Da li si spreman da ubiješ?

• Začetnik teme Začetnik teme dess
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dess

Poznat
Poruka
7.252
Dakle, prilazi vam jedan prijatan, stariji gospodin, i predlaže sljedeće: "ok, stvar stoji ovako-ukoliko ubiješ neku od ovih osoba koje se šeću ovim parkom, prestaće sva ubistva koja se inače dešavaju na svijetu. Ja imam moć koja je dovoljna da isprati ovaj moj prijedlog. Možda sam i Bog, ali to sad nije važno. Ono što, pak, jeste važno zapravo je činjenica da ti u roku od dva minuta možeš da zaustaviš zauvijek mnoga zla na svijetu".

Stojiš i gledaš ga belo. Koliko god je cijela situacija nadrealna, shvataš da je on u stvari rekao istinu. On može da ispuni svoje obećanje. Glupo je to što ti nikako nisi tražio takvu privilegiju da riješavaš ovozemaljske probleme. Zašto ti se ovaj čikica uopšte nakačio? Kreten.

Ali, kroz glavu ti prolaze misli. Prokletstvo. Vidiš svu tu nevinu djecu koja ginu zbog nekih kretena svaki dan. Vidiš uplakane majke. Vidiš lice mlade žene čiji je suprug poginuo od hica pijanog komšije. Vidiš mnoge stvari. I pitaš se imaš li pravo da to zlo ne zaustaviš. Što je najgore, vidiš i svoju ljubav. Vidiš svoje najbliže. Vidiš da im se neko približava, sa nožem u drhtavoj ruci. Vidiš krv, vidiš nepomična tjelesa. Hladan znoj te obliva...

Gledaš, u parku je mnogo ljudi. Ima i nekoliko potpuno bezveznih. Moroni koje i lično poznaš. Ljudi pokvareni, lažovi, amoralni. Znaš da oni nikom ne bi nedostajali. Znaš da ne zaslužuju da žive. Znaš i da ti nisi Raskoljnikov, i da tu nema zločina, jer činiš najveću stvar za ljude. Spasavaš živote. Ko je to još učinio, u tako vanredno sjajnim razmjerama?

Ubij nekog od njih. Ubij odmah. Niko te neće primjetiti. Niko više nikoga ne primjećuje. Ubij. Ubij. Ubij.

Poslednja izmena:
Dakle, prilazi vam jedan prijatan, stariji gospodin, i predlaže sljedeće: "ok, stvar stoji ovako-ukoliko ubiješ neku od ovih osoba koje se šeću ovim parkom, prestaće sva ubistva koja se inače dešavaju na svijetu. Ja imam moć koja je dovoljna da isprati ovaj moj prijedlog. Možda sam i Bog, ali to sad nije važno. Ono što, pak, jeste važno zapravo je činjenica da ti u roku od dva minuta možeš da zaustaviš zauvijek mnoga zla na svijetu".

Stojiš i gledaš ga belo. Koliko god je cijela situacija nadrealna, shvataš da je on u stvari rekao istinu. On može da ispuni svoje obećanje. Glupo je to što ti nikako nisi tražio takvu privilegiju da riješavaš ovozemaljske probleme. Zašto ti se ovaj čikica uopšte nakačio? Kreten.

Ali, kroz glavu ti prolaze misli. Prokletstvo. Vidiš svu tu nevinu djecu koja ginu zbog nekih kretena svaki dan. Vidiš uplakane majke. Vidiš lice mlade žene čiji je suprug poginuo od hica pijanog komšije. Vidiš mnoge stvari. I pitaš se imaš li pravo da to zlo ne zaustaviš. Što je najgore, vidiš i svoju ljubav. Vidiš svoje najbliže. Vidiš da im se neko približava, sa nožem u drhtavoj ruci. Vidiš krv, vidiš nepomična tjelesa. Hladan znoj te oblija...

Gledaš, u parku je mnogo ljudi. Ima i nekoliko potpuno bezveznih. Moroni koje i lično poznaš. Ljudi pokvareni, lažovi, amoralni. Znaš da oni nikom ne bi nedostajali. Znaš da ne zaslužuju da žive. Znaš i da ti nisi Raskoljnikov, i da tu nema zločina, jer činiš najveću stvar za ljude. Spasavaš živote. Ko je to još učinio, u tako vanredno sjajnim razmjerama?

