Da li su introvertne osobe nesrecne?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Citam ovaj tekst http://www.lisa.rs/porodica/psihologija/6541-srecni-tinejdzeri-odrastaju-u-srecne-ljude.html u kome se pominje sledece:

Osobe koje su bile otvorenije i emotivno stabilnije u ranoj mladosti, kasnije u životu bile su srećnije od onih introvertnih i emotivno nestabilnih.

Ekstrovernost u adolescentskom periodu je direktno povezana sa većom stopom zadovoljstva i sreće u ranim šezdesetim, dok introvernost ima manje direktan efekat.

Moje pitanje je, da li su introvertni ljudi nesrecni i zasto, i postoje li uopste introvertni ljudi koji su zadovoljni sobom?
Sudeci po anketama i testovima, na forumu ima dosta introvertnih, pa da vas cujem, ima li ko da je srecan i zasto se introvernost gleda (skoro) kao psihicki problem?

Introvertnost je jednako bolijest (i jeste bolijest) koliko i ekstrovertnost. Kad je osoba istovremeno i jedno i drugo podjednako, onda je zdrava. Bar po definicijama Junga, koji je uveo te pojmove, ciju sam knjigu u kojoj je pisao o tome prvi put i ciji smisao u kasnijim knjigama nije mijenjao procitao.

Citam ovaj tekst http://www.lisa.rs/porodica/psihologija/6541-srecni-tinejdzeri-odrastaju-u-srecne-ljude.html u kome se pominje sledece:

Moje pitanje je, da li su introvertni ljudi nesrecni i zasto, i postoje li uopste introvertni ljudi koji su zadovoljni sobom?
Sudeci po anketama i testovima, na forumu ima dosta introvertnih, pa da vas cujem, ima li ko da je srecan i zasto se introvernost gleda (skoro) kao psihicki problem?

Što čitaš te časopise za domaćice?

Naravno da postoje introvertni ljudi koji su zadovoljni sobom. Naravno, da bi introvert bio zadovoljan sobom prvo treba da shvati da je sa njim sve u redu, da to što ne voli da izlazi svaki dan i da se druži sa gomilom ljudi nije pogrešno, i da je skroz ok to što često pre izabere da gleda film ili čita knjigu nego da ode u provod. Pa ljudi smo, ima nas svakakvih, svakome odgovaraju druge stvari.:D Ja sam kao tinejdžer imala periode kada sam bila baš introvartna, čak i asocijalna, ali ni tada ne mogu da kažem da sam bila nesrećna, verovatno zbog toga što mi mišljenja drugih ljudi nisu bila bitna.

introverti su u problemu jer zapadna kultura isključivo ceni i propagira ekstrovertnost. na dalekom istoku to nije slučaj, tamo nije sramota, mana ili poremećaj biti povučen, ćutljiv, naprotiv.
dakle, nije problem u introvertima već je okruženje ono što ih truje.
pogotovu je školski sistem toksičan za introverte, škola je jedno od najvećih zala u društvu. nadam se da će doći dan kad više neće biti obavezna kao što vojska to više nije. i da će home schooling zaživeti....

introverti su u problemu jer zapadna kultura isključivo ceni i propagira ekstrovertnost. na dalekom istoku to nije slučaj, tamo nije sramota, mana ili poremećaj biti povučen, ćutljiv, naprotiv.
dakle, nije problem u introvertima već je okruženje ono što ih truje.
pogotovu je školski sistem toksičan za introverte, škola je jedno od najvećih zala u društvu. nadam se da će doći dan kad više neće biti obavezna kao što vojska to više nije. i da će home schooling zaživeti....
tako je...

- - - - - - - - - -

-Introvertne osobe su introvertne.
-Nesrecne osobe su nesrecne.
-Visoke osobe su visoke.

Ako neko vidi vezu, treba da razmisli o promeni terapije.

super

Da, to su pokazale neke statistike. Koliko su one pouzdane, moze biti i da jesu, i to iz vise razloga, ne samo zato sto bogat socijalni zivot, jos ako je uspesan, moze da donese mnoge benefite. A moze biti da je tesko ljude podeliti strogo u introvertne i ekstrovertne, jos se cesto stiljive ili nekog razloga socijalno izolovane osobe guraju medju introverte, iako tu uopste nema pravila, ili bas kao sto je ovde lepo prikazano da se introverti dovode u isti kos sa emotivno nestabilnim.
Mislim da ima i jednog i drugog.

Skoro pa jeste.

Uzmimo da jeste.

Zašto je to problem? Biti nedruštven?

I kome je problem; onome ko je nedruštven, ili društvu?

Misim da je problem za obe strane, drustvu prvo jer ne vole ono sto im je cudno i nerazumljivo i ne razumeju potrebu za osamom i izolacijom, a i moze samom sebi biti problem ako je to neka nedobrovoljna samoca.
A i ko je pravi nedustvenjak? Ja sam znao ljude koji su ziveli u izolaciji od drustva, u brvnarama, pa opet im je bilo lepo da se s vremena na vreme (jednom mesecno ili redje) vide sa nekim i porazgovaraju.

Ne vidim razlog zbog kog bi introvertne osobe bile nesrećne. Zapravo, mislim da postoji veća verovatnoća da to bude slučaj upravo sa ekstrovertnim osobama. Introverti su skoncentrisaniji na samog sebe, na svoj unutrašnji svet, radije izbegavaju česta druženja, imaju malu grupu pouzdanih prijatelja i sl., dok ekstroverti preferiraju česta druženja, izlaske, upoznavanje novih ljudi, i generalno su skoncentrisani ka spolja, po pitanju ljudi. S obzirom na to da su ljudi nepostojani i licemerni, generalno, veća je verovatnoća da ovi budu uskraćeni za neko kvalitetno društvo i da njihova potreba ostane nenamirena, pa često imate izlive po društvenim mrežama kako su ljudi "gov.na" i slično... Ono na šta su introverti usmereni je daleko trajnije i postojanije.

Back