da li smo zaboravili da postavimo neke granice u vaspitanju dece?

gost 189815

Iskusan
Poruka
5.826
sad gledam ja ovako,
generacija moje babe kao deca znali su za batine(nisam za njih al dobro) i postovanje starijeg i okoline,
moji roditelji tu i tamo neka cuska malo liberalniji sistem al opet izrasli u neke zdrave ljude sa nekim normalnim sistemom vredosti,
opet mojoj generaciji('89) je sve vise popustano i mozda su trebali biti i stroziji,
al brate danasnji klinci ko da nemaju roditelje,ogranicenja,postovanja,i kulture...

ko da smo ko drustvo isli od napravicu od njega coveka do pusticu ga sa lanca...i sve je gore i gore..sta prolazi kroz glavu takvih ljudi,jel to sistem dacu mu sve i nista mu necu braniti da bi me voleo vise?ili su jednostavno pukli zbog ekonomske krize, pa im vise i nije stalo,i gledaju samo da opskrbe dete,a onda sedi ispred tv da se opusti mozak?mislim nasi pretci su ziveli u znatno oskudnijim uslovima a znali su za strogu rec..
ja kapiram da se deca prave zbog ljubavi,produzetka gena itd,ali stvaranjem zivota stvaras duznost da ucinis ono sto je najbolje za njega a ne za sebe..

sta vi mislite koji su uzroci takvog odnosa prema deci, da li su granice suvise pomerene i gde treba stati?

To da se deca ne tuku je doslo sa zapada a oni sistematki unistavaju sve moralno.

Ja sam moja dva sina tukao ko volove u kupusu, kad uzmem moj kais siroki sa uniforme koju sam dobio na zeleznici oni su znali sta ih ceka.

I kada decu istucete nek malo oplacu, nemojte da vam bude zao pa onda trcite da ih mazitei i da im se izvnijavata tada ste sve uprskali. Moja bivsa zena kad ja istucem decu ona ih kao tesi a meni pukne film pa i nju predvostrucim par puta.

Disciplina je majka morala.

To da se deca ne tuku je doslo sa zapada a oni sistematki unistavaju sve moralno.

Ja sam moja dva sina tukao ko volove u kupusu, kad uzmem moj kais siroki sa uniforme koju sam dobio na zeleznici oni su znali sta ih ceka.

I kada decu istucete nek malo oplacu, nemojte da vam bude zao pa onda trcite da ih mazitei i da im se izvnijavata tada ste sve uprskali. Moja bivsa zena kad ja istucem decu ona ih kao tesi a meni pukne film pa i nju predvostrucim par puta.

vaspitanje zavisi od uzrasta al nikako nisam za batine,posebno neko izivljavanje,i ovo sto ti radis po meni je bolesno..
mene kad je mama jednom tukla ja sam bila u fazonu zasto me ne voli,a ne ja sam nesto pogresila,mislis stvarno da deca u tom periodu razumeju poruku koju im saljes,ili filozofiraju po tom pitanju,oni najvise pamte emocije..
al to za disciplinu se slazem,svi postadose nepogresive mamine maze,a jos gore je sto ni u skolama nemaju dovoljno ovlascenja,tj sankcije su nepostojece...

Kad ja nisam mogao, neka moze moje dete, a i trabunja se o slobodi na sva vrata.
I ok, sloboda da se obuces kako hoces, da nosis mobilni koj hoces, da pijes, da pusis, da se seksas, ma sve, ali uz slobodu ide i odgovornost, a to klinci ne znaju.

Ja sam ipak starog kova, i kazem da red, rad i disciplina pravi coveka, i deci ne treba dati sve kada napune 16,18, evo ti auto, idi radi sta hoces, ne nikako.
Postepeno treba popustati lanac, i zategnuti kada treba, jer cesto se nema mere, a ako lanca nema, tek onda nema mere.