Ubij nekog od njih. Ubij odmah. Niko te neće primjetiti. Niko više nikoga ne primjećuje. Ubij. Ubij. Ubij.

Da li si spreman da odes kod psijijatra...
Hehe sala
Pa da ubiti sebe je najbolji izbor ondakar :)

Ali, kroz glavu ti prolaze misli. Prokletstvo. Vidiš svu tu nevinu djecu koja ginu zbog nekih kretena svaki dan. Vidiš uplakane majke. Vidiš lice mlade žene čiji je suprug poginuo od hica pijanog komšije. Vidiš mnoge stvari. I pitaš se imaš li pravo da to zlo ne zaustaviš. Što je najgore, vidiš i svoju ljubav. Vidiš svoje najbliže. Vidiš da im se neko približava, sa nožem u drhtavoj ruci. Vidiš krv, vidiš nepomična tjelesa. Hladan znoj te oblija...

Ти убијеш неког из парка, и он почне грохотом да се смеје... Ти га гледаш, ништа ти није јасно, он се и даље смеје и скида шешир испод којих су се крили горови и обраћа ти се речима: "Ал' сам те за***ао, ја сам ђаво"...

Ја сам скептик!
Тражила бих неки доказ да ће мојим убијањем неког заиста нестати злочина.
Полемисала бих са чичицом, зашто је одабран баш тај начин?!
Ако ми да добро образложење уз доказ за горе поменуто, ко зна, можда бих и убила.;)

А ти?:)

Ја сам скептик!
Ако ми да добро образложење уз доказ за горе поменуто, ко зна, можда бих и убила.;)

:rotf::rotf: isto

Ne bih ja da me chicha navuce pa da me bace u tavnicu :rotf:

Ти убијеш неког из парка, и он почне грохотом да се смеје... Ти га гледаш, ништа ти није јасно, он се и даље смеје и скида шешир испод којих су се крили горови и обраћа ти се речима: "Ал' сам те за***ао, ја сам ђаво"...

Samo ja smijem da se zaiebavam u svojim temama :p Dakle, nema djavola, mora neko da se ubije. Ljudi, budite ozbiljni :D

Ја сам скептик!

Sve je čisto :) Dilema je jasna-ako ubiješ, nema više ubijanja ;) Nema potrebe da idemo sa tim dječijim varijantama "dokaži mi da je baš tako". Stvarno je tako ;)

Ne, ne bih ubio :) Baš iz razloga što bi onda ubistva prestala :)

ni ja ne bih ubio nikog,ostavio bih sve kako jeste. Bez zla,nema ni dobrog,ako bi se nesto unistilo,narusla bi se prirodna ravnoteza,mozda bi nestao i svet. Sve na svetu ima svoje anti i zato je sve u ravnotezi,ne moze da se unisti jedno bez unistenja i drugog. Ako bi unistio zlo,unistio bi i dobro!

ni ja ne bih ubio nikog,ostavio bih sve kako jeste. Bez zla,nema ni dobrog,ako bi se nesto unistilo,narusla bi se prirodna ravnoteza,mozda bi nestao i svet. Sve na svetu ima svoje anti i zato je sve u ravnotezi,ne moze da se unisti jedno bez unistenja i drugog. Ako bi unistio zlo,unistio bi i dobro!

Veoma je bitno shvatiti da svaki entitet, sam od sebe, kreira svoju suprotnost. Ne možemo još da pojmimo zbog čega to radi-da li zbog neke unutrašnje odlike supstance od koje se sastoji, da li zbog sopstvenog osjećaja pravde, prema kome je pošteno ostaviti i potpuno drugačiju mogućnost, ili naprosto iz humora, iliti zezanja. Možda ništa od pomenutog, a možda i zbog svega toga. To sada nije važno, važno je da svaki entitet, kako rekoh, kreira sam od sebe i iz sebe svoju suprotnost.

Poznata vam je svakako biblijska priča. Bog je iz sebe i od sebe stvorio čitav Univerzum. Prirodu. Priroda je suprotna Bogu, jer je materijalna, dok je Bog ideja, princip i duh. So they say, after all. Kreiranjem materijalne Prirode Bog je ne samo stvorio svoju suprotnost, nego se tako i ovaplotio, odnosno ukompletio se. Izdigao se na novi nivo. Dao si novi smisao.

