Da li štedite el. energiju i gasite PC periferije?

Uvek ugasim monitor, ako znam da ću sigurno malo više da se zadržim dalje od njega (idem u prodavnicu a nešto skidam) a nema potrebe da gasim komp. - pošto je monitor "na izdisaju". Ubedila sam sebe da ga tako štedim... Mada i screensaver (crna pozadina sa logoom) je podešen da se pali posle 15 minuta. Podesila sam da posle 45 minuta ide u stand by.
(ja bar) Mislim da se i tako štedi.Verovatno mnogo više struje troši da se ponovo upali i digne sve nego što mu treba da se "povrati" is stand by-a.Gasim i zvučnike.
 
vCzGW.png
 
Aj da ja (opet) lupim.
Možda je to u nekoj vezi sa tim da (kao što svi znamo) crna boja privlači svetlost (sunčevu) a bela je odbija. Pa onda verovatno samim tim i mnoitor sa tamnijom pozadinom na neki način "upija" nazad utrošenu "energiju" boju, šta već :think:


Zanimljivo, nema šta....ali mislim da ovo ne bih smio nigdje ponoviti...
 
Ta prica vazi za katodne monitore.
A i na tom sajtu, kad se ode na "about" link, citira se neki lik koji iznosi taj zakljucak, tamo neke 2002. To tad jeste imalo smisla kad su skoro svi monitori bili katodni, danas sa TFT/LCD monitorima nema ama bas nikakvog. Jedino sto ce mozda opet dobiti uskoro sa razvojem LED (ali pravih LED ekrana, ne ekrana sa LED osevtljenjem) i OLED ekrana.
 
Ako vec hoces da stedis struju,idi lepo na pijac,kupi plasticnu bocu za plin. Imas one bocice sa plinom za to u svakom supermarketu i kosta oko 50 kinti.
E sad kad ti se pije kafa,umesto da ukljucis sporet i onu ringlu gde moze da stane lonac od 50 kila,ti zapali plin i skuvaj sebi kafu. Takodje gasi svako svetlo sto nepotrebno radi i tako ces ustedeti energiju.
A ne ovo da gasis komp sto ne trosi nista.
 
komponnte se danas tako rade da imaju promenljive frekvencije,samim tim kada nisu opterecene trose manje,manja potrosnja manje se greju,manje se greju manje crkavaju,manje crkavaju - usteda :)
monitor mi se gasi na 5min ne zbog potrosnje vec zbog radnih sati,sto mu skracivati zivorni vek bez potrebe,na ovim vrucinama bas ume da izbija toplota iz njega,mali predah nije na odmet

inace monitorm mi trosi 43w max,periferije iskljucujem kad se iskljuci i pc
 

Back
Top