A mladi ljudi su takvi, ne znaju za meru, za granice, dok im neki autoritet ne postavi. I u pravu su roditelji kada kazu, "bolje ono da place kada je malo, nego ja kada poraste".
Vidjao sam takve primere, momci 23-24 godina, ma katastrofa, ali eto, sve su imali od malena, sve im je moglo, nikakva kontrola, nikakvo postovanje autoriteta.

Tesko da ce sutradan to izrasti u coveka.

sad gledam ja ovako,
generacija moje babe kao deca znali su za batine(nisam za njih al dobro) i postovanje starijeg i okoline,
moji roditelji tu i tamo neka cuska malo liberalniji sistem al opet izrasli u neke zdrave ljude sa nekim normalnim sistemom vredosti,
opet mojoj generaciji('89) je sve vise popustano i mozda su trebali biti i stroziji,
al brate danasnji klinci ko da nemaju roditelje,ogranicenja,postovanja,i kulture...

ko da smo ko drustvo isli od napravicu od njega coveka do pusticu ga sa lanca...i sve je gore i gore..sta prolazi kroz glavu takvih ljudi,jel to sistem dacu mu sve i nista mu necu braniti da bi me voleo vise?ili su jednostavno pukli zbog ekonomske krize, pa im vise i nije stalo,i gledaju samo da opskrbe dete,a onda sedi ispred tv da se opusti mozak?mislim nasi pretci su ziveli u znatno oskudnijim uslovima a znali su za strogu rec..
ja kapiram da se deca prave zbog ljubavi,produzetka gena itd,ali stvaranjem zivota stvaras duznost da ucinis ono sto je najbolje za njega a ne za sebe..

sta vi mislite koji su uzroci takvog odnosa prema deci, da li su granice suvise pomerene i gde treba stati?

Mislim da nemas dovoljno podataka o tome kako je pre bilo, osim ako ne racunas na ono rekla-kazala ili tipa "u moje vreme..."
A da su deca nevaspitana, e to jeste tacno. Ali nisu ni roditelji previse zainteresovani za vaspitanje dece.
Moje misljenje je da su i deca i roditelji isti i sada i pre npr. 100 godina. Samo im je svima sada lakse nego pre 100 godina jer mogu da gledaju TV, da se zabavljaju na vise nacina itd.
Skoro sam razgovarao sa jednim mojim prijateljem i zalio mi se kako mu sin nigde ne izlazi, samo uci, a ne daje ispite. Inace, sin mu ima 22 godine. A on (prijatelj) se prethodno zenio 3 puta, ima cetvoro dece i sada ovo jedno dete odskace u porodici po ponasanju jer ne izlazi u grad u dovoljnoj meri. Oni u porodici svi bance i imaju dobra primanja i lepe poslove i stanove i sta ti ja znam, ali taj jedan se nikako ne uklapa.
Tako da je sve to pitanje licnog dozivljaja coveka o tome sta valja i sta ne valja.

- - - - - - - - - -

Jesi ti siguran da si radio na zeleznici?
Meni deluje kao da si radio u zatvoru ili vojsci ili policiji.

Jedno je disciplina a drugo ovo sto ti radis. Bolesno do kraja. I jos si uvjeren da je ispravno.

mene kad je mama jednom tukla ja sam bila u fazonu zasto me ne voli,a ne ja sam nesto pogresila,mislis stvarno da deca u tom periodu razumeju poruku koju im saljes,ili filozofiraju po tom pitanju,oni najvise pamte emocije..

Aha, ako "filozofiraju" onda ne o onome sto su skrivili nego o pitanju zasto me ne voli.