Princip se dalje ponavlja. Iz Boga je izišla još jedna njegova suprotnost-djavo. Zatim je od muškarca napravljena žena. Ili obrnuto, ako nekom smeta ovaj redoslijed. Nebitno. Stvar je u tome da neko nešto kreira neprestano svoju suprotnost. A onda..onda se sa istom spaja. Teza-antiteza-sinteza. Muškarac i žena u dijalektičkom sukobu (može i u seksualnom odnosu, ko više tako voli da se kaže) prave dijete, koje u sebi spaja izvjesne odlike i muškarca i žene, ali izdignute na novi nivo, čija originalnost daje primarnu karakteristiku tom djetetu (inače bi ono bilo neka sklepana karafeka, bez ikakve sopstvenosti).

Čuli ste svakako za prosvjetiteljstvo. Ono je značilo radikalan otklon od vjerske dogme srednjeg vijeka. Ono je bilo kritično, antidogmatsko, okrenuto empirističkim istraživanjima. Okrenuto širenju znanja. Slobodi. Emancipaciji. Ipak, iz prosvjetiteljstva korjene vuku sve totalitarne ideologije dvadesetog vijeka. Otkud to? Princip je isti, zapamtite ;) Svaki entitet, sam od sebe i sam iz sebe, kreira svoju suprotnost. Konkretno u prosvjetiteljstvu, stvar je bila u tome da su mislioci pretpostavili da su odnosi medju ljudima, kao i sama ljudska priroda uopšte, determinisani jasnim i logičnim zakonima, koji se mogu pronaći i objasniti, isto kao kad se radi o fizičkim zakonima prirode. Time je sloboda volje izgubila na značaju, jer tamo gdje je zakon, nema mesta slobodi volje ;) Ljudi tako više nisu cilj, nego postaju prosto sredstvo, orudje u rukama Zakona. Zakon upravlja ljudima, nebitno dal` se on zove Jahve ili Istorijski materijalizam. Uopšte, razlike izmedju njih nema, u pitanju je jedno te isto. I stoga ne čudi da su Jevreji bili ti koji su stajali iza komunizma. Oni jednostavno imaju usadjen osjećaj pokornosti prema Zakonu. Kao dio kolektiviteta, naravno. Lično, nekog Avrama možda zabole neka stvar za svim tim. U svakom slučaju, kad je Zakon uveden u ljudsku prirodu i odnose, čovjek je ukalupljen u mašinu. Oduzeto mu je pravo na unikatnost, jer su svi jednaki.

Ipak, sve je to dio ritma života. Starozavjetni bog i Isus su u suprotnosti. Antihrist je zapravo starozavjetni Jahve. Medjutim, oni se spajaju, i time izdižu na novi nivo. Stvaraju nešto novo. I to tako ide, iznova i iznova. Panta rei. Ispod prividnog haosa čuje se Vječna Muzika Smijeha, koju karakteriše harmonija.

Isto i vi radite. Svako na svoj način, naravno. Rodite se, živite i umrete. Neprestano pred sebe postavljate izazove, pravite neočekivane obrte. U sebi se osjećate, a osjećate i svoju suprotnost, koja je takodje u vama. E sad, neki od vas postojanje te suprotnosti shvataju vrlo ozbiljno, a ponekad to umije da bude uostalom i vrlo neveselo. Svoju širinu neki shvataju kao svoje prokletstvo, i pokušavaju da je suze. Na različite načine. Neki sitnom ambicijom, neki narkoticima, neko nasiljem. Šta ja znam šta vi radite. U svakom slučaju mudri su oni koji ove stvari shvataju krajnje neozbiljno. Mudar je onaj koji se smije, koji uživa u lijepom. Jer i svaka budala zna da je dobro kad je lijepo, a da nije dobro kad nije lijepo.

