Da li se reč BOG piše velikim ili malim slovom?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Velikim početnim slovom, Bog, piše se kad se odnosi na hrišćanskog (odnosno jevrejskog, muslimanskog) boga i kad ima osobine posebnog imena: U početku stvori Bog nebo i zemlju.

Velikim slovom pišu se i ustaljene zamene za Boga: Gospod, Svemogući, Svevišnji.

Malim početnim slovom, bog, piše se kad označava božanstvo u mnogobožačkoj religiji,

Pitanje za razmišljanje.

Mislim da se piše malim slovom B, jer je u pitanju titula, kao recimo profesor. Bog Biblije zove se Jehova, što se piše velikim slovom J. Masonski Veliki Arhitekta se takođe piše velikim slovima V i A.

Šta mislite? Obrazložite. Zahvaljujem.
Bog nema lično ime, jer nema od koga da se razlikuje. Jehova i Arhitekta
su u velikom problemu. Da bi postali bogovi, moraju postati jedno s njim,
a kada postanu jedno s njim, onda njihova lična imena više nemaju nikakvog
smisla.

Pitanje za razmišljanje.

Mislim da se piše malim slovom B, jer je u pitanju titula, kao recimo profesor. Bog Biblije zove se Jehova, što se piše velikim slovom J. Masonski Veliki Arhitekta se takođe piše velikim slovima V i A.

Šta mislite? Obrazložite. Zahvaljujem.
Zavisi da li to želiš ili ne.Sad,glupo je reći koliko si pobožan,ali nas su uglavnom na veronauci učili da se Bog piše velikim slovom a na času srpskog malim.

Zavisi da li to želiš ili ne.Sad,glupo je reći koliko si pobožan,ali nas su uglavnom na veronauci učili da se Bog piše velikim slovom a na času srpskog malim.
Jos jedan dokaz da nam je skolski sistem jos uvek onaj Titov, antireligiozni koji stanca od Srpske dece jos uvek ciste ateiste koja nenaju drugi izbor.
Metaforicki receno, stvara jos uvek janjicare.
Kako je tesko osloboditi s ,sistema a ne bi moralo.
Zato mi kao zemlja imamo jis probleme.

Poslednja izmena:
Истински Бог - велико, лажни бог - мало...

Проблем атеистичког правописа, је што сваку реч ''Бог'' сматра за лажног...

Постоји још и синкретистички правопис писања најбитније речи у људском језику, и они све богове, и Истинитог и лажне богове пишу Великим словом

Sta ce tebi ime da te zovem covek?
Pa kako da se molis Bogu Jehovi ?
Kako da dozivas pravog Boga ako ne imenom?
Da sam jedini čovek, ne bi mi trebalo ime. Kada se kaže čovek,
znalo bi se na koga se misli.
To sa imenima Boga je lukavstvo. A zna se ko je lukavi. On je
smislio da ljudi dozivaju nekog drugog, a ne Boga. Mole se Jehovi
umesto Bogu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back