Poslednja izmena:
sad gledam ja ovako,

Razmazeni roditelji cuvaju jos razmazeniju decu. Vaspitavaju se u skladu sa raznoraznim pravima ali se ne vaspitavaju da postoje i neke obaveze. Rastu uz lose modele, bez autoriteta. Alergicna sam kad vidim kako neko dete udara svoju majku, oca , a oni kao kreteni...ma to je prolazna faza, onda histerise, valja se po ulici, naziva ih pogrdnim imenima....to je prolazna faza. Uopste se ne pitaju zasto je doslo do takvog ponasanja i koja je njihova uloga u svemu tome. Gde su ranije bile te faze? Deci nije padalo na pamet da se tako ponasaju, da vredjaju dedu, babu i ostale. Nije bilo batina ali su roditelji mnogo vise paznje posvecivali vaspitavanju dece i provodili vise vremena sa njima. Sad sve neki zapadnjacki fazoni, umesto da se deca vaspitavaju u skladu sa podnebljem i tradicijom. Ne kazem da je sve lose sto dolazi sa zapada ali ga mi nakaradno tumacimo i primenjujemo. Ne zelim da generalizujem ima i dobrih mladih roditelja ali ih je nazalost sve manje.

Mislim da više nije tako katastrofalna situacija, kao devedesetih !

Sećam se,
Vuk vuče crnu traku kroz Beograd,
a u parku ispred moje zgrade deca od 10 - 12 godina močugama pokušavaju da izvale klupu iz betona !!! :eek:

Ja sa pristojne udaljenosti pokušam da ih opomenem,
tako su me preteći pogledali,
da sam podvijena repa otišao dalje !

Sad nije tako.
Vidim trude se,
takmiče,
stalo im je da napreduju,
odličan uspeh u školi zovu pet-nula ..

Nije ih sramota što su odlični već se takmiče ko će to da bude !
:ok:

Dakle,
oni su naše ogledalo !
Kako mi - tako i oni !!!

moral je majka samoobmane...osim kad dolazi iz srca a to je retko...jer se tad i ne zove moral nego ljubav....
jedno je biti pošten jer tako treba jer te tako ćale formatirao batinama kad si uzeo nešto što nije tvoje, a drogo je biti pošten zato što bližnje tj. ljude sa kojima se susrećeš vidiš kao svoju duhovnu braću do kojih ti je stalo i ne želiš da im naudiš ili da ih oštetiš tj, kad ih prihvataš, poštuješ, razumeš, ...
naravno u nedostatku razvoja u smeru ljubavi, društvu je neophodna i izvesna doza morala da bi se koliko toliko održao neki red....

Poslednja izmena:
Ja ovde prcam o dobrim batinama.

S nekom decom ne vredi razgovarati jer ne mogu utuviti u glavu sta je dobro a sta lose , jer su prosto nezreli.

Znaci deca ne umeju da razumjeu sta im kazes.

Prosto ne razumeju zato su i deca jos su nezrela i jako mlada.

Deca su se vise tukla u proslosti zato je svet i bio moralniji. Za prokletog zapada je doslo da se deca ne tuku jer hoce nemoral, vise nemorala vise novca.

Ne kazem ja da decu treba tuci brutalno ili zlostavljati, daleko od toga. Ali pedagogske batine su dobre.

Sledeci put kad nesto lose budu hteli uraditi dvaput ce razmisliti zbog straha od kazne. Starh mora biti, upravo zbog straha ljudi su postali moralniji, primer biblije, pakla itd...

Znaci predvostruciti decu po potrebi je delotvorno, eto ja sam samo imao problem sto moja bivsa zena je to branila, ali kad i nju nekad dohvatim, ona se prosto popravi.

Prosto je vise bila poslusna i disciplinovana, ja samo joj pricao da tako mora nekad dobiti jer djavo joj udje u glavu i tera na zlo. Bitno je djavola isterati iz glave.

Moj savet kao starog vuka je decu tucite kad zgrese ali nemoj te jako, nemoj te ih ponizavati, zlostavljati itd...

Ja ovde prcam o dobrim batinama.

S nekom decom ne vredi razgovarati jer ne mogu utuviti u glavu sta je dobro a sta lose , jer su prosto nezreli.

Znaci deca ne umeju da razumjeu sta im kazes.

Prosto ne razumeju zato su i deca jos su nezrela i jako mlada.