O, da, naravno samo ako duboko verujem da je to opravdano iz nekog razloga. Pod opravdanim ne mislim na novac, nego na privrženost ideji, destrukciju i zlo, koje stvara ta NN osoba

Ti si idealista, dopada mi se to :) Vidiš, ja mislim da ubijanje iz ideala i nije ubijanje, no čin kreacije. To mu dodje kao oplodjenje-spermatozoid je, istina, ubijen, ali je dijete začeto :)

Vidiš, ja mislim da ubijanje iz ideala i nije ubijanje, no čin kreacije. To mu dodje kao oplodjenje-spermatozoid je, istina, ubijen, ali je dijete začeto :)

Može biti. Ja sam plemenita i poštena osoba i imam jako dobar osećaj kad je neko elemntarno nepošten i kad neopravdano drugima zagorčava život , jer je nečovek

Rođaka koji nas je tužio i njegovog advokata, mogao bi da ubijem u svako doba dana i noči. Jer su gamad i fukara. Jako bi se dobro osećao da imam priliku za to :)

Može biti. Ja sam plemenita i poštena osoba i imam jako dobar osećaj kad je neko elemntarno nepošten i kad neopravdano drugima zagorčava život , jer je nečovek

Rođaka koji nas je tužio i njegovog advokata, mogao bi da ubijem u svako doba dana i noči. Jer su gamad i fukara. Jako bi se dobro osećao da imam priliku za to :)

A vidiš, sve one koji iskreno priznaju što i ti, koje plemenita namjera i osjećanje poštenja prosto tjeraju da ubiju, e takve neke tričave zakonske norme osudjuju na duge zatvorske kazne..neki bubuljičavi pravni nomotehničar, pod direktivom nekog trbonje iz parlamenta, napisao je krivični zakon, prema kome najbolji naši ljudi, idealisti, najveći humanisti takoreći, odlaze godinama u tamne ćelije..i to još opravdava i religija..sic!

Prema tome, religija, zakon, država, moral, pa i javno mnjenje..sve to stoji na putu humanizma, ideje, progresa. Sve to treba likvidirati :) Mislim da čikica s početka priče samo provjerava dokle smo spremni da idemo. Nije dovoljno ubiti samo jednu osobu..sve mora biti ubijeno :) Ukoliko sve ubijemo, jedino tada imamo šansu. Potpuno ubijanje, za potpuno radjanje. Potpuno ubijanje, za potpun život :)

Prema tome, religija, zakon, država, moral, pa i javno mnjenje..sve to stoji na putu humanizma, ideje, progresa

Judeo hrišćanski moral zanemaruje princip odgovornosti. On je uvod u tešku dekadenciju u koju je upao zapad. Ja sam, recimo, potpuno bezkoristna osoba ( reč "korist" u ruskom jeziku označava materijalnu, finasnijski dobit), i znam da zbog mene niko nije ni uzdahnuo od muke, nikom nije zafalila dlaka sa glave. I zato prema osobama koje su u stanju da drugima zbog nedostatka poštenja i karaktera, iako one to ničim nisu zaslužile, priređuju spletke i otežavaju im život gajim osećanje za koje reč nije izmišljena. Ovim konkretnim to nikad neću zaboraviti. Što se tičem kosmoloških razloga, oni su za mene, malo preastraktni, najvažniji mi je unutrašnji osećaj :)

lol

'vidjas decu koja umiru, majke koja placu', ma jel'? A sta sa diktatorima, batinasima, lopovima, krvnicima - oni isto nece biti ubijeni u novom poretku vec ce moci nekaznjeno da prolaze posto ja ubijem nekoga nasumicno?

Onaj ko mi udari na porodicu udara na prvi moj prioritet, koji mi je bitniji i od zemlje i od vere i od Boga. Za porodicu i one koje brojim u nju sam spreman da umrem i ubijem, ako ikada to bude bilo potrebno. Sve ostalo, zavisno od situacije, moze biti zlocin; a sto se tice ubijanja, svi smo mi odgovorni za svoje izbore i postupke i snosimo posledice svojeg (ne)delovanja. Dakle, moze taj cicica da se nosi u 3PLM.

Prema tome, religija, zakon, država, moral, pa i javno mnjenje..sve to stoji na putu humanizma, ideje, progresa. Sve to treba likvidirati :) Mislim da čikica s početka priče samo provjerava dokle smo spremni da idemo. Nije dovoljno ubiti samo jednu osobu..sve mora biti ubijeno :) Ukoliko sve ubijemo, jedino tada imamo šansu. Potpuno ubijanje, za potpuno radjanje. Potpuno ubijanje, za potpun život :)

Ne znam šta proverava čikica sa početka priče, al ja bih njega pitala, kad kaže da ima moć, a možda je i sam Bog, što on nije zaustavio belosvetsko i parkovsko ubijanje, nego to očekuje od mene, običnog smrtnika? I produžila dalje, naravno...

Back