Da li se trudimo da "zaustavimo" nasilnika?

krompir 2.1.

Legenda
Banovan
Poruka
51.813
Tema je generalno o bullingu. Koje su moguce posledice u dusi sagovornika?

Uhvatim sebe da u nekim momentima se ponasam kao "ono" sto ne volim. Da ugnjetavam psihicki slabiju osobu ovde na forumu.
Preispitam se , izvinim u pp (ukoliko je zasluzila/o) i spustim loptu ili preskocim diskusiju ukoliko znam da cu sebe dovoditi u situaciju da budem "zlo".

Da li znate kada preterate da "spustite loptu" i napravite jednu malu samoanalizu?

Nikada to nisam radio u zivotu da izvredjam nekoga niti cu ikada raditi.
Upoznao sam tako zanimljivih osoba po imenu i prezimenu i razgovor na kameru.
Na pdf-u nauke i religije sam dosao upravo zbog toga, da vidim i drugaciji stav.
Ako mi do zajebancije onda se prebacim na ljis-u.

Tako da nemam problem sa tim i kada me neko vredja onda mu ja napisem poruku, pa tako saznam da nije bio ni svestan u kojoj se temi ubacio i sta je sve napisao...
Argumentovane debate volim, zato sam i dosao na krstarici...

Uhvatim sebe da u nekim momentima se ponasam kao "ono" sto ne volim. Da ugnjetavam psihicki slabiju osobu ovde na forumu.
Preispitam se , izvinim u pp (ukoliko je zasluzila/o) i spustim loptu ili preskocim diskusiju ukoliko znam da cu sebe dovoditi u situaciju da budem "zlo".

Da li znate kada preterate da "spustite loptu" i napravite jednu malu samoanalizu?
Da, i mnogo mi je krivo sto dozvolim sebi da nastavljam sa raspravo,umesto da se povucem.Naidje to coveku ponekad,a posle shvati kako je to veoma ruzno.

Pa treba tu malo balansa. Primetio sam da puno ljudi koriste priliku da se naljute na salu, bi im se nesto izvinjavao. Nesto se ljutnu na zez i sl a provalis da je to bio samo povod trazen. Ne izvinjavam se, al izbegavam te koji ne prihvataju salu. Naravno, imas svoje limite i svoj svet i takve trazis. Ne pada mi na pamet da svoj svet suzavam ili menjam zbog nekoga. To je nekulturno. Fascinantno je da sam primetio da mnogi ne razumeju sta je ignor. Ako sam prestao da ti se obracam, shvativsi da se naljutis na moje ponasanje, ne dopada ti se, sta god, valjda znas sta to znaci. Ovako? Ljutnes se kao, pa se vracas po jos? Dobro dosli u hebanje mozga onda.
Naravno, s druge strane se svi mi opustimo i ispalimo nesto, al boze moj, ako nismo dileje i ipak razmisljamo o drugima.. A ovde sam pre svega da se zezam. Da ne razmisljam o tudjim mutnim mislima previse.

Imam samo malecnu trunku ponosa na sebe da sam uz pomoc "prijatelja" konacno naucio da se malo iskuliram.

Ali sta ce deca? Neformirane licnosti. Za sad.

Jbt ko ce njih da brani i da li mozemo nesto da uradimo da ne moraju da trpe "digitalno nasilje"?

Cini mi se da je i roditeljima potrebna "radionica" kako da prepoznaju da se nesto desava. Nesto vrlo zahebano za danasnje vreme.

Pa vidi, vecini nije u instiktu da komunicira na didzitalni nacin.
Uzivo je ta osoba ispred tebe. Tu se odmah izgradi i zidina i predje na proveren nacin komunikacije, govor tela i td.l ljudi su oprezniji uzivo sta ce reci kome, inace mozh doci i do krvi. A ovo je bez toga. Sto ne znaci da je lose. Na protiv. Samo drugi vid komunikacije. I to treba uzeti u obzir kada se komunicira onlajn.

Badja sta se smejes brate?

:D

Poslednja izmena:
Imam samo malecnu trunku ponosa na sebe da sam uz pomoc "prijatelja" konacno naucio da se malo iskuliram.

Ali sta ce deca? Neformirane licnosti. Za sad.

Jbt ko ce njih da brani i da li mozemo nesto da uradimo da ne moraju da trpe "digitalno nasilje"?