Deca su se vise tukla u proslosti zato je svet i bio moralniji. Za prokletog zapada je doslo da se deca ne tuku jer hoce nemoral, vise nemorala vise novca.

Ne kazem ja da decu treba tuci brutalno ili zlostavljati, daleko od toga. Ali pedagogske batine su dobre.

Sledeci put kad nesto lose budu hteli uraditi dvaput ce razmisliti zbog straha od kazne. Starh mora biti, upravo zbog straha ljudi su postali moralniji, primer biblije, pakla itd...

Znaci predvostruciti decu po potrebi je delotvorno, eto ja sam samo imao problem sto moja bivsa zena je to branila, ali kad i nju nekad dohvatim, ona se prosto popravi.

Prosto je vise bila poslusna i disciplinovana, ja samo joj pricao da tako mora nekad dobiti jer djavo joj udje u glavu i tera na zlo. Bitno je djavola isterati iz glave.

Moj savet kao starog vuka je decu tucite kad zgrese ali nemoj te jako, nemoj te ih ponizavati, zlostavljati itd...

Eto, da si više koristio preventivu i češće, ne bi ni žena sad bila bivša... :lol: Shvatila bi već ona da je sve to za njeno dobro.

A što se djece tiče, nisu potrebne batine, samo dovoljno pažnje na odgoj i uspostavljanje autoriteta od prvog dana, da znaju šta mogu a što ne...strah kao preventiva nije dobar jer često rađa neke druge negativne osjećaje, koji kad tad eruptiraju, često u neželjenom obliku.

U pravu si jer doslo je vreme kad ucenici tuku uciteljicu,ucitelja,ali nikad necu zaboraviti profesora koni je utoku nosio,bilo je mangupa,gde sam i ja bio mangupcic i naravno batine su neminovne i vaspitanju treba rutava ruka!

Marijansko vaspitanje-ljubavlju je sve prisutnije u društvima zapada...
A.Adler je jasno rekao da je najbolje da roditelji vole svoje dete i budu mu privrženi te da je to najbolje vaspitanje...
Ja sam ,međutim,pobornik roditeljskog primera koji funkcionalno deluje na psihu deteta...
Dete treba naučiti praktičnim stvarima:da se samo obuče,da samo koristi gradski prevoz,prelazi ulicu,igra sportske
društvene igre,rešava praktične probleme...

Ukoliko je ljubav jedini i ispravni nacin vaspitanja - zasto je otudjenost, nezainteresovanost za najblize, sve manji broj brakova, stvaranja nefunkcionalnih porodica sa samo jednim roditeljem, ili cak zajednica bez nakane da se deca imaju, odsustvo empatije, potrebe za ikakvim vezivanjem, sve cesce? Gde se u medjuvremenu izgubila tolika dobijena ljubav? Da li to znaci da je ljubav bez kazne (one batine koja je iz raja izasla) dovoljna da se stvore samosvesni, samosvojni, samodovoljni primerci ali ipak nedovoljna da bi mnogi pozeleli da nesto od tih emocija prenesu na drugog? Ili je ljubav prema sebi najbolji afrodizijak za raznorazna uspeca u zivotu gde suvisni prtljag moze samo da omete let u kosmos?
Zasto su one generacije koje su odrasle u normalnijim vremenima, imale pristojno vaspitanje i osnovu za normalno sazrevanje i razvoj, ispale jako losi roditelji? Ko ih je skrajnuo s ispravnog puta?

Ko ih je skrajnuo s ispravnog puta?
Ovo je fantastićno pitanje.samo treba biti razložan i izbeći paranoju i teorije zavere!
Mislim da su svuda,u svim društvima uznapredovale razne "službe" čiji rad se, pre svega,
zasniva na kreiranju ološa i putem tog sloja društva kontrolu društvenih tokova...
Kod nas su građanski ratovi pokazali visoku "produktivnost" "službi",a za šta Srpski
dvojac nikad neće odgovarati-o ostalima ne znam...
Recimo :uticaj CIA na društvene tokove USA nije mali-kontroliše sve tokove narkotika i oružja
te emigracije i odsudno utiče na odluke Stejt Departmenta...Ni kod nas situacija nije bolja-
Vučićevi izvori su i način da se Vučić kontroliše...:sad2:
U takvim državama ko živi -veoma se brzo introvertuje-procenat introvertnih naglo raste...

