времена! Али потребно је да сви укућани реагују на исти начин!

Енергично га ухватите за руке и стисните да би сте га зауставили, озбиљно и одлучно му реците:''НЕ! НЕ СМЕШ ТО ДА РАДИШ!'' и не пуштајте га да настави, држите га тако док се не смири...или га одведите у другу просторију, изолујте га на кратко од других док се не смири...
На ваљање и ударање главом о под једноставно не обраћајте пажњу. Неће се он повредити ткао да науди себи... Почните да радите нешто или још боље - изађите из просторије као да се ништа не дешава...
Знам да то неће моћи да се изведе увек и у свкаој прилици (на улици, рецимо), али код куће увек тако урадите.
Нема ту великог објашњавања, он то и ради да би изазвао вашу пажњу - ускратите му је кад се тако понаша и схватиће да његово понашање не изазива жељене ефекте и престаће после неког времена! Али потребно је да сви укућани реагују на исти начин!

ili mu samo odvalis samarcinu :lol:, i izignorises ga ko budalu

E, pa tu i jeste kvaka :roll: Nije uvek izvodljivo, ne samo kada nisi u kući, već i u kući. Kada tata i mama pokušavaju da se pridržavaju ovih saveta i vide, zaista vide da to ima efekta, a onda baba i deda to potkopaju u jednoj jedinoj situaciji, onda bude - baba-bul, daje ti kriiiila :roll: Pa, kada sledeći put dete traži pažnju na taj način, valja se po podu, besni i vrišti, a mama i tata ignorišu, onda počne da para uši - babaaaaa, 'de je moja baaaabaaaaa, i onda se osetiš kao najveći zlotvor na svetu i nesposobnjaković nad nesposobnjakovićima. A da ne spominjem da svaku priliku koristi da to uradi pred babom, ona opet krene da brani "jadno dete" i proces ide dalje...
Inače, što se batina tiče... bilo je par puta po guzi, i par puta po rukici. I, iskreno govoreći, ne vidim da ima neki dugoročni efekat. Prestane tog trena da radi ono što radi, ali ponovi u prvoj zgodnoj prilici. Po mom skromnom mišljenju, reč, živa reč i objašnjenje ponovljeno onoliko puta koliko je potrebno - nezamenljivi su! Ma koliko da je dete malo, moje ima samo dve godine, posle nekog vremena shvati. I kada krene rukicom, npr. ka štekeru, samo kažem - mila, šta može da se desi? Brže povuče rukicu i sasvim ozbiljnim glasom i ozbiljnim izrazom lica kaže - pov'edi 'tuja, mnogo boli. I ne gurne rukicu u šteker!
Ćuška je efikasno kratkoročno rešenje, a dugoročno je ipak bolje. ;) A to je objašnjenje i ponavljanje objašnjenja ;)

Vec vidjeno. Devojcica koju sam gledao kako lupa glavom i gura ruku u usta da bi zainat povracala izrasla je u lepo vaspitanu devojku.Lek je bio bolan i tezak,stajanje u cosku,cvrsta ruka i ostra reakcija na ovakvo ponasanje i ,n zalost,samar svaki put kada bi lupala glavom o zid. Nisam pristalica samaranja dece ali ovde je pomoglo.

PS: Mozda je bilo neophodno da bi dete izaslo iz transa,neki pedagozi preporucuju samar u takvoj situaciji.

Izvinite, verovatno nije uputno i mnogi će smatrati za sprdnju, ali ja sam fan Cezara Milana, ''Šaptača psima'' :lol:
Ko ga je gledao zna o čemu pričam.... a što to pričam - na sličan način se ponaša moj mali rođak koji ima 4 godine. I na kraju se ispostavilo da samo mene sluša :eek: A zašto, zato što sam kratka, jasna i nedvosmislena. Ne pretim ako neću da ispunim, nikad neću pokleknuti pred glupostima, urlanjima, nasiljem itd. Ja sam jedina koja mu vrati istom merom + malo jače na svaku agresiju uperenu prema meni. Meni je neverovatno da on sa 4 godine nije naučio da reaguje na:''NE!'', nego u svemu mora da bude fizički sprečen.... ako do sad nije naučio pitam se da li će reagovati na NE kad bude imao 12 godina....
Elem, da se malo našalimo, pogledajte video, ne morate baš da mu radite TSSSST i da ga obarate na stranu :rotf: Ali da ga ignorišete dok se ne sredi - to naravno možete i morate!

moje dete je puno energije, voli da proba svasta, da se odgovara....u periodu od 3-5 godine bilo je raznih situacija i nisam bezala ni od toga da budem ostrija pa i da dobije koju....naravno nikad tako da ostane crvenilo a kamoli nesto vise....ali, video je moj bes i revolt, i strah kada je pokusao opasne rabote....iskrenost je vazna, da dete zna sta njegov postupak proizvodi....sada je 11.5 godina i u predpubertetu smo....on je komplikovano, vrlo specificno dete ali za sada se zaustavljamo na vikanju i kazni, nije potrebno fizicko kaznjavanje....

Back