A šta to ima da se bilo veruje, bilo ne veruje Skilici?
Mislim, uopšte ne govorimo ovde o tome šta je Jovan Skilica pisao u XI stoleću. Već o onome šta piše, bez potkrepljenja, anonimni forumaš Kole11 u 21. veku na Forumu Krstarice. Ti kažeš da je nešto Skilica izjavio, a što nije. Kraćom rečju, izmišljaš. Ovde govorimo o nečemu što je samo plod tvoje mašte; istorijski falsifikat koji pokušavaš da napraviš na ovom forumu, lažno se pozivajući na (da ne kažem i praktično krivotvoreći taj istorijski izvor) jednog vizantijskog hroničara.
Ne znam ni zašto ubacuješ uopšte ta druga imena tu. Jesi li ih nasumično birao, ili šta?
Evo ti još jednog podsećanja šta piše Pejačević:
SRBIN: Dakle, nama mora ostati nepoznanica ime kneza koji je doveo nove naseobine na Istok, a sam datum njihovog dolaska će ostati nejasan. Nećemo znati ni da li su Srbi udružili sa Hrvatima protivu Avara.
BUGARIN: Tako je, samo ono što sam spomenuo ostalo nam je u sećanju: Porfirogenit je prevideo te manje bitne stvari koje te zanimaju. Međutim, to ne znači da bi trebalo da ostanemo trajno neupućeni u njihovu specifičnu i precizniju istoriju. Istina, tako je običaj da se, kada u istorijama nema jasnog vodiča, pisci manjeg značaja pozivaju na dopunu, a tamo gde su čak i takvi nedostupni, mesto se daje mudrom zaključivanju.
SRBIN: Da li ti, ili bilo koji autor koji ti je na raspolaganju, imate išta da dodate Porfirogenitu? IIli je išta poznato zdravorazumskim zaključivanjem? Rado bih i voljno prihvatio i manje sigurne stvari, kada nam nedostaje onog najsigurnijeg.
BUGARIN: Pošto insistiraš, prisećam se da sam ti malo ranije citirao iz Porfirogenitove 31. glave: on tamo kaže da su Hrvati prebegli k Irakliju prvi, a nedugo zatim su Srbi učinili isto. Rat Hrvata protiv Avara, po 30. glavi istog dela, trajao je nekoliko godina. Stoga, nije li razumno tvrditi da bi, čak i da su Srbi došli godinu ili dve kasnije, oko 637. ili 638, zatekli rat u toku? I u toku teških okršaja između Hrvata i Avara, ko bi pomislio da bi Srbi stajali po strani? Potom, Dalmacija je gotovo jednako bila izdeljena između Hrvata i Srba. Šta drugo ovo nagoveštava, no da je ratnim trudim bila podeljena između njih? Avari su i istočnu i zapadnu Dalmaciju podvrgli pod svoj jaram: ako su iz obe bili isterani oružjem i trudom samo Hrvata, a da Srbi nisu učestvovali u ratu, red bi bio postaviti Hrvate na vlast u obe Dalmacije, isključujući iz njih Srbe. Posebno zbog toga što je Hrvata bilo toliko mnogo da je nedugo deo jedan emigrirao iz Ilirika u Panoniju, o čemu Konstantin kaže sledeće (DAI, gl. XXX): Ali, od Hrvata koji su došli u Dalmaciju, neki se deo izdvojio i zauzeo Ilirik i Panoniju: i oni su istoimali vrhovnog kneza, koji je knezu Hrvatske poslao izaslanstvo samo iz prijateljstva. I zaista, čini se, možemo da pratimo ovo sa jasnim rezonovanjem, dok nas Konstantin vodi.
SRBIN: Da li to što si zaključio na osnovu Konstantina pouzdanim rezonovanjem — da su se Srbi zaista umešali u Avarski rat — potvrđuje ijedan pisac?
Evo ti opet i komentara Nikole Radojčića, kojeg si takođe preporučio:
Pogledajte prilog 1556970Pogledajte prilog 1556971
Šta ti imaš u svojoj glavi dok pišeš ovakve stvari, stvarno ne znam.