Cini mi se da je i roditeljima potrebna "radionica" kako da prepoznaju da se nesto desava. Nesto vrlo zahebano za danasnje vreme.

Da razgovaramo sa njima.
Ne samo kad je digitalno nasilje u pitanju već i ono koje se u školi dešava, na igralištu, igraonici....
Naučiti ih da nasilje nije samo ako ih neko udari ili oni nekog udare.
Da reči isto tako umeju da povrede.
Kad kažu neku reč pitati ih da li znaju šta ta reč znači i gde su je čuli.

Rokeru kao sto postojimo mi roditelji koji vode racuna sta deca rade tako postoje i oni koji smatraju da "dete treba samo da se izbori za sebe".
Ali na sta konkretno misle?
Ne moze dete samo bas uvek da se izbori. Ja bar tako smatram. Da treba nekada pripomoci.
Jbt kad se setim kako su me "poslusali" neki decaci koji su maltretirali pola vrtica.
Mada moj prilaz je bio neobican ali prica iskrena iz srca :) Tacno vidis da prave gluposti i zvrcke jer traze paznju od mama i tata ... makar i da ih grde samo da ih konstatuju da postoje i imaju neke "zeljice"

znam. Kada emitujem prema nekome negativnu energiju, odmah osetim kao da sebe gadjam. Odmah spustim loptu i potrazim nesto pozitivno u toj osobi kako bi na osnovu toga izgradio pozitivnu energiju i poslao je toj osobi.
Funkcionise i skoro uvek uspem da i najvece neprijatelje "prevedem" na moju stranu............bez prevare i ironije.

P a ja sam od starta prvo čitao forum (ali i dalje veze nemam ko je ko) i prevencije radi mislio i smislio da mi sam Nik kaže da nisam došao da se svađam.
Reagujem na postove a ne na nickove, mogu da se ne složim ali ne vređam, ne znam da li sam doživeo hejt, mislim da nisam nikad. Ako je i bilo to je bio pojedinačan ispad verovatno u afektu.

sistem podrške roditeljima u ovoj državi ne postoji ili je ta podrška toliko mala da je skoro pa zanemarljiva.
A svi znaju da odgovornost strpaju na roditelje. Ok roditelji jesu najodgovorniji za ponašanje deteta, ali ako se dete ponaša loše, odn, detetu se dešava nešto loše i ako je već ustanovljeno da u vaspitanju nešto škripi, a roditelj je spreman na saradnju, gde je podrška roditelju? Kome roditelj da se obrati?

Suštinski mislim da je došlo i vreme da se ljudi vređaju na sve... Npr, nama u osnovnoj nije bilo nikoga ko nema neki nadimak, ćoravi, debeli, glavati, krastavac, ovakav i onakav i svi smo se sprdali sa tim, smejali se... Sada je to na malo većem nivou jer se sprdaju sa nekim preko mreža pa se tu uključi još 10000 ljudi u to...

I još jedna stvar, mislim da je internet ispoljio sve to negativno na maksimum, jer ranije kad dođeš da uvrediš nekoga ti ipak moraš stati ispred te osobe i reći to, danas je svako mnogo jak, a kad spakuješ tu osobu u gepek, bude "šalio sam se, brate, izvini"... Desilo mi se jednom čak da sam kao dosta mlađi jednog odavde sreo u autobusu, izašao na druga vrata, a ovde sila. Suštinski toga je uvek bilo, lav se ne izvinjava antilopi što je gladan, samo što mi tripujemo i dalje u glavama da smo iznad životinja, nažalost mali broj ljudi zaista jeste. Ovim jakima to ne treba, prirodno, slabi se pozivaju na to, a pitanje je da li bi i oni da im se može.

Za pocetak skolskom pedagogu koji ce da sigurno da da dobar savet sta pokusati uraditi ne bili dete "postalo" bolje tj da se brze socijalizuje sa ostalom decom.
To nista nije cudno.
Svi se secamo kako je izgledalo kada nam dodje novi drugar/drugarica u odeljenje u osnovnoj skoli zar ne?

SVI su se trudili da se dete brze uklopi a prvo upoznavanje sa razredom je isao ili razredni ili pedagog...

sto kaze Araon ... ja sam imao aktivnih 18-23 nadimka u osnovnoj pocev od debeli, zohar, Ludi ....