Govoris o Americi, koja inace neprestano propagira porodicne vrednosti, gde se idealna slika porodice vezuje za roditelje, dvoje dece i psa, dok ne izsutiraju punoletnika iz kuce cim navrsi 21 (doduse, neki odu i sami jer je to sablon, cine to i sa 16 jer je to cool, dok mogu za poviseni tonalitet da pozovu policiju i traze "azil" a roditelje posalju u zatvor zbog verbalnog zlostavljanja). Ali sta sa zemljama zapadne i severne Evrope u kojima se desava isto? BND, SIS ili CIA kao makro mozak ispire lokalne? Ili je sve naprosto posledica potpune ravnodusnosti naspram ikog, ususkanost u sopstvenu udobnost ili nemanje vremena za bavljenje bilo cim drugim osim punjenjem trbuha i prezivljavanjem kada je nizi standard u pitanju?
Da li smo opijeni strahom ili pijani od sebicnosti?

Kako onda neki novi klinci svojom mudroscu, boljim stepenom poimanja no njihovi preci, sirokim mogucnostima koje im se nude, i sa ovolikim stepenom slobode koju dobijaju od roditelja a (uslovno) i drustva, ne nagovestavaju neka svetlija vremena pred nama? Ili su kritici i sumnji u njihove domete skloni oni cije vreme neumitno prolazi ili je vec proslo, hvatajuci se poznate maksime da je nekada sve bolje i drugacije bilo? A bilo je... ili nas mozda iskustva, secanja ipak varaju, zato sto mislimo da su i nekada nasi roditelji bili bolji a i mi kao deca?

Hmm ...
Yebeš i mudrost i znanje ako nema plemenitosti. Važi kako za odrasle, tako i za decu.

Postoje roditelji koji se posvećuju, i koji se ne posvećuju.
Postoje i oni koji se posvećuju ali indoktriniraju, ili se posvećuju ali bez svesti o dobrobiti svoje dece. Sebični roditelji.
Postoje i roditelji koji svoju decu vide kao sredstva. Sociopate, koji žive vrata do nas, ali ih ne prepoznajemo.
Postoje duboko iskvarena, grabežljiva društva, u kojima su divlji oterali pitome. Divlji roditelji - divlja deca.
Sve potiče od roditelja, ili skoro sve.
Dakle, reč je o ljubavi.

Svakako...ljubav je oduvek bila pokretac, temelj, sustina, motivacija, cilj, sredstvo (iako je los termin), jedina stvar i "instrument" kojim se nesto po- do- stize, bilo na emotivnom, duhovnom ili nekom materijalnom planu. Na ovom svetu je mnogo ljubavi (a iz slucajnih i nezeljenih, a onda to i nisu prave, je takodje nastalo mnogo toga), raznih oblika, intenziteta, sadrzine, duzine...i opet...primecujemo da nesto nije u redu sa onima pred kojima je tek buducnost, koji ce nas naslediti. Da li prevelika, sebicna roditeljska ljubav stvara egocentrike, bica koja misle da ne postoje ikakvi limiti i pravila kojih bi se trebalo pridrzavati? I obrnuto, da premalo ljubavi stvara (ne) poslusnike, i opet u svakom smislu neprilagodjene? Da li ovaj svet i zivot opstaje zbog dovoljno ljubavi ili iz straha da ce biti potrt pa se odrzava vestackim putem?

Dobro je to tvoje specijalno vaspitanje.,
daje rezultatel:)
Zato ti je žena - bivša žena, a ko zna šta su ti deca.:)

Back