da li smo zaboravili da postavimo neke granice u vaspitanju dece?

moraju se postaviti neke granice jer to je u decju korist.

inace se desava da se deca 5-6 razred svadjaju sa starijima pa im jos i prete.a kad upoznas roditelje sa tim , i oni bi da se svadjaju i brane svoje dete.

lepo ima onaj crtez sa nekad kad roditelji grde dete zbog ocena i sad kad roditelji grde profesora.

NIJE DETE DOBRO VASPITANO AKO RADI STA HOCE NEGO AKO HOCE ONO STA TREBA DA RADI

sad gledam ja ovako,
generacija moje babe kao deca znali su za batine(nisam za njih al dobro) i postovanje starijeg i okoline,
moji roditelji tu i tamo neka cuska malo liberalniji sistem al opet izrasli u neke zdrave ljude sa nekim normalnim sistemom vredosti,
opet mojoj generaciji('89) je sve vise popustano i mozda su trebali biti i stroziji,
al brate danasnji klinci ko da nemaju roditelje,ogranicenja,postovanja,i kulture...

ko da smo ko drustvo isli od napravicu od njega coveka do pusticu ga sa lanca...i sve je gore i gore..sta prolazi kroz glavu takvih ljudi,jel to sistem dacu mu sve i nista mu necu braniti da bi me voleo vise?ili su jednostavno pukli zbog ekonomske krize, pa im vise i nije stalo,i gledaju samo da opskrbe dete,a onda sedi ispred tv da se opusti mozak?mislim nasi pretci su ziveli u znatno oskudnijim uslovima a znali su za strogu rec..
ja kapiram da se deca prave zbog ljubavi,produzetka gena itd,ali stvaranjem zivota stvaras duznost da ucinis ono sto je najbolje za njega a ne za sebe..

sta vi mislite koji su uzroci takvog odnosa prema deci, da li su granice suvise pomerene i gde treba stati?

vreme u kome stasavaju i sistem namecu "granice" ali to me ich ne zanima...
iskren odnos prema detetu je za mene jedini pravi rcpt..
pricha pricha pricha , dok neko ne padne od umora..
ljubav podrazumevano..
strogost lol
moze biti kontraproduktivna
poshtovanje - samo uzajamno , i tako nekako plivamo , okean je to

Strah je osnova dobrog vaspitanja..
Ja sam mog caleta volela k'o Boga, a plasila ga se isto toliko.
Nisam ga se plasila non stop, da se razumemo. Plasila sam se posledica ako nesto ne uradim,poslusam itt..
Ma samo da me pogleda dovoljno je. Autoritet.
zna se kad se mazimo, igramo. A zna se i red. Nikad me nije tukao a milion puta je skinuo kais, polomio granu drveta..
A ovo danas nisu razmazena deca, vec roditelji koji tripuju da deci ne zafali dlaka sa glave.

sad gledam ja ovako,
generacija moje babe kao deca znali su za batine(nisam za njih al dobro) i postovanje starijeg i okoline,
moji roditelji tu i tamo neka cuska malo liberalniji sistem al opet izrasli u neke zdrave ljude sa nekim normalnim sistemom vredosti,
opet mojoj generaciji('89) je sve vise popustano i mozda su trebali biti i stroziji,
al brate danasnji klinci ko da nemaju roditelje,ogranicenja,postovanja,i kulture...

ko da smo ko drustvo isli od napravicu od njega coveka do pusticu ga sa lanca...i sve je gore i gore..sta prolazi kroz glavu takvih ljudi,jel to sistem dacu mu sve i nista mu necu braniti da bi me voleo vise?ili su jednostavno pukli zbog ekonomske krize, pa im vise i nije stalo,i gledaju samo da opskrbe dete,a onda sedi ispred tv da se opusti mozak?mislim nasi pretci su ziveli u znatno oskudnijim uslovima a znali su za strogu rec..
ja kapiram da se deca prave zbog ljubavi,produzetka gena itd,ali stvaranjem zivota stvaras duznost da ucinis ono sto je najbolje za njega a ne za sebe..

sta vi mislite koji su uzroci takvog odnosa prema deci, da li su granice suvise pomerene i gde treba stati?

