Да ли сте за овакво покрајинско уређење Србије?

Да ли сте за овакво покрајинско уређење?

• Звучи занимљиво.

• Нимало ми не звучи занимљиво.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Bogart

Poznat
Poruka
9.747
Покрајинску аутономију због етничких, културолошких и историјских разлога добија АП Кнежевина. Град Београд остаје главни град, а Косово и Метохија у истом статусу (какав год он да је).

ejwv29.jpg

Мултиетничку Кнежевину насељавају Срби, Бошњаци, Бугари, Албанци, Роми, Власи, Црногорци и друге аутохтоне националне мањине, укупно преко 14 националних заједница. Територија мање-више обухвата историјске границе некадашње Кнежевине Србије, па се због тога и покрајина назива именом Кнежевина. Њен главни град могао би бити Ниш или Крагујевац, а због историјских разлога, службени језици поред српског у овој покрајини били би: бошњачки, влашки, бугарски, албански, ромски, влашки и други који могу у међувремену настати.

На тај начин имали бисмо овакву расподелу:

Централна Србија:
3.608.116 становника

АП Кнежевина:
3.889.885 становника:

Етничка структура:

Срба 3.473.844
Бошњака 134.482
Рома 59.945
Албанаца 58.460
Влаха 39.882
Бугара 17.567
Црногораца 12.346
Муслимана 11.252
Југословена 8.679
Македонаца 5.690
Хрвата 3.675
Румуна 2.778
Словенаца 1.015
итд.

На који начин посматрате овакав предлог и које бисте измене у њега унели? Рецимо, да ли, опет због историјских разлога, Мачву са Шапцем треба припојити Србији, или оставити у границама Кнежевине? Да ли Кнежевина треба да има и своју засебну заставу и грб и да ли јој, у склопу децентрализације, треба дати и аутономију у извршном и судском смислу, нпр. да има своју засебну полицију? Да ли Кнежевина треба да стреми европским интеграцијама као локомотива Србије, упоредо са Србијом, или само у саставу Србије? Да ли би држава била функционалнија ако би Кнежевина добила статус републике? Да ли би, у случају ускраћивања аутономије Кнежевини постојала опасност од сепаратизма?

Њен главни град могао би бити Ниш или Крагујевац, а због историјских разлога, службени језици поред српског у овој покрајини били би: бошњачки, влашки, бугарски, албански, ромски, влашки и други који могу у међувремену настати.

Službeni?
Jel' ovo neka fora? z:D

Ovako bi to po meni trebalo da izgleda:

wallmapsserbiazl7.gif
Ово је већ прихватљиво.
Da li su ti to sve AP ili regioni?
Ako su AP malo ih je previše.

Региони са ограниченим степеном аутономије... видели смо до чега је довела аутономија из 1974.

Službeni?
Jel' ovo neka fora? z:D

Па, не... Падају ми на памет сви живи разлози који се наводе због чега Војводина не само што треба, него и мора да буде аутономна покрајина... Па гледам и видим да би онда пре требало да Кнежевина добије аутономију, а Београд са Војводином да буде Централна Србија.

'Bem ti nesanicu.

Da li su ti to sve AP ili regioni?
Ako su AP malo ih je previše.
Regioni sa ekonomskom autonomijom jednakom ili vecom od danasnjih AP. Politicke autonomije nema, a sa njom ni izvrsnih veca, predsednika istih i ostalih dzabalebarosa. Ako manjinska populacija u regionu prelazi 10% populacije tog regiona, njihov jezik je u njemu sluzbeni. Na nivou republike, sluzbeni jezik je srpski. Manjine imaju punu kulturnu autonomiju (skolovanje na svom jeziku, ocuvanje kulture, manji deo kinte pljune drzava, veci regioni).

Eto, to je neka moja idealna regionalizacija i donekle uredjenje Srbije.

Региони са ограниченим степеном аутономије... видели смо до чега је довела аутономија из 1974.
Naravno, koncept AP je prevazidjen. Cak i Rusi, koji se podosta drze starog sovjetskog hendlovanja teritorijalnih autonomija su ga poprilicno modifikovali.

Ja sma za to da se ukinu svi nivoi vlasti izmedju BG i Opstina. Cak bih i gradove ukinuo. Sto manje vlasti to je ona jeftinija.