Za pocetak skolskom pedagogu koji ce da sigurno da da dobar savet sta pokusati uraditi ne bili dete "postalo" bolje tj da se brze socijalizuje sa ostalom decom.
To nista nije cudno.
Svi se secamo kako je izgledalo kada nam dodje novi drugar/drugarica u odeljenje u osnovnoj skoli zar ne?

SVI su se trudili da se dete brze uklopi a prvo upoznavanje sa razredom je isao ili razredni ili pedagog...

sto kaze Araon ... ja sam imao aktivnih 18-23 nadimka u osnovnoj pocev od debeli, zohar, Ludi ....

Znaš kako, ja kad sam došao kao novi drugar gledali su me kao marsovca, naročito su me zezali zbog prezimena... Tako da bilo je svega, samo što se to sad objavi u novinama i kao VAU VRŠNJAČKO NASILJE, a ovamo ljude zatvarali u plakare školske i tukli se kao životinje... Mi išli skidali one jake gumene antene sa kola da se bijemo time i uvijali štangle u novine da ne ostaju masnice... Hoću reći da smo malo postali osetljiviji na sve, ali mi se čini prividno i lažno osetljiviji.

Eno, ona mala devojčica se ubila, pričali svi o njoj tri dana doslovno, neki kao snimali klipove jer je to u trendingu tih dana, evo već sada niko se i ne seća... Lažna empatija je gora od izostanka iste.

Pa normalno... Nije se ni ranije radilo baš toliko puno manje... Nego deca upijaju ono što vide, ono što im se usađuje u glavu, a sve češće im roditelji roknu telefon i računar, pošto se tad ne čuju živi i to je to.

Tako je ... drugar se izbecio kada je moje dete citalo ono obavestenje sa pakle cigareta o stetnosti duvana.
Posle mog pitanja koliko joj je knjiga procitao i da li je radio sa njegovom cerom ista po pitanju ucenja slova (makar da se potpise obzirom da ima samo 4 slova u imenu) on se tek zbunio.
ali zato je njegovo dete "dobilo" svoj mobilni sa 4god

Poslednja izmena:
Tako je ... drugar se izbecio kada je moje dete citalo ono obavestenje sa pakle cigareta o stetnosti duvana.
Posle mog pitanja koliko joj je knjiga procitao i da li je radio sa njegovom cerom ista po pitanju ucenja slova (makar da se potpise obzirom da ima samo 4 slova u imenu) on se tek zbunio.
ali zato je njegovo dete "dobilo" svoj mobili sa 4god

Apsolutno. Evo i sestra vodi malog kod logopeda jer ne priča sa pune dve, skoro tri godine, a zato je bilo pusti mu pesmicu.. Pa ja sam više sa papagajem pričao nego oni sa detetom.

RODITELJI ... i onda u nase vreme i sada imaju presudnu ulogu ali se "vade" na nemaju vreme puno rade...pa nije bas tako.
Veci deo vaspitanja se nosi iz kuce tj. model ponasanja, ne sta pricaju, kako se ponasaju mama i tata. Bilo i bice
model ponašanja deteta u školi treba da bude taj da se iskulira zadirkivanje.
Znači u redu je da neko podjebava ispod žita, ali nije u redu reagovati na to.
da li sam te dobro razumela?
Kako da ga kod kuće naučim tome :think:

model ponašanja deteta u školi treba da bude taj da se iskulira zadirkivanje.
Znači u redu je da neko podjebava ispod žita, ali nije u redu reagovati na to.
da li sam te dobro razumela?
Kako da ga kod kuće naučim tome :think:

Upišeš ga na borilačku veštinu i objasniš mu/joj da ignoriše sve što mu govore, a onda kada nasilnke iznervira to što im ne odgovara, onda da ih otrese o pod kao seljak krušku.

Apsolutno. Evo i sestra vodi malog kod logopeda jer ne priča sa pune dve, skoro tri godine, a zato je bilo pusti mu pesmicu.. Pa ja sam više sa papagajem pričao nego oni sa detetom.
ja lično smatram da je LOGOPED taj koji treba tvojoj sestri da objasni zašto dete ne treba da je puno ispred ekrana.
da im zada kao neki domaći.
ima dosta roditelja koji smatraju da će dete naučiti strane jezike,npr, ako detetu pusti crtani na engleskom
neka i ujko ponekad prošeta sestrića neka ga nauči da recituje pesmicu.

nauči sestrića 2-3 kratka stiha, neka to bude sestri dokaz da se radom postiže

Back