sve je pomereno pa i granice
kad dobiješ dete, zaklinješ se da nećeš napraviti greške koje su tvoji roditelji napravili, pa tako negde i uradiš, samo što napraviš druge.
..
te batine, ćuške, vaspitne mere, danas su mahom izbačene, sa decom se priča, praktikuje se emotivan pristup prema deci (attachment perenting) vodi se računa o njihovim potrebama i emocijama.
često im se ne postavljaju jasne granice, praktikuje se liberalan pristup, a društvo se izmenilo, vlada totalno rasulo i pad moralnih vrednosti, pa tako ti odgajaš neko dete u prezaštićenoj kućnoj atmosveri, dok ne izađe napolje i shvati da se spoljni svet totalno razlikuje od onog kod kuće.
..
e sad i tu nastane greška, jer takvo dete, emotivno preosetljivo, naviklo na pažnju i nekonfliktnu sredinu, naročito ako bude još i jedino, pa ne zna šta je otimanje sa bratom i sestrom oko igračke ili slatkiša, bude kao bačeno sa neba u tu sredinu.
...
pa tako negde shvatiš, da ni to današnje emotivno (ili mlako) vaspitanje, nije možda adekvatno, pa pokušavaš da popraviš što se popraviti može
..
govoriš tom detetu, da je svet napolju okrutan, da mora da se bori, da mora da da sve od sebe, da mora da se pokupi i ustane kad padne, da se plakanjem ne postiže ništa, pričaš i pričaš, i naravno pokazuješ na ličnom primeru, i onda na kraju moliš se Bogu da će sve biti okej
..
ipak smatram da je najveći uspeh za roditelja, kad mu dete svojevoljno prilazi, kad ima poverenje u roditelja, ne beži od njega i ne zatvara se u neki svoj svet, takvi oklopi se onda teško probijaju.

Poslednja izmena:
Деца су огледало својих родитеља. Ако родитељ допушта да му дете вришти по самопослузи, то је и његово понашање.

a citiracu ovo ponovo ..
deca nisu ogledalo svojih roditelja...to je zvaka za tupsone koji zele da se teshe da su neshto pametno u zivotu uradili hvaleci se svojom decom ..

deca su posebne jedinke, sebi svojstvene, roditelji mogu ili ne imati uticaj ( u odredjenim razmerama)
opshirno bi bilo da tebi objasnjavam ..
mnogo faktora ima ulogu u stasavanju deteta u odraslu jedinku ..
a ako se drzish onoga shto si rekla, moje saucheshce tvojim roditeljima :amin:

a citiracu ovo ponovo ..
deca nisu ogledalo svojih roditelja...to je zvaka za tupsone koji zele da se teshe da su neshto pametno u zivotu uradili hvaleci se svojom decom ..

deca su posebne jedinke, sebi svojstvene, roditelji mogu ili ne imati uticaj ( u odredjenim razmerama)
opshirno bi bilo da tebi objasnjavam ..
mnogo faktora ima ulogu u stasavanju deteta u odraslu jedinku ..
a ako se drzish onoga shto si rekla, moje saucheshce tvojim roditeljima :amin:

zeleo bih da moja deca budu mnogo uspesnija i srecnija nego ja.

ako lice na mene shvaticu to kao svoj neuspeh a ne uspeh

zeleo bih da moja deca budu mnogo uspesnija i srecnija nego ja.

ako lice na mene shvaticu to kao svoj neuspeh a ne uspeh

Овде није реч о успеху него о чињеници да бахати и неваспитани људи не могу друкчије васпитавати ни своју децу.

Шта очекујеш од човека који баца смеће кроз прозор? Да ће учити дете да то није лепо?

Или од жене која прича на мобилном тако да је цео трамвај чује. Мислиш да ће њој бити битно да ли дрека њеног детета некоме можда смета?

Oduvek je bilo roditelja koji su deci dozvoljavali previše. 1972. bio sam svedok kada je dete predškolskog uzrasta uzelo kamen i udaralo u far parkiranog automobila (tuđeg). Roditelji su to posmatrali kao dečju zabavu i nisu ga ni opomenuli! Da nije skočio vlasnik dete bi razbilo far. "Zabava"?
Sada takvi roditelji koriste zakon kao izgovor da dopuste deci da divljaju.
Upravo sam danas gledao kako se dete, verovatno oko četiri godine, dere na ulici, udara se po nogama i neće da ide. Bio sam dalje pa ne znam ništa više. Roditelji su bili tu oboje, nisam video da su išta učinili - kao da ih se uopšte ne tiče! Verujem da se to dete svuda tako ponaša.
I mislim da jeste ogledalo svojih roditelja!

Deca nisu glupa.

Divno receno, ali ipak ce vecina odnosno "masa" dece pratiti ono sta im sistem govori upravo iz razloga iz videa. Deca protiv odraslih pogotovo u tom uzrastu su vaspitana da imaju odredjeno postovanje prema starijima, da staiji ljudi ne grese i da su oni ljudi koji ce nas nauciti necemu. Pitanje... kako to da je osoba koja ima slabu konekciju sa odraslima, bez roditelja, bez starijih, samo gledajuci ih uspela da odraste? Jednostavno, ljudi rade, zive i pronalaze se nezadovoljni u tome sto rade, dok deca znaju sta zele, najglupllja stvar da je.
Da li se treba boriti protiv sistema koji ce nas mozda priznati kao celinu sa sve nasim idejama posle nase smrti?
- Ne ali treba verovati i ziveti, ma kolkiko dobri argumenti bili, u pogresnom vozu svaka stanica je pogresna.

Poslednja izmena:

Back