Mada nekad mi srce pozeli samostalnu Vojvodinu... lakse i bolje bi nam bilo.. al onda.. opet sam Srbin pa nema smisla. Da bar nema toliko madjara ovde... al ih ima... pa onda bolje jaka centralna drzava.

Kod nas ionako na lokalu osim par izuzetaka, za vodjstvo lokala narod (nesposoban) uvek bira neke kretene, robijase, lopove, ulizice, smrdljivce i ljigavce. I sad zamislite da decentralizujete srbiju, da se otvore jos ti silni nivoi vlasti, zamislite koliko bi se tu neradnika ugnjezdilo, korupcionasa, demona i licimura !!

Dakle sve te blebetarije oko nekih regiona i sl treba zaboraviti. Ukinuti i AP Vojvodinu i zavrsiti sa tim kerefekama.

Ono sto nama treba je unapredjen izborni sistem. Gde treba da se regulise da svaki region mora da ima u republickom parlamentu proporcionalno zastupljene regije Srbije. A ne da nam pola skupstine sacinjavaju Beogradjani.

Centralno uredjenje sa unapredjenim izbornim sistemom je resenje. A ovo sto vi nudite je samo neefikasan trosak.

Покрајинску аутономију због етничких, културолошких и историјских разлога добија АП Кнежевина. Град Београд остаје главни град, а Косово и Метохија у истом статусу (какав год он да је).

ejwv29.jpg

Мултиетничку Кнежевину насељавају Срби, Бошњаци, Бугари, Албанци, Роми, Власи, Црногорци и друге аутохтоне националне мањине, укупно преко 14 националних заједница. Територија мање-више обухвата историјске границе некадашње Кнежевине Србије, па се због тога и покрајина назива именом Кнежевина. Њен главни град могао би бити Ниш или Крагујевац, а због историјских разлога, службени језици поред српског у овој покрајини били би: бошњачки, влашки, бугарски, албански, ромски, влашки и други који могу у међувремену настати.

На тај начин имали бисмо овакву расподелу:

Централна Србија:
3.608.116 становника

АП Кнежевина:
3.889.885 становника:

Етничка структура:

Срба 3.473.844
Бошњака 134.482
Рома 59.945
Албанаца 58.460
Влаха 39.882
Бугара 17.567
Црногораца 12.346
Муслимана 11.252
Југословена 8.679
Македонаца 5.690
Хрвата 3.675
Румуна 2.778
Словенаца 1.015
итд.

На који начин посматрате овакав предлог и које бисте измене у њега унели? Рецимо, да ли, опет због историјских разлога, Мачву са Шапцем треба припојити Србији, или оставити у границама Кнежевине? Да ли Кнежевина треба да има и своју засебну заставу и грб и да ли јој, у склопу децентрализације, треба дати и аутономију у извршном и судском смислу, нпр. да има своју засебну полицију? Да ли Кнежевина треба да стреми европским интеграцијама као локомотива Србије, упоредо са Србијом, или само у саставу Србије? Да ли би држава била функционалнија ако би Кнежевина добила статус републике? Да ли би, у случају ускраћивања аутономије Кнежевини постојала опасност од сепаратизма?

zanimljivo braticu, i kapiram sushtinu

ali ja sam protiv 1 AP B-)
sve jedno dal je to vojvodina ili knezevina.

mislim da bi se pazljivom analizom srbije,
ekonomskom, istorijskom, geografskom, demografskom, jezichkom B-) ... moglo doci do 4-5 regiona koji bi mogli biti poprilichno razlichiti medjusobom, i kao takvi, specifichno se razvijati.
decentralizacija je svuda dala dobre rezultate.

ovo sad, da je jedan deo zemlje "posebniji" od drugog a da je "beograd ipak beograd" nikako ne valja...

ovako bi bilo dobro stim da ne bi trebalo APV deliti na 3 dela posto onda ne bi bili regioni srazmerne velicine i broja stanovnika , a i etnicki bvalans bi bio poremecen
Kod Vojvodine sam isao na tri istorijske regije (sada okruga), a kapiram da bi sva tri bili ekonomski odrzivi.

Nije mi jasno ovo za etnicki balans.

По мом мишљењу Србију треба организовати као унитрану државу, са обликом децентрализације, који се заснива на локалној самоуправи у облику општина, која би имали пре свега економску самосталност. То би омогућило много мањи и ефикаснији државни апарат, за разлику од постојећег, који је у основи бирократизован.

Back